Re: Czy opłaca się skorzystać z emerytury Riester czy lepiej zdecydować się na coś innego?
Napisany przez Tommi -
- pt lis 29, 2019 12:06 am
Dobry wieczór!
Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić w prosty sposób, jak działa Fairriester od Weltsparen?
Jest tam pewna rachunkowość:
W założeniu, że osoba ma 40 lat i przechodzi na emeryturę w wieku 62 lata.
W tym przykładzie wpłacę jednorazowo 1880€, a następnie co miesiąc 50€.
Po 22 latach wpłacę 15.080€, dostanę 2317€ od państwa, a przy wzroście wartości o 5% (przypadek idealny) będę miał niemal podwójną sumę.
Renta na całe życie mnie tutaj nie interesuje.
Oczywiście wartość może rosnąć w różny sposób. Czy nie otrzymuję gwarantowanej wypłaty moich wpłat i państwowych dopłat?
Czyli to, co pokazuje się przy 0%!?
Ogólnie uważam, że jest to dobry i pewny sposób oszczędzania na przyszłość, otrzymując dodatkowe środki od państwa oraz pewne ulgi podatkowe (co w związku z emeryturą zawsze jest takie, prawda?), jeśli wzrośnie wartość.
Co o tym sądzicie?
Dobrze czy źle?
Może inny dostawca? Może zupełnie coś innego?
Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić w prosty sposób, jak działa Fairriester od Weltsparen?
Jest tam pewna rachunkowość:
W założeniu, że osoba ma 40 lat i przechodzi na emeryturę w wieku 62 lata.
W tym przykładzie wpłacę jednorazowo 1880€, a następnie co miesiąc 50€.
Po 22 latach wpłacę 15.080€, dostanę 2317€ od państwa, a przy wzroście wartości o 5% (przypadek idealny) będę miał niemal podwójną sumę.
Renta na całe życie mnie tutaj nie interesuje.
Oczywiście wartość może rosnąć w różny sposób. Czy nie otrzymuję gwarantowanej wypłaty moich wpłat i państwowych dopłat?
Czyli to, co pokazuje się przy 0%!?
Ogólnie uważam, że jest to dobry i pewny sposób oszczędzania na przyszłość, otrzymując dodatkowe środki od państwa oraz pewne ulgi podatkowe (co w związku z emeryturą zawsze jest takie, prawda?), jeśli wzrośnie wartość.
Co o tym sądzicie?
Dobrze czy źle?
Może inny dostawca? Może zupełnie coś innego?