Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Czy gromadzenie dużej ilości gotówki w domu może stwarzać problemy?

Napisany przez gasmann001
Kochani,

następujący lęk ogarnia mnie... nie jestem samodzielny, ale zwykły pracownik i od prawie 20 lat oszczędzam pieniądze W DOMU. Można powiedzieć, że trzymam je pod poduszką... Teraz mam prawie 40 000 [url]euro[/url] i chciałbym kupić działkę budowlaną oraz zainwestować resztę w mały modułowy [url]Dom[/url]. Teraz oczywiście pojawia się pytanie, czy nie dostanę nieproszonej wizyty od celników czy urzędu skarbowego, gdy zdeponuję pieniądze, aby zapłacić za działkę lub zaliczkę na [url]Dom[/url]. Czy ktoś się na tym zna? Od kwoty 10 000 [url]euro[/url] obowiązuje ustawa o praniu brudnych pieniędzy. Jak postąpić?

Z góry dziękuję za wysiłek...

Napisany przez Cici
gasmann001 pisze:
nie jestem samozatrudniony, ale zwykły pracownik i od blisko 20 lat oszczędzam pieniądze W DOMU.

W tym przypadku powinny być dostępne wypłaty, za pośrednictwem których można udowodnić pochodzenie pieniędzy (oraz poprawne opodatkowanie dochodów). Dlatego zalecam, abyś porozmawiał z bankiem, opisał problem i zapytał, jakie dokumenty są potrzebne, aby bank nie miał wątpliwości co do podejrzeń o pranie brudnych pieniędzy.

Napisany przez gasmann001
Rozliczenia płac z ostatnich 20 lat??? Mam tylko te z ostatnich 12 miesięcy czy coś w tym stylu. Poza tym tam wchodzi wszystko, co dostałem kiedyś jako nastolatek od babć i dziadków, którzy już nie żyją...

Napisany przez 2titan1981
Możesz też wpłacać co miesiąc poniżej 10 000€

Napisany przez kub0185
Mam wszystkie moje rachunki w grubym segregatorze w domu. Znajdują się tam wszystkie od czasu mojej nauki. Jeśli przyjdzie co do czego, mogę to wyłożyć na stół dla ZUS-u albo dla każdego urzędu, który zadaje głupie pytania...

Nie miałbym z tym żadnego problemu, jeśli oszczędziłeś te pieniądze uczciwie, nie masz się czego obawiać! Ale aby uniknąć głupich pytań, polecałbym wpłacać to stopniowo na Twoje [url]konto bankowe[/url], a następnie najpierw trzymać je na koncie oszczędnościowym. Przy oprocentowaniu 0,31%, które można np. otrzymać w CosmosDirekct, nadal są to 10 [url]euro[/url] miesięcznie.

Napisany przez Batman_BU
...nawet jeśli wpłacisz 40 000€ w ciągu roku, bank przeprowadzi procedurę związana z praniem pieniędzy. Poza tym z pewnością istnieje wiele sposobów, aby wytłumaczyć taką kwotę. Nie przejmowałbym się tym zbytnio i po prostu wpłacił pieniądze, o ile zostały legalnie zdobyte, nie będzie żadnych problemów.

Napisany przez 2utopus
Zwyczajnie płacę gotówką w miarę możliwości (zakupy/paliwo/...) zamiast kartą i nie wypłacam dodatkowych pieniędzy - w ten sposób stopniowo ograniczam korzystanie z gotówki i mam coraz więcej na koncie.
Oczywiście, można również część gotówki wpłacić - pytanie brzmi, dlaczego przez 20 lat praktykowano to w ten sposób - jeśli wszystko jest legalne, wcześniej rezygnowano z pewnych dochodów odsetkowych.
(Inwestując w akcje, można było osiągnąć więcej dywidendy/zysków z kursu.)

Napisany przez Birgit
Wpłata na [url]konto[/url] może być problematyczna, jeśli nie jesteś w stanie jednoznacznie udokumentować jej pochodzenia. Niektóre banki zamykają konta w przypadku podejrzenia prania brudnych pieniędzy. Czy kiedykolwiek bałeś się włamywaczy?

Napisany przez Agio
Wow, masz naprawdę imponującą ilość zgromadzoną przez lata. Ja jestem tchórzem i nienawidzę ryzyka... nigdy nie przyszłoby mi do głowy podjęcie takiego pomysłu. Niesamowite, że w ogóle mogłeś spać. Dokonanie wpłaty rzeczywiście może okazać się trudne.

Powodzenia!

Napisany przez Birgit
gasmann001 pisze:
ostatnie 20 lat płacowe??? Mam teraz tylko z ostatnich 12 miesięcy. Ponadto wchodzi tam również wszystko, co dostałem jako nastolatek od babć i dziadków, którzy już nie żyją...

Płace powinno się zawsze przechowywać. Nawet na mojej wyraźnie to jest napisane. Proszę uważnie przechowywać.
Moje rozliczenia z prawie 40 lat pracy zawodowej (wliczając staż), zajmują teraz 3 segregatory. Właśnie zacząłem czwarty.

Jeśli kiedyś będziesz musiał udowodnić okresy zatrudnienia ze względu na emeryturę, będziesz miał problem.

Jeśli chcesz wpłacać pieniądze na swoje konto porcjami, to zwróci to jeszcze większą uwagę, przypuszczam.
Ja bym wpłacił wszystko na raz i uprzednio poinformował bank oraz wytłumaczył, skąd pochodzą te pieniądze.

Napisany przez 6Bankkaufmann
@gasmann001, jeśli te 40 000 EUR zostały oszczędzone uczciwie przez ostatnie dziesięciolecia, wtedy zalecam porozmawianie z bankiem z wyprzedzeniem i jeszcze nie zabieranie pieniędzy.
No i szczerze to opowiedz.
Uwierz mi, dobry pracownik banku szybko wyczuje, czy to jest historia czy szczerze przekazana informacja od Ciebie.
I oczywiście zabierz ze sobą także dokumenty potwierdzające zarobki.

Jak wyglądało prowadzenie konta w twoim banku domowym?
Zawsze dodatnie saldo, tak?

P.S. Byłoby trochę dziwne, gdybyś zawsze był na granicy debetu w swoim banku domowym, a potem nagle przyszedł z gotówką. Logiczne, prawda?

Napisany przez hausbauwest
Chciałbym porozmawiać z kimś... nie ma na to zupełnie żadnego uzasadnienia.
Po prostu śmieszne.... może to być nawet związane z sprzedażą samochodu lub czymś innym.

Jeśli zgłosisz podejrzenie prania brudnych pieniędzy... To urząd skarbowy przyjdzie, przeprowadzi kontrolę (dotyczącą przepływu środków) i na tym koniec.

Możesz także wybrać opcję wpłaty gotówki w kasynie i przelać ją na swoje [url]konto bankowe[/url], cokolwiek robisz, ważne jest, aby upewnić się, że zarobiłeś uczciwie i opodatkowałeś. Jeśli było to działanie nielegalne, powinieneś złożyć dobrowolne zawiadomienie.

Napisany przez exosvw86
Z jednego z moich znajomych wiem, że na początku działalności gospodarczej gromadził w domu dużo gotówki jako zabezpieczenie. Kiedy interes zaczął się rozwijać, zaczął się oczywiście martwić o czarną kasę. Część pieniędzy, trochę poniżej 10 000 €, dał matce, a ta przelała mu je jako prezent. Po powrocie z wakacji z partnerką do Las Vegas, porozmawiał z doradcą bankowym o szczęściu, jakie ich spotkało w kasynie i wpłacił resztę (również nieco poniżej 10 000 €). [url]doradca bankowy[/url] zanotował informacje, ale jako dowód zostały bilety lotnicze. Nigdy więcej nic się nie stało. W przypadku 40 000 € bez dowodu pochodzenia jest to oczywiście trudniejsze. Chcę tym powiedzieć, że zawsze istnieją sposoby. Nie chcę w żadnym razie sugerować, że jest to w porządku (jeśli rzeczywiście chodzi o czarną gotówkę).

Napisany przez marinapecunia
gasmann001 pisze:
Kochani,

Mocno wzbudza we mnie strach następująca kwestia... nie jestem samodzielny, pracuję jako zwykły robotnik i od prawie 20 lat oszczędzam pieniądze W DOMU. Można powiedzieć, że pod poduszką ... Teraz mam prawie 40 000 i chciałbym kupić działkę budowlaną i zainwestować resztę w mały Dom modułowy. Teraz oczywiście pojawia się pytanie, czy nie dostanę nieprzyjemnej wizyty od celników lub urzędników skarbowych, gdy wpłacę pieniądze, żeby zapłacić za działkę czy zaliczkę na Dom. Czy ktoś się na tym zna? Od 10 000 obowiązuje ustawa o przeciwdziałaniu praniu brudnych pieniędzy. Jak postępować?

Z góry dziękuję za Wasze starania...

Cześć!

Muszę regularnie udowadniać swoją wiedzę na temat ustawy o przeciwdziałaniu praniu brudnych pieniędzy podczas egzaminu. Jest to obowiązek w moim zawodzie.

O co chodzi w tej ustawie? Nic innego, jak o udowodnienie pochodzenia pieniędzy, aby zapobiec temu, aby czarne pieniądze trafiły do obiegu gospodarczego/pieniężnego. Badanie to musi jednak odbyć się przed rozpoczęciem relacji biznesowej. Każdy, kto otrzymuje od Ciebie więcej niż 10 000 €, ma obowiązek zweryfikować pochodzenie pieniędzy. Jeśli nie ma podejrzeń o pranie brudnych pieniędzy, wszystko jest w porządku. Niemniej jednak, obowiązuje obowiązek staranności także poniżej 10 000 €, czyli w razie podejrzeń należy również wcześniej zweryfikować pochodzenie. Dla kompletności informacji, w 2020 roku nastąpiły pewne zmiany i dostosowania.

Jeśli kupujesz Dom, odbywa się to poprzez notariusza i urząd skarbowy, ze względu na podatek od nabywania nieruchomości. Oni dokonują weryfikacji, a Ty otrzymasz za ewentualne wpisanie do księgi wieczystej świadectwo niezaległości.
Jednak notariusz wytłumaczy Ci cały proces. Więc nie musisz się martwić.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata