Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: konto oszczędnościowe i inflacja

Napisany przez slappy_joe
Dobry wieczór,

kilka lat temu założyłem [url]konto[/url] oszczędnościowe, ponieważ nie stawiam na wysokie zyski i chciałem bezpiecznie przechowywać moje pieniądze.

Jednak niedawno, gdy dokonałem przelewu telefonicznego, pracownik banku zauważył, że wyższe kwoty na koncie oszczędnościowym są stratne i stopniowo mogą zostać pochłonięte przez inflację.

Czy to prawda? Do tej pory miałem wrażenie, że inflacja tylko eliminuje niewielkie odsetki związane z kontem oszczędnościowym, ale nie dotyka faktycznie oszczędzonej kwoty.

Czy ów bankier chciał mnie po prostu zaniepokoić? Natychmiast wspomniał o możliwościach inwestycyjnych, które mogą złagodzić ten efekt.

Będę wdzięczny za wszelkie obiektywne informacje. Głęboka mądrość Googlea w tej kwestii sięga swoich granic (co oczywiście może wynikać z faktu, że moje pytanie jest bardzo naiwne i można je odpowiedzieć w zaledwie kilku słowach).

Napisany przez 2utopus
W przypadku inflacji (utrata siły nabywczej) za kwotę X można rok później kupić odpowiednio mniej - kwota na koncie pozostaje jednak taka sama - można np. nie kupić już 10 litrów paliwa za 10€, ale tylko 9,5 litra paliwa... Bankowcy raczej powinni być postrzegani jako sprzedawcy, którzy chcą sprzedawać produkty własnego banku, za co otrzymują jak najwyższą prowizję. (A niekoniecznie najlepsze dla klientów).

Napisany przez 2titan1981
Twoje oszczędności mają określoną dla Ciebie znaną stopę procentową. Inflacja w 2019 roku wynosiła do tej pory około 1,4%, jeśli otrzymasz mniej odsetek niż inflacja, Twoje pieniądze stracą na wartości o różnicę pomiędzy stopą odsetkową a inflacją co roku. Jak powiedziałeś, będziesz mógł kupić mniej rzeczy.

A jeśli nastąpi poważny kryzys finansowy, nawet mimo gwarancji depozytów pieniądze prawdopodobnie nie będą bezpieczne... patrz Grecja, Cypr itp. Ludzie mogli wypłacać tylko 50 € dziennie... Część środków na rachunkach bankowych została faktycznie skonfiskowana przez państwo...

Wtedy bezpieczne będą jedynie złoto i aktywa rzeczowe przechowywane w domu. Ponieważ jeśli duże banki w Niemczech napotkają problemy, gwarancje bankowe w Niemczech na pewno nie będą wystarczające

Napisany przez StGe1973
Slappy-joe, bankier sam w sobie chce sprzedać swoje produkty, na których zarabia prowizję. Tak całkiem nie zgadza się to z inflacją i oprocentowaniem.... Inflacja to pojęcie, które reprezentuje przeciętnego konsumenta, który konsumuje dokładnie przeciętnie, ma dokładnie przeciętne dochody itd. Dla tego Kowalskiego inflacja wynosi podaną stopę. U ciebie może być inaczej, w zależności od tego, jak konsumujesz, możesz mieć inflację zerową, ujemną lub dodatnią. Na przykład: jeśli rosną czynsze, jest to część obliczania inflacji, co oczywiście nie interesuje właściciela nieruchomości. Podobnie koszty benzyny są częścią inflacji, co z kolei nie interesuje mieszkańca dużego miasta, który nie posiada samochodu. Ogólnie rzecz biorąc: istnieje wiele dóbr/usług, których ceny spadają i wiele innych dóbr/usług, których ceny rosną, a dla przeciętnego konsumenta ceny wszystkich dóbr/usług rosną zgodnie z inflacją. Ogólnie rzecz biorąc (i to chce ci powiedzieć bankier): Obecnie przeciętny konsument ma ujemne realne oprocentowanie (oprocentowanie - inflacja) we wszystkich bezpiecznych inwestycjach, takich jak [url]lokata[/url] terminowa czy [url]lokata[/url]. Ponieważ na rynku kapitałowym zawsze zysk (ewentualny) stoi w przeciwności do ryzyka (ewentualnego), bankier zaleca ci inwestycje ryzykowne, które mają większą szansę na zysk. Jeśli chcesz to zrobić, możesz to zrobić. Tylko właśnie wiedząc, że jest to inwestycja z ryzykiem, czyli nie powinieneś potrzebować tych pieniędzy w przewidywalnej przyszłości... w długim okresie akcje zawsze przewyższały lokatę terminową i lokatę.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
StGe1973 pisze:
Tylko wiedząc, że to inwestycja z ryzykiem, czyli nie powinieneś potrzebować pieniędzy w najbliższej przyszłości... długoterminowo akcje zawsze przewyższały oprocentowanie lokat i lokat terminowych.

właśnie o to chodzi...

Jakie jest moje założenie dotyczące konta oszczędnościowego? Moje konto w Commerzbank nie przynosi absolutnie żadnych odsetek, ale trzymam na nim rezerwy, na wypadek gdybym potrzebował ich w krótkim okresie. Takie na około 3-4 netto-płac... nie chodzi tu o zysk, lecz o krótkoterminową płynność, aby w razie potrzeby nie korzystać z debetu i nie płacić wysokich odsetek.

W przeciwnym razie masz wspaniałe połączenie, gdzie Twoje pieniądze leżą na lokacie z oprocentowaniem 1.4% efektywnie, a Twoje konto jest zadłużone z oprocentowaniem odsetek debetowych na poziomie 10,xx %.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata