Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: dobrowolnie ubezpieczony w GKV, leczenie ubytku z zysków kapitałowych

Napisany przez holzwurm
Witaj,
w 2018 roku uzyskałem ogólnie pozytywne dochody z kapitału, ale dochody z zbycia akcji były negatywne (indeks DAX spadł o 18% w 2018 roku). Powoduje to w zeznaniu podatkowym prowadzenie przewyższenia straty z zbycia akcji, ale tylko dlatego, że te straty nie mogą być zrekompensowane z innymi dochodami z kapitału zgodnie z ustawą o podatku dochodowym od osób fizycznych (na co, o ile mi wiadomo, nie ma podziału akcji/innych dochodów kapitałowych w ustawie o ubezpieczeniach społecznych). Gdybym nie złożył oświadczenia o zatwierdzeniu strat do zastosowania w skali depozytowej za pośrednictwem zeznania podatkowego, te straty nigdy nie pojawiłyby się w zeznaniu podatkowym ani w zaświadczeniach podatkowych, byłyby niezauważalnie rozliczane przez bank w kolejnych latach i w rezultacie pomniejszałyby przyszłe dochody podlegające opodatkowaniu oraz składki ubezpieczeniowe.
Wygląda na to, że moje [url]ubezpieczenie[/url] zdrowotne jest niezdecydowane i wydaje się skłaniać ku temu, by nie zrekompensować moich strat z akcji w 2018 roku z innymi dochodami z kapitału tego samego roku. To spowodowałoby jednak problem, czy przewyższenie strat w przyszłości w ogóle będzie mogło być uwzględnione. (niejako to się faktycznie dzieje przy rekompensacji przez banki, ale wydaje się, że nie można uznać za prawidłowe, że uwzględnianie strat z dochodów kapitałowych w obliczu składek na [url]ubezpieczenie[/url] zdrowotne zależy od tego, czy złożono oświadczenie o zatwierdzeniu strat u swojego banku, prawda ?

Jakie jest właściwe postępowanie ubezpieczyciela zdrowotnego:

a) Zrekompensowanie TYLKO w roku powstania strat i TYLKO z zyskami z akcji? Ujemny reszta jest tracona? Ale na jakiej podstawie ustawy o ubezpieczeniach społecznych/biuro naczelnika państwowych funduszy ubezpieczenia zdrowotnego?
b) Zrekompensowanie TYLKO w roku powstania strat ze wszystkimi dochodami z kapitału? Ewentualna ujemna reszta jest tracona?
c) Zrekompensowanie w roku powstania z pozytywnymi zyskami z akcji i dalsze uwzględnienie strat w kolejnych latach, tak jak by to miało miejsce automatycznie przy korzystaniu z bankowego garnka na straty?
d) Zrekompensowanie w roku powstania ze wszystkimi pozytywnymi dochodami z kapitału i dalsze uwzględnienie strat w kolejnych latach?

Dziękuję z góry za odpowiedzi.

Napisany przez Cici
Z mojego zrozumienia wynika, że składki ubezpieczenia zdrowotnego powinny być zgodne z decyzją podatkową, czyli straty z transakcji akcyjnych powinny być rekompensowane tylko z zyskami z tej samej puli w danym roku, a pozostałe straty mogą być przenoszone na kolejne lata. Moim zdaniem Twoja kasa rejestruje to poprawnie. Wydaje się jednak, że istnieją różne interpretacje i wykładnie prawa, więc trudno jest jasno określić, co jest właściwe, a co błędne.

Poza tym, piszesz tylko o DAXie. Czy rzeczywiście chodzi o pojedyncze akcje papierów stratowych? Zyski i straty z funduszy akcyjnych powinny być przypisane do innych strat.

Napisany przez holzwurm
Dziękuję za odpowiedź.
Chodzi o straty z poszczególnych akcji, więc z punktu widzenia bankowego jest to pula strat z akcji. Gdyby chodziło o [url]Fundusze inwestycyjne[/url], to strata nie powstałaby, ponieważ te straty można bezpośrednio zrównoważyć z dywidendami, odsetkami, itp. zgodnie z przepisami podatkowymi.

Napisany przez bruno68
Jest to błąd drukarski,

Problem polega na tym, że składki na [url]ubezpieczenie[/url] zdrowotne są obliczane do maksymalnej granicy dochodu podlegającego opodatkowaniu, co daje około 1000 € miesięcznie!
Wiele rzeczy jest niezależnych, na przykład prywatne korzystanie z samochodu służbowego niezależnie od zysku lub straty dochodu!
Nazywa się to opodatkowaniem ryczałtowym! Inne jest zaliczenie strat z tych samych źródeł dochodów! Nazywa się to również odroczeniem straty! Wynika to z różnych stawek podatkowych 25% w porównaniu do 48,5%

Nie da się temu zapobiec w przypadku ubezpieczenia zdrowotnego ani prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego, zawsze musisz płacić!

bruno68

Napisany przez holzwurm
Znalazłem w internecie wskazówki dotyczące rozliczania strat kapitałowych w kontekście ubezpieczenia zdrowotnego i natrafiłem na dość aktualne rozstrzygnięcie sądowe:
https://www.haufe.de/sozialwesen/sgb...I13124937.html
Zgodnie z wyrokiem Sądu Okręgowego Badenii-Wirtembergii z kwietnia 2019 r., ubezpieczyciele zdrowotni muszą uwzględniać straty z kapitałów. Jest to odmienne od innych rodzajów strat, których ubezpieczyciele zdrowotni nie są zobowiązani uwzględniać.
Jeśli mój ubezpieczyciel zdrowotny postępuje w ten sposób, to nie ma znaczenia, czy stratę z kapitału zadeklaruję przez bank czy też ustalę ją za pomocą zeznania podatkowego składanego w urzędzie skarbowym - mogę się z tym pogodzić.

Napisany przez Experte
bruno68 pisze: Nie możesz tego uniknąć ani w GKV, ani w PKV, zawsze musisz płacić! bruno68
. Co za nonsens - co ma do tego PKV z zeznaniem podatkowym. W PKV składka zależy od wieku wejścia, stanu zdrowia i taryf - nie od dochodów! A w GKV maksymalna składka zależy od górnej granicy obliczenia składki.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata