Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: 1. kredyt na konsolidację długów - wskazówki lub rady.

Napisany przez Sebastian02
Życzę wszystkim cudownego mroźnego wieczoru zimowego.

Niestety muszę po raz pierwszy w życiu pomyśleć o kredycie i zwracam się z prośbą o porady, wskazówki lub pomoc ze względu na moją specyficzną sytuację.

Cała sprawa jest dla mnie trochę niekomfortowa, ponieważ do dzisiaj (mam 33 lata) nigdy nie miałem nawet najmniejszych problemów z własnymi finansami. Dlatego teraz tak ważne jest dla mnie posłużenie się fachowymi poradami, aby nie popełnić teraz żadnych błędów.

Co do mojej sytuacji:

Ja, mąż i właściciel domu, otrzymujący od listopada 2019 r. 1860 € zasiłku dla bezrobotnych, miałem awarię ogrzewania w zeszły weekend. Ostateczny rachunek w wysokości 9360 € dostałem wczoraj na stole i oczywiście od razu zapłaciłem. [url]konto[/url] prawie osiągnęło limit debetowy (5500 €) i teraz wynosi -5200 €.

Rozmawiałem oczywiście z bliskimi przyjaciółmi i rodziną, i wszyscy zalecają mi w tej sytuacji skorzystanie z [url]kredytu[/url], aby 1. nie osiągnąć limitu debetowego i 2. szybko wrócić na plus.

Jak wspomniałem na początku, od listopada 2019 r. otrzymuję zasiłek dla bezrobotnych w wysokości około 1900 € (wcześniej brutto 5500 €), który obecnie stanowi moje stałe źródło dochodu.

Już raz rozejrzałem się w internetowej rzece kredytowej i myślałem o następującym modelu, aby pozbyć się długów i spłacać je w przyszłości bez problemów i obaw.

Potrzebuję 6000 € na 36 miesięcy z prawem do dodatkowych spłat (ponieważ zakładam, że niedługo znów znajdę pracę i wtedy będę w stanie szybciej spłacać). Byłbym skłonny zaakceptować około 180 € jako miesięczną ratę.

Teraz moje pytanie: Jakie są możliwości znalezienia odpowiedniego oferenta dla mojej sytuacji spośród licznych dostępnych i jednocześnie wiarygodnego?

Nie mam wpisów w rejestrze dłużników ani innych długów w moim życiu.

Będę nieskończenie wdzięczny za informacje lub pomoc i z góry dziękuję wszystkim czytelnikom tego wpisu.

Miłego wieczoru i pozdrowienia,

Sebastian

Napisany przez 2utopus
Jaka jest stopa odsetkowa w koncie debetowym?

Sprawdź to tutaj: https://www.ing.de/kredit/wohnkredit/

Napisany przez Sebastian02
Dziękuję za odpowiedź.

Jestem w Commerzbanku i mam zwykłe [url]konto[/url] osobiste z debetem w wysokości 5500€. Chyba oprocentowanie wynosi 9,75%.

Napisany przez hanes
W takim razie szybko zmieniłbym [url]konto[/url]. (przy prawie 10% oprocentowaniu...)
Na przykład do DKB, zero opłat za prowadzenie konta, debet na około 6%).

Napisany przez bruno68
Hej Sebastian02,

teraz nastąpiło to, o czym mówiłem od wielu finansowań!

To niewiarygodne stało się rzeczywistością! Można zostać bezrobotnym! Jeśli przyjmiemy średni czas, to zajmuje to aż 18 miesięcy (!) powrotu do nowej pracy! Teraz możesz sobie obliczyć, jak szybko można znaleźć się na zasiłku Hartz IV! Istnieje mnóstwo złej lub nawet złej porady, którą wyraźnie odczuwasz!

Faktycznie, ze względu na swoje obciążenia, prawie nie masz możliwości skonsolidowania długów, a kwota zajęcia wynosi 470,00 € (!).

Teraz pojawia się pytanie, z kim finansowałeś mieszkanie? Jeśli przez Commerzbank, musisz tam pozostać! W innym przypadku twoje finansowanie może być uznane za niewypłacalne! A wierzyciel ma prawo do przymusowej licytacji (!) twojej własności. I zdecydowanie Commerzbank będzie wierzycielem hipotecznym i konta bieżącego! Na pewno nie spłaciłeś swojego [url]kredytu[/url] hipotecznego!

W każdym razie powinieneś jak najszybciej wrócić do pracy, nawet jeśli zarobki spadną do 1.500 brutto miesięcznie, w przeciwnym razie grozi ci spadek ekonomiczny i społeczny!

Przede wszystkim powinieneś znacząco ograniczyć swoje wydatki konsumpcyjne, nawet gdy wrócisz do pracy, aby spłacić wszystkie nagromadzone zobowiązania!

Napisany przez 2utopus
@bruno68: Gdzie on mówi cokolwiek o refinansowaniu? Wygląda na to, że ma nieruchomość bez obciążeń, a z rachunku w wysokości 9000€ zostało zaksięgowane tylko około 5000€ na koncie bieżącym.
Mówienie od razu o licytacji komorniczej wydaje się być dość przesadzone. W wieku 33 lat znalezienie nowego pracodawcy nie powinno trwać 18 miesięcy.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Cześć Sebastianie,
a co ze twoją żoną? Ma ona własne dochody?
W przeciwnym wypadku, myślę, że z ALG1 będzie trudno otrzymać [url]kredyt[/url]. W takim przypadku trzeba będzie ugryźć kwaśne jabłko i jak najszybciej zredukować debet do limitu co miesiąc o tyle, ile to możliwe.

W jakiej branży pracowałeś?

Napisany przez BenniG
Cześć,

Sebastian jest dobrym przykładem tego, jak nie należy postępować.
Ponieważ w wieku 33 lat posiada własny [url]Dom[/url], a nigdy nie miał [url]kredytu[/url], zakładam, że nieruchomość odziedziczył lub dostał w prezencie.
Każdemu właścicielowi powinno być jasne, że należy odkładać pieniądze na utrzymanie. Najlepiej zacząć od podstawowego kapitału w wysokości 100 € za metr kwadratowy powierzchni mieszkalnej, a następnie miesięcznie dodawać od 1 do 2 € za metr kwadratowy (w zależności od stanu nieruchomości). Jeśli te środki trafiają na [url]konto[/url] oszczędnościowe mieszkaniowe, w ciągu kilku lat można stworzyć poduszkę finansową na wiele nieszczęść - takich jak utrata pracy czy awaria ogrzewania.

Jeśli zarabiasz 5.500 € brutto, ale masz tylko 4.000 € oszczędności, to dla mnie znak, że całkowicie nie potrafisz zarządzać finansami (albo że [url]Dom[/url] został opłacony gotówką 3 miesiące temu).

@Sebastian:
Rozumiem, że obecne korzystanie z debetu cię obciąża, ale płacisz zaledwie 50 € odsetek miesięcznie.
Na twoim miejscu skupiłbym się na zwiększeniu dochodów. Jasne, prawie 2.000 € na urlop sabbatyczny to niezła kwota, ale dla rodziny to zdecydowanie za mało na dłuższą metę - zwłaszcza jeśli nie masz żadnych oszczędności.
Od ilu miesięcy wiesz o zwolnieniu?
Czy można spodziewać się odprawy u starego pracodawcy?

Pozdrowienia
BenniG

Napisany przez 2utopus
Obecnie 1900€ zasiłku dla bezrobotnych utrzymane na poziomie około 3100€ netto wcześniej - to oznacza „tylko” 1200€ mniej - bez płacenia czynszu prawdopodobnie da się poradzić - przecież odpada również dojazd do pracy.
Opłata za debet w wysokości 42€ miesięcznie jest oczywiście irytująca - ile można obecnie miesięcznie spłacić z debetu?
(Spłaca się to na szczęście automatycznie, gdy wpływają pieniądze na [url]konto[/url] - aż miesięczne wydatki znowu nie zwiększą go).
Czy pozostałe 300€ w limicie debetowym są wystarczające - czy należy spodziewać się obciążeń, które przekroczyłyby limit?
Redukowanie „niepotrzebnych” wydatków ma oczywiście sens - warto zweryfikować subskrypcje/telefon/internet/dostawcę prądu/ubezpieczenia (porównanie cen) i wypowiedzieć lub zmienić je, jeśli nie są już konieczne/opłacalne.
Alternatywą jest oczywiście poproszenie o pożyczkę prywatną od żony/rodziny/przyjaciół i podzielenie się kosztem odsetek w wysokości 42€ miesięcznie... jeśli to jest opcja.
(Rozważenie: [url]pożyczka[/url] w wysokości 5400€ - spłata 150€ miesięcznie + 22€ odsetek w pierwszym miesiącu - następnie każdego miesiąca o 0,60€ mniejsze odsetki ze względu na spłatę - przy około 5%...).
Oczywiście, można było wcześniej porozmawiać z hydraulikiem o raty...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata