- pt lis 01, 2019 8:41 pm
Wartościowe forum,
moja dziewczyna i ja jesteśmy właśnie w fazie planowania zakupu działki i budowy domu jednorodzinnego. Mniej więcej 80% całkowitego kapitału pochodzi ode mnie, a 20% od niej.
Mam kilka ogólnych pytań, na które chciałbym poznać Wasze zdanie:
Co się dzieje w przypadku separacji z domem? Przy zakupie działki wprowadzam klauzulę hipoteczną do protokołu notarialnego. Załóżmy, że proporcje tej klauzuli to 50/50. Jeśli się rozdamy i jedna ze stron wyprowadza się z domu, CZY musimy sprzedać[url]Dom[/url] ? Czy, w przypadku gdy jedna ze stron zostaje w domu, czy druga strona ma prawo do swojego udziału finansowego? Szczerze mówiąc mam problem z rozdzieleniem klauzuli hipotecznej przy zakupie działki. Z jednej strony równowaga i miłość sugerują proporcję 50/50, z drugiej strony jak już wspomniałem, udziały kapitałowe są dość różne. Jaka jest Wasza rekomendacja/opinia? Czy rozumiem poprawnie, że ta klauzula hipoteczna, którą podaję notariuszowi przy zakupie działki, będzie także obowiązywać dla późniejszego domu z pełną własnością?
Jak ma się małżeństwo przed zakupem działki, między zakupem a budową domu lub po budowie pod względem finansowym? Jeśli pobierzemy ślub wcześniej, to z powodu rozdzielności majątkowej hipoteka domu jest równo rozłożona (50/50), prawda? Co się dzieje, jeśli ślub zostanie zawarty po zakupie działki albo po podpisaniu umowy na[url]Dom[/url] ? Co zdarzy się w przypadku separacji, koniecznej sprzedaży, ...?
Mam także problem z odpowiednią strategią co do udziału własnego przeznaczonego na[url]Dom[/url] . Razem mamy około 250 000€ kapitału własnego. Część z nich, być może połowa, jest ulokowana w kilku ETF-ach, które w zasadzie zbieram na emeryturę. Czy zalecają Państwo zainwestowanie całej kwoty w finansowanie budowy, aby spłacić jak najmniej? Czy lepiej zostawić pieniądze w ETF-ach, ponieważ prawdopodobnie można zarobić więcej na ETF-ach niż na odsetkach od [url]kredytu[/url] ?
Dziękuję z góry za konstruktywne odpowiedzi. W internecie wielokrotnie czytałem sprzeczne informacje, dlatego postanowiłem zapytać was tutaj.
Pozdrowienia
moja dziewczyna i ja jesteśmy właśnie w fazie planowania zakupu działki i budowy domu jednorodzinnego. Mniej więcej 80% całkowitego kapitału pochodzi ode mnie, a 20% od niej.
Mam kilka ogólnych pytań, na które chciałbym poznać Wasze zdanie:
Co się dzieje w przypadku separacji z domem? Przy zakupie działki wprowadzam klauzulę hipoteczną do protokołu notarialnego. Załóżmy, że proporcje tej klauzuli to 50/50. Jeśli się rozdamy i jedna ze stron wyprowadza się z domu, CZY musimy sprzedać
Jak ma się małżeństwo przed zakupem działki, między zakupem a budową domu lub po budowie pod względem finansowym? Jeśli pobierzemy ślub wcześniej, to z powodu rozdzielności majątkowej hipoteka domu jest równo rozłożona (50/50), prawda? Co się dzieje, jeśli ślub zostanie zawarty po zakupie działki albo po podpisaniu umowy na
Mam także problem z odpowiednią strategią co do udziału własnego przeznaczonego na
Dziękuję z góry za konstruktywne odpowiedzi. W internecie wielokrotnie czytałem sprzeczne informacje, dlatego postanowiłem zapytać was tutaj.
Pozdrowienia