Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: finansowanie budowy

Napisany przez FyBe
Cześć kochani, spróbuję wyrazić nasz problem słowami. Chcemy zbudować [url]Dom[/url] jednorodzinny z mieszkaniem dla teścia. Mój teść zamieszka w mieszkaniu, a my (mąż, ja i 2 dzieci) w głównym budynku. Teść ma swój własny [url]Dom[/url], ale dla nas jest za daleko od pracy. Jest za duży tylko dla niego. Rozważamy sprzedaż tego domu i budowę nowego. Według agenta powinniśmy dostać za [url]Dom[/url] dobrych 180 000-200 000 €, z których co najmniej 150 000 € powinno pójść na nowy [url]Dom[/url] (aktualny [url]Dom[/url] jest w pełni spłacony). Teraz do właściwego problemu: mój mąż ma zakończony (choć dopiero w tym roku) negatywny wpis w Biurze Informacji Kredytowej. Rozważamy finansowanie poprzez mojego teścia, który otrzymuje dobrą emeryturę, a my będziemy wynajmować [url]Dom[/url]. Innymi słowy, finansowanie miałoby się opłacać z dochodów z najmu. Jakie jest zdanie ekspertów tutaj? Dziękuję z góry.

Napisany przez NaTwoim13
FyBe pisze:
Teraz zastanawiamy się nad sfinansowaniem tego poprzez teścia, który ma dobrą emeryturę, a my byłbyśmy najemcami domu. Innymi słowy, finansowanie byłoby praktycznie pokrywane przychodami z najmu. Co na to eksperci tutaj? Z góry dziękuję.

Nie rozumiem dokładnie stwierdzenia finansowanie byłoby praktycznie pokrywane przychodami z najmu. O co dokładnie chodzi?

Napisany przez FyBe
Czyli oficjalnie wprowadzamy się do domu jako najemcy.

Napisany przez NaTwoim13
To nie problem, teść zostanie uwzględniony w weryfikacji zdolności kredytowej ze względu na swoją emeryturę i dochody z najmu.

Jak wysokie są emerytury teścia i ile ma lat, a przede wszystkim jak wysokie są całkowite koszty budowy?

Napisany przez FyBe
Czyli mój teść ma 73 lata. Emerytura netto wynosi 1890€, a opłata za wynajem wynosiłaby 1200€. Całość ma kosztować 500000€, wliczając w to koszty związane z działką i budową, pomniejszone o 150000€ ze sprzedaży domu, czyli razem 350000€.

Napisany przez NaTwoim13
FyBe pisze:
Moj teść ma 73 lata. Emerytura netto wynosi 1890€, a my płacilibyśmy 1200€ czynszu. Całość ma kosztować 500 000€, wliczając w to teren i koszty budowy minus 150 000€ z sprzedaży domu, czyli 350 000€.

Nie jest to łatwe przedsięwzięcie, oczywiście pozytywna opinia kredytowa nie jest gwarantowana.

Budowa nowego domu, wiek nieruchomości, kryteria inwestora (które są ustalane ze względu na potrzebne dochody z najmu) oraz prawdopodobna konieczność finansowania własnego kapitału utrudniają dogodną sytuację wyjściową.

Napisany przez NaTwoim13
W jakim mieście ma być budowane i jakie są metraże obu mieszkań?

Napisany przez FyBe
Okej, ale nie całkowicie niemożliwe, jak zrozumiałem.

Napisany przez FyBe
W Nadrenii Północnej-Westfalii, w pobliżu Krefeld. Mieszkanie będzie miało około 55 m2, a główny [url]Dom[/url] około 160 m2.

Napisany przez NaTwoim13
Tak, wynajmowana część będzie miała znacznie większą powierzchnię mieszkalną niż ta użytkowana przez właściciela.

Czy Pani również osiąga dochody? Ile dzieci mieszka w gospodarstwie domowym?

Napisany przez FyBe
Tak, ale pracuję tylko na część etatu. Moja pensja netto wynosi 1670€

Napisany przez FyBe
Och, i mamy 2 dzieci

Napisany przez FyBe
Mamy łącznie wynagrodzenie netto w wysokości 4000€, ale niestety mamy ten cholerny negatywny wpis

Napisany przez NaTwoim13
Nie, to będzie zasadniczo możliwe do osiągnięcia, ważne jest, abyście stali się właścicielami domu, aby otrzymać środki na budowę.

Moje stwierdzenie odnosiło się bardziej do faktu, że niektóre banki mogą odrzucić ten projekt, dlatego ważne będzie, gdzie i jaki koncept przedstawicie w poszczególnych bankach.

Napisany przez FyBe
Hmmm ok, co proponujesz, jak powinniśmy postępować?

Napisany przez NaTwoim13
Z mojego punktu widzenia potrzebują Państwo niezależnego i doświadczonego pośrednika finansowego, który będzie podejmował indywidualne podejście do Państwa sytuacji/bazy wyjściowej i opracuje koncepcję, korzystając ze swojego doświadczenia i znajomości kryteriów wymagań banków, umożliwiając:

- otrzymanie dopłaty na zakup mieszkania dla rodzin z dziećmi
- uwzględnienie podatkowe umowy najmu
- uzyskanie najlepszych warunków i kondycji kredytowych

A ostatecznie, bez dużego ćwiczenia i wielokrotnego przedstawiania się w różnych bankach, zdobycie pozytywnej opinii kredytowej.

Wady takie jak:

1) Kryteria dla inwestorów, które nie są spełnione
2) wysoki wiek jednego z dłużników
3) 2 stosunkowo niskie dochody w odniesieniu do 2 gospodarstw domowych
4) Zmieszanie możliwej konieczności współzawodnictwa kredytobiorcy z najemcą i uwzględnienie opłaty za wynajem
5) Samo budownictwo
6) Nieuwzględnienie dochodów lub osoby (męża) z gospodarstwa domowego

Powinny być one uwzględnione podczas tworzenia koncepcji w taki sposób, aby zniknęły w ogólności i dały solidną koncepcję.

Napisany przez NaTwoim13
Jak to się rozwijało dalej?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata