Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: ETF robo doradca dla początkujących.

Napisany przez Schneemannei
Cześć Forum. Jestem nowy tutaj na forum i nowy w sprawie ETF-ów. Natknąłem się na tę formę inwestowania przez rentę Riester. Od kilku dni czytam wiele informacji na ten temat. Podczas swoich poszukiwań natrafiłem nie tylko na różnych brokerów, ale także na doradców robota. Dokładnie chodzi o OSKARa. Zadałem tam już kilka pytań i dowiedziałem się, że sam nie mogę tam dokonywać zakupów. Jednakże byłby to bardzo korzystny wybór. W trakcie dalszych poszukiwań natrafiłem na różne ETF-y, takie jak na przykład Flossbach von Storch, który również jest częścią mojej renty Riester. Znalazłem także nazwiska takie jak Mark Phelps. Teraz jestem niezdecydowany, co jest lepsze. Czy skorzystać z doradcy robota, czy od razu wybrać brokera? Jaki [url]doradca[/url] robota byłby dobry? A jaki broker byłby korzystny i dobry? Czy ktoś może mi pomóc?

Napisany przez 2titan1981
A teraz czego dokładnie szukasz? I czego dokładnie oczekujesz?

W swoich poszukiwaniach natknąłem się również na takie nazwiska jak Einstein, pytanie brzmi, jakie kryterium uznajesz za spełnione przy tych nazwiskach.

Napisany przez Tommi
Sprawdź inwestycje na świecie oferowane przez Weltsparen. Ja również tam zainwestowałem.
Uważam, że jest to dobre rozwiązanie.

titan1981 pisze:
I czego dokładnie szukasz? I czego dokładnie chcesz?

Na swojej drodze natknąłem się również na nazwiska takie jak Einstein, pytanie brzmi, jakie kryterium spełniają te nazwiska.

Po pierwsze, jestem zainteresowany tym, co byłoby lepsze dla początkującego. Jeśli jestem z Oskarem, sam nie mogę interweniować. I naprawdę nie mam pojęcia o prawdziwym brokierze. Jednak coraz bardziej sądzę, że lepszy byłby prawdziwy broker oferujący plany oszczędnościowe, ponieważ wtedy zawsze mogę sam interweniować. I to, co przeczytałem, to światowe ETF-y są dobrymi rzeczami. Być może ETF od Marka Phelbsa lub Flossbach von Storch nie byłby taki zły. I być może znajdę sposób, jak Norwegia to robi.

Napisany przez Tommi
Pewnie masz na myśli MSCI World ETF ... Najpierw zapoznaj się z różnymi rodzajami ETF-ów: kapitalizującymi, dywidendowymi, syntetycznymi, fizycznymi, światowymi, EM, niemieckimi itp. itd. Wypróbuj różne formy: korzystam z Trade Republic (samodzielne inwestowanie), Weltinvest (RoboAdvisor), Finvesto dla VL (aby skorzystać ze wsparcia finansowania przez państwo).

Schneemannei pisze:
Chciałbym najpierw dowiedzieć się, co byłoby lepsze dla początkującego. Gdy jestem z Oscarem, nie mogę sam interweniować. Nie mam zbyt dużo pojęcia o prawdziwym brokerskim. Jednak coraz bardziej sądzę, że lepszy byłby prawdziwy broker oferujący plany oszczędnościowe, ponieważ wtedy zawsze mogę sam interweniować. I to co przeczytałem, światowe ETF-y są dobrą rzeczą. Może też ETF od Marka Phelpsa lub Flossbacha von Storcha nie byłby taki zły. A może dowiem się, jak robi to Norwegia.

Mogę dać ci radę, że powinieneś przeczytać książkę Kommera, to przynajmniej zapewni podstawy. Możesz też prowadzić budżet domowy, aby określić, ile chcesz/możesz zaoszczędzić.
Następnie sprawdzisz, czy twój limit wolny od podatku jest wykorzystany co roku.
Następnie wybierzesz fundusz lub fundusze, które chcesz inwestować
Następnie wybierzesz depozyt wśród dostawców depozytów, który pozwoli ci tanio inwestować w dany fundusz lub fundusze

Dziękuję Wam za Wasze wskazówki i rady. Bardzo mi pomogły w mojej decyzji. Zawsze dobrze jest pytać w forum o inne opinie, aby wzmocnić lub ewentualnie zmienić swoje własne spojrzenie.
Powracając do tematu.
Zauważyłem, że temat jest bardzo obszerny i nie mam na niego czasu. Chcę po prostu oszczędzić kilka [url]euro[/url], ale tak, aby przynosiły one zyski lepsze niż oferowane przez zwykłe banki. Zamierzam poszukać robota doradcy i zainwestować w plan oszczędzania. A być może później, gdy bardziej się tym zagłębię, znajdę również niedrogiego normalnego brokera, który oferuje ETF, który mnie interesuje.
Myślę, że to jest dla mnie najlepsze rozwiązanie.
Jeszcze raz dziękuję za Wasze odpowiedzi.

Napisany przez 2utopus
Przy czym OSKAR z 1% plus kosztami ETF-ów wciąż jest dość drogi - w przypadku Weltsparen wynosi to zaledwie 0,33% plus koszty ETF-ów. Jeśli wybierzesz samodzielnie dany ETF, możesz zaoszczędzić jeszcze więcej.

utopus pisze:
Oskar z kosztami ETF wynoszącymi 1% jest jeszcze dość drogi - w przypadku Weltsparen to tylko 0,33% plus koszty ETF.
Jeśli wybierzesz samemu ETF, możesz to również zaoszczędzić.

Och. Dzięki.
W takim razie sprawdzę Weltsparen. Może faktycznie lepiej zrobić to samemu.

Albo zrób to sam i zaoszczędź jeszcze więcej.
1% + 0,2-0,5% Oskar
0,33% + 0,2-0,5% Weltsparen
0,2-0,5% całkowicie samo

titan1981 pisze:
Albo zrobić wszystko samemu i jeszcze więcej zaoszczędzić.
1%+ 0,2-0,5% Oskar
0,33%+ 0,2-0,5% Weltsparen
0,2-0,5% kompletnie samemu

Rzeczywiście masz rację.
Mogę sam kupić ETF-y i pozostawić plan oszczędnościowy.
Który byłby wtedy dobrym, niedrogim brokerem?
Trade Republic, Flatex, Finanzen.net (powinien być dobry i niedrogi) czy może jednak Comdirect (zwycięzca testów na justetf.de)?
Moim bankiem domowym jest ING.

Napisany przez Dante
Nuże, są brokery, które pobierają procentowe opłaty za transakcje, a są także takie, które pobierają stałą opłatę. Dlatego 1,5% opłat przy stałej kwocie oszczędności 100€ generuje takie same koszty, jak stała opłata w wysokości 1,50€. Jeśli nie planujesz regularnego oszczędzania, również tutaj warto sprawdzić cenniki. Osobiście korzystam z DKB i ponoszę koszty w wysokości 1,5% od każdego wykonania planu oszczędnościowego. Zakupy jednorazowe kosztują do 10 tysięcy 10€, a powyżej tej kwoty 25€. W internecie znajdziesz różnorodne tabele porównawcze, które porównują brokery pod różnymi kątami.

Dante pisze:
No cóż, istnieją brokerzy, którzy pobierają opłaty procentowe od zlecenia i tacy, którzy pobierają stałą opłatę. Dlatego 1,5% przy stałej stopie oszczędności 100€ generuje takie same koszty jak stała opłata w wysokości 1,50€.

Jeśli jednak nie planujesz comiesięcznego planu oszczędnościowego, warto również sprawdzić cenniki.

Ja sam korzystam z DKB i ponoszę koszty w wysokości 1,5% od wykonania planu oszczędnościowego. Zakupy jednorazowe kosztują do 10k 10€, a powyżej 25€.

W internecie znajdziesz różne tabelaryczne zestawienia porównawcze brokerów pod różnymi kątami.

Dziękuję za Twoją odpowiedź.
Już dowiedziałem się, że opłaca się płacić kwartalnie. Chodzi o oszczędności. Nie jestem jednak pewien co do brokerów.
ING jest dla mnie za drogie. Zastanawiam się między wymienionymi brokerami.
Muszę to jeszcze raz dokładnie zapisać i porównać.

Napisany przez Dante
Szukaj na YouTube kanału Finanzfluss. W jednym z filmów porównują kilku brokerów.

Napisany przez kub0185
Republika Trader reklamuje się jednym [url]euro[/url] za transakcję!

Napisany przez peer
kub0185 pisze:
Trader Republik reklamuje się z jednym euro za transakcję!

i plany oszczędnościowe za darmo

Dante pisze:
Sprawdź na YouTube kanał Finanzfluss. Porównali tam kilku brokerów w jednym z filmów.

Dzięki, znalazłem. Niestety, minęło już ponad rok.

Cytat od kub0185

Trader Republik reklamuje jeden euro za transakcję!

Cytat od peer

a oszczędzanie w planach jest darmowe.

To prawda. Ale niestety nie można mieć KAŻDEGO ETF. Zazwyczaj posiadają głównie Ishares.
Przeczytałem trochę i w forach Comdirekt przeczytałem, że Ishares w MSCI World nie jest zbyt tani. Vanguard podobno ma lepszą wydajność.
To co jest dla mnie teraz problemem, to że jestem na początku drogi i nie mam żadnego doświadczenia, więc muszę polegać na pomocy na forach, które są dostatecznie liczne.
Chciałbym wybrać brokera, który oferuje obsługę klienta i któremu mogę zadać pytania. Ale teraz pojawia się pytanie, czy potrzebuję obsługi klienta przy dwóch ETF-ach?
W porównaniach często pada Comdirect albo flatex. Ale to wymagają negatywnych oprocentowań. Chociaż na razie tylko od dużych kwot, ale myślę, że to tylko początek. Patrz Raiffeisenbank i Sparkasse.
Co więcej, w forach Comdirect Trader Republic nie jest oceniane pozytywnie.
Wiem, że na razie chcę inwestować tylko w 2 ETF-y. Może później nawet będę bardziej aktywny. Dlatego chciałbym od razu wybrać odpowiedniego brokera.

Napisany przez Dante
No cóż, indeksujący MSCI World od iShares ma opłatę TER w wysokości 0,2, co jest dość korzystne. Jak mało ma kosztować? A pod względem wyników jest dosyć zbliżony do indeksu.

Już wcześniej napisałem ci, która książka mogłaby ci pomóc na początku. Czy już ją masz?

Następnie musisz sprawdzić, czy twój limit wolny od podatku jest już wyczerpany każdego roku, czy nie.

Następnie musisz znaleźć fundusz inwestycyjny, który pasuje do twoich warunków.

Potem musisz znaleźć brokera, przez którego możesz tanio inwestować.

Wszystko inne prowadzi jedynie do strat...

Napisany przez Dante
Zgodnie z przysłowiem, Finanzfluss opublikował nowe porównanie depozytów ETF Depotowe przed 2 godzinami.

Dante pisze:
Poszukaj na YouTube kanału Finanzfluss. Mają tam porównanie kilku brokerów w jednym z filmów.

Dziękuję. Bardzo pomocne

Cytat od titan1981

Wcześniej już napisałem, które książki mogą Ci pomóc na początek. Czy już zerknąłeś?

Dziękuję za TWÓJ SZCZEGÓŁOWY sposób pomocy.
Dobrze, że Pan Kommer napisał tylko jedną książkę.
Mogę zrezygnować z takich odpowiedzi.
To jakby za tydzień o wpół do.

I jakie znalazłeś i które mogłyby pomóc odpowiedzieć na twoje pytania? Hm, więc jeśli chodzi o jedzenie, powinieneś móc samodzielnie wybrać sztućce

Napisany przez kub0185
A więc mogę polecić ci następującą książkę: https://www.finanzwesir.com/angebote/finanzbuch Nie jest tak akademicka jak wspomniany już Kommer. Alternatywnie, jeśli masz dużo czasu, możesz posłuchać kilku jego podcastów lub poczytać blogi. Sądzę, że tak jak ja, ty też masz więcej czasu niż pieniędzy. Ale te 20 [url]euro[/url] wydane na książkę są dobrze zainwestowane.

Napisany przez Orwell1971
Oszczędzam teraz z Oskarem od około roku. W tym czasie odnotowałem zysk około 26%. Nie trzeba mieć doświadczenia, wszystko jest zarządzane automatycznie. Dzięki aplikacji zawsze jesteś dokładnie informowany o stanie lokat. Korzystając z poniższego kodu promocyjnego, otrzymasz 10€ gratis przy otwarciu konta. steffenk82967-g

Napisany przez ZehWeh
I inwestując w MSCI World zarobiłbyś ponad 32% w ciągu 1 roku.....

Nie trzeba mieć doświadczenia, aby inwestować w pojedynczy ETF.

Trzeba trochę poczytać, ale nie jest to skomplikowane. Ponadto, przed inwestowaniem w Robo, należy sprawdzić, gdzie dokładnie trafia nasze pieniądze.

Napisany przez Funbiker
Nawiązując do pytania od początkującego użytkownika do doświadczonych. W przypadku robota doradcy z planem oszczędnościowym muszę podać konto referencyjne. Czy mogę zlecić wpłaty na konto depozytowe również z innych kont, czy muszę użyć podanego konta. Proszę o informację. Pozdrowienia, Mark

Napisany przez ZehWeh
konto referencyjne służy tylko do przekazywania pieniędzy na plany oszczędnościowe i wypłaty.

Zwykłe przelewy na konto rozliczeniowe można dokonywać normalnie z każdego konta.

Nawiasem mówiąc, wygląda na to, że firma finansowa Vanguard będzie w tym roku wprowadzać własnego robota doradczego w Niemczech. Osoby, które naprawdę chcą lokować swoje pieniądze w tego typu usługi, zamiast kupować samodzielnie 1-2 plany oszczędnościowe ETF miesięcznie, powinny poczekać. Vanguard jest znany z oferowania bardzo oszczędnych produktów. Zakładam, że Oskar z jego 1% opłatami zostanie wyraźnie prześcignięty.

Napisany przez Funbiker
Dziękuję za informację.
Jako laik uważam, że mimo kosztów początkowych, wejście jest dobre. Ci, którzy znają się na rzeczy, będą pewnie się ze mnie śmiać.
Mój dostawca pozostaje w ramach regulacji opłat poniżej 1%, i mam nadzieję, że dzięki temu uzyskam pierwsze pojęcie o tym, co się dzieje. Jeśli nie doznaję natychmiastowej katastrofy, być może w przyszłości zajmę się tym samodzielnie.
Jeszcze raz dziękuję @ ZehWeh!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata