Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy umowa kredytu z oprocentowaniem zmieniajacym się według stawki Euribor musi zawierać klauzulę dotyczącą Euriboru?

Napisany przez Teddy5757
Cześć ludzie, Mam wrażenie, że jestem oszukiwany i dlatego postanowiłem zwrócić się do was. Chodzi o to, że kupuję [url]Dom[/url] i zwróciłem się do banku o [url]kredyt hipoteczny[/url] w wysokości 435 tysięcy [url]euro[/url]. Otrzymałem niską stopę procentową na 20 lat, ale mimo to jest mowa o klauzuli Euribor, pomimo okresu obowiązywania oprocentowania. Czy jest tu jakiś ekspert finansowy, który mógłby mi pomóc? Moja doradczyni powiedziała mi, gdy pytałem, dlaczego umowa zawiera takie postanowienie, że są to ogólne wytyczne i nie mam zmiennej stopy procentowej, lecz stałą stopę procentową, więc to mnie nie dotyczy. Dlaczego bank zapisuje w umowie, że gdy stopa procentowa wzrośnie do 4,2%, moja rata mogłaby wzrosnąć? Jeśli coś tu nie gra, mogę udostępnić wyciągi. Dziękuję za każdą pomoc

Re: Czy umowa kredytu z oprocentowaniem zmieniajacym się według stawki Euribor musi zawierać klauzulę dotyczącą Euriboru?

Napisany przez 2tneub
Przypuszczam, że jest to klauzula dotycząca kontynuowania pożyczki po okresie wiązania oprocentowania przez 20 lat, gdy [url]pożyczka[/url] kontynuuje się bez ustalenia nowej stopy procentowej poprzez prolongatę.
Zmienna stopa procentowa po 20 latach jest obliczana na podstawie przeliczonego Euriboru, ale uwzględnia się jedynie większe zmiany oprocentowania wynoszące 0,X procenta. Coś w tym stylu czytałem niedawno gdzieś.
Zakładam, że to głównie ma zastosowanie, gdy decyzja w sprawie refinansowania/prolongaty zostaje podjęta zbyt późno, co powoduje wystąpienie okresów między zakończeniem okresu wiązania oprocentowania a refinansowaniem, albo gdy pozostała jest tylko niewielka suma do spłaty i [url]pożyczka[/url] zostaje zakończona zmiennie.

Napisany przez Teddy5757
To również początkowo podejrzewałem, ale potem zastanawiałem się dlaczego jest napisane, że trzeba brać pod uwagę to, że jeśli stopa procentowa wzrośnie do 4,2%, muszę płacić prawie 1000 [url]euro[/url] więcej miesięcznie, a po 20 latach, gdy moje zadłużenie wynosi 4,2%, w końcu spadnie poniżej mojej obecnej stopy. To jest punkt, który mnie zdezorientował. Jest tam także zdanie o oddzieleniu: uzgadniają Państwo stałą stopę procentową do daty 31.12.2039, jeśli do wygaśnięcia okresu wiązania oprocentowania nie zostanie osiągnięte nowe porozumienie w sprawie oprocentowania, obowiązuje następujące i wtedy rozpoczyna się wzmianka o zmiennej stopie oprocentowania euribor itp. Jak już wspomniałem, zastanawia mnie, skąd biorą się te wysokie stopy, brzmi to raczej tak, jakby za trzy miesiące stopa wzrosła do 4,2% i bank mógł co kwartał dokonywać dostosowań, co skutkowałoby koniecznością płacenia dodatkowych 1000 [url]euro[/url] miesięcznie... Jak wspomniałem, jeśli po 20 latach miałbym przejść na [url]refinansowanie[/url] z 4,2 procentami, byłoby to o 1500 [url]euro[/url] korzystniejsze.

Napisany przez NaTwoim13
Jaki oprocentowanie zostało zaproponowane na jakim planie kosztów?

Napisany przez Teddy5757
1,23 na 20 lat

Napisany przez NaTwoim13
Wartość kredytowa?

Napisany przez Teddy5757
W roku 2048

Napisany przez NaTwoim13
Nie, Wartość zastawu (KP plus modernizacje i remonty) w stosunku do sumy finansowania.

Napisany przez Teddy5757
W jakim stopniu teraz to ma znaczenie?

Napisany przez Alexius
Teddy5757 pisze:
W jakim stopniu to teraz ma znaczenie?

W tym stopniu, że chce ci zaoferować lepszą ofertę. Ten szlachetny Pan chce przede wszystkim sprzedać swoje produkty - ale teraz znowu ingeruje w formułowanie.

Sformułuję to inaczej - chętnie ci pomoże, oczywiście za solidną prowizję.

Oczywiście masz rację - nie ma to znaczenia dla twojego pytania

Napisany przez Teddy5757
Dziękuję, to był mniej więcej mój plan ?

Napisany przez Alexius
Teddy5757 pisze:
Dziękuję, mniej więcej tak myślałem ?

w odpowiedzi na twoje pytanie - w naszej umowie kredytowej jest podobne sformułowanie. Jednak odnosi się ono do pozostałego salda na koniec okresu obowiązywania oprocentowania. Sprawdź dokładnie, na jaką kwotę jest obliczane w twoim przykładzie. Czy to cała suma kredytu, czy ta, która pozostanie na końcu (bez SoTi)?

W pierwszym przypadku uważam to za bardzo podejrzane, w drugim przypadku wydaje mi się to zupełnie normalne.

Napisany przez Teddy5757
Nie, suma jest obliczana tak, jakby po trzech miesiącach oprocentowanie zostało podwyższone do 4,2, a ja musiałbym zapłacić około 2600 [url]euro[/url] zamiast 1500 [url]euro[/url], pasujące dane.

Napisany przez NaTwoim13
Tak, Alexius, teraz musi nadejść odpowiedź i pomoc!

Zresztą, masz rację, nigdy nie komunikowano tego inaczej, co często miało sens i przynosiło ogromne oszczędności i korzyści.

Tneub już udzielił właściwej odpowiedzi na pytanie!

Napisany przez kub0185
Po prostu sprawdź wcześniej [url]refinansowanie[/url], wtedy nie będziesz musiał tego rozumieć. Jeśli jest opisane w taki skomplikowany sposób, to zazwyczaj działa na Twoją niekorzyść!

Napisany przez Hilfe
Cześć,

ten fragment jest standardowy i musi być umieszczony w umowie. Jeśli, jak napisałeś, gwarantujesz oprocentowanie na 20 lat, to nie masz się o co martwić.

Napisany przez kub0185
W mojej obecnej umowie nawet dodali klauzulę mówiącą, że w wyniku tego postępowania stopa procentowa nie może spaść poniżej 0. Nie było tego siedem lat temu.

Napisany przez finanzierung
noelmaxim pisze:
Tak więc Alexiusie, teraz musi nadejść odpowiednią odpowiedź i pomoc!

Zresztą masz rację, ale nigdy tego nie komunikowano inaczej, co często miało sens i przynosiło ogromne oszczędności i korzyści.

Ale mnie nurtuje pytanie, dlaczego akurat ty, zawsze tak gorąco narzekający, gdy użytkownicy zwracają uwagę na pułapki w kwestiach finansowych, twierdzisz teraz coś takiego?

Autor wątku o to nie pytał !!

Dlaczego pozwalasz sobie na takie rzeczy, których tak bardzo krytykujesz u innych?

Zawsze to samo - gdy może być to dla ciebie korzystne, natychmiast odrzucasz te same wymagania, które stosujesz wobec innych użytkowników.....

Napisany przez NaTwoim13
@Finansowanie, różnica może polegać na tym, że o coś zapytałem, coś zapytałem

Napisany przez Alexius

@Finansowanie, różnica może polegać na tym, że ja o coś pytałem, a ty zapytałeś
Piszesz teraz tylko bzdury, tylko takie rzeczy, które obracasz, jak ci pasuje.

Ciągle stawiasz się ponad innych i dbasz tylko o swój własny interes - znów zapytałeś tylko po to, żeby uzyskać prowizję. To w ogóle nie było pożądane przez OP, więc nie mieszkaj w każdym watku z tą chciwością prowizyjną.

Napisany przez NaTwoim13
Alexius, ostatnio bardzo mało piszę, ale wiesz co? Poza twoimi i jego rozważaniami finansowymi na temat starych czasów, mamy tu spokój.

Napisany przez Alexius
noelmaxim pisze:
Alexius, ostatnio piszę bardzo mało, a wiesz co? Poza twoimi wywodami i finansowaniem, które odnoszą się do starych czasów, tu jest cisza

A wiesz dlaczego?

Bo po prostu teraz nie piszesz tak dużo i tak często bzdur jak dawniej

poza tym autor tego wątku (!!!) uważał twoje zachowanie tutaj za co najmniej nieodpowiednie.

Napisany przez NaTwoim13
Alexius, czy to Ty jesteś twórcą wątku? Coraz więcej osób zwraca się do mnie bezpośrednio z powodu Ciebie, kosztem innych poszukujących pomocy!

Napisany przez Alexius
noelmaxim pisze:
Alexius, twórca wątku? Coraz więcej osób się do niego zwraca. Na złość innym poszukującym pomocy, także z powodu ciebie coraz więcej osób zwraca się bezpośrednio do mnie!

Ach Alexius, czy myślisz o właścicielu forum? Czy go znasz, lub wiesz, kim on jest? Istnieją jasne zasady porozumienia, na które zwracam uwagę

mówię o TE w tym wątku, o którym jest mowa. Wdziałeś się tam nieproszenie, co było widocznie nieprzyjemne dla TE, co także wyraził.

Więc nie próbuj znowu się wykręcić używając ogólników - zupełnie bez sensu to, co tutaj wypisujesz

Napisany przez NaTwoim13
Nie wiesz nic, znowu nic

Będę, możesz być pewny, jak zawsze, zadawać pytania, szanować je i akceptować, jeśli nie zostaną one udzielone

Mniej będę robić to, otwierać furtki do tematu bez pytania, a przede wszystkim nie bawić się w policjanta na forum, który pisze coś tylko wtedy, gdy konkretne osoby coś piszą

Pytanie zostało wspaniale odpowiedziane przez tneub!

Kwestionowanie warunku, który jest określony przez TE jako dobry, nie było zazwyczaj złe, zapytanie o bliższe informacje nie było bezsensu, zwłaszcza że jako ekspert chętnie potwierdzam lub jak często ujawniam, koryguję je znacząco w dół!

Nic nowego i tak zostawiamy

Podważenie warunku uznawanego przez OP za dobry niejednokrotnie okazywało się błędne, z pewnością. Pytanie o dodatkowe informacje nie przysporzyło mu trudności, zwłaszcza że jako ekspert chętnie potwierdzam lub, jak często się zdarza, znacząco je koryguję na dole!

Nic nowego, po prostu zostawiamy to na tym.

Tak samo się dzieje, gdy korzyść finansowa dla Ciebie jest kluczowa, Twoje zasady, takie jak Tylko odpowiedz na to, co pyta OP, przestają obowiązywać. I nie miałby z tym nikt problemu, gdyby z drugiej strony zostało zaakceptowane także to, co działa na Twoją niekorzyść.

Twoja oferta znowu (także dla OP) jest żenująca...

Napisany przez NaTwoim13
@Finansowanie

Pytanie zostało zrealizowane!!

Zadaję pytania, w przeciwieństwie do dawnych czasów, kiedy niektórzy z was zaczynali nagle rozmawiać o babci od dziadka, co czasami było pouczające i absurdalne.

Nie musisz się za mnie wstydzić, nadal nie jestem tak ważny (chociaż ty możesz mieć inne zdanie) i nadal robię swoje rzeczy.

Mam nadzieję, że będziesz patrzeć łaskawie na twoje błędy.....

Napisany przez NaTwoim13
Powiedziano to, co musiało zostać powiedziane i zapytano to, co chciałem zapytać!

Wróćmy do pokoju i spokoju

Oczywiście,
niech forum działa dalej zgodnie z Twoimi oczekiwaniami i potrzebami.....

Napisany przez 2utopus
Wakacje minęły - a może w biurze właśnie nie ma nic do roboty?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata