Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Podstawowe pytanie dotyczące salda Riester przy zmianie dostawcy.

Napisany przez Breeznsalzer
Cześć wszystkim,

Mam pytanie (które nie udało mi się rozwiązać poprzez wyszukiwanie w Google) dotyczące mojego kapitału emerytalnego Riester w przypadku ewentualnej zmiany dostawcy.

Obecna sytuacja:
W 2006 roku zawarłem umowę Riester z Union-Investment (UniProfirente), którą będę kontynuował tylko pod koniec roku, jeśli nie będę mieć zbyt wiele do odliczenia podatkowego w ciągu roku. Nigdy za bardzo się nie interesowałem tą umową, dlatego tym bardziej byłem zaskoczony, gdy zauważyłem, jak się ona rozwijała.
- Łączna wartość: około 48 000 €
- Obecny zysk/strata: około 9000 €
- Zrealizowany zysk/strata: około 14 000 €
Zatem (obecnie) zwiększyłem swoje składki prawie dwukrotnie (czego się nie spodziewałem).

Rozważanie:
Ponieważ w Riester gwarantowane są opłacone składki, w najgorszym przypadku (jeśli fundusz całkowicie się zawali) zysk (lub tylko nierzeczywisty zysk) mógłby zniknąć. (Mam 48 lat i mam jeszcze dobrze dziesięć lat do emerytury)

Pytanie:
Co się stanie, jeśli teraz zmienię dostawcę (konkretnie myślę o fairr-Riester)? Wówczas zabiorę cały kapitał (48 tys. €). Czy już się mylę? Jeśli przeniosę kapitał w wysokości 48 000 €, będą to moje składki u nowego dostawcy (które również musiałyby być gwarantowane?). W ten sposób przez ewentualną zmianę mógłbym zabezpieczyć zysk. Czy to jest błąd?

Bardzo bym był wdzięczny za kilka pomocnych odpowiedzi.

Dziękuję!

Napisany przez bruno68
Drogi Breeznsalzerze,

kto namówił cię na tę nonsensowną zmianę dostawcy? Czy w ogóle zrozumiałeś kwestię Riester?

Jesteś jednym z niewielu oszczędzających w systemie Riester, którzy wyciągnęli więcej majątku niż wpłacili! Wyjaśnij dlaczego chcesz zniszczyć tę wartość dodaną?

Czy teraz modne jest marnowanie swojego majątku? Żeby potem, jak większość emerytów korzystających z programu Riester, znaleźć się w ubóstwie na starość? Jeśli tak, to teraz roztrwoni swój majątek poprzez bezsensowne działania!

Samo twoje wyliczenie już wskazuje, że sam nie masz pojęcia o procesie przejścia w ciągu ostatnich 10 lat do momentu przejścia na emeryturę!

Twoje rozdział majątku w obecnym okresie oszczędzania nie ma nic wspólnego z rozdziałem majątku w okresie emerytalnym!

Absurdalne jest sądzić, że całe saldo, po przejściu na emeryturę, będzie dostępne! Jednakże jest to sprzeczne z Rozporządzeniem dotyczącym Wykonywania Zabezpieczenia Emerytalnego (patrz także ustawę podatkową)!

Aby dowiedzieć się, co otrzymasz jako emeryturę w wieku od przejścia na emeryturę do 85. roku życia?

A) Musisz podzielić swoje oszczędności na emeryturę między składki a dopłaty!
Aa) Z tych składek odejmiesz 5%, na potrzeby pierwszej warstwy ubezpieczenia!
Ab) Ze świadczenia odejmiesz 5%, na potrzeby drugiej warstwy ubezpieczenia!

Na przykład, jeśli w wieku 65 lat przechodzisz na emeryturę, pozostały majątek w wysokości 95% zostaje podzielony na 240 miesięcy, co daje kwotę emerytury Riester, nadwyżki (które nie są gwarantowane) to przypadkowe zyski odsetkowe z poprzedniego roku w okresie emerytalnym!

Według tego planu twoje składki zostaną wykorzystane do 85. roku życia! Jeśli przeżyjesz ponad 85 lat, pozostały majątek z dopłat zostanie użyty do zabezpieczenia tego ryzyka długowieczności!

Tak więc można stwierdzić, że zwycięzcą zysku związanej z umieralnością z punktu widzenia całkowitości zawsze jest ubezpieczyciel!

Pozostałe składki oszczędzających, którzy umierają przed 85. rokiem życia, trafiają do wspólnoty ubezpieczeniowej! Natomiast w przypadku śmierci oszczędzającego/emeryta, wszystkie dopłaty wracają do państwa! Dziedzice zawsze wychodzą z tego z pustymi rękami!

Zamiast zajmować się modnymi śmieciami związanymi z zmianą, powinieneś teraz zastanowić się, jak przejść z planu inwestycyjnego funduszy na przyszłe [url]ubezpieczenie na życie[/url] związane z funduszami lub kapitałem.
Aby nie otrzymać w momencie przejścia na emeryturę negatywnego decyzji dotyczącej niezachowania renty przez 20 lat ze strony biura dotyczącego dopłat oraz ponieść koszty, ponad 2% rocznego oprocentowania, razem z zasiłkami i korzyściami podatkowymi, które od razu na początku emerytury zostaną odjęte! I w efekcie skończyć na wyczerpaniu środków z programu Riester, prowadząc do stałego ubóstwa!

Jeśli nadal chcesz dokonać zmiany, muszę ci powiedzieć, że obecnie istnieją tylko 3 ubezpieczyciele, którzy otwierają się na obce plany oszczędnościowe! Jednakże, tylko w swoich warunkach! Czyli są bardzo drodzy!

bruno68

Napisany przez Ozymandias
Fairr-Riester jest stosunkowo dobry w fazie oszczędzania. Jednakże w fazie wypłat nie.

Kto zmienia, niszczy swoją korzystną rentową gwarancję i Uniprofirente ma stosunkowo dobre warunki w fazie wypłaty, pieniądze są nadal dobrze lokowane.

Czy użyłem jakiegoś złego słowa we wprowadzającej pytanie, że ktoś nagle tak bardzo odrywa się od siodła i posługuje się takim językiem, że właściwie nie można go brać na poważnie?

Tak, przyznaję, że może nie zrozumiałem tematu.

I:

Tak, szczerze mówiąc, ten temat mnie również mało interesuje.

A mało, oznacza, że teraz (kiedy mam trochę czasu), chciałem nieco się w nim rozeznać... nic poza tym.

Dlatego pomyślałem, że po prostu zadam moje pytanie w (na pierwszy rzut oka kompetentnym) forumie.

Chyba dałem się trochę olśnić.

Ale nie szkodzi, warto było spróbować.

Mimo wszystko życzymy wszystkim wesołych świąt!

Napisany przez 2utopus
Pytanie, czy po ewentualnej zmianie (ewentualnie wiążącej się z kosztami) cały przekazany kapitał czy cały zbiór danych dotyczących składek/dopłat/zysków/korzyści podatkowych zostanie przekazany nowemu ubezpieczycielowi (lub Urzędowi Riesterowemu), nie jest mi znane.

Jednak prawdopodobnie gorsze warunki i ponowne koszty oraz związana z tym biurokracja u nowego dostawcy odstraszyłyby mnie - w przeciwnym razie zadzwoniłbym do potencjalnego nowego ubezpieczyciela, aby zasięgnąć informacji.

Napisany przez obelix
bruno68 pisze:
Czy kiedykolwiek zrozumieliście ...? ...

.. hip, ... robiąc bezsens? ... Tak więc, marnuj swoje pieniądze na bezmyślne działania!

Samo ich wymienianie świadczy już o tym, że w ogóle nie mają pojęcia, ...

To jest głupota ...

... ten modny śmietnik ...

Ten post byłby dla mnie znacznie lepszy do czytania i wartościowszy bez tych wybuchów obelg. Czy to konieczne? Czy to hipsterskie w waszym osobistym kręgu? Okropne.

Nawet bez przekleństw, ta odpowiedź jest kompletnie pozbawiona treści w odniesieniu do pierwotnego pytania (które celowo sformułowałem w prosty sposób, aby nie było źle zrozumiane).

Wymieniono zupełnie nieistotne wyjaśnienia na temat czegoś zupełnie niezwiązanego z tematem.

Napisany przez bruno68
Do użytkownika Breeznsalzer, Chciałem cię obudzić, zanim sam zniszczysz się finansowo! Twoje pytania wyraźnie pokazują, jak mało rozumiesz Riester! Posiadasz tylko plan oszczędnościowy w postaci Riester, co jest szkodliwe dla dotacji po przejściu do fazy emerytalnej! W konsekwencji musisz albo twój dostawca musi przekształcić twój plan oszczędnościowy poprzez zakup polisy ubezpieczeniowej w polisę ubezpieczenia w formie ubezpieczenia funduszy lub kapitału! Ponieważ masz plan oszczędnościowy Riester Union, możesz zmienić go bez negatywnych skutków w [url]ubezpieczenie[/url] Riester R+V, typ ubezpieczenia na życie z funduszami lub kapitałem! Ponieważ tylko ubezpieczenia mogą udzielać gwarancji co do wysokości i czasu trwania świadczeń emerytalnych! Czyste plany inwestycyjne Riester mają zakaz udzielania jakichkolwiek gwarancji zgodnie z prawem! Utopus zauważył słusznie, że składki/dotacje/zyski/korzyści podatkowe muszą być corocznie zgłaszane do instytucji udzielającej dotacji! Dla tej instytucji istotne są następujące dane: 1) roczna dotacja plus korzyści podatkowe pomnożone przez 2% rocznego oprocentowania pomnożone przez okres 43 lat Jak łatwo zauważyć, trzeba by przejrzeć każde rozliczenie podatkowe od czasu podpisania umowy Riester i zapisać każde ulgi riesterowskie, oprocentowane w wysokości 2% do momentu przejścia na emeryturę! Co większość podatników nie rozumie, to fakt, że coroczne korzyści podatkowe z renty riesterowskiej znikają wraz z rocznym obciążeniem podatkowym przy wspólnym opodatkuowaniu małżeństwa z podziałem na klasy podatkowe 3/5! Oznacza to, że płacisz podatek za pomocą korzyści podatkowych z renty riesterowskiej dzisiaj, za pieniądze, które będą brakować w okresie emerytalnym! Od 2030 roku dochody z renty będą opodatkowane w około 90%! A od tego momentu entrramy w zakres doradztwa podatkowego, co jest zakazane dla pośredników ubezpieczeniowych zgodnie z orzeczeniem BVerfG z dnia 18 czerwca 1980 r. nr 1 BvR 697/77 orzeczenie o doradztwie podatkowym. Unika się tego elegancko jako pośrednik ubezpieczeniowy, pomijając prostsze lub bardziej złożone aspekty podatkowe. Co prowadzi do szkody dla klientów Riester, którzy są zdania, że otrzymują tylko coroczne dotacje! Ale powinieneś zadać sobie pytanie: Jak można osiągnąć saldo do 60 000 € w instytucji przyznającej dotacje przy maksymalnej składce w wysokości 90 300 € na rentę Riester? Co odpowiada demotywacji w wysokości 65%! Poprzez dotacje? Przyrosty kapitału? Czy też korzyści podatkowe z długości trwania okresu? Osoba planująca politykę starości powinna w zasadzie mieć co najmniej dwóch partnerów do rozmowy, doradcę ubezpieczeniowego lub maklera i swojego doradcę podatkowego, którzy świadczą usługi pośredniczenia i obliczają opłacalność przedsiębiorstwa (Riester) w momencie zawarcia umowy! Obydwaj doradcy mogą udzielać odpowiedzi tylko na najprostsze pytania dotyczące swoich obszarów, w przeciwnym razie faktycznie dochodzi do luki w komunikacji wzajemnej, co prowadzi do utraty licencji! Jeśli ktoś twierdzi, że sam się poinformował, sam siebie okłamuje, ponieważ może być tylko powierzchownie i niekompletnie poinformowany! bruno68

Napisany przez peer
Breeznsalzer pisze:
Nawet bez obelg jest wpis całkowicie pozbawiony treści w odniesieniu do faktycznie postawionego pytania (które początkowo celowo utrzymałem w prosty sposób, aby nie zostało źle zrozumiane).

Jest to lista zupełnie nieistotnych wyjaśnień dotyczących czegoś zupełnie z dala od tematu.

Bruno68 wyróżnia się na tym forum całkowicie pozbawionymi sensu, długimi monologami pełnymi wyzwisk w niezrozumiałym bełkocie. Nie musisz na to zwracać uwagi.

Jakoś znowu nie udało mi się odnaleźć związku z pierwotnym pytaniem.

Ale muszę przyznać, że ma to pewną wartość rozrywkową... zwłaszcza gdy ktoś zakłada, że mój kontrakt Riester może mnie zrujnować finansowo.

... naprawdę jeszcze o tym nie myślałem....

Napisany przez kub0185
Czemu jednak uważasz, że Twoje pieniądze są bezpieczniejsze w Fairrister? Myślałem, że przenoszą część Twoich pieniędzy do bezpiecznych funduszy obligacji.

Napisany przez 2utopus
Obligacje mogą także gwałtownie spaść - jeśli na przykład stopy procentowe wzrosną...

Napisany przez kub0185
Mam nadzieję, że zdecydujesz się na obligacje krótkoterminowe.

Nikt nie twierdził, że pieniądze w fairr są bezpieczniejsze. (Ponownie wskazuje to, że pytanie nie zostało zrozumiane)

Fairr był tylko przykładem możliwego dostawcy...

Napisany przez kub0185
Breeznsalzer pisze:
Witajcie,
Rozważanie:
Ponieważ w przypadku Riester wpłacone składki są gwarantowane, w najgorszym przypadku (czyli gdy fundusz całkowicie zawiedzie) zysk (lub tylko nierzeczywisty zysk) może zniknąć. (Przypominam, że mam 48 lat i mam jeszcze dobre dziesięć lat do emerytury)

Pytanie:
Co się stanie, jeśli teraz zmienię dostawcę (konkretnie myślę o fairr-Riester)? Wtedy zabiorę całą kwotę (48 tysięcy). Czy już sobie to źle wyobrażam?
Jeśli przetransferuję kwotę w wysokości 48000 €, to będą to moje wpłaty (składki) u nowego dostawcy (które również muszą być gwarantowane?).

Oto ponownie Twoje pytanie... Wynika z tego, że boisz się, że Twoje fundusze nie są bezpieczne i dlatego chcesz zmienić dostawcę.

Nie. Nie bój się.

Oryginalne pytanie dotyczyło tego, czy przy zmianie dostawcy mogę zabrać całą kwotę w wysokości 48000€ (po odjęciu ewentualnych kosztów zmiany), która wówczas będzie traktowana jako składki (które są gwarantowane przy wypłacie)?

Oczywiście chodzi tu o pewność... ale nie w sensie braku zaufania do UniProfiRente (a raczej chodzi mi o przekształcenie dotychczasowych zysków poprzez zmianę w składki (z gwarancją).

Napisany przez kub0185
Tak, jak dotąd przeczytałem, przenosisz tylko saldo i tracisz gwarancję wpłaty. Znalazłem to tutaj.

Napisany przez bruno68
"Ach tak,

Masz rację, kub0185, to z utratą gwarancji rentowej przez Unię!

To, co pisze Breeznsaler, pokazuje kompletny brak wiedzy! Chce przejść na emeryturę mając 58 lat, pomimo że jest rocznika 1971! Ja sam jestem rocznika 1968, a przepisy mówią, że nie mogę otrzymać ustawowej emerytury przed 67 rokiem życia! Alternatywnie, 3 lata wcześniej, ale z 10,8% mniejszą emeryturą! A on chce przejść na emeryturę mając 58 lat? Z czego?

Oczywiście można zmienić dostawcę w dowolnym momencie za niewielkie pieniądze, ale on tego nie dostrzega!

Przy zmianie, warunki zostają anulowane, co oznacza także zniszczenie wcześniejszego wieku emerytalnego!

Tak więc w 2002 można było wykupić emeryturę Riester z wiekiem emerytalnym 58 lat, ale przenosząc tę emeryturę Riester w 2020 roku na inną, obowiązują nowe przepisy dotyczące wieku emerytalnego, które mówią, że trzeba pracować do 67 roku życia, aby otrzymać emeryturę ustawową! W konsekwencji dotyczy to także nowej emerytury Riester w 2020 roku.

Twierdzi również, że ma na swoim koncie oszczędnościowym majątek w wysokości 48 000 [url]euro[/url]? Tylko dlatego, że jest to napisane na kartce papieru?

To oznacza, że nie rozumie, co oznacza gwarancja wpłaty! To po prostu oznacza: zabezpieczenie majątku, bez zysków procentowych! Oznacza to realną utratę wartości w wysokości rocznej inflacji.

100% gwarancji wpłaty oznacza także istotny czynnik kosztów w ramach emerytury Riester! Oczywiście koszty te nie są pokrywane z wpłat, ale są pomniejszane wyłącznie ze zysków! Teraz rozumie się dlaczego tak wiele emerytur Riester przez wiele lat finansowo stoją w miejscu!

Gwarancja wpłaty pochłania jako główny czynnik kosztów wszelkie zyski procentowe i dywidendowe! A innych zysków nie ma!

Niewielu rozumie, co dokładnie oznacza gwarancja wpłaty! Bowiem, aby zabezpieczyć gwarancję wpłaty, trzeba corocznie wykupić rolującą się gwarancję wpłaty, którą trzeba opłacać rocznie od 4 do 5%! Kiedy trzeba takiej gwarancji wpłaty? Gdy majątek jest powyżej wartości, równy wartości lub poniżej wartości wpłaty!

Jeśli zsumujemy jakość zmiany emerytury Riester:

a) aż o 9 lat dłuższe wpłacanie składek, około 19 000 [url]euro[/url] więcej

b) Wewnętrzne koszty związane z gwarantowaniem wpłaty do 5% rocznie od salda (48 tys. [url]euro[/url]) oznacza co najmniej rocznie 2400 [url]euro[/url] przy nowym pozostałym okresie 19 lat, daje to 45 600 [url]euro[/url] kosztów gwarancji!

Zajmuję się ubezpieczeniami od ponad 20 lat, z czego prawie 15 lat jako ekonomista, ze specjalizacją w ekonomii przedsiębiorstwa i ekonomii! Dlatego rozumiem trochę na temat emerytury Riester, zwłaszcza wewnętrzne kosztowne przeniesienia do nowych podmiotów!

W konsekwencji każdy, kto zamierza to zrobić, może spokojnie przenieść swoją emeryturę Riester i wierzyć, że nic za to nie zapłaci! Ukryte koszty w wysokości 40–50 000 [url]euro[/url] będą przecież pomniejszone tylko z ewentualnych przyszłych zysków!

Jeśli ktoś tego teraz nie zrozumie, niech się nie dziwi, że wyląduje w pułapce biednego starca!

bruno68
"

Napisany przez 2utopus
bruno68 pisze:
To, co pisze Breeznsaler, pokazuje, jak zupełnie beztroskie jest jego zrozumienie! Chce przejść na emeryturę w wieku 58 lat, mimo że jest rocznikiem 1971!
Ja, urodzony w 1968 roku, muszę poczekać przepisowym wymogiem ustawodawcy do 67 roku życia, aby otrzymać emeryturę ustawową! Alternatywnie, mogę przejść na emeryturę 3 lata wcześniej, ale wtedy z 10,8% mniejszą rentą!
A on chce przejść na emeryturę w wieku 58 lat? Skąd pieniądze?

Co z emeryturą dla osób szczególnie długo ubezpieczonych?
Można samodzielnie zrekompensować lukę emerytalną po 50 roku życia finansowo w Zakładzie Ubezpieczeń Społecznych.
Jak jest z cząstkowym zatrudnieniem u pracodawcy? Wcześniej w mojej poprzedniej firmie widziałem, że koledzy w wieku 58 lat przeszli na nieblokowaną cząstkową emeryturę - i nie musieli już stawić się do pracy - oficjalnie zostali zatrudnieni u nowego pracodawcy oddalonym o 500km - teoretycznie mieli pracować/mogli pracować/mogli pracować przez połowę dnia (3,5h).
Albo po prostu może stać się prywatnym inwestorem, jeśli ma wystarczające dochody, na przykład z wynajmu/nadwyżek kapitałowych itp.

Napisany przez kub0185
bruno68 pisze:
[/B][/U]Ponieważ mają plan oszczędnościowy Riester Union, mogą oni bez utraty świadczeń przekształcić go na czas w Riester R+ V, typ ubezpieczenia emerytalnego kapitałowego lub funduszowego! Ponieważ tylko ubezpieczyciele mogą udzielać gwarancji dotyczących wysokości i okresu pobierania świadczeń emerytalnych!

Czystym planom inwestycyjnym Riesterowi jest prawnie zabronione udzielanie jakichkolwiek gwarancji!

Dokładnie w tę samą nutę trafia blog, do którego podałem link, sugerując zmianę na Riester LV z akcjami, ponieważ wtedy wskaźnik emerytur jest już obecnie z gwarancją, a nie dopiero w przyszłości, gdy wzrasta oczekiwana długość życia. Wygląda na to, że plany inwestycyjne w fundusze nie mogą tego zrobić.

W blogu tego pośrednika opisano kilka scenariuszy, które mają sens. Niestety, nie jestem w stanie ocenić, czy to, co pisze, jest prawdą. Ale to, że chce coś sprzedać, jest oczywiste.

Moja żona ma również taki Riester od UnionInvest, który jest teraz w pełni zainwestowany w obligacje. Nie mogę na to dłużej patrzeć.

Napisany przez bruno68
"Do Kub0815,

Dokładnie plany oszczędzania w funduszach nie mogą udzielać gwarancji, ponieważ nie posiadają one żadnej równowagi ekonomicznej!

Mogą to robić jedynie:

- Kasy oszczędnościowo-budowlane, jeśli chodzi o przyszłe oprocentowanie!

- Ubezpieczyciele, jeśli chodzi o czas trwania i wysokość renty w momencie przekształcenia w rentę

- Banki, jeśli chodzi o konta z saldem i środkami na koncie

To tylko one mogą udzielać gwarancji!

Fakt, że banki zajmują się również inwestycjami, nie oznacza, że gwarantują one również obszar inwestycyjny! Ponieważ obszary inwestycyjne zazwyczaj operują jako niezależne spółki GmbH lub AG! patrz również na Sparkassen, Sparkassenversicherung i Fundusze Deka! Lub R&V, z Fuchsbausparkasse i fundusze Union!

To jest często sprzedawane jako specjalna własność podczas rozmów z klientami!; jeśli zarządzający funduszem, który nie działa pod licencją §32 KWG i nie ma jej na firmie! Wyobraź sobie, że dostawca inwestycji musiałby posiadać licencję §32 KWG i mieć zawsze gwarancję na całą specjalną własność? Sam tylko Amundi zarządza (1,563 biliona euro2 majątku w sześciu głównych centrach inwestycyjnych.), ponieważ w systemie anglosaskim nie istnieją miliardy, kwota 1,563 biliona [url]euro[/url] musi być przeliczona na system amerykański - 1,563 biliona [url]euro[/url] to w systemie europejskim 1,563 biliona [url]euro[/url] majątku! W związku z tym, zgodnie z systemem od Basel I do IV, musiałbyś zdeponować nawet do 8% około 130 mld [url]euro[/url] depozytu w banku EBC (Od 18 września 2019 roku obowiązuje przez EBC ustalona stopa procentowa na ujemnym poziomie -0,50 procent) aby uzyskać ujemne oprocentowanie 0,5 procent, co skutkowałoby stratą 650 mln [url]euro[/url] rocznie!

Tym samym wyjaśnia się różnicę w rentowności między bankami, kasami oszczędnościowo-budowlanymi po jednej stronie, a obszarem inwestycyjnym po drugiej!

Chociaż firmy inwestycyjne mogą zaprojektować pewnego rodzaju gwarancję dla klienta, to nie mogą jej zagwarantować! Nawet coś wiecznego nie jest wystarczające, ponieważ coś wieczne trwa zazwyczaj tylko 30 lat, co dla klubowiczów w wieku 90-120 lat znowu nie jest wystarczające! (Lukas Aumann 108 lat, Max Schmeling 99 lat, Juppie Hessters 108 lat, w Kassel istnieje osoba, która podobno ma 114 lat)

Dlatego właściwe i czyste inwestowanie na starość to decyzja, która nie może być podejmowana w pośpiechu ani mimochodem. Być może za 5-10 lat, gdy zostanie dopuszczona pasywna eutanazja! Lub później, za 20 lat, aktywna eutanazja, aby wnukowie mogli coś jeszcze odziedziczyć albo aby wreszcie być zwolnionymi z opłacania opieki!

Jeśli ludzie wreszcie zrozumieliby, że chodzi o przyszłość ich osoby, rodziny, a nie o chciwych na pieniądze pośredników!

Zawsze wyjaśniam swoim klientom to następująco! Że jako pośrednik chcę zarabiać na nich dużo pieniędzy! Im więcej, tym lepiej! Jak myślisz, jak kompletnie zaskoczony klient patrzy? Gdyby jednak wytłumaczył im, że mogę udzielać dobrej rady tylko wtedy, gdy zarabiam dużo! Znak zapytania, które wtedy pojawiają się na ich twarzach, mogłyby zapełnić całe magazyny! Gdy wyjaśniam, że z powodu klienta otrzymuję co roku prowizję w wysokości 5 000 [url]euro[/url], wtedy wiem, że klient zbudował majątek wart co najmniej 335 000 [url]euro[/url]! I czy miałby coś przeciwko byciu bogatym!

Masz jeszcze jakieś pytania? Dlaczego tak ważne jest znalezienie odpowiedniego pośrednika? Kto mówi prawdę, zamiast wychwalać klienta, tańczyć, malować i klaskać i jednocześnie podlizywać się klientowi! Bo jedzenie gówna jest głupie i czyni głupim!

Wesołych Świąt bruno68
"

Napisany przez Marc2512
An Breeznsalzer, chciałem cię obudzić, zanim sam zrujnujesz się finansowo! Rujnujesz się? Bo Riester nie działa? W takim razie zrobiłeś wiele błędów.

Nie martw się, Riester mnie nie zniszczy...

I nie pójdę na emeryturę w wieku 58 lat...

@Bruno:
Nie chcę się chwalić... ale mam szczęście, że od pewnego czasu mogę prowadzić życie emeryta... więc nie martw się o mnie... i z problemem braku wiedzy na temat Riester jakoś sobie radzę.

Jeszcze raz dziękuję za Wasze starania.... zostawiam Was teraz samych do dalszej zabawy...!

Wesołych Świąt!

Napisany przez bruno68
Do Marc2512,

Gdy coś piszę, robię to dokładnie tak, jak tego wymaga osoba zadająca pytanie!

Breeznsalzer był kompletnie pozbawiony informacji, wierzył między innymi, że może przejść na emeryturę mając 58 lat! Dlatego nie zrozumiał, że emerytura rządowa jest wypłacana jednocześnie z emeryturą Riester.
To zaskakujący rezultat, być zmuszonym do pracy o 9 lat dłużej!
Wątpię, żeby ktoś, kto nie ma z tym zawodowego do czynienia, rozumieł osobiście konsekwencje dla oszczędzającego lub w ogóle je rozumiał!

Kto w ogóle gwarantuje, że osoba oszczędzająca pozostanie w ramach programu przez te 43 lata? Nikt!

Ale jakie są tego konsekwencje ekonomiczne dla zainteresowanego? Jeśli ten jest jedynie 10 lat w programie z 43 lat!

Należy wiedzieć, że od 2040 roku 100% emerytury, dochody z najmu i inne dochody będą opodatkowane! W wyniku wzrośnie średnia stopa podatkowa! To prowadzi do wzrostu miesięcznej opłaty podatkowej od Riester!

Przy stawce podatku dochodowego od osób fizycznych wynoszącej 48,5% w okresie oszczędzania! Nie trzeba dużo myśleć, aby zrozumieć, że w okresie emerytalnym staje się realne nawet to, że Riester może wypaść praktycznie na zero, a teoretycznie nawet na ujemną emeryturę Riester!

Tak, dlaczego CSU domaga się powrotu do zwolnienia z podatku KLV? To czysty strach przed przegraną w 2021 roku! Już teraz tysiące oszczędzających w Riester co miesiąc przebudzają się z marzeń o Riesterencie, widząc, jak mizerny jest ostateczny wynik w kwocie netto!
I stopniowe zbliżanie się do opodatkowania w 100% emerytury rządowej stopniowo ogranicza sukces programu Riester.

Riesterrente jest jednym z najgorszych i najbardziej wymagających produktów pod względem doradztwa, jakie kiedykolwiek trafiły na rynek! Nigdy wcześniej produkt nie był sprzedawany przez tyle lat, ze względu na brak, ograniczenie lub zapomnienie o warunkach, a także na mocy prawnego zakazu!

Wesołych Świąt bruno68

bruno68 pisze:
Do Marc2512,

Kiedy coś piszę, robię to dokładnie tak, jak tego potrzebuje pytający!

Wesołych Świąt bruno68

Tak, jasne.... pewnie!

Jak można tutaj usunąć [url]konto[/url]?
Trochę tego nie mogę znaleźć.
A jeśli czyta to admin: Nie chcę tu być już dłużej :->

Napisany przez kub0185
Breeznsalzer pisze:
Jak usunąć tutaj konto?
Nie mogę niczego znaleźć.
A jeśli czyta to administrator: Nie chcę tutaj być :->

Po prostu przestajesz pisać, to wszystko.

Ta odpowiedź jest typowa dla tego forum.

Napisany przez kub0185
"

Cześć wszystkim,

mam pytanie (którego nie udało mi się rozwiązać poprzez wyszukiwanie w Google) dotyczące mojego stanu konta w ramach Riester w przypadku ewentualnej zmiany dostawcy.

Aktualna sytuacja:

W 2006 roku podpisałem umowę Riester u Union-Investment (UniProfirente), którą będę kontynuował tylko pod koniec roku, jeśli nie będę miał zbyt wiele do odliczenia podatkowego w ciągu roku. Nigdy zbyt bardzo nie interesowałem się tą umową, więc byłem bardzo zaskoczony, gdy zobaczyłem, jak się to wszystko rozwinęło.

- Wartość całkowita: około 48 000 €

- Aktualny zysk/strata: około 9000 €

- Zrealizowany zysk/strata: około 14 000 €

Czyli (aktualnie) prawie podwoiłem swoje składki (czego w ogóle się nie spodziewałem).

Rozważanie:

Ponieważ w przypadku Riester składane składki są gwarantowane, w najgorszym przypadku (jeśli fundusz w ogóle by się załamał), zysk (lub tylko nierzeczywisty zysk) mógłby zniknąć. (Mam 48 lat i mam jeszcze około dziesięć lat do emerytury)

Pytanie:

Co się stanie, jeśli teraz zmienię dostawcę (konkretnie rozważam fairr-Riester)? Czy zabiorę całe saldo (48K) ze sobą. Czy się mylę już na tym etapie? Jeśli przeniosę saldo w wysokości 48 000 €, to będą to moje wpłaty u nowego dostawcy (które również musiałyby być gwarantowane?). W ten sposób uzyskałbym pewność zysku poprzez ewentualną zmianę. Czy również się mylę tutaj?

Będę bardzo wdzięczny za pomocne odpowiedzi.

Dziękuję bardzo! "

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata