Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Budowa domu/finansowanie budowy: Ślub/wkład własny

Napisany przez Aeil1967
Wartościowe forum,

moja dziewczyna i ja jesteśmy właśnie w fazie planowania zakupu działki i budowy domu jednorodzinnego. Mniej więcej 80% całkowitego kapitału pochodzi ode mnie, a 20% od niej.

Mam kilka ogólnych pytań, na które chciałbym poznać Wasze zdanie:

Co się dzieje w przypadku separacji z domem? Przy zakupie działki wprowadzam klauzulę hipoteczną do protokołu notarialnego. Załóżmy, że proporcje tej klauzuli to 50/50. Jeśli się rozdamy i jedna ze stron wyprowadza się z domu, CZY musimy sprzedać [url]Dom[/url]? Czy, w przypadku gdy jedna ze stron zostaje w domu, czy druga strona ma prawo do swojego udziału finansowego? Szczerze mówiąc mam problem z rozdzieleniem klauzuli hipotecznej przy zakupie działki. Z jednej strony równowaga i miłość sugerują proporcję 50/50, z drugiej strony jak już wspomniałem, udziały kapitałowe są dość różne. Jaka jest Wasza rekomendacja/opinia? Czy rozumiem poprawnie, że ta klauzula hipoteczna, którą podaję notariuszowi przy zakupie działki, będzie także obowiązywać dla późniejszego domu z pełną własnością?

Jak ma się małżeństwo przed zakupem działki, między zakupem a budową domu lub po budowie pod względem finansowym? Jeśli pobierzemy ślub wcześniej, to z powodu rozdzielności majątkowej hipoteka domu jest równo rozłożona (50/50), prawda? Co się dzieje, jeśli ślub zostanie zawarty po zakupie działki albo po podpisaniu umowy na [url]Dom[/url]? Co zdarzy się w przypadku separacji, koniecznej sprzedaży, ...?

Mam także problem z odpowiednią strategią co do udziału własnego przeznaczonego na [url]Dom[/url]. Razem mamy około 250 000€ kapitału własnego. Część z nich, być może połowa, jest ulokowana w kilku ETF-ach, które w zasadzie zbieram na emeryturę. Czy zalecają Państwo zainwestowanie całej kwoty w finansowanie budowy, aby spłacić jak najmniej? Czy lepiej zostawić pieniądze w ETF-ach, ponieważ prawdopodobnie można zarobić więcej na ETF-ach niż na odsetkach od [url]kredytu[/url]?

Dziękuję z góry za konstruktywne odpowiedzi. W internecie wielokrotnie czytałem sprzeczne informacje, dlatego postanowiłem zapytać was tutaj.

Pozdrowienia

Napisany przez 2utopus
Jeśli dobrze zrozumiałem twój wiek, to masz już ponad 50 lat?
Wiele można uregulować w umowie małżeńskiej (nie będącej romantyczną) - zazwyczaj obowiązuje wspólność majątkowa.
Oczywiście nie ma przymusu sprzedaży nieruchomości podczas separacji - jednak osoba pozostająca w domu musi być w stanie samodzielnie pokrywać koszty i dodatkowo wypłacić odchodzącej osobie pieniądze.
Czy jest sprawiedliwe, że jedna osoba więcej pozostaje w domu zajmując się domem i dziećmi, podczas gdy druga przynosi pieniądze do domu?
Zysk z funduszy inwestycyjnych ETF prawdopodobnie będzie wyższy od kosztów oprocentowania - ale oczywiście nie jest to gwarantowane i w pewien sposób jest to spekulacja.
Oczywiście trzeba zastanowić się, czy zwiększając kapitał własny, można obniżyć oprocentowanie - lub czy można przekazać depozyt jako zabezpieczenie dla banku, aby osiągnąć ten sam efekt.

Napisany przez bruno68
An Aell1967,

za dużo, za skomplikowane! Wygląda na to, że przeszedłeś przynajmniej jedno rozwód?

W sprawach prawnych (umowa małżeńska) powinien zająć się tylko prawnik!

Na temat kapitału własnego

Dlaczego tutaj dokonano połączenia? To przeczy wszystkiemu, co wcześniej napisałeś?
Ich ETFy nie muszą być srebrzone, wystarczy przekazanie 240 000 € w ETF-ach przy zdolności do obciążenia w wysokości 70 % na kwotę około 168 000 € kapitału własnego! Zakładając, że chce się mieć tani [url]kredyt[/url] z obciążeniem maksymalnym 55 %, to można sfinansować koszty całkowite domu w wysokości 360 000 [url]euro[/url], w tym koszty dodatkowe!
Oczywiście można również wyższe poziomy obciążenia, ale wtedy obciążenie odsetkami i spłatami będzie również wyższe! Czy banki będą akceptować [url]kredyt[/url] nawet po osiągnięciu wieku emerytalnego, to pewnie większy problem niż rozwód przed ślubem!

Bruno68

Napisany przez Hilfe
Wykorzystaj mniej środków własnych, aby uzyskać proporcję 50/50. Zalecane przy obecnie niskich stopach procentowych. Nie wiem jednak, czy Twoja żona będzie uczestniczyć w wzroście wartości po rozwodzie od momentu zawarcia małżeństwa. Powinieneś to wyjaśnić.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć, osobiście nie zakładałbym, że ETF zawsze przyniesie większy zwrot niż odsetki do zapłacenia. Dlatego jak najwięcej wykorzystałbym kapitału własnego, aby jak najszybciej pozbyć się długów. Cena nieruchomości także może spaść, ale to zależy od oczekiwań. I przede wszystkim od tego, jakie ETF posiadasz. [url]giełda[/url] nigdy nie była jednokierunkową drogą, a obecny poziom zadłużenia nie ustępuje. W USA zaciąga się 3 dolary długu, aby uzyskać 1 [url]dolar[/url] PKB – czy to jest zdrowe?

Napisany przez Aeil1967
Dziękuję za liczne świetne odpowiedzi.

Dla wyjaśnienia... mam 38 lat i nie jestem rozwiedziony...

Uważam, że kwestia wątpliwości co do wierności inwestycji w ETF-y jest interesująca. W rzeczywistości inwestujemy w ETF-y, ponieważ nasze zaufanie do ubezpieczeń zostało zniszczone, również z powodu malejących gwarantowanych świadczeń. Z tego wynikające pytanie brzmi, gdzie mogę ulokować swoje pieniądze, jeśli za 10-20 lat nawet ETF-y nie będą już przynosić zysków?

Napisany przez NaTwoim13
Wydawaj i spędzaj czas, za 20 lat nie będzie żadnej gotówki, zwłaszcza w formie pieniędzy!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata