Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Jak to można przedstawić?

Napisany przez damario89
Witam wszystkich,

nagle pojawiła się możliwość zakupu działki pod bliźniak. To nas zaskoczyło i uważam, że finansowo to raczej nie jest wykonalne. Moja przyszła żona uważa jednak, że jakoś damy radę, dlatego chciałbym zapytać tutaj.

Informacje o nieruchomości: Działka 320m2 pod bliźniaka za 180 000€ na przedmieściach Monachium z dostępem do S-Bahna.
Do tego dochodzą koszty dodatkowe związane z zakupem i podłączeniem.
W ciągu 5 lat od zakupu trzeba się wprowadzić do domu, więc zakładam, że przynajmniej 1,5 roku wcześniej zaczniemy budowę.
Niestety, obecnie nie mam pojęcia ile kosztowałby taki [url]Dom[/url], ale zakładam max. 400 000€.

Aktualne dochody:
Ja (30 lat) 2600€ netto, po ślubie 3000€ netto, a co 2 lata o 300€ netto więcej.
Ona (30 lat) 600€ (staż), od marca 1100€ netto (część etatu z powodu studiów) i od kwietnia 2021 około 2400€ netto.

Jednak jej dochód z czasem znowu odpadnie (na ok. 4 - 5 lat) z powodu dzieci.
Obecnie żyjemy z około 1700€ (czynsz 750€ + inne stałe wydatki + 300€ na jedzenie i picie + wydatki na przyjemności)

Kapitał własny: około 35 000€ (pracuję pełny etat dopiero rok i dlatego jeszcze nie udało mi się więcej zaoszczędzić)
Nie mam żadnych [url]kredytów[/url].

Plan zakładałby najpierw zakup działki i w miarę możliwości jak największe jej spłacanie. Po 3,5 roku zbudować [url]Dom[/url] i w miarę upływu czasu dzieci są starsze, mniej spłacać, a potem do dyspozycji będą 2 pensje.
Czy warto byłoby jednak budować jak najszybciej, aby uniknąć równoczesnych kosztów czynszu i [url]kredytu[/url]? Ale obecnie deweloperzy są bardzo zajęci, przynajmniej tak słyszałem.

Największe obawy wzbudzałby we mnie okres, w którym trzeba płacić czynsz + jednocześnie spłacać [url]kredyt[/url].

Napisany przez Martin79HN
Cześć,

moja opinia w skrócie:

- 180.000 € + NK za 320 m² = za drogo, bliźniak nie dla mnie, ograniczona powierzchnia mieszkalna, precyzyjne przepisy sąsiedzi itp.
- 400.000 € za [url]Dom[/url], myślę, że mógłby pasować, ale finansować z 5-10% zapasem + NK notariusz, księga wieczysta itp.

Całkowite koszty: 620.000 - 650.000 € za bliźniak o powierzchni 320 m²
nigdy bym nie wydał!

Dochody trwałe 2600 € + 600 € = 3200 € w pół roku 3000 € + 1100 € = 4100 €
Buduj kapitał własny i weź się za własne mieszkanie z 100.000 € kapitału własnego. (czyli za 2-3 lata!)

A następnie ustaw finansowanie z niską ratą, tak aby nawet z dzieckiem / dziećmi było to dźwigane.
Za 2-3 lata nadal uważam, że oprocentowanie będzie korzystne.

Pozdrawiam

Martin

Napisany przez NaTwoim13
Martin79HN pisze:
Dzień dobry,

moje zdanie w skrócie:

- 180.000 € + NK za 320 m² = zbyt drogo, bliźniak nie dla mnie, ograniczona przestrzeń życiowa, rygorystyczne zasady sąsiedzi itp.
- 400.000 € za Dom, myślę, że mógłby pasować, ale finansowanie z rezerwą 5-10% + NK notariusz, księga wieczysta itp.

Całkowite koszty: 620.000 - 650.000 € za bliźniaka o powierzchni 320 m²
nigdy nie wydałbym tego!

Dochód stabilny 2600 € + 600 € = 3200 € w 1/2 roku 3000 € + 1100 € = 4100 €
Buduj kapitał własny i z kwotą 100.000 € EK przystąp do budowy własnego domu. (czyli za 2-3 lata!)

A następnie zorganizuj finansowanie z niską ratą, aby było to możliwe mimo dziecka / dzieci.
Za 2-3 lata uważam, że oprocentowanie nadal będzie korzystne.

Pozdrowienia

Martin

Dokładnie tak samo widzę to!

Napisany przez damario89
Dziękuję za Wasze opinie.

Myślałem, że zrobiłem błąd myślowy. Jestem również zdania, że w obecnej sytuacji nie należy nic kupować.

Interesujące jest to, że Martin uważa cenę za zbyt wysoką. Całość odbywa się w ramach lokalnego projektu, dlatego jest trochę tańsza niż na rynku.

Mimo to jeszcze raz dziękuję, myślę, że mogę odwieść moją przyszłą żonę od tego pomysłu. :-)

Napisany przez tomy778
Drogi jest pojęciem względnym. To jest przecież obszar Monachium. Takie są tam ceny...

Ale przy waszych dochodach to po prostu kwota za wysoka. Z kredytem o wartości około 600 tys. EUR, na które odejmiecie kapitał własny, musicie płacić około 2000 EUR na ogrzewanie. Jeśli przyjdzie dziecko, marzenie o domu może zamienić się w koszmar.

Moja sugestia, jeśli ewentualnie planujecie budowę albo zakup za 5 lat, to zawrzyjcie umowę na rachunek oszczędnościowo-kapitałowy, aby zabezpieczyć stopy procentowe i zwiększyć pewne środki. Nie znam waszej stopy oszczędzania, ale być może warto na to zwrócić uwagę.

Na razie zostańcie w mieszkaniu i niczego nie przespieszajcie. Przy takiej kwocie powinniście mieć przychód netto co najmniej 5 tys. EUR, jeśli nie więcej.

Alternatywnie może warto kupić działkę i zacząć budowę za 3 lata, ewentualnie sprzedając, jeśli finansowo nie będzie pasować. Pieniądze plus koszty poboczne byłyby odzyskane. Nie wiem jednak, jak społeczność na to patrzy

Napisany przez Finkodin
Zbyt drogie jest obecnie trudno powiedzieć. Obecnie praktycznie wszystko jest zbyt drogie. To po prostu rozwój rynku. Komisje ds. wyceny nieruchomości ledwo nadążają za dostosowaniem wartości gruntowych.

Przemawiający wcześniej mają absolutną rację: Obecnie to numer zdecydowanie za duży dla Was.

Napisany przez StGe1973
damario,

Widzę to podobnie jak Twoja koleżanka. Oczywiście zależy to od dokładnej lokalizacji, ale z dostępem do S-Bahn do Monachium trudno znaleźć nowy budynek bliźniaczy poniżej 1 mln. Z tego punktu widzenia cena jest ekstremalnie interesująca...

Jednak nie płaciłbym podwójnie - zarówno czynszu, jak i odsetek, tylko natychmiast zacząłbym budowę i zaoszczędzał na czynszu.

Koszty budynku jeszcze bym popatrzył z zapytaniem, ponieważ wszyscy rzemieślnicy są obecnie bardzo zajęci i pobierają odpowiednie ceny.

Twoje obawy są zrozumiałe, ponieważ kwota na początku wydaje się ogromna i normalne jest, że początkowo się cofasz. Niemniej jednak dla obszaru Monachium jest to dość tanie.

Inne rozwiązanie to podejście do dłuższej drogi dojazdowej i np. zakup w Landsberg itp. Jest to oczywiście dużo tańsze w porównaniu do Monachium, ale problemem jest czas podróży. Idealne jest to, gdy pracujesz centralnie w Monachium (pociąg) albo masz dobrą drogę dojazdową samochodem. W innym przypadku może to być raczej dramat, jeśli na przykład w Landsberg potrzebujesz 15 minut do stacji, podróż pociągiem do Monachium, a w Monachium kolejne 45 minut do miejsca pracy.

Zawsze jest to indywidualna decyzja, ale dla Monachium przy tych cenach zdecydowanie jest to rozważana alternatywa.

Napisany przez tomy778
Moja rekomendacja brzmi taka, że jeśli cena jest dobra i chcecie tam zostać, po prostu kupcie nieruchomość. Możecie użyć całą gotówkę, a później zostanie Wam to zaliczone jako kapitał własny. W przypadku budowy za 4-5 lat proponuję wziąć zmienny [url]kredyt[/url] lub [url]kredyt[/url] na 5 lat.

W najgorszym przypadku możecie sprzedać nieruchomość po takiej samej cenie plus dodatkowe koszty...

Co będzie za 2-4 lata, tego nie wiadomo, więc będziecie mogli dostosować to do Waszej sytuacji życiowej. Później może się okazać, że szukacie i przepłacacie za coś nowego...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata