Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Umowa oszczędnościowa budowlana jako quasi-kredyt forwards.

Napisany przez Bausparer
Cześć, jestem w sytuacji, w której w ciągu 5-8 lat będę musiał nabyć nieruchomość. Większość z tego będę musiał sfinansować. Ponieważ zakładam, że za 5-8 lat poziom oprocentowania będzie wyższy niż obecnie, zastanawia mnie, w jaki sposób mogę skorzystać z dzisiejszego niskiego poziomu oprocentowania w przypadku potrzeby kredytowej za 5-8 lat: Przyszła mi do głowy idea oszczędnościowego kredytu mieszkaniowego - ponieważ nawet odsetki od kredytów hipotecznych zawartych dzisiaj są niższe niż odsetki ustalane w normalnych czasach. Co sądzicie o pomysle, aby traktować oszczędnościowy kredyt mieszkaniowy jako długoterminowy zobowiązanie z terminem zapadalności? Moim zdaniem oszczędnościowy kredyt mieszkaniowy to jedyna możliwość, aby choć trochę z dzisiejszego niskiego poziomu oprocentowania zabrać coś ze sobą w przyszłość - czy ktoś ma inne pomysły?! Pozdrowienia

Napisany przez MThiemann
To jest zasadniczo dobry pomysł. Cały plan musi jednak być dopasowany. Jeśli teraz podpiszesz odpowiedni plan oszczędnościowy na zakup mieszkania, musi on być gotowy do przeznaczenia na zakup w ciągu najdalej 8 lat. Jeśli weźmiemy pod uwagę całkowity koszt Twojego przedsięwzięcia, na przykład 250 000 EUR, musiałbyś teraz wpłacać dodatkowo około 900 EUR miesięcznie na ten plan oszczędnościowy, aby osiągnąć terminową przeznaczenie środków. Miałbyś wtedy oszczędności w wysokości około 88 000 EUR. Rata spłaty dla Twojego kredytu oszczędnościowego wynosiłaby wtedy około 2 000 EUR miesięcznie przy nominalnej stopie procentowej odsetek kredytu w wysokości 3,75%. Przy stopie procentowej kredytu w wysokości 2,90% rata spłaty wynosiłaby nawet 3 171 EUR. Ze względu na wysokość miesięcznych rat konieczne jest właściwe zaplanowanie całości. Jeśli te kwoty nie stanowią dla Ciebie problemu (czyli teraz 900 EUR obok czynszu i 2 000 EUR za 8 lat), stworzyłeś sobie warunki do bardzo korzystnego sfinansowania swojego domu. Wiele pozdrowień M. Thiemann www.BaufiService24.de

Napisany przez ADMCI4
Cześć, Kto mógłby oszczędzać 900€ miesięcznie, a potem przeznaczać na spłatę 2000-3000 euro miesięcznie?? Ci, którzy to potrafią, nie potrzebują moim zdaniem umowy oszczędnościowej na zakup nieruchomości! Spłata części swojego domu lub finansowania za pomocą BSV jest najlepszym sposobem! Trzeba sobie tylko zdać sprawę, ile chcesz spłacić (zawsze zależne od kwoty umowy oszczędnościowej!) Na przykład, dla ulatwienia spłaty około 300€ miesięcznie dla 50.000€ BSV jest zdecydowanie dobrym rozwiązaniem! Należy oczywiście pamiętać, że ​​na pozostałą sumę powiedzmy około 100.000€ trzeba uzyskać pożyczkę od banku i jeszcze udźwignąć ten ciężar. Wniosek: ulokowanie części finansowania w BSV to świetna sprawa! Ale finansowanie w pełni na kwotę około 250.000€ to zły pomysł! Ponieważ spłata byłaby wtedy zbyt wysoka na przyszłość!! Nie można bowiem wybrać wysokości spłaty, lecz to Bausparkasse mówi, ile minimum trzeba spłacać! Mam nadzieję, że to pomoże niektórym, aby nie zawierali umów BSV na kwotę powyżej 200.000€, nie znając jej wad! Pozdrowienia Bausparek z północy ^^

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata