Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Opcje finansowania kupna nieruchomości używanej z 100 000€ wkładu własnego.

Napisany przez Doktor
Cześć wszystkim,

Ja (kobieta, zamężna, 32 lata) chciałabym zakupić używaną nieruchomość. Koszt tego będzie wynosił 150 000€. Z pośrednikiem, notariuszem, podatkiem będzie to około 170 000€.
Szacuję obecnie koszty remontu/renowacji na 80 000€. Razem będzie to więc około 250 000€.
Obecnie mam około 100 000€ własnych środków.

Jaką opcję finansowania budowy byście wybrali, stawiając się w mojej sytuacji? Osobiście obecnie skłaniam się raczej ku dłuższemu okresowi kredytowania z możliwie najwyższą kwotą pożyczki, ale przy korzystnych warunkach odsetkowych (co jest prawdopodobnie sprzeczne). Miesięcznie mogłabym spłacać maksymalnie około 1000€.

Opcja 1: Wziąć dużą kwotę pożyczki, na razie nie zwracając zbytniej uwagi na kapitał własny, czyli wziąć około 250 000€,
Zaleta: stosunkowo elastyczne, spokojne noce, gdyż mam kapitał własny z tyłu,
Wada: prawdopodobnie gorsze warunki odsetkowe

Opcja 2: Wykorzystać kapitał własny na remont wraz z kosztami dodatkowymi, wziąć od banku koszty zakupu w wysokości 150 000€ i koniec

Opcja 3: Wykorzystać kapitał własny na remont, wziąć od banku koszty zakupu w wysokości 170 000€ i koniec

Na koniec trzy pytania, na które obecnie nie znajduję satysfakcjonujących odpowiedzi:

Prawdopodobnie muszę udowodnić bankowi wykonane i opłacone prace remontowe. To prawda?

Biorąc pod uwagę, że jestem zamężna, czy muszę podać nazwisko męża jako współwnioskodawcy w banku. Dla mnie idealne byłoby samodzielne wzięcie pożyczki. Czy istnieją jakieś wady, które mogę przeoczyć. Drugie dziecko jest właśnie w drodze, jeśli to ma jakieś znaczenie.

Czy w ogóle, biorąc pod uwagę bardzo dobre warunki odsetkowe, wybralibyście raczej wysoką czy niską ratę, zakładając wzrost stóp procentowych w przyszłości? Czy 20 lat zabezpieczenia odsetek jest teraz najlepszym rozwiązaniem?

Dziękuję z góry, serdeczne pozdrowienia
Dr. Pilze

Napisany przez 6Bankkaufmann
Szanowna Pani Doktor Pilze, w zasadzie musi Pani udokumentować pełne koszty remontu.
Czy to poprzez wyceny wszystkich branż, czy potwierdzenie przez architekta nadzorującego budowę.
Która opcja jest dla Pani odpowiednia?

Odnośnie warunków nie można wiele powiedzieć, ponieważ zależy to od tego, jak EUR 80 000 zostanie przez bank wartościowo oszacowane.
Nie wszystkie działania są zwiększające wartość, lecz jedynie zapobiegające jej spadkowi.

Jeśli chodzi o kapitał własny, to Pani inwestycja jest 1 inwestycją.
Oznacza to, że cenę zakupu można sfinansować w 100%, czyli EUR 150 000. Koszty dodatkowe pokrywa się gotówką. Następnie należy uwzględnić koszty remontu.
W rzeczywistości to zależy od wartości, jaką bank ostatecznie obliczy.
Jednak nigdy nie zaryzykowałbym całym kapitałem własnym. Zawsze jest coś, co chce się jeszcze poprawić.

Rozsądne byłoby, gdyby Pani jako współmałżonek została współkredytobiorcą.
Co do okresu spłaty i oprocentowania, każdy ma swoją kryształową kulę, trudno coś przewidzieć.
Możliwe jest również, że pozostaniemy na tym poziomie przez wiele lat.

Napisany przez Doktor
Dzień dobry Panie Hillermann,

Serdeczne dzięki za szybką odpowiedź. Odnośnie remontu, są to początkowe koszty, które założyłem. Mój pierwotny zamiar polegał na ponownym przesłaniu eksperta od budownictwa do domu, zanim go zakupię. Jeśli dobrze rozumiem, opcja 1 odpada dla Pana. Każdy bank będzie oceniał wzrost wartości inaczej. Mogę sobie wyobrazić, że na przykład nowa kuchnia czy nowa łazienka nie będą uznane za zwiększenie wartości, podczas gdy okna, elektryka itp. będą ocenione jako wzrost wartości. Z tych powodów nigdy nie będę w stanie dokładnie oszacować wartości nieruchomości w kalkulatorze odsetkowym. Co Pan ma na myśli w swoim zdaniu: Oczywiście sensowne jest, że jako małżonek staje się Pan pożyczkobiorcą? Sensowne dla banku i bezpieczeństwa? Ile środków własnych chciałby Pan zatrzymać? 10 000 € czy więcej? Obejrzałem właśnie [url]kredyty[/url] KFW. Obecnie skłaniam się ku połączeniu 10-letniego [url]kredytu[/url] KFW z 15/20-letnim kredytem bankowym.

Z poważaniem,
Dr Pilze

Napisany przez NaTwoim13
Bankkaufmann pisze:
Szanowna Pani Dr. Pilze, Zasadniczo musi Pani udowodnić pełne koszty renowacji.
1) Czyli albo szacunki kosztów wszystkich branż, albo potwierdzenie przez towarzyszącego budowie architekta.
Która wersja jest dla Pani odpowiednia.

Jeśli chodzi o warunki, trudno coś powiedzieć, ponieważ zależy to od tego, jak bank zakłada wzrost wartości w wysokości 80 000 EUR.
2) Nie wszystkie działania są wzrostowe, ale tylko zabezpieczające wartość.

Jeśli chodzi o kapitał własny, to Pani plan jest jednym planem.
3) Oznacza to, że cenę zakupu można sfinansować w 100%, 150 000 EUR. Koszty poboczne opłaca Pani gotówką. Następnie koszty remontu.
4) Naprawdę zależy to od sposobu, w jaki bank oblicza wartość finalną.
Ale nigdy nie poszedłbym z całością kapitału własnego. Zawsze jest coś, co jeszcze można ulepszyć.

Oczywiście rozsądne jest, aby Pani jako małżonek została kredytobiorcą. ???????
Jeśli chodzi o czas trwania i oprocentowanie, każdy ma swoją kryształową kulę, nie da się tego przewidzieć.
Być może będziemy utrzymywać się na tym poziomie przez wiele lat.

1) Szacunki kosztów dowodzą kosztów, ale nie udowadniają ich. Odnośnie do pytania od Użytkownika:

Prawdopodobnie będę musiał udowodnić bankowi wykonane i opłacone usługi remontowe. Czy tak jest?

Należy zauważyć, że usługi branżowe, które zostały szczegółowo wykazane podczas składania wniosku o finansowanie, muszą zostać udowodnione po fakcie za pomocą zdjęć i faktur.

Dobra firma pośrednicząca w finansowaniu oferuje bezpłatnie zestawienie wszystkich usług branżowych, które są potwierdzone/przez architekta zatrudnionego przez ich firmę.

2) Dziwna wypowiedź, jest sprzeczna.

Wybierając odpowiedni bank, modernizacje i remonty będą uwzględnione w 100% podczas określania warunków.

3) Użytkownik wysuwa następujące stwierdzenie, lub ma następujące życzenia:

z jak największym zaangażowaniem finansowym, ale z korzystnymi warunkami odsetkowymi.

Warto zatem dążyć do limitu pierwszej hipoteki w wysokości 80% i zerknąć na różnice w warunkach przy przejściu na kolejne progi (poniżej 80%, poniżej 70%, poniżej 60%), aby później zdecydować, ile kapitału ma pozostać w posiadłości.

4) Pośrednik finansowy określa to przed dokonaniem transakcji i określa stopień obciążenia hipoteki.

@Doktor

1) W jakim obszarze kodowym zostanie nabyta nieruchomość?
2) Jakie jest Pana/jej dochodzenie netto? Jakie są obciążenia kredytowe, jeśli takowe istnieją?
3) Czy ma Pan/i dzieci?
4) Czy podejmuje Pan/i własne działania przy modernizacjach i remontach?

Napisany przez NaTwoim13
Doktor pisze:
Dzień dobry, Panie Hillermann,

serdeczne dzięki za szybką odpowiedź.
Odnośnie renowacji, są to początkowe koszty, które przyjąłem. Ogólnie moim zamiarem było wysłanie jeszcze raz eksperta od budowy w celu obejrzenia domu, zanim go zakupię. Jeśli dobrze Ciebie rozumiem, opcja 1 jest dla Ciebie nieakceptowalna.
Każdy bank będzie inaczej oceniał wzrost wartości. Mogę sobie wyobrazić, że na przykład nowa kuchnia lub łazienka nie będzie uważana za zwiększającą wartość, podczas gdy okna, instalacja elektryczna itp., będą uważane za zwiększające wartość. Z tych powodów prawdopodobnie nigdy nie będę w stanie dokładnie określić wartości nieruchomości w kalkulatorze oprocentowania.
Co masz na myśli mówiąc: Oczywiście sensowne jest, abyś jako współmałżonek został kredytobiorcą.
Czy to sensowne dla banku i bezpieczeństwa?
Ile chciałbyś zachować jako wkład własny? 10 000 € czy więcej?
Właśnie przyjrzałem się kredytom KFW. Obecnie skłaniam się ku połączeniu kredytu KFW na 10 lat i kredytu bankowego na 15/20 lat.

Serdeczne pozdrowienia
Dr. Pilze

Kuchnia nie zwiększa wartości, natomiast remont łazienki tak.

Można zdecydować o wartości nieruchomości, która będzie stosowana do ustalenia warunków, biorąc pod uwagę kryteria różnych banków. Jednak w kalkulatorach internetowych zawsze pozostaje kwestia trwałości.

Napisany przez 2utopus
Czy nieruchomość ma być wykorzystywana jako inwestycja kapitałowa, czy planowane jest jej użytkowanie własne?

Napisany przez Doktor
utopus pisze:
Czy nieruchomość ma być wykorzystana jako inwestycja kapitałowa, czy planowane jest jej własne użytkowanie?

dziękuję, na razie tylko do użytku własnego

Napisany przez Doktor
noelmaxim pisze:
1)

@Doktor

1) W jakim obszarze o numerze pocztowym nabywana jest nieruchomość?
2) Jak wysokie jest Państwa dochód netto? Jakie są obciążenia kredytowe, jeśli istnieją?
3) Czy są obecne dzieci?
4) Czy podejmują Państwo prace własne przy modyfikacjach i remontach?

Dzień dobry Szanowny Panie Buhmann,

Bardzo dziękujemy za Państwa informacje.

1. Nieruchomość zostanie zakupiona w Saarland -662
2. Dochód netto 3850€ miesięcznie, brak kredytów
3. Jedno dziecko obecne, jedno w drodze
4. Przewidywana praca własna wynosi około 10%

Jaki byłby Państwa podejście do wartości kredytowej?

Nie rozumiem Państwa stwierdzenia Oczywiście, sensowne jest, że jako małżonkowie stają się Państwo kredytobiorcami. lub jak mam zrozumieć te pytajniki?

Napisany przez NaTwoim13
Doktor pisze:
Dzień dobry Panie Buhmann,

dziękuję za Pańskie wyjaśnienia.

1. Nieruchomość została nabyta w Saarlandzie -662
2. 3850€ miesięcznie netto, brak kredytów
3. jedno dziecko obecne, jedno w drodze
4. Własna praca szacowana jest na około 10%

Jaka byłaby Pańska wartość pożyczki hipotecznej?

KP, w tym wszystkie Dost. i Rem. włącz. Własna praca (zwiększony stan, z którego Własna praca jest odjęta po stronie aktywów) bez inwentarza i kuchni w 100%.

Napisany przez Doktor
Dziękuję bardzo.

W takim razie dochodzę do wartości zastawu w wysokości 230 000€, jeśli doliczę wartość terenu zewnętrznego, który również uważam za podnoszący wartość.
Jeśli sfinansuję 80% tego, będzie to około 185 000€. Razem z kosztami dodatkowymi oraz kuchnią, dochodzę do konieczności dodania kapitału własnego w wysokości 65 000€.
Przy 70% z 88 000€. Pozostanie więc jeszcze 12 000€. Powinno to być według mnie wystarczające.
Zakładam, że banki również mają swoje kryteria i dlatego jedna bank dostarczy najlepsze warunki oprocentowania przy 80%, a inna przy 70%.

Jeszcze raz pytanie, które dopisałem w moim powyższym wpisie:
Nie rozumiem państwa stwierdzenia Oczywiście, sensowne jest, abyście jako małżonkowie byli wnioskodawcami [url]kredytu[/url]. lub jak mam rozumieć te pytajniki?

Napisany przez NaTwoim13
Nie zrozumiałam wypowiedzi bankiera, jakoś to nie ma sensu.

Możliwe jest, że - niezależnie od tego, czy mąż zostaje współwłaścicielem (co nie ma sensu, jeśli nie ma zobowiązań kredytowych) czy nie - jako małżonkowie możecie wziąć pożyczkę samodzielnie, ale tutaj również wybór odpowiedniego banku jest kluczowy.

Napisany przez Doktor
Cześć,

krótkie uaktualnienie z mojej strony: Po długiej rozmowie w banku wczoraj, chciałbym Was poinformować.
- Wartość upożyczalna banku wynosi tylko 180.000€ (mniej niż myślałem).
- Wydaje się, że korzystne byłoby połączenie pożyczki bankowej z kredytem KfW. Pracownik banku obliczył wartości 60% i 80% wartości upożyczalnej i rzucał liczbami, których wszystkiego nie zrozumiałem. Nie jestem pewien, czy [url]kredyt[/url] KfW 124 może być traktowany jako forma kapitału własnego. Mimo to, wnioskuję, że biorąc 144.000€ (80% wartości upożyczalnej) i 36.000€ z KfW lub 108.000€ (60% wartości upożyczalnej) i 72.000€ z KfW, mogę zapewnić sobie dobre warunki kredytowe.
- Jeśli tak jest, moje warunki są jednak nieco nieodpowiednie. Zaproponowano mi efektywną stopę oprocentowania 1,69% na 20 lat, jeśli kombinacja wynosi 108.000€ od banku i 72.000€ od agencji kredytowej, ta ostatnia z 0,89% efektywnie przez 10 lat. Osobiście, przy 20-letnim okresie spłaty, sądziłem raczej o 1,1% (a maksymalnie 1,3%).
- na początek skupiłem się na warunkach. Następnym krokiem będzie umowa kredytowa. Jakie są istotne różnice między różnymi bankami? Zwrotna spłata (możliwa? możliwe koszty), opłaty za obniżenie stopy procentowej (jakie i od kiedy), zmiana wysokości raty podczas okresu spłaty. Czy jest coś więcej? Co jest standardem obecnie, na przykład roczna zwrotna spłata 5%, brak opłat za obniżenie stopy procentowej przez 6 miesięcy, potem 3%... Czy są jakieś pułapki? Czy istnieją korzyści z korzystania z lokalnego banku? Prawdopodobnie nie, prawda? Teraz znowu pojawiło się więcej pytań. Przepraszam. To dla mnie nowość i chodzi o trochę pieniędzy...

Serdeczne przedświąteczne pozdrowienia
Dr. Grzyb

Napisany przez kub0185
Zalecałbym raczej pójście w stronę 80 000 od banku i 100 000 z programem KfW w Twojej sytuacji. Oba na 10 lat. Przy spłacie 1000 [url]euro[/url] możesz skończyć z resztą zadłużenia na poziomie 75 000. To powinno być również wykonalne w ciągu 10 lat.

Jeśli jesteś z Saarlandii, mogę polecić Ci Bank Psd RheinNeckarSaar do kwestii finansowania budowy.

Napisany przez NaTwoim13
Cóż się stało z tamtym zamysłem?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata