Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Spłata po pełnej wypłacie

Napisany przez bbudianu
Cześć wszystkim,

nie wiem, czy to pytanie już było omawiane tutaj, ale potrzebuję pomocy.
Mam następujący problem: moje finansowanie polega na tym, że cała suma zostaje wypłacona najpierw, a następnie mogę zacząć spłacać.
Niestety, jak zawsze, czas budowy się wydłużył i ostatnia rata dla dewelopera z pewnością się opóźni. Moje bank mówi, że nie mogę spłacać, dopóki nie ureguluję tej otwartej raty w wysokości 3,5%. Mam zobowiązanie odsetkowe na 10 lat, minęły już ponad 2 lata, a ja nie spłaciłem ani grosza - tylko odsetki i opłaty za udostępnienie środków. Czy wiecie, czy istnieje sposób na rozwiązanie tego problemu? Czy bank może zmusić mnie do nie spłacania, mimo że chciałbym to zrobić?

Dziękuję za Wasze odpowiedzi!

Napisany przez KingRollo
Z tego, co wiem, to fakt, że spłata rozpoczyna się dopiero po pełnej wypłacie, jest całkowicie normalny. Na pewno będzie to zawarte w twojej umowie, więc prawdopodobnie nie będziesz w stanie tego zmienić. Nie jestem jednak pewien, czy ewentualna umówiona dodatkowa spłata pozostanie niezmieniona. Prawdopodobnie również nie, ponieważ to również forma spłaty.

Napisany przez bbudianu
Dziękuję za odpowiedź! Tak, to również zawarte jest w umowie.

Co się stanie w przypadku sporu i opóźnienia ostatniej płatności dla dewelopera o 5 lat? Czy będę mógł spłacić po upływie 5 lat?

Napisany przez NaTwoim13
Po pełnym wypłaceniu zaczyna się spłata, jeśli nie ustalono inaczej daty rozpoczęcia spłaty lub jeśli wyraźnie w umowie skierowano do rozpoczęcia spłaty po pełnym wypłaceniu. Odkładaj pieniądze i dokonuj dodatkowych spłat w pe�...zę, kiedy [url]pożyczka[/url] zostanie w pełni wypłacona. Jaka kwota pożyczki została ustalona pod jakim oprocentowaniem i jaką stopą amortyzacji? Czy ustaliłeś/zgadzasz się na opcję zmiany stopy spłaty?

Napisany przez marinapecunia
Hej, cześć i dzień dobry! Wygląda na to, że popełniono błędy przy zaciąganiu pożyczki. Ze strony dewelopera powinien być określony sztywny termin zakończenia budowy. Z bankiem można negocjować, kiedy zostanie naliczone odsetki od udostępnienia środków. Termin ten można negocjować, ale ma pewien wpływ na oprocentowanie, więc trzeba to dokładnie przemyśleć. Ponieważ odsetki od udostępnienia środków są zazwyczaj wysokie, opłaca się to zazwyczaj. Dzięki temu można zaoszczędzić sporo odsetek/kosztów.
Jeśli deweloper nie trzyma się umowy, istnieje również możliwość żądania odszkodowania (oczywiście zależy to od warunków umowy).
Ogólnie zawsze warto jest oszczędzać/odkładać każdy grosz, który się ma aby następnie, gdy pieniądze będą bezpiecznie niezbędne dodatkowo do spłaty z odsetkami i kapitałem, czyli na nieprzewidziane wydatki, korzystać z możliwości dodatkowych spłat.

I jeszcze jedno, wiem, że się powtarzam, ale pośrednik w udzielaniu [url]kredytów[/url] jest odpowiedzialny za odpowiednią dla Ciebie umowę, jest do tego przeszkolony, licencjonowany i ponosi odpowiedzialność - patrz § 34 ustawy o działalności gospodarczej. Tak długo jak trwa umowa kredytowa, możesz zapytać tego specjalistę, co moim zdaniem jest najlepsze! Przecież zapłaciłeś za jego usługi.

Życzę Ci w Nowym Roku wszystkiego najlepszego i końca fazy budowy.

Napisany przez bbudianu
Cześć wszystkim,

Dziękuję za odpowiedzi.
Ostatecznie mojemu bankowi zgodził się przelać mi ostatnią ratę, więc cała kwota pożyczki została teraz wypłacona.
Udało się tylko skontaktować bezpośrednio z bankiem, nie udało się przez pośrednika kredytowego. Wydaje mi się, że jego zainteresowanie nie jest tak duże.

Dzięki wszystkim. Szczęśliwego Nowego Roku!

Napisany przez NaTwoim13
Smutny, zły pośrednik.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć bbduianu, Twoje pytanie dotyczy opóźnienia w ostatniej płatności dla dewelopera na przykład 5 lat.
W takim przypadku spłata rozpocznie się dopiero za 5 lat po pełnym wypłaceniu.
ALBO co się stało z jednym z moich klientów, gdy podczas budowy deweloper zbankrutował.
Budowa zatrzymała się, a dalsze wypłaty nie miały miejsca.
Niestety ponosisz wtedy koszty odsetek za udostępnienie środków.
To ogólna uwaga, zawsze zwracaj uwagę na to z jakim deweloperem budujesz.
Gratulacje, że u Ciebie wszystko poszło tak dobrze.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata