Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Pytanie dotyczące Schufy

Napisany przez valiant
Mam pytanie, zwróciłem się do banku, czy mogę zwiększyć istniejący [url]kredyt[/url]. Wniosek online został zatwierdzony i poproszono mnie o przesłanie moich dwóch ostatnich wyciągów. W Biurze Informacji Kredytowej spodziewałem się znaleźć informacje o zapytaniu dotyczącym warunków [url]kredytu[/url] lub samego [url]kredytu[/url]. Zamiast tego widnieje tam jednak zapytanie dotyczące trwającego lub w fazie realizacji stosunku biznesowego. Jaka jest różnica? Czy to lepiej czy gorzej dla punktacji? Zapytanie o warunki [url]kredytu[/url] jest chyba neutralne dla Biura Informacji Kredytowej, a zapytanie o [url]kredyt[/url] jest negatywne... Ale co dokładnie oznacza to zapytanie dotyczące trwającego lub w fazie realizacji stosunków biznesowych, o co pyta Biuro Informacji Kredytowej? Moja punktacja wynosi 97. Dziękuję

Napisany przez BenniG
Dzień dobry Valiant,

jeśli Twój wynik jest powyżej 95, moim zdaniem absolutnie nie musisz się martwić. Zwiększenie [url]kredytu[/url] prawdopodobnie będzie miało negatywne skutki dla Twojego wyniku. Czy lepiej jest mieć dwa bieżące [url]kredyty[/url] czy jeden, który jest modyfikowany? Powiedziałbym, że to drugie, ponieważ de facto łamiesz swój stary umowę kredytową.

Pozdrowienia,
BenniG

Napisany przez Alex [CryptoMod]
BenniG pisze:
Powiedziałbym drugie, ponieważ praktycznie łamiesz swój stary umowę kredytową.

Objaśnienie, które teraz znajduję, nie wydaje mi się odpowiednie. Statystycznie rzecz biorąc, osoby, które nie spłacają kredytu do końca, a zamiast tego go zwiększają, najprawdopodobniej częściej mają problemy z nieterminowymi spłatami. W rezultacie wpadasz w tę grupę statystyczną, co prowadzi do obniżenia Twojego wyniku kredytowego.

Ostatecznie często też zdarza się, że zbyt niedoceniasz okresu spłaty kredytu (np. 350 EUR/miesiąc na 6 lat brzmi na początku kusząco), a potem po 2-3 latach okazuje się, że nie zmieniłeś swojego stylu życia i znowu stajesz plecami do muru....

Napisany przez BenniG
Prawdopodobnie kombinacja obu. Niedokończenie istniejącej umowy zgodnie z jej warunkami jest negatywne, a grupa osób zwiększających [url]kredyt[/url] zmuszona jest do odroczenia spłaty.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
BenniG pisze:
Prawdopodobnie kombinacja obydwu. Nie dopuścić do końca istniejącej umowy w oryginalnej formie to negatywne zjawisko, a grupa ludzi zasilających swoje kredyty w przymusowy sposób przestaje spłacać raty.

Uważam, że Twoje podejście tutaj nie jest całkowicie prawidłowe. Wynik w Schufa to wartość, która ocenia, jak często konkretna grupa statystyczna ma zaległości w płatnościach. Jeśli teraz w grupie ludzi, którzy podczas trwania kredytu zasilają swoje zobowiązania (z jakiegokolwiek powodu!), 20 z 100 osób ma opóźnienia w płatnościach, to wynik dla ludzi w tej grupie wyniesie po prostu 80%.... -> to nie jedyna wartość brana pod uwagę !! Tylko jako przykład dla zobrazowania....

Schufa nie myśli w tym przypadku, oblicza statystyczne prawdopodobieństwa i tym samym ryzyko niewypłacalności.

Typowy przykład:

Człowiek jest bliski bankructwa, musi się przeprowadzić, bo mieszkanie zostało wypowiedziane, kredyt został znowu zwiększony, a następnie zmienił bank, aby jeszcze raz otrzymać debet, robi dodatkowe finansowanie na 0% na zepsutą pralkę (ponieważ nie ma gotówki)..... -> Wkrótce zbankrutuje....

Inna osoba przeprowadza się z powodów zawodowych, zmienia bank na lokalny, otrzymuje nowy debet, kupuje nową pralkę na 0% (bo chce zostawić pieniądze na koncie)..... -> Zarobi więcej niż wcześniej

Obydwoje są jednak statystycznie w tej samej grupie, a drugi później zauważa, że jego wynik w Schufa spadł i nie ma pojęcia dlaczego....

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata