Re: ETF na jednorazową inwestycję na dłuższy okres WHEN nowa inwestorka, pytania otwarte)
Napisany przez Jessica_P -
- czw sty 02, 2020 6:10 am
Dzień dobry i szczęśliwego nowego roku.
Wkrótce mój plan oszczędnościowy VL się kończy. Był on bardzo atrakcyjny ze względu na stopę procentową, a dzięki dodatkowym wpłatom udało mi się zaoszczędzić sporo. Niestety dzisiaj nie ma już tak atrakcyjnych oprocentowań, dlatego powtórne ulokowanie pieniędzy może okazać się nieopłacalne.
Ponieważ jestem bardzo zdecydowany na unikanie ryzyka, od jakiegoś czasu interesuję się oszczędzaniem poprzez fundusze. Chciałbym spróbować ulokować swoje pieniądze w jeden lub kilka rozproszonych ETF-ów.
Nie chciałbym jednak tego robić za pośrednictwem mojego banku lub ich partnera. Powodem jest to, że pobierają oni ogromne opłaty (tylko aktywne[url]konto[/url] ), podczas gdy ja chciałbym pozostawić jednorazową kwotę przez najbliższe lata. Zauważyłem dostawców takich jak OnvistaBank, którzy istnieją od dłuższego czasu, a także nowicjusza Trade Republic. Zastanawia mnie jednak, jak ten drugi pokrywa swoje koszty i na czym zarabia firma. Czy polecacie mi jakieś inne alternatywy?
Moje ogólne pytania brzmią:
- Jak dokładnie działa proces ulokowania? Czy muszę mieć[url]konto[/url] z IBAN w internetowym brokerze, na które przelano pieniądze, z którego potem mogę kupować ETF-y?
- Kiedy i jak naliczane są opłaty za zlecenia? Tylko wtedy, gdy zlecę zakup i sprzedaż, czy też przy wypłacie i ponownym ulokowaniu?
- Często podawane jest, że oprócz opłat za zlecenia, naliczane są także opłaty giełdowe, jak i gdzie mogę je sprawdzić?
Wkrótce mój plan oszczędnościowy VL się kończy. Był on bardzo atrakcyjny ze względu na stopę procentową, a dzięki dodatkowym wpłatom udało mi się zaoszczędzić sporo. Niestety dzisiaj nie ma już tak atrakcyjnych oprocentowań, dlatego powtórne ulokowanie pieniędzy może okazać się nieopłacalne.
Ponieważ jestem bardzo zdecydowany na unikanie ryzyka, od jakiegoś czasu interesuję się oszczędzaniem poprzez fundusze. Chciałbym spróbować ulokować swoje pieniądze w jeden lub kilka rozproszonych ETF-ów.
Nie chciałbym jednak tego robić za pośrednictwem mojego banku lub ich partnera. Powodem jest to, że pobierają oni ogromne opłaty (tylko aktywne
Moje ogólne pytania brzmią:
- Jak dokładnie działa proces ulokowania? Czy muszę mieć
- Kiedy i jak naliczane są opłaty za zlecenia? Tylko wtedy, gdy zlecę zakup i sprzedaż, czy też przy wypłacie i ponownym ulokowaniu?
- Często podawane jest, że oprócz opłat za zlecenia, naliczane są także opłaty giełdowe, jak i gdzie mogę je sprawdzić?