Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Frankfurcki Fundusz Akcyjny dla Fundacji T WKN A0M8HD

Napisany przez Eberhard1234
Cześć wszystkim,

od 2018 roku regularnie oszczędzam w powyższym funduszu. Obecnie mam -11,5% zwrotu i zastanawiam się nad reinwestowaniem środków w fundusz Flossbachfond AOM430. Ten fundusz obecnie ma +9,3% zwrotu.

Pierwszy z wymienionych funduszy inwestuje wyłącznie w akcje i prawdopodobnie słabość wynika z wojen handlowych i osłabienia koniunktury światowej. Drugi fundusz ma przewagę, ponieważ jest bardziej zdywersyfikowany i może inwestować również w obligacje i złoto.

Kto może dać mi radę?

Napisany przez 2utopus
Być może jest to związane z kosztami dla A0M8HD:

Koszty bieżące rocznie 1,32 %

Opłata za wyniki rocznie 15,00 %

Wynagrodzenie zarządzającego rocznie 1,20 %

AOM430:
Koszty bieżące rocznie 1,63 %

Opłata za wyniki rocznie 10,00 %

Wynagrodzenie zarządzającego rocznie 1,53 %

Nie lepiej - jednakże pamiętaj: Chodzenie tam i z powrotem opróżnia kieszenie - szczególnie przy opłacie przy wykupie wynoszącej 2,5%

Dlaczego opłata za wyniki w wysokości 15% rocznie?

Napisany przez 2utopus
Wydaje się, że fundusz dobrze płaci za dobrą wydajność?
Jeśli wydajność jest lepsza od rynku, to zrozumiałe - wszyscy menedżerowie muszą też być opłaceni.
Przyjrzałem się kosztom tego funduszu w ING - 2,5% opłata przy zakupie jest już zniżona o 50% - normalnie może wynosić nawet do 5%.

Napisany przez brainy
To prawdziwe potwory kosztów. Ale jest napisane. Trzeba tylko przeczytać i zrozumieć.

Napisany przez 2utopus
Otrzymałem w tym roku z mojego banku depozytowego informację o kosztach w skrzynce pocztowej - 340 [url]euro[/url] za ubiegły rok - głównie z tytułu funduszy - teraz przeniosłem część środków do akcji i ETF-ów i zobaczę, jak zmienią się koszty w kolejnym odcinku kosztów. Dotychczas te wewnętrzne koszty i to, co bank depozytowy z tego otrzymuje, nigdy nie było widoczne - jeśli to przeliczyć na ostatnie 20 lat, to już się coś nazbierało.

Tak więc, odliczając opłatę emisyjną, płacę tylko 0,24% prowizji w comdirect, a obecna stopa zwrotu w ciągu roku wynosi -5%. Jak więc menadżer może wtedy pobierać opłatę za wyniki, które ledwo przewyższają rynek?

Napisany przez 2titan1981
Ponieważ są ludzie, którzy kupują fundusz, więc ci ludzie zgadzają się na koszty.

To wszystko może być piękne i dobre. Jeśli fundusz Flossbach osiągnął wzrost o 40,3% w ciągu ostatnich 5 lat, to kupujący powinni być zadowoleni. Chętnie płacę wyższe opłaty, jeśli rozwój jest tak dobry pomimo trudnych warunków ramowych.

Napisany przez 2titan1981
Indeks MSCI World osiągnął wzrost o 31,84% bez pomocy drogich menadżerów. Oznacza to, że menadżer uzyskał wzrost o 8,46% w ciągu 5 lat, co daje 1,69% rocznie.

Ile wynosiły opłaty za to?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata