Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Rozwiązanie lokaty terminowej na samochód! Czy kredyt?

Napisany przez ADMCI4
Cześć, w grudniu 2008 roku założyłem lokatę terminową na rok. Teraz chciałbym wypłacić około połowy kwoty z lokaty, żeby kupić samochód. Jednak bank nie chce wypłacić pieniędzy przed terminem. W najgorszym przypadku musiałbym wziąć kredyt. Jak powinienem teraz postąpić? Czy możliwe jest wcześniejsze rozwiązanie lokaty w przypadku nagłych wypadków? Peter

Napisany przez PI112
Cześć Peter, W tych przypadkach banki zazwyczaj reagują różnie. Niemniej jednak zazwyczaj jest możliwe wcześniejsze rozwiązanie lokaty terminowej. Kilka banków, które znam, postępuje w takich sprawach w następujący sposób: Lokata terminowa zostaje rozwiązana, jeśli obowiązywały w niej specjalne warunki, stopa procentowa jest wtedy obliczana wstecz od daty rozpoczęcia lokaty (np. specjalna stopa na 1 rok wynosząca 4%, w przypadku wczesnej dyspozycji wstecznie od daty założenia 0,75%). Pytanie jednak brzmi także, jaką stopę procentową oferuje ewentualnie dealer samochodowy. Nasz partner finansował samochód dla swojej partnerki na 0,9%, chociaż moglibyśmy także pokryć koszt zakupu w inny sposób. Niemniej jednak obecnie otrzymujemy 3,5% oprocentowanie od tego pieniądza. Oznacza to zysk odsetkowy w wysokości 2,6%. Powinieneś przygotować następujące obliczenia (o ile możliwe jest wcześniejsze spłacenie kredytu samochodowego): Kwota odsetek za okres finansowania samochodu - Kwota odsetek za lokatę terminową, jeżeli ostatecznie kwota będzie nadal dodatnia, to sprawa jest jasna. Jeśli nie, to należy również uwzględnić ewentualną stratę odsetkową z tytułu wcześniejszego rozwiązania. W obliczeniach chętnie pomogę. Pozdrowienia, Chris

Napisany przez ADMCI4
Drogi Chrisie, w Twoich przemyśleniach nie powinieneś pomijać jednego ważnego detalu. Czy naprawdę uważasz, że banki samochodowe mogą oferować kredyt w wysokości 0,99%, skoro w tym samym czasie oferują 4% od depozytu terminowego. Dla rzetelnego kupca taki układ nie może działać z czasem. Dlaczego wiele banków samochodowych w kryzysie nagle znalazło się z tyłem do muru? Kiedy pojawiasz się jako płatnik gotówkowy, łatwiej jest zrozumieć rabat, jaki negocjujesz. Mój doradca, który przekonał mnie kilkakrotnie, przedstawił mi aktualną prezentację, która pokazywała, jaki rabat mogę uzyskać, aby kredyt bankowy był dla mnie korzystniejszy. Ledwo w to uwierzyłem. Musiałem uzyskać zaledwie 4% rabatu. Wtedy kredyt ze Sparkasse okazał się tańszy. Banki samochodowe również muszą prowadzić takie obliczenia. W końcu płacisz swoje 8% za samochód. Sprzedawca po prostu ma mniejsze pole manewru. Moje osobiste zdanie: Kupuję samochód wtedy, gdy mogę sobie na to pozwolić. Mimo to go finansuję. Zastanów się: Rozwiązanie depozytu terminowego lub nagły wzrost inflacji jest o połowę mniej problematyczny niż inwestowanie ciężko zarobionych pieniędzy w obiekt, który (nie tylko obecnie) generuje dużą utratę wartości w krótkim czasie. Rozważ to. Pozdrowienia, Norman

Napisany przez PI112
Drogi Normanie, pytanie tutaj brzmi, jak prowadzić negocjacje. Przestrzegane jest tutaj (przynajmniej w ostatnich trzech negocjacjach dotyczących nowych samochodów u nas) zasada, że dealer udziela nawet większego rabatu, jeśli transakcja jest finansowana. Ponieważ wtedy rabat ten jest wypłacany z jego własnej kieszeni, lub z jego marży, jednak za udzielenie kredytu otrzymuje on z kolei prowizję. Jak zawsze, tutaj także obowiązuje zasada, że osoba, która od samego początku odkryje wszystkie karty, przegrywa negocjacje cenowe. Konieczne jest najpierw negocjowanie ceny przy płatności gotówkowej, dopiero potem można rozmawiać o finansowaniu. Pozdrowienia, Chris

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata