Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Zeznanie podatkowe Doradztwo dotyczące Wohnriester, VWL i emerytury Riester. Wpisz, mimo że już nie obowiązuje.

Napisany przez logme
Cześć wszystkim,
jak powinienem zająć się tymi 3 kwestiami w moim zeznaniu podatkowym? Niestety nie znalazłem nic na ten temat w Google. Umieszczam to specjalnie tutaj w tej kategorii, ponieważ szczególnie niejasna dla mnie jest kwestia Renty Riester.

Ponieważ mogę złożyć zeznanie podatkowe dobrowolnie, postanowiłem teraz złożyć za lata 2016, 2017, 2018.

1.) W 2015 r. miałem Rentę Mieszkaniową Riester, która jednak została rozwiązana, ponieważ wypłaciłem pieniądze na cele nieruchomości. Dlatego tej Renty Mieszkaniowej Riester już nie ma!

2.) W 2015 r. miałem także umowę oszczędnościową budowlaną, gdzie były dodatkowe składki pracodawcy. Te pieniądze również zostały wypłacone i użyte do finansowania nieruchomości. Dlatego tej umowy oszczędnościowej budowlanej już nie ma!

3.) W 2019 r. zrezygnowałem z Renty Riester. (Przy rezygnacji było dla mnie jasne, że trzeba będzie zwrócić dotacje i korzyści podatkowe) Dotacje wracają, to rozumiem, ale nie miałem korzyści podatkowych w latach 2016-2018, ponieważ dopiero teraz składam zeznanie podatkowe za te trzy lata.

Czy mam teraz podać Rentę Mieszkaniową w roku 2015, skoro już nie istnieje? Czy to ma dla mnie znaczenie?

To samo dotyczy składek na umowę oszczędnościową budowlaną - czy podać je jeszcze za 2015 r. czy nie?

Jeśli chodzi o Rentę Riester, przypuszczam, że nie muszę jej zgłaszać, ponieważ powodowałaby ona korzyści podatkowe, które musiałbym zwrócić z powrotem z powodu rezygnacji!?

Proszę o poradę.
Dzięki

Re: Zeznanie podatkowe Doradztwo dotyczące Wohnriester, VWL i emerytury Riester. Wpisz, mimo że już nie obowiązuje.

Napisany przez bruno68
"Cześć logme,

Kto Cię tego nauczył? Teraz nie da się zdalnie dokładnie naprawić Twojego problemu!

Ale jeśli kiedykolwiek planujesz nową strategię inwestycyjną, powstrzymaj się od samodzielnych prób. Możesz tylko ponieść porażkę ekonomiczną!

Jesteś właścicielem nieruchomości, bez znaczenia, czy jest to [url]Dom[/url] czy mieszkanie? Czy możesz obecnie wyłożyć pieniądze na nowe ogrzewanie? Myślę o planach na 2026 rok, że stare piece olejowe powinny zostać zastąpione nowymi!

Kto to będzie płacił? Tutaj korzystna wydaje się być polisa ubezpieczenia na życie (BSV) w wysokości 20 000 € i stopą oszczędności w wysokości 30 do 40 %. Możliwe jest także skorzystanie z tzw. planów VL!

Możliwe byłoby również budowanie majątku za pomocą umowy VBL (przez inwestycję funduszową bezpośrednio lub pod osłoną ubezpieczenia), oszczędzając 40 € miesięcznie i co roku otrzymując dopłatę w wysokości 80 €! Wielu pracodawców dopłaca nawet do 40 € miesięcznie do obu umów!

Ale zamiast martwić się o swoje zabezpieczenie emerytalne, pracownik powinien raczej najpierw zadbać o swoją teraźniejszość! Wypadek do emerytury nie jest więc niemożliwy! Szczególnie w przypadku dużego ryzyka!

Wypadek niekoniecznie oznacza jednak niezdolność do pracy lub niezdolność zarobkową! Sprzyja jednak długotrwałemu bezrobociu na poziomie zasiłku Hartz IV, co oznacza, że należy najpierw sprzedać swoje aktywa! Ponieważ zasiłek Hartz IV jest świadczeniem o charakterze ostatniej instancji, oznacza to wykorzystanie swojego majątku!

Czy tutaj zabezpieczenie majątku poprzez [url]ubezpieczenie[/url] na wypadek niezdolności do pracy nie byłoby pierwszą koniecznością? Ale proszę o odpowiednie [url]ubezpieczenie[/url], które opiera się na opodatkowaniu dochodów zamiast pełnego opodatkowania ubezpieczeniem od niezdolności do pracy. Ale jaka jest różnica?

Ubezpieczenie na wypadek niezdolności do pracy będące połączone z emeryturą Rürup podlega pełnemu opodatkowaniu! W przypadku korzystania z ubezpieczenia na wypadek niezdolności do pracy należy dalej opłacać składki, aby przyszła emerytura w ogóle miała miejsce!

W przypadku ubezpieczenia na wypadek niezdolności do pracy opartego na opodatkowaniu dochodów, tzw. SBU, istnieje dodatkowa różnica między netto a brutto SBU! Podczas gdy w przypadku netto SBU na czas wygaśnięcia otrzymuje się tylko uścisk dłoni, w przypadku wykupienia polisy brutto SBU na koniec okresu otrzymuje się coroczną wypłatę, która po sprawdzeniu może okazać się tańsza od netto SBU!

Ponieważ nadwyżki wynikają z oprocentowania, dywidend z inwestycji i wyższych kwot! I nie podlegają rocznemu obciążeniu podatkiem od odsetek!

Jednakże pojawia się inna kwestia teraźniejszości, gdy jest obecna rodzina! Jak jest ona zabezpieczona? Jeśli Ciebie nie ma, czy świadczenie dla pozostałych jest wystarczające, aby uniknąć zasiłku Hartz IV? Jeśli nie, jak można się zabezpieczyć?

Najpierw należy dostosować zabezpieczenie do sytuacji rodzinnej, a następnie można budować pewne zasoby poprzez inwestycje, które w przyszłości mogą stanowić zabezpieczenie emerytalne!

Jednym ze sposobów byłoby częściowe wprowadzenie aktywów w przyszłości do emerytury Rürup, jeśli wpłaci się po 2 razy 10 000 €, 15 lat przed wiekiem emerytalnym. Następnie można otrzymać rentę w wysokości 400 € miesięcznie na 20 lat!

Mimo że brutto wypłacono tylko 96 000 €, ponieważ jednak podatek wynosił 50 %, wymagane było efektywne wpłacenie tylko 75 000 €, pozostałe 75 000 € zostały już zwrócone w formie zwrotu podatku w latach składkowych. Dzięki temu jest to równowartość wartości i każdy kolejny miesiąc sprawia, że ta opcja staje się bardziej opłacalna!

Jednocześnie można roczną oszczędność podatkową przeznaczać dla dzieci w równych częściach jako dodatkową wpłatę bezpośrednio na własne mieszkanie wnuków! I/lub budować plan oszczędnościowy Biene Maja, na którym można zbudować rentę później, na przykład po 70 latach, z gwarantowanym okresem płatności renty wynoszącym 35 lat (roku 2125 naszej ery)! Aby uchronić ich przed takim samym nieszczęściem!

To strategia, a nie skomplikowany system, który proponują wszyscy!

Bruno68
"

Napisany przez Marc2512
To teraz szaleńczo pomaga mu podatkowo...

Napisany przez bruno68
Do Marc2512,

To teraz pomaga mu podatkowo szaleńczo...

Prawdopodobnie, ponieważ nawet nie opisuje swojej sytuacji zbyt dobrze, aby udzielić porady! Dlatego napisałem również to:Teraz nie można precyzyjnie poprawić sytuacji z dala od niej!

logme, pisze:2.) W 2015 roku miałem również umowę oszczędnościową, tutaj leciały do niej świadczenia pracownicze. Zostało to też wycofane i wykorzystane do finansowania nieruchomości. Dlatego nie ma już tej umowy oszczędnościowej!

Powinno być raczej odwołane lub przydzielone! Użyte przez niego słowo wycofane i do finansowania nieruchomości mogłyby oznaczać, że ta umowa została anulowana! Albo że nadal istnieje jako puste opakowanie z niewielkim saldem!
Dlatego również nie można powiedzieć, czy otrzymał on przydziały! W jego przypadku mogło to wynosić rocznie raz 40 + 43 €, a przez 5 lat razem 415 €, a z małżonką 830 € straty z tytułu zasiłków.
Ale również tego nie da się tak odpowiedzieć, ponieważ zasiłek może być wprowadzony do ubezpieczenia na życie grupowego, które zostało zamknięte od tego czasu!

Ale aby dodać uszczypliwość, trzeba znaleźć pośrednika [url]kredytu[/url], który po przeglądzie umowy udzieli klientowi prawnie dopuszczalnej porady dotyczącej uzgodnionych świadczeń dodatkowych, takich jak [url]ubezpieczenie[/url] na wypadek śmierci i [url]ubezpieczenie[/url] budynku!

Dlatego [url]ubezpieczenie[/url] na wypadek śmierci grupowe bez pytań o zdrowie w ramach umowy [url]kredytu[/url] hipotecznego jest około dwa do trzy razy droższe niż oddzielne [url]ubezpieczenie[/url] na wypadek śmierci z pytaniami o zdrowie!
Alternatywnie, w przypadku ubezpieczenia na wypadek śmierci grupowego bez pytań o zdrowie i kwoty śmierci na poziomie 100 000 €, składki w tym samym zakresie wynosiłyby tyle samo, co w przypadku ubezpieczenia na wypadek śmierci z pytaniami o zdrowie na poziomie od 200 000 do 300 000 €.

Aby odpowiedzieć na jego pytania, potrzebni są pośrednicy posiadający obie zezwolenia na ubezpieczenia i finansowanie nieruchomości! Żaden pośrednik jednak nie będzie pracować za wynagrodzenie tylko w przypadku sukcesu!
Inaczej jest w przypadku rzeczywistego doradcy honorowego ds. ubezpieczeń i finansowania nieruchomości! Muszą oni sporządzić fakturę za poradę bez realizacji na mocy ustawy o wynagrodzeniu i opłatach za usługi prawne (RVG)!
Jednak szansa znalezienia jednego z około 200 doradców honorowych posiadających oba zezwolenia i uzyskania spotkania jest tak obiecująca jak trafienie 5 z dodatkową liczbą lub wygranie szóstki!

Jego kolejne pytanie brzmiało:Dotyczy Riester nieruchomości! Tu zadaje pytania, na które może odpowiedzieć tylko pośrednik [url]kredytu[/url] hipotecznego! Ale również po przeanalizowaniu dokumentów!

W związku z tym, jako pośrednik z trzema zezwoleniami, mogę ocenić to w ten sposób: Bez przejrzenia wszystkich dokumentów nie można w ogóle wypowiedzieć się na temat kwestii podatkowych i praw do zasiłków klienta!
Jeśli chodzi o kwestie podatkowe, pośrednik może odpowiedzieć tylko na najprostsze pytania, w przeciwnym razie jest to nieunikniony dryf w stronę innych zezwoleń. Jednoczesne posiadanie zezwolenia jako pośrednika i doradcy podatkowego jest z powodu kolizji interesów niedopuszczalne ani w zasadach etycznych doradców podatkowych, ani w ustawie o świadczeniach usług prawnych (RDG) ani w nadzorze ubezpieczeniowym (VAG).

Naruszenie tego przepisu prowadzi
- w przypadku doradcy podatkowego, przy pogłębionej konsultacji w obszarze ubezpieczeń, bezpośrednio do utraty zezwolenia jako [url]doradca[/url] podatkowy! Co w praktyce równa się z zakazem wykonywania zawodu!
- w przypadku pośrednika, prowadząc wnikliwe konsultacje w zakresie prawa podatkowego, do natychmiastowej utraty zezwolenia jako pośrednik! Analogicznie dotyczy to również pośredników!

W obu przypadkach doradztwo byłoby całkowicie nielegalne ze względu na bezprawność, patrz też §134 BGB lub § 203 ust. 6, a roszczenie o wynagrodzenie wygasa, ale odpowiedzialność za roszczenia odszkodowawcze klienta w związku z tym błędnym doradztwem pozostaje zatem na koszt majątku obu wymienionych grup osób!

Jak powiedział już rzymski poeta Juwenalis: Scire volunt ommes, meredem solvere nemo. ; Wszyscy chcą wiedzieć, nikt nie chce płacić honorarium!

bruno68

Napisany przez marinapecunia
[quote=bruno68]
Doświadczenie i mądrość, bruno68! Miło jest przeczytać tutaj komentarz oparty na fachowej wiedzy! Mała poprawka i uzupełnienie: Pośrednicy ubezpieczeniowi i pośrednicy kredytów hipotecznych mogą pobierać honorarium. Patrz: https://www.wirth-rae.de/honorarberatung.html

I to powinno być tutaj zrobione, aby przywrócić porządek.

A jeśli chodzi o rozliczenie podatkowe, każdy pośrednik musi i może powiedzieć tyle: kto i kiedy otrzymuje dofinansowanie Riester lub Rürup, bądź inne formy dofinansowania, jak są wypłacane państwowe dotacje, a w przypadku likwidacji umowy, która szkodzi dofinansowaniu, cała umowa nie podlega już wsparciu podatkowemu! Dlatego nic nie wnosi to do zeznania podatkowego; wszystko można sobie w nim wpisać, jeśli znajdziesz odpowiednią kolumnę ;-)

Dziękuję jeszcze raz bruno68

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata