Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Księga wieczysta domu

Napisany przez mantik
Mam kilka pytań dotyczących naszego domu rodinnego. Ten [url]Dom[/url] mój mąż kupił krótko przed naszym ślubem (sfinansowany). Jego nazwisko figuruje samodzielnie w księdze wieczystej, również samodzielnie podpisał umowę kredytową. W ciągu naszego 11-letniego małżeństwa [url]Dom[/url] został spłacony. Czy oznacza to, że w trakcie naszego małżeństwa finansowałam [url]Dom[/url] w równym stopniu i w przypadku ewentualnego rozstania przysługuje mi udział zgodnie z zasadami wspólności majątkowej? Kto ma prawa do domu w przypadku śmierci mojego męża? Mamy wspólną niepełnoletnią córkę, mąż ma brata. Będę bardzo wdzięczna za odpowiedzi na moje pytania.

Napisany przez 2utopus
Na poradę prawną zapytałbym prawnika. Tutaj tylko kilka ogólnych stwierdzeń bez gwarancji:
Jeśli ktoś kupił [url]Dom[/url] przed ślubem, zabiera go do małżeństwa - i początkowo należy do tej osoby, która figuruje w księdze wieczystej.
Ogólnie rzecz biorąc, to zależy od różnych warunków, co się dzieje w przypadku separacji - w przypadku ustawowego współposiadania odpowiednie zyski są rozliczane i w razie potrzeby wyrównywane.
(Rentę/Majątek/...) niektóre rzeczy mogą być z tego wyłączone (np. spadki) - w przypadku zgonu istnieje możliwość testu lub ustawowego dziedziczenia - obowiązujące udziały należy uwzględnić.
Separacja jest z reguły lepsza niż śmierć - zwłaszcza jeśli nie jest naturalnego pochodzenia.

Napisany przez mantik
Dziękuję za odpowiedź. Czy dobrze rozumiem, że [url]Dom[/url] należy do mojego męża, ponieważ figuruje w księdze wieczystej, mimo że spłacaliśmy [url]kredyt[/url] na niego wspólnie podczas naszego małżeństwa? Pozdrawiam

Napisany przez 2utopus
Zazwyczaj sporządzana jest bilans - co było przed małżeństwem i co zostało do niego dorzucone - oto przykład:

Mąż przed małżeństwem:
- 100 tys. € praw do emerytury
- 50 tys. € wartość nieruchomości (200 tys. € - 150 tys. € [url]kredytu[/url])
- 20 tys. € kolekcja win
- 30 tys. € akcje/poduszka finansowa
===
200 tys. €

Żona przed małżeństwem:
- 50 tys. € prawa do emerytury
- 20 tys. € [url]ubezpieczenie na życie[/url]
- 30 tys. € samochód/poduszka finansowa
===
100 tys. €

Dochód w trakcie małżeństwa:
- 100 tys. € prawa do emerytury (obydwoje razem)
- 250 tys. € nieruchomość (spłacony [url]kredyt[/url] i wzrost wartości)
- 10 tys. € kolekcja win
- 20 tys. € akcje
-20 tys. € utrata wartości samochodu
+/- [50 tys. € spadek -> nieuwzględniany]
===
360 tys. € -> każy dostaje po równo 180 tys. € - sposób podziału może być następnie różny dla każdego.

Napisany przez mantik
Jeszcze raz dziękuję! W takim razie miałbym względne zabezpieczenie finansowe, ponieważ spłaciliśmy [url]Dom[/url] podczas naszego małżeństwa (chociaż umowę kredytową podpisał tylko mój mąż). Oczywiście, on jest właścicielem domu, ale czy w przypadku rozwodu musiałby mnie wypłacić? Mam nadzieję, że do tego nie dojdzie.

Napisany przez 2utopus
Jeśli nie ma umowy przedmałżeńskiej - ani umowy o rozdzielności majątkowej - i żadne wartości nie zostały przeniesione na bok (złoto) ani zniszczone (kolekcja wina/samochód...), taka sytuacja naturalnie może prowadzić do wojny rozwodowej. Pytanie wtedy może być, czy partner pozostający w domu nadal otrzyma odpowiedni [url]kredyt[/url], aby wypłacić drugą stronę - w przeciwnym razie może dojść do przymusowej licytacji.
Może to być bardzo kłopotliwe, jeśli na przykład jeden z partnerów cały czas płacił za mieszkanie, a drugi był odpowiedzialny za jedzenie/ubrania - nieruchomość wciąż jest dostępna - ale jedzenie zostało zjedzone...

Napisany przez mantik
Więc jeden z partnerów musiałby wypłacić drugiego, ponieważ nie da się ustalić, kto płacił za jedzenie czy [url]Dom[/url] (wspólne konta). Pomimo że umowa pożyczki była na męża, to jednak [url]pożyczka[/url] została spłacona z naszego wspólnego konta.

Napisany przez mantik
Dziękuję za odpowiedź. Brzmi dość skomplikowanie, ale sprawdzę to wszystko. Pozdrawiam

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata