Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Czy można odzyskać pieniądze z PayPal mając 13 lat?

Napisany przez moneyboy
Cześć.. Mam 13 lat i niestety narobiłem trochę bałaganu z kontem Paypal mojej mamy (gry online i takie tam).. Kumpel powiedział mi, że można to odzyskać, jeśli jeszcze nie miałem 18 lat, tak? Wiecie, jak to zrobić? I czy można to zrobić bez jej wiedzy?

Napisany przez hanes
O ile chodzi? ?
Twoja mama może cofnąć płatność, ponieważ nie jesteś jeszcze pełnoletni.
Jednakże dostanie za to....

Napisany przez moneyboy
Ok. Około 300 [url]euro[/url].. ?

Napisany przez StGe1973
W zasadzie w wieku 13 lat możesz kupować rzeczy, które mieszczą się w twoim zasięgu dyspozycyjnym. Często mówi się tutaj o tzw. paragrafie kieszonkowym, chociaż słowo kieszonkowe nie występuje w tym paragrafie i rodzice nie muszą płacić kieszonkowego. Mając 13 lat, chodzi prawdopodobnie o kwotę od 20 do 30 [url]euro[/url], istnieją w tym celu tabele kieszonkowe dla odpowiedniego wieku. Takie zakupy są też ważne bez zgody Twoich rodziców.

Wszystko inne Twoi rodzice mogą uznać za nieważne i żądać zwrotu pieniędzy. 300 [url]euro[/url] z pewnością przekracza Twój zasięg dyspozycyjny. Niestety, jak już wspomniał hanes, będziesz musiał to powiedzieć swoim rodzicom, ponieważ tylko oni mogą uznać zakup za nieważny.

Jednakże nie wolno Ci korzystać z paypal poniżej 18 lat... cóż, skoro masz 13 lat (poniżej 14 lat), to i tak nie masz jeszcze pełnej odpowiedzialności karnej.

Napisany przez moneyboy
StGe1973 pisze:
Możesz w zasadzie kupować rzeczy mając 13 lat, które mieszczą się w twoim zasięgu dyspozycyjnym. Często mówi się tutaj o tzw. paragrafie kieszonkowym, chociaż słowo kieszonkowe nie występuje w tym paragrafie, a rodzice nie muszą też płacić kieszonkowca. Mając 13 lat, chodzi tutaj prawdopodobnie o kwotę około 20-30 euro, istnieją tabele kieszonkowe dla poszczególnych grup wiekowych. Takie zakupy są także ważne bez zgody twoich rodziców.

Wszystko inne twoi rodzice mogą uznać za nieważne i zażądać zwrotu pieniędzy. 300 euro zdecydowanie przekracza twój zasięg dyspozycyjny. Niestety, jak już wspomniał hanes, będziesz musiał spowiedzieć się swoim rodzicom, ponieważ tylko oni mogą uznać zakup za nieważny.

Jednak nie wolno ci korzystać z PayPala poniżej 18 roku życia... cóż, mając 13 lat (poniżej 14 lat), i tak nie jesteś odpowiedzialny karnie.

Okej.. ? no cóż, chyba po prostu oddam jej te pieniądze (mam jeszcze tyle).. bo jeśli tylko ona może je odzyskać, to dowiaduje się też na co poszły, i tak mi to pasuje..

Napisany przez hanes
No cóż ... także w PayPal dostępny jest wyciąg z konta (ostatnie działania).

Napisany przez StGe1973
To, co chce ci powiedzieć, to fakt, że twoja mama na pewno się dowie, przynajmniej jeśli użyłeś jej konta PayPal. Ostatecznie PayPal pobierze 300 [url]euro[/url] z jej konta i twoja mama sprawdzi w PayPal, dlaczego nastąpiło to obciążenie, skoro nic nie kupiła. Wtedy na pewno zobaczy firmę otrzymującą płatność itp. Przypuszczam, że to było jej [url]konto[/url], jeśli chcesz jej zwrócić pieniądze.

W sumie nie jest to teraz tak dramatyczne. Prawdopodobnie byłeś w febrze gier i kupiłeś sobie płatne rzeczy. Tak działa zasada takich firm, przyciągnięcie klientów darmowymi grami, ale prawdziwa gra wymaga opłacanych elementów. To jest ich model biznesowy i 13-letni chłopiec po prostu nie umie się z nim właściwie obchodzić lub daje się nabrać na ten model.

Dlatego mogę ci tylko poradzić, porozmawiaj z mamą i odzyskaj pieniądze. Nauczyłeś się czegoś na przyszłość (że firmy chcą również zarabiać pieniądze w internecie i gry online bardzo rzadko są naprawdę darmowe) i twoja mama nauczy się na przyszłość, że powinna przechowywać swoje hasło do PayPal w taki sposób, aby 13-letni chłopiec nie miał do niego dostępu.

Nauczyłeś się także bardzo ważnej rzeczy na przyszłość: każdy popełnia błędy, czego nie da się uniknąć w życiu. Różnica między mądrym a głupim człowiekiem polega jedynie na tym, że mądry człowiek uczy się na swoich błędach i nie popełnia tego samego błędu po raz drugi.

Napisany przez Marc2512
Skąd w ogóle masz dane dostępowe do konta PayPal? Uważam, że nie jest właściwe, że można żądać zwrotu pieniędzy tutaj. Ktoś tu coś spartolił. Do tego należy również Twoja matka, która nie odpowiednio zabezpieczyła swoje [url]konto[/url].

Napisany przez Agio
Och, ale kiepska sytuacja. Jeśli będziesz szczery wobec swojej mamy i zwrócisz jej pieniądze gotówką, to złość szybko ustąpi. Twoja mama powinna natychmiast zmienić dane dostępowe do konta, abyś w ogóle nie wpadł na złe myśli. Przecież chce ona ochronić Cię przed tego rodzaju błędnymi decyzjami, takimi jak subskrypcje itp. Powodzenia!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata