Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Kto doradza w kwestiach emerytur pracowniczych?

Napisany przez Aeil1967
Zaszczytne Forum, Pracuję w dużym niemieckim przedsiębiorstwie. Dotychczas mieliśmy nasze emerytury pracownicze w jednym towarzystwie ubezpieczeniowym. Teraz nasza firma wprowadza własny program bAv, który zdobył już wiele nagród na terenie całych Niemiec. Teraz muszę podjąć decyzję, którą opcję bAv wybrać. Moja dotychczasowa opcja jest u mnie od wielu lat, więc np. mam dobrą gwarancję odsetek, druga natomiast opiera się na akcjach i bardziej mi się podoba. Teraz próbuję porównać warunki ubezpieczenia i zaczynam tracić nadzieję. Zastanawiam się teraz, kto mógłby mi tutaj uczciwie doradzić. Być może [url]doradca[/url] finansowy będzie chciał mi coś wcisnąć? Co sądzicie o stowarzyszeniach konsumenckich? Może [url]doradca[/url] podatkowy? A może chcielibyście rzucić na to okiem? Z góry dziękuję za Wasze wsparcie!

Napisany przez 2utopus
Prognozy zawsze są trudne tylko dla przyszłości - czy [url]giełda[/url] pójdzie w przyszłości na dno? Czy [url]euro[/url] przetrwa kolejne 10 lat? Czy w ogóle będzie emerytura? Można uzyskać poradę np. w ZUS, w stowarzyszeniu konsumentów lub u doradców opłacanych z góry - decyzję trzeba jednak podjąć samemu. To, moim zdaniem, ważne: nie stawiać wszystkiego na jedną kartę - lepiej rozłożyć ryzyko na różne rynki/produkty/strategie.

Napisany przez bruno68
Aeil1967
Zdanie 1) Lepiej tego nie rób, może się tylko pogorszyć!

Zdanie 2 i 3) Potrzebna jest rzeczywista konsultacja, ale przy 330 konsultantach w całych Niemczech jest to całkowicie niemożliwe!

Zdanie 4) Jeśli ktoś nie rozumie regulaminu, lepiej tego nie rób!

Zdanie 5) Czy [url]doradca[/url] finansowy chce mi coś wcisnąć na siłę? Jaka kreatywna nazwa zawodu, taka nazwa nie istnieje! Dlatego sprawdź jego nazwisko w rejestrze pośredników u IHK, jeśli go tam nie ma, powinno to jasno wskazać, że to raczej należy do frakcji nielegalnego pośrednictwa, co oznacza, że jest to bezwartościowe! Bezwartościowe oznacza zerową emeryturę!

Zdanie 6) Co sądzicie o Stowarzyszeniu Konsumentów? Dlatego sprawdź jego nazwisko w rejestrze pośredników u IHK, jeśli go tam nie ma, powinno to jasno wskazywać, że to raczej należy do frakcji nielegalnego pośrednictwa, co oznacza, że jest to bezwartościowe! Bezwartościowe oznacza zerową emeryturę!

Zdanie 7) Być może [url]doradca[/url] podatkowy? On nie może tego robić, już tylko ze względu na licencję zawodową, co już od 10 lat jest zawarte w RVG! A ten, kto przekroczy granicę, zostanie wyrzucony z europejskiego stowarzyszenia doradców podatkowych! Bez pracy i z przyjemnością!

Zdanie 8) A może chcecie się z tym zapoznać? I w tym miejscu dochodzimy do obszaru, gdzie, powiedzmy, kto zostanie złapany, zostanie zwolniony z pracy i doprowadzony do bankructwa!

A) Twój był [url]doradca[/url] nie może doradzać na ten temat (nie może sprzedawać porównywalnych produktów konkurencyjnych! Tzw. wyłączność, dla ciebie jako pośrednika na świecie istnieje tylko jego produkt!

B) Pośrednik może pobierać prowizję tylko w razie udanej transakcji! Taka decyzja została wydana przez BGH w październiku 2019 roku! Nie ma co tutaj dyskutować!

Od wprowadzenia w 2007 roku, w obszarze ubezpieczeń zostało wprowadzone również rozróżnienie podatkowe, ponieważ wszystkie transakcje w dziedzinie ubezpieczeń są obecnie opłacane tylko w przypadku sukcesu, co oznacza, że są zwolnione z podatku VAT! Dla czystej konsultacji, bez udanej transakcji, możliwe jest pobranie opłaty tylko po wykazaniu VAT. konieczna jest tzw. upoważnienie do odliczenia podatku naliczonego na wystawienie faktury! Chociaż faktura byłaby formalnie poprawna, byłaby sprzeczna zarówno z RDG, jak i RVG!
Ponieważ ta działalność, czyli doradztwo, nie jest dodatkową usługą związana z pośrednictwem w ubezpieczeniach o takiej samej kategorii!

Tylko doradcy ubezpieczeniowi zgodnie z §34 d ust. 2 nowa wersja (§ 34 e stara wersja) mogą zawsze świadczyć porównawcze usługi doradcze i proponować, ale nie mogą pośredniczyć w ubezpieczeniach, jednak niezależnie od sukcesu muszą wystawiać rachunki zgodnie z RVG!

Zwykłym prawnikom tutaj jest trudniej. Tylko jeśli zapytasz specjalistów prawa ubezpieczeniowego z jasno zdefiniowanym katalogiem pytań! Wtedy można osiągnąć udaną emeryturę! Tylko tacy prawnicy nie są tani!

bruno68

Napisany przez EasyD
Czy mogliby Państwo przesłać polisę dotyczącą obecnego programu emerytalnego pracowniczego (bAV) oraz propozycję nowego w formie zanonimizowanej? Bez wątpienia możemy pomóc Państwu podać kilka wskazówek.

Napisany przez Aeil1967
EasyD pisze:
Czy mogą Państwo przesłać do forum polisę dotyczącą bieżącego ubezpieczenia emerytalnego w formie zanonimizowanej oraz propozycję nowej, Aeil?

Z pewnością możemy tutaj przedstawić Państwu kilka wskazówek.

Super, dziękuję! To świetny pomysł, który podejmę w przyszłym tygodniu!

Dziękuję też innym odpowiedziom!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata