Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie budowy z zaległego spadku.

Napisany przez binga
Cześć,

Chcielibyśmy kupić starą posiadłość i w przyszłości ją odnowić.

Moja żona jest urzędniczką, ja prowadzę własną działalność.
Z powodu spadku w rodzinie 6 miesięcy temu mamy do spłacenia kwotę w wysokości 130 tys. [url]euro[/url].
Jednakże do wypłaty pieniędzy może minąć jeszcze 2-6 miesięcy, jak sugeruje nasza prawniczka od spraw spadkowych.

Chcielibyśmy teraz już kupić starą posiadłość, którą uważamy za bardzo atrakcyjną. Ze względu na związane obecnie środki finansowe, nie jesteśmy w stanie zabezpieczyć dodatkowego kapitału własnego. Moi rodzice byliby gotowi zaciągnąć zabezpieczenie hipoteczne na ich wolny od zadłużenia [url]Dom[/url], abyśmy mogli już teraz kupić ten [url]Dom[/url]. Jednakże niekoniecznie chcę skorzystać z tej propozycji.

Czy istnieje inna możliwość uzyskania [url]kredytu[/url] w banku na akceptowalnych warunkach odsetkowych w opisanej wyżej sytuacji?

Byłbym bardzo wdzięczny za porady i wskazówki.

Z góry dziękuję

Napisany przez Martin79HN
Cześć,

Proponuję rozwiązać to w następujący sposób:

1. Przedstaw sprzedającemu starego domu potwierdzenie stanu konta/potwierdzenie dziedziczenia i potwierdzenie dochodów.

2. Umów się z pośrednikiem finansowym na termin płatności ceny zakupu za 6 miesięcy! (aby mieć trochę luzu!)

3. Możecie teraz negocjować warunki z sprzedającym i po prostu zaoferować oprocentowanie mostkowe!

4. 1% na 6 miesięcy!

5. Kwota z umowy sprzedaży będzie wymagalna za 6 miesięcy. (Umowa sprzedaży sporządzona przez notariusza)

6. W sprawie hipoteki bankowej itp., zasięgnijcie porady.

Napisany przez binga
Dziękuję za twoją ocenę.

Czy istnieje możliwość uzyskania [url]kredytu[/url] jako zastępstwa kapitału własnego od banku, jeśli mam potwierdzenie dziedziczenia?

Napisany przez NaTwoim13
Martin79HN pisze:
Cześć,

Tak bym to rozwiązał.

Potwierdź saldo/konfiruj dziedziczenie i potwierdź dochód sprzedającemu stary Dom.

Następnie umów się na spotkanie z pośrednikiem finansowym, aby cena zakupu została zapłacona w ciągu 6 miesięcy! (żeby mieć zapas!)
Teraz możecie negocjować z sprzedającym i po prostu zaoferować odsetki do przejściowego czasu!

1% na 6 miesięcy!
A kwota będzie musiała zostać opłacona dopiero za 6 miesięcy przy podpisywaniu umowy kupna-sprzedaży. (Umowa kupna-sprzedaży sporządzona przez notariusza)
Zapytaj o radę na temat hipoteki bankowej itp.

@Martin79HN
Krótka odpowiedź, skąd otrzymał finansowanie na zakup obiektu bez ostateczności spadku (jeśli dobrze zrozumiałem), gdzie spadek ma być uwzględniony jako kapitał własny?

Czy myślisz, że bank dofinansuje resztę i liczy na to, że wtedy spadek będzie dostępny do pokrycia ceny zakupu?

@binga

1) Jaka jest cena zakupu nieruchomości do nabycia, jaka jest łączna kwota i jak się składa?
2) Gdzie jest problem w elastycznym uwzględnieniu udziału z spadku lub części do wykorzystania i zabezpieczenia na nieruchomości ojca, jeśli już to oferuje?
3) Jaki jest podstawowy problem, gdy spadek i przepisy są ustalone?

Napisany przez bruno68
Cześć binga!

Moja szczera opinia na ten temat? Proszę zrezygnuj z pomysłu renowacji starego domu! To może stać się wyrzutkiem pieniędzy bez końca!
Co jeszcze może pójść nie tak, to fakt, że jako przedsiębiorca w niedalekiej przyszłości również będziesz mieć za mało wolnego czasu na to! Co zrobisz, gdy będziesz musiał pracować 60 godzin tygodniowo, czy chcesz mieszkać przez miesiące w ruinie budynku razem z żoną?
Powinieneś zażądać rzetelnej opinii o stanie budynku oraz wyceny rynkowej!
Nie opłaca się dyskutować o absurdalnych cenach sprzedaży, które nie są ani finansowalne, ani wartościowe!
Twoje stwierdzenie: Nie chcę wpłacać kolejnego wkładu własnego, oznacza już obecnie finansowanie budowy na poziomie 120%, skąd weźmiesz pieniądze na remont? Weźmiesz dodatkowo 30% [url]kredytu[/url]? Czyli łączne obciążenie na poziomie 150% wartości nieruchomości? I oczekujesz oprocentowania na poziomie 1% rocznie?

Jesteś przedsiębiorcą, więc już teraz płacisz dodatkową stopę oprocentowania w wysokości 0,5% rocznie.

Piszesz, że obecnie finansowo jest ciasno! Czy masz skłonności do ryzykownego działania?

Bo jeśli nie masz nic, czyli nie możesz niczego zainwestować, dlaczego ryzykować to, co jeszcze nie jest twoje?

Twoja oferta uzyskania wpisu w księdze wieczystej za pośrednictwem rodziców, brzmi pięknie! Ale co, jeśli rodzice trafią do domu opieki w ciągu najbliższych 10 lat? I wtedy trzeba będzie sprzedać [url]Dom[/url] rodzinny? Co wtedy z twoim obciążeniem hipotecznym na domu rodziców?
Jest ono związane z umową kredytową i każde ustalenie umowy prowadzi do trwałej utraty możliwości skorzystania ze zgody na jej zmianę!

Lepiej zasięgnij porady od specjalistów, a nie daj się zwieść! Lepiej zaoszczędź około 40% na kosztach dodatkowych i modernizacji.

bruno68

Napisany przez 2utopus
Pytania brzmią raczej: czy istnieją dodatkowe [url]kredyty[/url]/zobowiązania/rejestracje w Biurze Informacji Gospodarczej? Gdzie jest ulokowany majątek i w jakiej wysokości? Czy nieruchomość ma służyć do własnego użytku czy jako inwestycja kapitałowa? Rachunek domowy/dzieci/itp. Z czego składa się spadek - jeśli na przykład są to akcje lub nieruchomości w Berlinie, mogą być warte mniej? Dlaczego trwa to nawet do roku, zanim pieniądze są dostępne? (Co robić, jeśli nie ma ich do tego czasu?) - jak wysokie są koszty remontu i jak mają zostać pokryte? Konserwacja zabytków?

Napisany przez binga
"@bruno68:

Niektóre z założeń, które mi przypisujesz, nie napisałem.

@noelmaxim

1) Cena zakupu obiektu wynosi 130k€ + NK, dodatkowe koszty renowacji:

Krok 1 = 100 k€ Krok 2 = 150 k€ (Obiekt został oszacowany przez architekta, a koszty remontu oszacowano na około 10%)

2) Faktycznie nie chciałem wciągać moich rodziców w to.

3) Patrz punkt 2), rozważ ewentualnie szukanie sposobu na sfinansowanie 2-6 miesięcy poprzez bank.
"

Napisany przez binga
@utopus:
- brak [url]kredytów[/url]/zobowiązań/wpisów w rejestrze kredytowym
- Nieruchomość do użytku własnego + jeden apartament do wynajęcia (120 m² do użytku własnego + 120 m² apartament do wynajęcia)
- Budżet domowy: Według banku 1.500 € wolnych środków
- Spadek = Gotówka
- Czas do wypłaty 2-6 miesięcy, nie rok

Napisany przez NaTwoim13
Czy wypłata spadku jest ustalona pisemnie i niezmienna?

Czy chcą Państwo pożyczyć jedynie 130 000 [url]euro[/url] na 3-6 miesięcy w banku?

Dlaczego bank domowy nie proponuje żadnego rozwiązania??

Napisany przez Hilfe
Masz PW dotyczące mojego podejścia do rozwiązania

Napisany przez binga
@noelmaxim:

1. tak, wypłata jest obecnie ustalana notarialnie
2. nie, chcielibyśmy wnosić do spadku 45 tys. [url]euro[/url] jako kapitał własny, resztę trzymając w zapasie na modernizację.
Te 45 tys. [url]euro[/url] kapitału własnego trzeba będzie sfinansować wspólnie.
3. Nie rozmawiano jeszcze z bankiem hipotecznym.

Napisany przez binga
@Pomoc: Tak, ten był naprawdę dobry. Wydrukuję go i powieszę na ścianie!

Napisany przez BenniG
binga pisze:
@utopus:
-brak kredytów/zobowiązań/wpisów w Schufa
-Nieruchomość do własnego użytku + mieszkanie do wynajęcia (120 m² do własnego użytku + 120 m² mieszkanie do wynajęcia)
- Budżet domowy: Według banku 1.500 € wolnego dochodu
- Dziedzictwo = Pieniądze gotówkowe
- Czas do wypłaty 2-6 miesięcy, nie rok

Ile masz lat i ile lat mają twoi rodzice?
Dokąd poszły te 1.500 € dotychczas?
Jak obecnie mieszkasz?

Zitat von binga

@noelmaxim:

1. tak, wypłata jest obecnie notarialnie ustalana
2. nie, chcielibyśmy z tego spadku wnosić do finansowania 45 k€ kapitału własnego, resztę trzymać na modernizację.
Trzeba sfinansować 45 k€ kapitału własnego.
3. Nie rozmawiano jeszcze z bankiem domowym

Dostajesz więc 130.000 €. Z tego chcesz wnosić do finansowania tylko 45.000 € jako kapitał własny, a 85.000 € zostawić jako zapas?
Jeśli robisz modernizację, często te działania mają wartość zwiększającą, dzięki czemu możesz wziąć na to też kredyt budowlany. Uważam, że 20-30.000 € jako zapas to odpowiednia kwota, więcej niż 80.000 € dramatycznie obniży waszą stopę procentową.

Napisany przez NaTwoim13
Przede wszystkim, jeśli jeszcze nie rozmawiano z bankiem kredytującym, który bank zadeklarował 1 500 [url]euro[/url] jako wolny dochód?

Nie mogę jeszcze zrozumieć tego planu. Więc ma zostać zakupiony [url]Dom[/url], który następnie ma być wyremontowany/modernizowany. Cena zakupu to 130 000 [url]euro[/url], jak należy zrozumieć to stwierdzenie?

1) Cena zakupu nieruchomości to 130k€ + NK, koszty remontu dodatkowo: 1. Krok = 100 k€, 2. Krok = 150 k€ (Nieruchomość oceniona przez architekta i oszacowane koszty remontu ± 10%)

Jak zrozumieć, że z zaplanowanego spadku ma zostać użyte tylko 45 000 [url]euro[/url]?

Co mają oznaczać 100 000 [url]euro[/url]? Zapotrzebowanie na finansowanie po użyciu 45 000 [url]euro[/url] zmiennej pożyczki jako finansowania wstępnego części spadku, aby dokonać zakupu i sfinansować go, a następnie wydać 150 000 [url]euro[/url] na koszty remontu w drugim kroku?

Nadal nie zrozumiałem całego planu kosztów, nie mogłem zrozumieć, dlaczego cały projekt wraz z ustalonymi kosztami remontu przez architekta nie powinien być przedstawiony bankowi, ponieważ tneub ma tu całkowitą rację?

Co także jest piękne, @Pomocnik wydzielił prywatną wiadomość z jego propozycją rozwiązania, gdzie jeszcze nie zrozumiałem, o jakie kwoty chodzi? @Pomocnik, czy mógłbyś nam to wszystkim przedstawić?

Napisany przez tomy778
binga pisze:
@Pomoc: O tak, ten był niezły. Zamierzam go wykorzystać!

To biedactwo powinno pilnie pójść do psychiatryka...

Napisany przez binga
@noelmaxim: @Hilfe nie wysłał(a) prywatnej wiadomości. Zawsze to pisze, tak jak przeczytałem(a) w innych wątkach. On(a) tylko sobie żartuje.

Więc chcemy najpierw przeznaczyć 45 tys. [url]euro[/url] z tej spadku. Suma finansowania = 130 tys. [url]euro[/url] cena zakupu + 15,3 tys. [url]euro[/url] koszty nabycia + 100 tys. [url]euro[/url] koszty renowacji. Obiekt składa się z dwóch domów mieszkalnych. Jeden z nich chcemy odnowić za 100 tys. [url]euro[/url].
Ponieważ aktualnie nie możemy swobodnie dysponować kwotą 45 tys. [url]euro[/url], musimy liczyć na [url]kredyt[/url] mostkowy do czasu wypłaty spadku.

W drugim kroku chcemy odnowić drugi [url]Dom[/url] mieszkalny na terenie. Będzie potrzebne dodatkowe 150 tys. [url]euro[/url]. To jednak trochę potrwa, ponieważ chcemy wynająć ten [url]Dom[/url]. W przyszłym roku warunki od KfW zostaną poprawione dla prac remontowych związanych z poprawą efektywności energetycznej. Dlatego chciałbym(a) wziąć ten [url]kredyt[/url] w drugim kroku.

Zanim pójdę z tą sprawą do banku, chciałbym(a) już mieć ją dobrze przygotowaną / odpowiednią koncepcję. Dlatego zdecydowałem(a) się zapytać tutaj.

Napisany przez BenniG
Czy chcesz teraz wydać 245.000 € i zainwestować 45.000 €? W takim przypadku udział kapitału własnego wyniósłby 13%, jeśli wszystkie działania restrukturyzacyjne są uważane za zwiększające wartość.
Sugeruję rozważenie bezpośredniego zainwestowania przynajmniej 61.300 € z waszego spadku, aby uzyskać lepsze wyniki.

Czy planujecie renowację drugiego domu w niedalekiej przyszłości? Być może możecie uzgodnić na to jak najdłuższy okres bezpłatnych odsetek od udostępnienia.
Czy może pracujecie z mechanizmem Forward lub wypłatą w dwóch transzach?

Napisany przez binga
@BenniG

Odnawialibyśmy drugi [url]Dom[/url], gdy tylko warunki KfW zostaną poprawione w przyszłym roku. Zostało to ustalone w ramach pakietu klimatycznego.

Napisany przez NaTwoim13
Skąd pochodzi informacja, że KfW obniży odsetki w przyszłym roku? Niestety nadal nie rozumiem planu finansowego.Suma [url]kredytu[/url] = 130 k€, zapisz następujący plan kosztów:Cena zakupu + 15,3 k€ NK + 100 k€ koszty renowacji.Według tego koszty całkowite wynoszą 245 000 [url]euro[/url], minus 45 000 [url]euro[/url] z dziedziczenia, co daje potrzebę finansowania w wysokości 200 000 [url]euro[/url]??

Napisany przez binga
@noel: W pakiecie klimatycznym rządu federalnego zdecydowano, że KfW zwiększy dotacje na termomodernizację w przyszłym roku. Mam na myśli programy 430 i 152. Nie mam informacji o obniżeniu stóp procentowych.

Masz rację, byłam mało precyzyjna.

Dla mnie pojawiają się dwie możliwości.

1) Kupujemy teraz tylko [url]Dom[/url] + opłaty dodatkowe = 145 k€ potrzebne finansowanie kapitału obcego
2) Kupujemy [url]Dom[/url] i modernizujemy jedną jednostkę mieszkalną = 245 k€ potrzebne finansowanie kapitału obcego

Dzisiaj pójdę do banku i zobaczę, czy widzą jakieś rozwiązanie.
Jeśli tak, to opublikuję to tutaj, tak aby osoby z podobnym pytaniem miały informację.

Napisany przez binga
Tutaj jeszcze raz krótka informacja na ten temat.

1. Bank jest gotowa udzielić pożyczki mostowej na wkład własny w wysokości 2,9%. Po otrzymaniu spadku na koncie [url]kredyt[/url] zostanie spłacony.
2. Ponieważ w międzyczasie sporządzono umowę o podziale spadku, która została zawarta przed notariuszem, banki akceptują to jako dowód kapitału własnego.

Dziękuję za Wasze wskazówki.
Może moje spostrzeżenia pomogą innym.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata