Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Inwestycja większej sumy w ETF i połączenie z ubezpieczeniem bezpośrednim/Rürup/Bausparer.

Napisany przez HerrMeier
Cześć, to mój pierwszy post tutaj. Obserwuję forum od dłuższego czasu i jestem zachwycony. Tło: straciłem wysoką, czterocyfrową kwotę pieniędzy podczas inwestycji (oszustwo) i od tego czasu trzymam się z dala od tego tematu. Chcę zainwestować większą ilość pieniędzy, które ponownie zarobiłem, w ETF-y i chciałbym poznać wasze opinie i wskazówki. Sytuacja: żonaty, 2 dzieci (5 i 10 lat), akademik, zawodowo zabezpieczony, [url]ubezpieczenie[/url] BUV. Brak planowanego zakupu nieruchomości, wynajem; Dotychczasowe instrumenty inwestycyjne: [url]ubezpieczenie[/url] BUV połączone z emeryturą Rürup, rata oszczędnościowa 110 € miesięcznie (suma dotychczasowa 5000 €) Emerytura kapitałowa z pensji brutto 200 € miesięcznie (suma dotychczasowa 5000 €) Oszczędności w LBS 18000 €, rata oszczędnościowa 138 € miesięcznie (dodatek dla dzieci) Saldo gotówki około 100 000 € 1. Pytanie: Czy warto założyć oszczędności w ETF-y dla dzieci: MSCI ACWI czy lepiej kilka ETF-ów? 2. Pytanie: Określam moje oszczędności w LBS + dodatkowe środki jako bezpieczne, wynoszące 30 000 € ([url]lokata[/url] terminowa) dostałbym chciał zainwestować pozostałe 70 000 € stopniowo w ETF-y. Mam aktywnie zarządzane [url]ubezpieczenie[/url] emerytalne i Rürup (z BUV połączony): EthnaAktiv, Carmignac Patrimoine, FvS Multiple Opportunities, DWS Sacer Strategie. Czy byłaby sensowna zmiana na ETF-y, i jeśli tak, jak mogę połączyć te środki z dodatkowymi ETF-ami (rebalansowanie itp.), aby móc rozsądnie zainwestować 70 000 €? 3. Pytanie: Chciałbym zainwestować 50% z 70 000 € w 5 transzach oraz resztę, gdy kursy spadną. W trudnych czasach gospodarczych uważacie za bardziej stabilne inwestowanie w regiony takie jak S&P 57%, STOXX [url]euro[/url] 600 13%, MSCI EM IMI 22%, NIKKEI Japan 8% czy lepiej wg kapitalizacji firm, np. MSCI World 50%, MSCI World Small Caps 20%, i MSCI EM IMI 30% Będę wdzięczny za wasze opinie. Miłego weekendu, Alex

Re: Inwestycja większej sumy w ETF i połączenie z ubezpieczeniem bezpośrednim/Rürup/Bausparer.

Napisany przez 2titan1981
Czy masz wystarczające [url]ubezpieczenie na życie[/url] i nadal możesz kontynuować rozwijanie swojej indywidualnej polityki emerytalnej? (Ok. 70% netto?) Potrzebujesz więcej, ponieważ kombinacja Rürup powoduje, że płacisz więcej podatku niż w przypadku samego ubezpieczenia na życie, co powinieneś wziąć pod uwagę. Czy składka w wysokości 110€ dotyczy tylko ubezpieczenia na życie, czy w połączeniu z Rürup?

1. Możesz to zrobić, ale nie musisz. Twój limit wolny od podatku jest już wykorzystany? Ja bym jednak to najpierw przemyślał, wtedy będziesz miał kontrolę nad tym, kiedy i gdzie twoje dzieci dostaną pieniądze. I nie będą mogły ich po prostu roztrwonić. Niezależnie od tego, jak zainwestowane, koszty oszczędzania powinny być niskie, koszty zakupu

Napisany przez HerrMeier
Cześć Titan1981,

dzięki za wskazanie dotyczące wysokości ubezpieczenia BUV oraz problemów podatkowych. [url]ubezpieczenie[/url] BUV wynosiłoby 2000€ miesięcznie. Być może należałoby je zwiększyć.

Co do punktu 1.: Muszę sprawdzić, czy kwota wolna od podatku została wyczerpana, jeśli tak, czy lepiej inwestować w dzieci? Koszty zakupu

Musisz wiedzieć, ile miesięcznie będziesz potrzebować do emerytury. 2000 € to trochę mało dla osoby ze stopniem naukowym, musisz także inwestować w ubezpieczenia na życie, aby potem otrzymać odpowiednią rentę. Twoje [url]ubezpieczenie[/url] od niezdolności do pracy nie będzie wystarczające, jeśli będziesz musiał inwestować w ubezpieczenia na życie.

1. Jeśli Twój limit nie został wyczerpany, byłoby głupie tracić roczny wolny limit. Nie wiesz, jak Twoje dzieci się zachowają, nawet przy najlepszej opiece mogą wydawać pieniądze na osiemnaste urodziny, a to byłoby głupie, bo na pewno nie masz zamiaru marnować pieniędzy. Na Twoje imię możesz zdecydować, jak i gdzie chcesz pomagać później w czasie studiów itp.

2. Możesz wybrać dowolny fundusz, większość ubezpieczycieli podaje tylko ograniczoną liczbę funduszy. A przeważnie nie są one tanie.

3. Musisz sam zdecydować, które fundusze są dla Ciebie odpowiednie, nikt tutaj nie jest w stanie tego zrobić, nie zagłębiając się w Twoje finanse. Polecam skorzystanie z usług niezależnego brokera, jednego z około 350 takich osób w całych Niemczech. Jest ich więc naprawdę niewiele. Tylko oni mogą cię naprawdę dobrze doradzić w zamian za opłatę. Przy większych kwotach, tak jak u Ciebie, zdecydowanie warto.

Z każdymi 100 000 € w banku warto pójść do najbliższego, chociaż to również nie pomoże w przypadku totalnego krachu finansowego. Ludzie z Thomas Cook byli ubezpieczeni, ale to również nie pomogło.

Napisany przez kub0185
Chciałbym także porozmawiać z doradcą ds. opłat, aby dowiedzieć się, jakie mogą być różnice. Można je zobaczyć tutaj.
https://schliesslich-ist-es-ihr-geld...-weitermachen/

Napisany przez HerrMeier
Do wszystkich, bardzo dziękuję za wskazówki, różne punkty widzenia naprawdę pomagają.

To z doradztwem wydaje się sensowne. Mój ostatni [url]doradca[/url] zasugerował mi tylko jedno projekt inwestycyjne (Deutsche Biofonds), gdzie zainwestowane 70000€ zginęły. Nie do odzyskania.
Zabrało mi to 2 lata procesów, aby odzyskać część z ubezpieczenia.
Dlatego mam większą kwotę pieniędzy i brak zaufania do doradców inwestycyjnych.

@titan1981: Koszty zakupu - czy mogę je zmniejszyć poprzez dokonywanie wpłat miesięcznie, kwartalnie,... czy są inne możliwości?
Myślę, że nie wybrałem zbyt wysokiego BEZ, ponieważ odziedziczę połowę domu w ciągu najbliższych 10-15 lat. Muszę się nad tym jeszcze zastanowić.
Sprawdzę dostępne fundusze w ubezpieczeniach, pomimo złych warunków, powinno jednak pozostać więcej niż w przypadku aktywnych funduszy obecnie. Wymiana funduszy jest rzekomo darmowa, sprawdzę ewentualne konsekwencje podatkowe.

@jngnvstr: Dziękuję za wsparcie! Rozważę sugestię rozłożenia wpłaty na kilka lat - i tak, myślę, że przyszłość należy do EM, przy całym tym kradzieży technologicznej...

@kub0185: dziękuję za link, bardzo interesujący, potwierdza moje zamiary zmiany funduszy. Jak już wspomniałem - zapytam o doradcę - a do tego dużo przeczytam - nie spieszy mi się.
Jestem otwarty na dalsze wskazówki.

Miłego wieczoru,

Alex

Oczywiście, koszty zakupu można obniżyć, wybierając odpowiednią fundusz inwestycyjny i poszukując miejsca, gdzie można go tanio zakupić. W przypadku funduszy jest to dość proste, im więcej funduszy chcesz inwestować, tym trudniej znaleźć miejsce, w którym można je tanio zakupić i zachować opłacalność. Dlatego pytanie brzmi, jaki fundusz (lub fundusze) wchodzi w grę dla konkretnego inwestora.

Każde [url]konto[/url] inwestycyjne oferuje różne warunki.

W związku z tym pojawia się pytanie, ile chcesz włożyć wysiłku? Po pierwsze, wybierz fundusz, który będzie inwestowany przez bank brokerski, i znajdź najlepsze [url]konto[/url] dla tego funduszu. Nie ma konkretnej reguły, ale samo [url]konto[/url] powinno kosztować mniej niż 30€ rocznie, najlepiej oczywiście 0€. Przy większych kwotach opłaty za [url]konto[/url] zwykle odpadają, a koszty zakupu funduszu powinny być trwale poniżej 0,5%, bez opłat za nabycie.

Niektórzy dostawcy kont inwestycyjnych nawet dodają bonusy lojalnościowe i cashback od funduszy.

Pytanie brzmi, czy 2.000€ po wypadku będzie wystarczające na utrzymanie standardu życia, a czy 2.000€ miesięcznie (do 67 r.ż.) wystarczy na zbudowanie renty, ponieważ od momentu wypadku pracy nie będziesz już płacić składek do zwykłego systemu emerytalnego, więc będziesz musiał żyć z renty, która zostanie ustalona do momentu wypadku. Następnie musiałbyś utrzymać [url]Dom[/url] i opłacić naprawy z niewielkiej renty, którą będziesz otrzymywać po wypadku, a w przypadku domu naprawy mogą kosztować od 10.000 do 20.000€. Dzięki Rürup oszczędzasz teraz na podatku, ale tylko tak długo, jak długo utrzymujesz wysoką stawkę podatkową, gdy dostajesz roczną rentę w wysokości 24.000€, nie jest to już takie oczywiste, a twój podatek będzie znacznie wyższy przez kombinację z Rürup niż w przypadku renty dla niezdolnych bez takiej kombinacji. Musisz być świadomy, że z tych 24.000€ zostanie więc mniej dla Ciebie.

Napisany przez HerrMeier
Cześć titan1981,

dziękuję za Twój wkład.

Moje połączenie Rürup-BUV w Volkswohl-Bund nosi nazwę funduszowa emerytura podstawowa.
Czy byłoby sensowne zmniejszyć/wprowadzić zmiany w wpłatach do Rürup w celu zmniejszenia obliczeń w przypadku niezdolności do pracy?
Jakie zwiększenie byłoby wtedy sensowne, 3500-4000€ z rodziną?
Sprawdzę jaki jest miesięczny składka...

Pozdrowienia,

Alex

Napisany przez bruno68
"Pan Meier,

Jak wynika z Pańskiego pytania, nie zrozumiał Pan dokładnie swojego wyboru produktów!

Choć słucha Pan, to jednak nie rozumie Pan konsekwencji!

Pańskie pytanie dotyczące zwiększenia

Czy byłoby sensowne zmniejszyć/zatrzymać wpłaty do Rürup w celu zmniejszenia obliczeń w przypadku niezdolności do pracy?

Jak wysokie mogą być sensowne zwiększenia dla rodziny z dochodem 3500-4000 [url]euro[/url]?

W związku z tym chciałbym zapytać, czego dokładnie Pan chce osiągnąć?

Renta Rürup może być sprzedawana tylko w połączeniu z ubezpieczeniem od niezdolności do pracy, tak nakazuje ustawodawca! Składka na rentę nie może przekraczać granicy 51 % dla renty / 49 % dla zabezpieczenia od niezdolności do pracy, w przeciwnym razie korzyści podatkowe zostaną unieważnione podczas zewnętrznej kontroli podatkowej! Do tego dochodzą kary za zwłokę w wysokości 1% miesięcznie od momentu unieważnienia! Ponadto [url]ubezpieczenie[/url] od niezdolności do pracy w systemie Rürup w takiej wysokości, bez pytań o stan zdrowia i wizyty lekarskiej, jest po prostu nieopłacalne! Takie coś po prostu nie istnieje!

Ponadto chciałbym zauważyć, że przeniesienie majątku na dzieci w przyszłości, między innymi ze względu na Hartz IV i Bafög, jest szkodliwe! Zbyt wysokie odsetki od majątku i świadczenia rodzinne mogą skutkować koniecznością zapłaty własnej składki na [url]ubezpieczenie[/url] zdrowotne i uniemożliwić dzieciom pozostanie w ubezpieczeniu rodzinym!

Często pomija się fakt, że darowizna jest ostateczna! Niemal niemożliwy jest przyszły dostęp do majątku dzieci z powodu trudności finansowych! Jeśli w przyszłości zmarłby jeden z rodziców, zastępuje go sąd rodziny! W tym przypadku szczegółowa znajomość Kodeksu cywilnego, w szczególności prawa rodzinnego i spadkowego, jest korzystna…

Należy również dokładnie przyjrzeć się tzw. ustawie o 3000 [url]euro[/url]! Przepis ten odnosi się nie tylko do kwot 3000 [url]euro[/url], ale także do kwot powyżej 3001 [url]euro[/url]! Bez zgody nie można wypowiedzieć ubezpieczenia na życie na rzecz dzieci, którego wartość przekracza tę kwotę. Wymaga to zgody sądu rodzinnego, nawet jeśli miesięczna składka wynosi tylko 15 [url]euro[/url]!

Jeśli jeden z rodziców kupi produkt z majątku dziecka, którego wartość przekracza granicę 3000 [url]euro[/url], wymagana jest zgoda sądu opiekuńczego! Brak tej zgody uznaje się za kradzież mienia! Kwestia ta staje się istotna najpóźniej po osiągnięciu pełnoletności dzieci, gdy żądana jest prezentacja majątku, czyli zestawienie majątku!

Wszystkie dowody muszą zostać przedstawione!

Doradzam regularnie podobne przypadki! Klientka, która znajduje się na etapie końcowym i jest tego świadoma, chce załatwić wszystko z wyprzedzeniem. Jej przyszłe dziecko, lekarz, postępuje bardzo brutalnie. Najpierw upominałem ją i wyjaśniłem, jakie konsekwencje dla niej jako opiekunki ma zniknięcie aktywów!

Zniknięcie z powodu błędnie sporządzonego zestawienia majątku mogłoby w najlepszym wypadku skutkować odszkodowaniem w wysokości brakującej kwoty! W najgorszym przypadku lub w wyniku tego, mogłaby stracić swój tytuł lekarza, co de facto równa się zakazowi praktyki zawodowej!

Kto oszukuje w rodzinie, oszukuje również fundusze ubezpieczeń zdrowotnych, na przykład poprzez fałszowanie recept!

Później podam, jak minimalne musi być złe zachowanie.

bruno68
"

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata