Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: ETF na jednorazową inwestycję na dłuższy okres WHEN nowa inwestorka, pytania otwarte)

Napisany przez Jessica_P
Dzień dobry i szczęśliwego nowego roku.

Wkrótce mój plan oszczędnościowy VL się kończy. Był on bardzo atrakcyjny ze względu na stopę procentową, a dzięki dodatkowym wpłatom udało mi się zaoszczędzić sporo. Niestety dzisiaj nie ma już tak atrakcyjnych oprocentowań, dlatego powtórne ulokowanie pieniędzy może okazać się nieopłacalne.

Ponieważ jestem bardzo zdecydowany na unikanie ryzyka, od jakiegoś czasu interesuję się oszczędzaniem poprzez fundusze. Chciałbym spróbować ulokować swoje pieniądze w jeden lub kilka rozproszonych ETF-ów.

Nie chciałbym jednak tego robić za pośrednictwem mojego banku lub ich partnera. Powodem jest to, że pobierają oni ogromne opłaty (tylko aktywne [url]konto[/url]), podczas gdy ja chciałbym pozostawić jednorazową kwotę przez najbliższe lata. Zauważyłem dostawców takich jak OnvistaBank, którzy istnieją od dłuższego czasu, a także nowicjusza Trade Republic. Zastanawia mnie jednak, jak ten drugi pokrywa swoje koszty i na czym zarabia firma. Czy polecacie mi jakieś inne alternatywy?

Moje ogólne pytania brzmią:
- Jak dokładnie działa proces ulokowania? Czy muszę mieć [url]konto[/url] z IBAN w internetowym brokerze, na które przelano pieniądze, z którego potem mogę kupować ETF-y?
- Kiedy i jak naliczane są opłaty za zlecenia? Tylko wtedy, gdy zlecę zakup i sprzedaż, czy też przy wypłacie i ponownym ulokowaniu?
- Często podawane jest, że oprócz opłat za zlecenia, naliczane są także opłaty giełdowe, jak i gdzie mogę je sprawdzić?

Re: ETF na jednorazową inwestycję na dłuższy okres WHEN nowa inwestorka, pytania otwarte)

Napisany przez Marc2512
Czy przypadkiem masz aktywną [url]kredyt hipoteczny[/url]? Możesz tam również wprowadzić przyszłe składki pracodawcy (bez dodatkowych kosztów). Byłbym ryzykancki, co niekoniecznie można powiedzieć o ETF-ach. Jeśli określiłeś siebie jako osobę unikającą ryzyka, niestety odrzucasz pewne inwestycje.
Co do wydajności twojego planu oszczędzania na składki pracodawcy, możesz skonsultować się z bankiem, czy zdecydujesz się potem przestrzegać zaleceń, to drugorzędne.

Napisany przez 2titan1981
# Znalezienie funduszy VL.
# Znalezienie brokera oferującego fundusze VL jako plan oszczędnościowy.
# Otwarcie konta/depozytu VL.
# Powiadomienie pracodawcy o nowym numerze rachunku aktywnego umowy VL.

# Koszty związane z usługami brokera muszą być ujawnione. W razie potrzeby, skonsultuj się z nimi, podając preferowany fundusz.

# Wykaz cen i usług brokera

Napisany przez Cici
Jessica_P pisze:
- Jak dokładnie działa inwestycja? Czy mam konto z nadanym numerem IBAN u brokera internetowego, na które przekazuję środki, a następnie mogę z niego nabywać fundusze ETF?

Zakupy i sprzedaże zazwyczaj dokonywane są z tzw. konta rozliczeniowego, które jest tworzone wraz z otwarciem depozytu. W niektórych bankach depozytowych jest to tożsame z kontem osobistym. Po przelaniu tam środków, można nabyć udziały.

- Jak i kiedy naliczane są opłaty za zlecenie? Tylko gdy zlecam coś do wykonania, czyli kupno i sprzedaż, czy także przy wypłacie i ponownym zainwestowaniu?

Opłaty są naliczane przy kupnie i sprzedaży udziałów w funduszach. Ponowne inwestowanie w przypadku funduszy notowanych na giełdzie zazwyczaj również jest traktowane jako zakup. Być może istnieją jednak dostawcy, którzy bezpłatnie reinwestują dywidendy. W związku z tym warto zorientować się na temat różnicy między funduszami dywidendowymi a kapitalizującymi.

- Często można przeczytać, że poza opłatami za zlecenie, naliczane są również opłaty giełdowe, jak i gdzie można je zidentyfikować?

Wszelkie naliczane opłaty muszą być wyraźnie podane przed zakupem na stronie internetowej banku depozytowego. Odpowiednie opłaty można znaleźć tam lub w cenniku usług banku.

Jednakże dwa punkty przemawiają w twoim wypadku przeciwko inwestowaniu w ETF-y:

Ponieważ jestem bardzo ryzykowny...

... nawet gdy chciałbym zostawić jednorazową kwotę tylko na kilka lat.

Bez względu na skład portfolio w ETF (akcje, obligacje, surowce, ...), jak sama nazwa wskazuje, ETF-y są notowane na giełdzie, dlatego też ich wartość jest zmienna. Nawet przy bardzo szeroko rozproszonych ETF-ach akcyjnych, straty na poziomie 50% w okresie trzech lat nie są rzadkością. To na pewno nie jest zgodne z podejściem bardzo ryzykownym w krótkim horyzoncie inwestycyjnym. Natomiast na horyzoncie inwestycyjnym wynoszącym 15 lat lub dłużej, ryzyko strat z tytułu zmian kursowych jest niewielkie.
W przypadku ETF-ów obligacyjnych głównym ryzykiem jest gwałtowny wzrost stóp procentowych, co skutkowałoby spadkiem wartości obligacji. ETF-y obligacyjne byłyby zatem sensowne szczególnie wtedy, gdy oczekuje się dalszego spadku stóp procentowych.

Podsumowując, w twoim przypadku pieniądze powinny być z mojego punktu widzenia lepiej ulokowane na rachunku oszczędnościowym lub lokacie terminowej. Jako inwestor o bardzo małym poziomie ryzyka, sugerowałbym zakup ETF-ów jedynie poprzez plan oszczędnościowy, aby stopniowo przyzwyczaić się do wahania kursów.

Napisany przez Sebo87
Cześć Jessica, jeśli chcesz ulokować swoje pieniądze na długi okres, szeroko rozproszony fundusz ETF jest dobrym i solidnym rozwiązaniem. To, czego potrzebujesz, zostało już w części opisane. Co jeszcze Ci radzę: nie inwestuj jednorazowo, lepiej zainwestuj stopniowo swoje oszczędności poprzez plan oszczędzania, aby rozłożyć ryzyko. W tym filmie jest to dobrze wyjaśnione: https://youtu.be/6dNiFGH0eUg Pozdrowienia!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata