Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Mieszkanie własnościowe / Bank NRW

Napisany przez stulle84
Cześć Wszystkim!

Planuję zakup własnej mieszkania na początku przyszłego roku. W związku z tym, obecnie zajmuję się kwestią finansowania i mam kilka pytań do Was, mam nadzieję, że możecie mi pomóc odpowiedziami, doświadczeniami i poradami.

Krótko o mnie: jestem żonaty, mam 2 dzieci.
Jestem zatrudniony na pełny etat w służbie publicznej, a moja żona pracuje na pół etatu (60%).
Cena mieszkania wynosi 130.000€ i ma być finansowana w 100%. Ponadto chciałbym przeprowadzić prace remontowe (nowa podłoga / wyburzenie ścian / nowa łazienka itp.) i dodatkowo sfinansować je kwotą 20.000€. Na koszty związane z zakupem wykorzystam moje niewielkie wkład własny, który tym samym zostanie wykorzystany.

Podczas poszukiwań możliwości finansowania natknąłem się teraz na program wsparcia NRW BANK (Program Wsparcia dla Własności Mieszkaniowej) i mam teraz następujące pytanie:

Chciałbym sfinansować 100.000€ poprzez program Wsparcia dla Własności Mieszkaniowej NRW Banku oraz dodatkowe 20.000€ również przez NRW Bank w ramach programu modernizacji (oddzielny program wsparcia NRW Banku). Pozostałe 30.000€ chciałbym zaciągnąć w banku. To jest mój być może naiwny pomysł. W informacji, kalkulator szans NRW Bank informuje mnie, że według pierwszych informacji mógłbym ubiegać się o wsparcie dla własności mieszkaniowej, ale sytuacja finansowa jest jednak na granicy.

Jak oceniacie to przedsięwzięcie, czy możecie mi powiedzieć, czy ta realizacja jest w ogóle realistyczna?

Z góry dziękuję!

Napisany przez 2tneub
Jak realistyczna jest ocena kosztów modernizacji?
Jeśli nie wybierzesz standardowego wyposażenia, łazienka może kosztować Cię szybko 10 000€. Również w przypadku podłóg i prac malarskich, łączna kwota może szybko przekroczyć pięć cyfr.
U Ciebie brzmi to jakoś znacznie drożej i niesie ryzyko natknięcia się na coś nieoczekiwanego.
Nie oszczędzaj więc zbyt wiele.
Co do reszty, na pewno eksperci tu coś doradzą.

Napisany przez stulle84
Jeśli chodzi o działania modernizacyjne, mogę dodać, że prace te są przeprowadzane niemal wyłącznie poprzez pracę własną. Duża rodzina z wieloma wykwalifikowanymi rzemieślnikami (płytkarze, elektrycy, itp.)

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Chromatix,

czy mógłbyś napisać wartościowe posty, aby wszyscy użytkownicy, poszukujący pomocy i porad, mogli odnieść korzyść?

Z jednej strony osoba szukająca pomocy zobaczy twoją prywatną wiadomość, więc nie trzeba na to dodatkowo zwracać uwagi, z drugiej strony moim zdaniem powinieneś najpierw aktywnie uczestniczyć tutaj, zanim zaczniesz kontaktować się z osobami poszukującymi pomocy.

Nie mogę zauważyć, co chcesz mu przekazać, czego my również nie powinniśmy przeczytać, aby w pewnym stopniu również skorzystać!

Napisany przez sassa
Skombinowałem także moją pożyczkę z programem wsparcia dla posiadaczy nieruchomości NRW. Z jednej strony można nimi pokryć tylko 50 procent ceny zakupu, z drugiej miałem naprawdę problemy ze znalezieniem banku, który uwzględni NRW Bankę. Moje zapotrzebowanie finansowe było podobne do Twojego. Banki niekoniecznie ścigają się o biznes za tak małą część tortu.

Ponadto bank bierze pod uwagę odpowiedzialność za udział NRW... Więc nie zapomnij o pokryciu głównej części za pośrednictwem NRW

Napisany przez kub0185
Szacuję, że musisz finansować co najmniej 50 000 poprzez bank, aby w ogóle otrzymać [url]kredyt budowlany[/url]. Moim doświadczeniem są psd, sparda, Volksbanken i Sparkassen, a także banki krajowe.

Napisany przez Hilfe
Cześć stulle, wysłałem Ci również prywatną wiadomość. Niech wygra lepszy

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata