- czw lis 07, 2019 8:00 am
Witam wszystkich,
nagle pojawiła się możliwość zakupu działki pod bliźniak. To nas zaskoczyło i uważam, że finansowo to raczej nie jest wykonalne. Moja przyszła żona uważa jednak, że jakoś damy radę, dlatego chciałbym zapytać tutaj.
Informacje o nieruchomości: Działka 320m2 pod bliźniaka za 180 000€ na przedmieściach Monachium z dostępem do S-Bahna.
Do tego dochodzą koszty dodatkowe związane z zakupem i podłączeniem.
W ciągu 5 lat od zakupu trzeba się wprowadzić do domu, więc zakładam, że przynajmniej 1,5 roku wcześniej zaczniemy budowę.
Niestety, obecnie nie mam pojęcia ile kosztowałby taki[url]Dom[/url] , ale zakładam max. 400 000€.
Aktualne dochody:
Ja (30 lat) 2600€ netto, po ślubie 3000€ netto, a co 2 lata o 300€ netto więcej.
Ona (30 lat) 600€ (staż), od marca 1100€ netto (część etatu z powodu studiów) i od kwietnia 2021 około 2400€ netto.
Jednak jej dochód z czasem znowu odpadnie (na ok. 4 - 5 lat) z powodu dzieci.
Obecnie żyjemy z około 1700€ (czynsz 750€ + inne stałe wydatki + 300€ na jedzenie i picie + wydatki na przyjemności)
Kapitał własny: około 35 000€ (pracuję pełny etat dopiero rok i dlatego jeszcze nie udało mi się więcej zaoszczędzić)
Nie mam żadnych[url]kredytów[/url] .
Plan zakładałby najpierw zakup działki i w miarę możliwości jak największe jej spłacanie. Po 3,5 roku zbudować[url]Dom[/url] i w miarę upływu czasu dzieci są starsze, mniej spłacać, a potem do dyspozycji będą 2 pensje.
Czy warto byłoby jednak budować jak najszybciej, aby uniknąć równoczesnych kosztów czynszu i[url]kredytu[/url] ? Ale obecnie deweloperzy są bardzo zajęci, przynajmniej tak słyszałem.
Największe obawy wzbudzałby we mnie okres, w którym trzeba płacić czynsz + jednocześnie spłacać[url]kredyt[/url] .
nagle pojawiła się możliwość zakupu działki pod bliźniak. To nas zaskoczyło i uważam, że finansowo to raczej nie jest wykonalne. Moja przyszła żona uważa jednak, że jakoś damy radę, dlatego chciałbym zapytać tutaj.
Informacje o nieruchomości: Działka 320m2 pod bliźniaka za 180 000€ na przedmieściach Monachium z dostępem do S-Bahna.
Do tego dochodzą koszty dodatkowe związane z zakupem i podłączeniem.
W ciągu 5 lat od zakupu trzeba się wprowadzić do domu, więc zakładam, że przynajmniej 1,5 roku wcześniej zaczniemy budowę.
Niestety, obecnie nie mam pojęcia ile kosztowałby taki
Aktualne dochody:
Ja (30 lat) 2600€ netto, po ślubie 3000€ netto, a co 2 lata o 300€ netto więcej.
Ona (30 lat) 600€ (staż), od marca 1100€ netto (część etatu z powodu studiów) i od kwietnia 2021 około 2400€ netto.
Jednak jej dochód z czasem znowu odpadnie (na ok. 4 - 5 lat) z powodu dzieci.
Obecnie żyjemy z około 1700€ (czynsz 750€ + inne stałe wydatki + 300€ na jedzenie i picie + wydatki na przyjemności)
Kapitał własny: około 35 000€ (pracuję pełny etat dopiero rok i dlatego jeszcze nie udało mi się więcej zaoszczędzić)
Nie mam żadnych
Plan zakładałby najpierw zakup działki i w miarę możliwości jak największe jej spłacanie. Po 3,5 roku zbudować
Czy warto byłoby jednak budować jak najszybciej, aby uniknąć równoczesnych kosztów czynszu i
Największe obawy wzbudzałby we mnie okres, w którym trzeba płacić czynsz + jednocześnie spłacać