Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: kredyt modernizacyjny - najpierw spłać istniejące zobowiązania.

Napisany przez OS92
"Cześć,

Dwa lata temu wziąłem [url]kredyt[/url] na modernizację. Dzisiaj pozostało do spłaty około 50 000 EUR.

Znalazłem teraz banki oferujące [url]kredyt[/url] na modernizację z lepszymi warunkami. Chciałbym wziąć [url]kredyt[/url] w wysokości 70 000 EUR. Z tej kwoty chciałbym automatycznie spłacić 50 000 EUR z istniejącego [url]kredytu[/url], a pozostałe 20 000 EUR pozostawić mi na dalsze prace modernizacyjne. Zgodnie z umową, przedterminowa spłata [url]kredytu[/url] kosztuje mnie 1% wartości.

Moje pytanie brzmi: Czy w ogóle jest możliwe wzięcie [url]kredytu[/url] w celu spłacenia nim starego [url]kredytu[/url]? Obecnie moja [url]zdolność kredytowa[/url] jest niższa z powodu istniejącego [url]kredytu[/url]. Nie mogę wziąć nowego [url]kredytu[/url], mając jednocześnie dwa. Czy nowy bank mógłby zgodzić się na spłacenie starego [url]kredytu[/url] w obecnej banku i wypłacenie mi różnicy? Czy banki chętnie to robią, czy też z niechęcią, czy to stanowi problem?

Mam nadzieję, że moje pytanie zostało zrozumiałe. Przepraszam za wszelkie błędy gramatyczne, itp.
"

Napisany przez NaTwoim13
Oczywiście, [url]kredyt[/url] może spłacić inny [url]kredyt[/url] i odpowiednio nie będzie już uwzględniany w obliczeniach budżetowych, jeśli bank spłaca [url]kredyt[/url] bezpośrednio.

Jednakże pozostaje pytanie, w jaki sposób [url]kredyt[/url] modernizacyjny ma spłacić bieżący [url]kredyt[/url], bo przecież modernizacja nie jest tożsama z taką spłatą.

Ponadto:

1) Który bank oferuje [url]kredyt[/url] modernizacyjny w wysokości 70 000 [url]euro[/url]?
2) Co rozumiesz przez [url]kredyt[/url] modernizacyjny?
3) Czy nieruchomość jest obciążona hipotekami? Jeśli tak, to jaką wartość posiada hipoteka w danej walucie oraz jaką wartość ma nieruchomość?

Napisany przez OS92
1) PSD Bank Rurh Rhein - 75.000EUR - dzisiaj dzwoniłem i niestety nie wolno spłacać innego [url]kredytu[/url] tym kredytem. Znajduję to dziwne.

Sparrkasse - 75.000EUR (przy wartości nieruchomości 150.000EUR)

2) [url]kredyt[/url] (bez wpisu hipotecznego) na cele remontu/wykończenia własnej nieruchomości.

3) Brak, finansowane własnymi środkami

Napisany przez NaTwoim13
Następnie pozyskaj 70 000 [url]euro[/url] jako kapitał (nie jest wymagane uzasadnienie przeznaczenia) w wysokości od 0,7% do 0,9% jako pełnopłatnik przez 8 lub 10 lat!

W ogóle nie rozumiem, po co tam ma być droższy [url]kredyt[/url] na modernizację.

Napisany przez OS92
pisze:
Następnie uzyskaj 70 000 euro jako pozyskanie kapitału (nie ma potrzeby udokumentowania wydatków) od 0,7% do 0,9% jako spłacający kapitał kredytowy na 8 lub 10 lat!

Pozyskanie kapitału wiąże się z wpisem do księgi wieczystej.
Nie chcę tego robić.
Planuję zainwestować około 20-25 000 EUR w Dom, a następnie go sprzedać.
Z hipoteką jest problematyczne, zwłaszcza przedwczesna spłata przy sprzedaży - kara za wcześniejszą spłatę.

Wziąłem kredyt na modernizację w wysokości 60 000 EUR, aby odnowić Dom.
Teraz potrzebuję jeszcze 20 000 EUR, aby dokładnie go wykończyć.
Mój bank zaproponował mi dodatkowy kredyt.
Ma to jednak wady, mianowicie:
- mam ratę za pierwszy kredyt modernizacyjny
- miałbym ratę za nowy kredyt konsumpcyjny na 20 000 EUR, gdzie czas spłaty typowo wynosi 7 lat, co oznacza również wyższe raty.

Dlatego chciałem:
- refinansować mój obecny kredyt
- wziąć nowy kredyt modernizacyjny (50 000 na spłatę + 20 000 na cele remontowe) na dłuższy okres spłaty - 15 lat.
Tak, aby rata pozostała taka sama, jak dotychczasowa z dotychczasowym kredytem, ale w zamian otrzymałem dodatkowe 20 000.

Oprocentowanie odgrywa niewielką rolę. Dom zostanie sprzedany w ciągu najbliższych 2-3 lat, a cały kredyt zostanie całkowicie spłacony (dzięki braku hipoteki tylko 1% wartości kredytu przy wcześniejszej spłacie).
Więc z perspektywy, czy oprocentowanie wynosi 0,7% czy 3%, nie jest zbyt istotne.

Dziwi mnie tylko, dlaczego na przykład PSD Bank nie pozwala na spłatę kredytu na modernizację nowym kredytem na modernizację.
To dla mnie nielogiczne.
Być może znacie inne banki.

Jestem również otwarty na wszystkie inne wskazówki.
Dziękuję @noelmaxim

Napisany przez NaTwoim13
Weź 2-letni okres wiążący oprocentowania. Jeśli oprocentowanie nie ma znaczenia i [url]Dom[/url] nie będzie sprzedany przez 1,2-3 lata, to będzie odpowiednie, a jeśli zostanie wcześniej sprzedany, trzeba będzie zapłacić odszkodowanie za wcześniejszą spłatę w zależności od obowiązującego oprocentowania! Twoje prywatne [url]kredyty[/url] i dotychczasowa [url]pożyczka[/url] z jej stopą procentową są droższe, a im dłużej to potrwa, tym więcej zarobisz na 0,9% odsetek i ewentualnej opłacie za wcześniejszą spłatę, jeśli sprzedaż nastąpi szybciej!!!

Napisany przez marinapecunia
Zasugerowałbym, żebyś usiadł razem z pośrednikiem kredytowym i spokojnie wszystko przeliczył. Pośrednik [url]kredytowy[/url] ma przegląd wielu dostawców finansowania i może również pośredniczyć w kredytach ratalnych/konsumenckich. Na podstawie konkretnych ofert można tutaj obliczyć i ocenić możliwe refinansowania oraz ewentualnie nowe pożyczki.

Wpis do księgi wieczystej nie powinien stanowić problemu, zostanie usunięty po spłacie (ze sprzedaży) przez kupującego.

Napisany przez OS92
Dziękuję za wszystkie wskazówki

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata