Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Bank odmawia dokonania dodatkowej spłaty zakończonej umowy prolongacji jeszcze nie rozpoczętej.

Napisany przez luci
Mam pytanie dotyczące prolongaty.

Posiadam dwa umowy kredytowe, które zostały przedłużone w 2019 roku, więc nowe warunki/oprocentowanie/dodatkowe spłaty/wartość spłaty pozostają taka sama jak w umowach, które wygasną. Jedna kończy się w lipcu 2020 roku - po upływie 10-letniego okresu związania oprocentowaniem, a druga, trwająca 20 lat, została anulowana, kończy się w 3/2021. Oba umowy zostały przedłużone przez dotychczasowy bank finansujący. Nadal płacę więc stare, wysokie oprocentowanie do momentu wygaśnięcia obu umów w 7/2020 i 3/2021.

Zakładałem, że wszystkie ustalenia dotyczące starych umów będą obowiązywać aż do ich wygaśnięcia, czyli nie zostanę pokrzywdzony przed wygaśnięciem umów. Teraz jednak, ta sytuacja pokrzywdzenia dotyczy ustalonej kwoty dodatkowej spłaty w ciągu roku na podstawie starej umowy. Teraz odmówiono przyjęcia dodatkowej spłaty w 2020 roku w wysokości 15 000 [url]euro[/url], a kwota została zwrócona do mnie z informacją dotyczącą prolongaty. Bank odmawia mi prawa do dodatkowej spłaty na podstawie starej umowy, podczas gdy obie umowy wciąż obowiązują/zgodnie z dotychczasowymi warunkami do 7/2020 i 3/2021.

Rozumiem, że dopiero rok po podłączeniu przedłużonego [url]kredytu[/url] znów będą możliwe dodatkowe spłaty (01.03.2022 lub 01.07.2021).

Bank wcześniej odmówił mi natychmiastowej spłaty [url]kredytu[/url] KFW, dopiero po długich dyskusjach zajął się ktoś umową i stwierdził, że [url]kredyt[/url] ten mógł być spłacony w całości w dowolnym momencie. Spowodowało to wtedy koszty radcowskie w wysokości 2200 [url]euro[/url], z których bank zdecydował się pokryć tylko połowę...

Nie mogę zaakceptować faktu, że teraz, przed wygaśnięciem umów, mogę być pokrzywdzony tylko przez przedwczesne podłączenie finansowania w trwających umowach. Byłoby wspaniale, gdyby ktoś tutaj na forum mógł mnie dobrze poinformować, ewentualnie z odniesieniem do paragrafów...

Re: Bank odmawia dokonania dodatkowej spłaty zakończonej umowy prolongacji jeszcze nie rozpoczętej.

Napisany przez bruno68
"Ja, ja Luci,

jetzt erkennen Sie das ihr Urlaub 2020 nur zum Baggersee in Nähe reicht! Während die Banker zu ihre 5 Sterne Weltreise aufbrechen, dank ihrer Zahlungen!

An ihren Schreiben erkenne ich das Sie im völligen Dunkeln gelassen wurden sind! Was Sie schreiben zeigt dieses!

Sie haben sich keine Zeit genommen und das ist jetzt richtig teuer für Sie! Sie glauben das ihre alten Verträge noch bis zum 07.2020 bzw. 03/2021 laufen! Aber haben Sie es nicht verstanden? Das durch die angebliche Verlängerung, eine neu valtutierung zur Vertragsunterschrift erfolgte? Desweiteren sind alle bisherigen Klauseln die die Gerichte in den letzten 10 Jahren für unwirksam erklärt hat, durch neue Klausel ersetzt wurden!

Nach meine Ansicht spielt jetzt das nur noch das neue monatsgenaue Datum eine Rolle, wenn Sie eine Sondertilgung machen wollen! Beispielsweise ist der 06.2019 die Unterschrift geleistet wurden, so wäre als neuer Sondertilgungstermin der 06.2020 möglich!

Wird zu diesen Termin auch die Sondertilgung abgelehnt, so ist zu vermuten das das Sondertilgungsrecht grundsätzlich nicht mehr als Vertragsbestandteil in den neuen Darlehnsverträgen vorhanden ist!

Sie haben nicht mehr erhebliche extra Zinskosten, sondern auch den ewig möglichen Wiederufs jocker unwiderruflich verloren!

Das war wohl auch der Hauptgrund des Gläubigers ihnen eine vorzeitige Zusage der Darlehnsverlängerung zu ihren Lasten zugeben! lesen und verstehen!

Auch das ewige Widerrufsrecht kann verwirken von Florian Burghardt

Fehlerhafte Widerrufsbelehrungen ermöglichen den Kunden von Banken und Versicherern auch Jahre nach dem Abschluss noch eine Rückabwicklung ihrer Verträge. Doch zwei aktuelle Urteile zeigen, dass das ewige Widerrufsrecht auch Grenzen hat.

Das sogenannte ewige Widerrufsrecht, das auf fehlerhaften Widerrufsbelehrungen beruht, sorgt immer wieder für Ärger bei Banken und Versicherern. Zuletzt bei der Generali, die deswegen gegenüber der Verbraucherzentrale Hamburg (VZHH) eine Unterlassungserklärung unterschrieb.

Auch Kreditinstitute müssen Darlehensverträge aufgrund der zeitweise fehlerhaft erstellten Belehrungen noch Jahre nach dem Vertragsschluss rückabwickeln. So auch kürzlich bei einem Kunden der Sparda-Bank, zu dessen Gunsten der BGH entschieden hatte.

Klage abgewiesen

Doch anscheinend kann auch das ewige Widerrufsrecht verwirken und dem Kunden die Rückabwicklung seines Vertrages verwehren. Das belegen zwei aktuelle Urteile. So...
"

Napisany przez StGe1973
Luci, jeśli chcesz uzyskać dokładne informacje, to tylko specjalista prawnik będzie w stanie ci pomóc. Ogólnie rzecz biorąc, miałbym jednak na uwadze, że bank ma rację. Przedłużając obydwa umowy kredytowe, uzgodniono konkretne kwoty (na podstawie starej umowy kredytowej z normalnym spłacaniem). W związku z tym dodatkowe spłaty są trudne do przeprowadzenia, ponieważ każda dodatkowa spłata wpłynęłaby na wartość pozostałą w starych umowach i tym samym początkową wartość przedłużeń. Ponieważ te umowy zostały już podpisane i ustalone, skłaniam się ku temu, że dodatkowe spłaty w trakcie pozostałego okresu obowiązywania starych umów nie są możliwe. Ale: tutaj na forum otrzymasz jedynie osobiste opinie. Konkretne wsparcie uzyskasz tylko udając się z obiema umowami (nowymi i starymi) do specjalisty prawnika i zlecając mu sprawdzenie.

Napisany przez luci
To szkoda dla forum, że posty takie jak ten od Bruno68 są kompletnie niezwiązane z tematem. Chyba zostało coś jeszcze z ostatniej imprezy sylwestrowej....

Napisany przez luci
Dziękuję za odpowiedź StGe1973
dlaczego nie zapytałeś po prostu, zanim coś przypuściłeś? W trakcie wydłużania nie określono konkretnych kwot dla umów pożyczek. To również zwróciło moją uwagę, ponieważ prawo do nadpłaty wpływa na pozostałą kwotę.

Zasada nie daje racji nikomu, nawet bankowi. Moje doświadczenia z personelem banku już opisałem, gdzie w umowie bankowej zwrot [url]kredytu[/url] KFW w pełnej wysokości został błędnie odmówiony.

Chodzi tylko o to, czy warunki, które obowiązują przed upływem umowy, po prostu przestają obowiązywać. Nie mogę sobie tego wyobrazić, ponieważ skutkowałoby to jednostronnym pogorszeniem mojej sytuacji w przypadku utrzymywania starych warunków. Zmiany umowy zaczynają obowiązywać dopiero po upływie okresu kredytowego - gdzie nie decyduje data podpisania umowy, ale dopiero po pełnym wypłaceniu uzgodnionych kwot kredytowych rozpoczyna się okres [url]kredytowy[/url].

Aktualnie widzę jedynie naruszenie umowy kredytowej przez bank, co mogę uzasadnić zgodnie z BGB. Oczywiście można mnie pouczyć i wyrazić swoją osobistą opinię - ale te powinny mieć więcej treści, gdy już się odpisuje...

Napisany przez bruno68
"An Luco,

Odpowiedziałam tak, jak pisaliście! Dla Was to wygląda jak pozostałość z zeszłego Sylwestra...! Ale nie ma to nic wspólnego z rzeczywistością!

Tak, dlaczego wierzyciel zgodził się wcześniej na [url]refinansowanie[/url]?

Jak już wspomniałam, Wasze dwie stare umowy mają już 9 lat! W wyniku tego od tamtej pory mieliście wiecznego żabojadka na mocy błędnej pouczenia!

Jednak patrząc na jedno orzeczenie z 02.07.2019 przez Sąd Okręgowy w Dortmundzie, sygnatura akt: 425 C 9251/18 lub również z 10.04.2019 - 26 U 49/18 od Sądu Najwyższego, 11.10.2017 - 4 O 307/16 LG w Berlinie. Przez 3 lata zrezygnowaliście z poszukiwania nowego wierzyciela! Którego warunki były takie same lub lepsze!

Z powodów terminowych zakładam, że między 10.07.2019 a końcem 31.08.2019 otrzymaliście dwie nowe oferty kredytowe! Ale co najmniej w okresie wyroku.

Jednakże...

Nie postrzegajcie tego pisma jako krytykę, lecz raczej jako uświadamianie, ponieważ wynikają z tego liczne możliwości uwolnienia się z tej trudnej sytuacji!

Nigdy nie powinniście podpisywać niczego na szybko tylko dlatego, że jutro wyjeżdżacie na wakacje! Robi się to bardzo chętnie, ponieważ klient znajduje się w pewnym położeniu stresującym i podpisuje bez zastanowienia!

Gdybyście sprawdzili te dokumenty wcześniej przez specjalistycznego prawnika, może to by Was kosztowało 500 do 1.000 €, ale zaoszczędziłoby Wam to być może 10 do 30.000 € kosztów!

Teraz co do mnie, działam w tej branży od 1999 roku, moje aktualne uprawnienia obejmują:
- §34 c ust. 2 ([url]kredyty[/url] konsumenckie),
- §34 d ust. 1 (ubezpieczenia),
- §34 f ust. 1 (instrumenty finansowe),
- §34 i ([url]kredyty[/url] hipoteczne) zgodnie z ustawą o działalności gospodarczej!

Obecnie obowiązuje obowiązek szkolenia wynoszący 15 godzin rocznie, ja zdobywam to już po jednym miesiącu, jeśli przypiszę każdemu uprawnieniu 15 godzin! Dlatego zdarza się, że [url]kredyty[/url] hipoteczne zawsze wymagają ubezpieczenia na wypadek śmierci w grupie. Patrz zapisy na odwrocie wniosku o [url]kredyt[/url]!

Zazwyczaj nie wspomina się o niedostatecznym ubezpieczeniu, ponieważ brakuje upoważnienia (§34 d) do doradztwa w dziedzinie ubezpieczeń! To stanowiłoby podstawę dla rozwiązania umowy z powodu nielegalnego doradztwa bez upoważnienia lub zaniechania w przypadku niedostatecznego ubezpieczenia w przypadku śmierci dłużnika!

Bruno68
"

Napisany przez Franky1955
bruno68 pisze:
Do Luci,

Odpisałem tak, jak napisałeś! Dla ciebie wygląda to jak pozostałość z zeszłego Sylwestra...! Ale nie ma to nic wspólnego z rzeczywistością!

Tak, dlaczego wierzyciel zgodził się wcześnie na restrukturyzację zadłużenia?

Jak już napisałem, ich dwa stare umowy miały ponad 9 lat! W związku z tym od tamtej pory mieli prawo do wiecznego odwołania z powodu błędnej instrukcji!

Ale jeśli spojrzę na wyrok z 02.07.2019 roku AG w Dortmundzie Az: 425 C 9251/18
lub też na KG, 10.04.2019 - 26 U 49/18, przedstawiającego LG w Berlinie, 11.10.2017 - 4 O 307/16
Zrezygnowali przez ponad 3 lata z poszukiwania nowego wierzyciela! Czyli takiego, który oferuje warunki równoznaczne lub lepsze!
Z powodów terminowych zakładam, że między 10.07.2019 r. a końcem sierpnia 2019 r. otrzymali Państwo dwie nowe oferty kredytowe! Ale przynajmniej w okresie wyroków.

Jednak patrząc na raport, to dotyczy to tylko do pewnego momentu, który nie został dalej omówiony:

Ponadto strony dokonały wspólnie zmian w umowie kredytowej, potwierdzając ją tym samym.

Państwo sami to podpisali, oddając tym samym wszystkie karty!

Nie obwiniajcie mnie, jeśli wasze pytania nie będą tu w pełni odpowiedziane! Tylko specjalista prawnik ma do tego prawo, a oficjalnie żaden z nich nie jest obecny jako użytkownik!

Także StGE1973 pisze: Nie traktuj tych pism jako krytyki, ale raczej jako sposób na poznanie sytuacji i uwolnienie się z niej!

Nigdy nie podpisujcie niczego na łapu-capu, tylko dlatego że jutro wybieracie się na wakacje! Często się to robi, gdy klient znajduje się w rodzaju presji i pośpiesznie podpisuje bez zastanowienia!

Gdybyście pozwolili fachowcowi przejrzeć te dokumenty wcześniej, mogłoby was to kosztować może 500 do 1 000 euro, ale zaoszczędzić może od 10 do 30 000 euro!

Teraz co do mnie, działam w tej branży od 1999 r., aktualne zezwolenia obejmują:
- §34 c ust. 2 (kredyt konsumencki),
- §34 d ust. 1 (ubezpieczenia),
- §34 f ust. 1 (instrumenty finansowe)
- §34 i (kredyty mieszkaniowe) zgodnie z rozporządzeniem GewO!

Obecnie wymaga się od nas obowiązku dokształcania na poziomie 15 godzin rocznie, co osiągam już po jednym miesiącu, gdy przyznaje się 15 godzin na każde zezwolenie! Często zdarza się, że dla kredytów mieszkaniowych nakłada się grupowe ubezpieczenie na życie. Patrz odwrotna strona w formularzu wniosku kredytowego!
W tej sytuacji niezabezpieczenie jest zwykle przemilczane, ponieważ brak zezwolenia (§ 34 d) na doradztwo w dziedzinie ubezpieczeń! Jest to punkt wyjścia do anulowania z powodu nielegalnego doradztwa bez zezwolenia lub zaniedbania ze względu na brak zabezpieczenia w przypadku śmierci dłużnika!

Bruno68

Ewentualnie kilka godzin gramatyki i ortografii mógłoby być również sensowne.

Napisany przez obelix

Ewentualnie kilka godzin gramatyki i pisowni byłoby sensowne.
OT:

nawet jeśli gramatyka i pisownia nie są w centrum uwagi, poprawne ich zastosowanie ułatwiłoby czytanie i zapewne również zrozumienie.

Napisany przez Batman_BU
@Luci: Być może istnieje możliwość wysłania umów z zaciemnionymi danymi?

Napisany przez Dante
obelix pisze:
OT:

nawet jeśli gramatyka i pisownia nie są na pierwszym miejscu, ich bardziej poprawne użycie ułatwiłoby czytanie i zapewne także zrozumienie.

To prawda, ale u niego w prawie każdym poście zła gramatyka i pisownia sprawiają, że już istniejący nonsens stanie się jeszcze bardziej nieczytelny.

Napisany przez luci
A więc nawet jeśli gramatyka jest zła, nie chcę nikogo za to atakować. Bruno68 i widerrufsjoker nie są tutaj istotne. Do tej pory korzystałem z dodatkowej spłaty co roku, uważam, że odmówienie mi tego prawa w obecnym umowie jest niezgodne z prawem. Mam dwie obowiązujące stare umowy i dwie nowe dostosowania warunków. Na pierwszej stronie każdego dostosowania warunków widnieje: nowa klauzula oprocentowania bezpośrednio po zakończeniu okresu oprocentowania. Dlatego od dnia data od 01.03.2021 i 01.07.2029 zawarta zostanie następująca umowa... Skutek następuje więc dopiero w dniu ustalonej daty, uważam, że późniejsza zmiana warunków ingerująca w starą umowę jest niedopuszczalna. Gdyby bank na przykład napisał, że dodatkowe spłaty nie mogą już być dokonywane od tego momentu, byłoby to bardziej jednoznaczne - ale także ingerowałoby w starą umowę. Ustawodawca chciał po prostu, aby tego rodzaju umowy mogły być kontynuowane w formie dostosowania warunków bez wysiłku ani kosztów. Formułowanie banku jest jednak mylące, więc bank nie mógł napisać, że warunki obowiązują dopiero od obydwu dat, ale faktycznie mają wpływ na dodatkowe spłaty od 01.01.2020, a także w przypadku umowy o dodatkową spłatę od 01.01.2021.

Napisany przez NaTwoim13
Aby to skrócić, warunki starych umów pozostają nietknięte przez umowę prolongacyjną, z tego powodu bank w zasadzie nie powinien odmówić dodatkowych spłat.

Zastanawiam się jednak, jaki jest cel osiągnięcia poprzez to, że saldo spadnie (jeśli nie zostało uwzględnione przy ustalaniu sumy prolongacji) i suma prolongacji jest zbyt wysoka z powodu tej dodatkowej spłaty. Bank mógłby teraz żądać odszkodowania za brak przyjęcia w związku z wyższą sumą, ponieważ ta suma nie może być przyjęta. Oczywiście bank może później wykorzystać tę sumę jako pozyskanie kapitału lub użyć jej do modernizacji, ale wtedy na czym się to wszystko przysłużyło, co osiągnięto za pomocą dodatkowych spłat, a gdzie teraz leży problem związany z odmową przyjęcia dodatkowych spłat?

Napisany przez luci
Dziękuję i dobrze noelmaxim, tak jak przypuszczałem. Pojawiają się jednak pytania, suma xxx nie mogła zostać ustalona jednoznacznie, bardziej brzmi to jak zobowiązanie. Przyjmijmy, że bank może otrzymać odszkodowanie za brak odbioru. Obecnie mamy stopę procentową na poziomie 3,89%, a po zakończeniu okresu wiązania odsetek wynosić będzie 1,17%, więc wyraźnie istnieje korzyść z obniżenia stopy procentowej. Być może bank nadal się sprzeciwia - wtedy uzasadnione będzie rozwiązanie umowy...

Napisany przez StGe1973
luci,

znam tylko przedłużenia umowy kredytowej z konkretną sumą. Bank musi (przynajmniej według mojej wiedzy) refinansować zgodnie z terminami, czyli przy kredycie odpowiednia kwota przez konkretny okres kredytowania. W przypadku otwartego przedłużenia z niewiadomą kwotą [url]kredytu[/url] nie jest dla mnie jasne, jak bank może to zrobić. Ostatecznie chodzi tutaj nie tylko o dodatkowe spłaty, ale na końcu istnieje możliwość spłaty dodatkowej kwoty w dowolnej wysokości po zakończeniu starych umów.

Ostatecznie byłoby to tak zwane normalne [url]refinansowanie[/url], czyli mógłbyś dokonać dodatkowych spłat i na końcu zdecydować, jaką sumę jeszcze dodatkowo chcesz spłacić. Pozostała kwota zostanie wtedy zrefinansowana. Jednak nie zapewniałoby to stabilności oprocentowania, ponieważ umowy byłyby każdorazowo przedłużane na koniec starych umów.

Osobiście uważam, że taka mieszanka stabilności oprocentowania z Forward Darlehen (przedłużenie starych umów na przyszły okres) i uprawnień z refinansowania (czyli kwota [url]kredytu[/url] pozostaje otwarta do ostatniego dnia, ponieważ dodatkowe spłaty i spłaty końcowe są możliwe) jest niemożliwa.

Innymi słowy: Uważam, że taka konstrukcja jest możliwa tylko z dużym błędem odpowiedniego pracownika obsługującego tę sprawę. Ale jeśli tak jest, to jest to z pewnością korzystna okazja, której oczywiście powinieneś skorzystać.

Napisany przez bruno68
Ja, ja Dante ,

Jeśli piękne pisanie jest ważniejsze niż oszczędność 20 000 € odsetek! Tak więc załóżmy stowarzyszenie do pięknego pisania i płacenia wyższych odsetek!

Dla noelmaxim,

tylko jeśli w dokumencie umowy widnieje określona nazwa, w tym przypadku: Umowa prolongacyjna, to także stanowi umowę w tej formie! Co jednak zakazał Federalny Sąd Sprawiedliwości w latach 90!

Ponieważ gdy zawarta została umowa prolongacyjna, klient zawsze był trwale w gorszej sytuacji, ponieważ umowa prolongacyjna zawsze zawierała tę samą kwotę zadłużenia, stopę procentową i okres kredytowania! Jak można już zauważyć, ten rodzaj finansowania nie może mieć zastosowania dla Luci!

Ponieważ umowa prolongacyjna zawsze przewiduje kwotę [url]kredytu[/url], która nie jest spłacana! Jest to specyficzny rodzaj linii kredytowej, wykraczający poza standardowe ramy finansowe!

Lusi pisze także:

Mam dwie obowiązujące stare umowy i dwie nowe modyfikacje warunków. Na pierwszej stronie każdej modyfikacji warunków widnieje nowy okres obowiązywania oprocentowania, bezpośrednio po zakończeniu poprzedniego okresu obowiązywania oprocentowania. Dlatego z mocą od dnia 01.03.2021 i 01.07.2929 zawarte zostają następujące umowy.

Twoje nowe umowy kredytowe są zupełnie nowe, ponieważ w dniu 01.07.2019, nowe umowy weszły w życie na mocy zasady śladów w miejscu dotychczasowych umów!
Są to umowy kredytowe z asymetrycznymi stopami procentowymi o pozostałych okresach trwania dotychczasowych umów jako wartość i pozostały okres trwania z nową stopą procentową, z okresem poniżej 10 lat! Całkowity okres kredytowania wynosi dokładnie 10 lat z uwagi na możliwość wypowiedzenia!
Dość dziwna konstrukcja, ale ponieważ nie ma tu lichwy, to zapewne jest to solidne pod względem sądowym!

Finansowanie budowy grozi 0:0 bez przedłużenia
Wielu budujących domy wkrótce może zostać z niczym, jeśli chcą przedłużyć swoją [url]kredyt budowlany[/url].
Wielu budujących domy wkrótce może zostać z niczym, jeśli chcą przedłużyć swoją...

Napisany przez NaTwoim13
bruno68 pisze:
Według mojego zdania teraz ważna jest jedynie nowa dokładna data miesięczna, jeśli chcesz dokonać nadpłaty! Na przykład, jeśli podpisano umowę w czerwcu 2019 roku, nowym terminem nadpłaty mogłoby być czerwiec 2020 roku! ??????????
Jeśli w tym terminie nadpłata jest również odrzucana, można przypuszczać, że prawo do nadpłaty zasadniczo nie stanowi już części umowy w nowych umowach kredytowych!

Nie można napisać większej bzdury, jak można w ogóle dojść do takiego wniosku? Stary kontrakt nie ma nic wspólnego z nowym, oczywiście do momentu rozpoczęcia nowej umowy obowiązują stare warunki.

Jeśli w starym kontrakcie ustalono prawo do nadpłaty, obowiązuje to zgodnie z warunkami umowy kredytowej. Umowa prolongacyjna (może zostać również podpisana jako Forward) nie anuluje absolutnie niczego w starej umowie!

Napisany przez luci
Dziękuję, Panie Buhmannie,

Oczywiście do nowej okresu umowy obowiązują stare warunki - ja także tak widzę. Nawet jeśli w dwustronicowej zatytułowanej Dostosowanie warunków znajduje się klauzula w umowie, która z dnia 7/2020 lub 3/2021 wywiera wpływ na aktualną umowę i mnie gorzej sytuuje, to nie jest to poprawne.
OK, bank więc odmówił przyjęcia nadpłaty z dniem 01.01.2020, kwota wróciła z informacją na wyciągu Czas prolongowany Nadpłata dopiero od 01.03.2022 możliwa oraz drugi [url]kredyt[/url] ... możliwy od 01.07.2021.

Dotychczas otrzymałem tylko zwrot środków z tekstem na wyciągu bankowym. To dla mnie za mało. Po prostu teraz chciałbym ponownie przelać bankowi nadpłaty za rok 2020. Chciałbym napisać do banku i poinformować, że nadpłata wynika z odpowiednich umów kredytowych zawartych na datę, w skrócie. W ten sposób - mam nadzieję - bank również napisze do nas pisemnie i uzasadni swoje negatywne stanowisko. W ten sposób miałbym wyjaśnienie od banku i prawdopodobnie ponowny zwrot pieniędzy od banku.

Oczywiście pojawia się pytanie, czy odmowa płatności specjalnych jest naruszeniem umowy, które uzasadnia wypowiedzenie [url]kredytu[/url], oraz czy umowa warunkowa - jeśli bank tłumaczy ją w ten sposób - jest wadliwa i podlega uchyleniu?

Napisany przez NaTwoim13
luci pisze:
Oczywiście pojawia się pytanie, czy odmowa wypłaty specjalnego oprocentowania stanowi naruszenie umowy, które uzasadnia wypowiedzenie umowy kredytowej, oraz czy ustalenie warunków - jeśli bank interpretuje je w ten sposób, jest błędne i podlega podważeniu?

Jeśli umowę pierwotną uda się zaskarżyć, unieważnić, umowa prolongacyjna staje się nieważna.

Napisany przez StGe1973
noelmaxim pisze:
Nie można napisać większej bzdury, skąd się bierze taka wiedza? Stary kontrakt nie ma absolutnie nic wspólnego z nowym, do czasu nowego okresu umowy obowiązują warunki starego kontraktu.

Jeśli w starym kontrakcie zostało uzgodnione prawo do dodatkowej spłaty, to to prawo obowiązuje zgodnie z warunkami umowy kredytowej. Umowa prolongacyjna (może też być podpisana jako Forward) nie unieważnia absolutnie nic związane z poprzednim kontraktem!

Teoretycznie to prawda, ale praktycznie moim zdaniem nie, zwłaszcza jeśli chodzi o dodatkowe spłaty. Odstąpmy od bardzo nietypowego przypadku lucis z pozornie bardzo nietypową konstelacją, w przypadku normalnej prostrogacji (Forwarddarlehen) DN (Domownik) musi definitiw nieść się na kwotę finansową. Dlatego DN musi już w chwili zawarcia umowy wiedzieć, czy i jakie dodatkowe spłaty lub dodatkowa spłata będą miały miejsce na zakończenie umowy po wygaśnięciu poprzedniego kontraktu. To postanowienie jest ustalone na przyszłość i w tej mierze dodatkowe (nieuwzględnione) spłaty nie mogą już być przeprowadzone.

Teoretycznie to możliwe, ale byłoby to prawdopodobnie niekorzystne dla DN. Bank prawdopodobnie naliczyłby odsetki za wcześniejszą spłatę od każdej dodatkowej spłaty, ponieważ przez niezrealizowaną kwotę Forwarddarlehen bank ponosi straty odsetkowe na cały okres umowy.

Dlatego twierdzę, że w praktyce zawarcie umowy Forwarddarlehen na kwotę finansowania zdecydowanie unieważnia stare porozumienie kredytowe dotyczące dodatkowych spłat, choć oczywiście nie ma to znaczenia z prawnego punktu widzenia. Jednak DN będzie miał finansowe straty z tytułu każdej kolejnej dodatkowej spłaty (dopuszczalnej dodatkowej spłaty z umowy pierwotnej kontra odszkodowanie z tytułu wcześniejszej spłaty z nowej umowy) i dlatego nie podejmie on ich.

Napisany przez 2tneub
Jakie straty odsetkowe bank miałby więc ponieść, jeśli zwróci nadwyżkę środków, która nie jest potrzebna do spłaty z powodu SoTi?
Oczywiście miałbym wtedy zbyt dużo kapitału, który ewentualnie mogę stopniowo ponownie zainwestować w SoTi, ale przynajmniej do spłaty miałbym oszczędność odsetek.

Napisany przez StGe1973

jeśli kwota zostanie wypłacona, to oczywiście nie. Jednakże wtedy dla DN powstaje problem, że dodatkowe spłaty w ramach nowej umowy są na przykład ograniczone do 5%. Jeśli planował on zrobić dodatkową spłatę ze swoich dochodów po pierwszym roku, DN nie będzie mógł użyć nadmiernie wypłaconej kwoty pożyczki na dodatkową spłatę. Ponieważ nie ma pewnej inwestycji, która przyniosłaby zyski w postaci odsetek od pożyczki, DN musiałby ponieść straty odsetkowe samodzielnie.

Idealnym rozwiązaniem byłoby z pewnością, gdyby DN mógł (noelmaxim sugeruje to) zrealizować jakąś modernizację, naprawę lub działanie konserwacyjne wcześniej i zainwestować tę kwotę w taki sposób w nieruchomość. Jednakże, gdy chodzi o wyższą spłatę dodatkową o znacznej wartości pięciocyfrowej, nawet dla nieruchomości nie jest to takie proste do zrealizowania. Poza przypadkami, gdy właśnie w danym momencie x takie większe działanie zostaje wymagane.

Napisany przez 2tneub
pisze:
tneub,

w momencie wypłaty kwoty, oczywiście nie. Jednakże wtedy powstaje problem dla DN, że dodatkowe spłaty nowej umowy są ograniczone na przykład do 5%. Jeśli DN planował dokonać dodatkowej spłaty z jego dochodów po pierwszym roku, DN nie będzie mógł wykorzystać za dużo wypłaconej kwoty kredytu na dodatkową spłatę. Ponieważ nie istnieje bezpieczna lokata, która zapewniłaby oprocentowanie kredytu, DN sam ponosiłby straty związane z odsetkami.

Idealnym rozwiązaniem byłoby oczywiście, gdyby DN (noelmaxim sugeruje to) mógł przyspieszyć jakąkolwiek modernizację, naprawę lub pracę konserwacyjną i zainwestować kwotę w ten sposób w nieruchomość. Jednakże jeśli chodzi o znaczną dodatkową spłatę w kwocie znacznie przekraczającej pięć cyfr, nawet w przypadku nieruchomości nie jest łatwo tego zrealizować. Chyba że z dużym szczęściem, akurat w chwili x zachodzi potrzeba większych prac.

Oczywiście pojawia się problem ograniczenia do 5%.
Ale teraz można uniknąć własnej straty związanej z oprocentowaniem (odsetki >3%) do czasu przedłużenia umowy, zarobić czas na ewentualne planowanie modernizacji lub szukać alternatywnych inwestycji kapitałowych i rozłożyć dodatkowe spłaty na kilka lat. Oprocentowanie 1,x% można łatwiej pokonać alternatywną inwestycją po opodatkowaniu niż 3,x%.
Trzeba więc zrobić z tego najlepsze i minimalizować własne straty.
Osobiście uważam, że jest całkiem przyjemnie nie inwestować wszystkiego w dodatkowe spłaty i mieć trochę płynności w postaci ETF na wypadek niepełnosprawności, dłuższej choroby lub bezrobocia.

Albo udać się do specjalisty prawnego z ryzykiem, że może się mylimy i poniesiemy dodatkowe koszty.

Napisany przez luci
Ok, rozumiem. Chodzi o finansującą kwotę pozostałą. W mojej obecnej umowie jestem oczywiście istotnie pokrzywdzony. Mam również prawo do zmiany procentowej stopy spłaty w starej umowie - wtedy mógłbym prowadzić wyższą pozostałą sumę, dlatego nadal traktuję liczby jako planowane, a nie wiążące. Bardziej właściwym słowem do zrozumienia byłaby "spłata dodatkowa". Dla mnie były to więc tylko prognozowane sumy. W liście poleconym do banku jawnie zażądano kontynuacji spłaty dodatkowej rocznie.

Bank mówi o planowanych częściowych spłatach i planowanej spłacie - zatem z mojej perspektywy była to możliwa kwota - ale niekoniecznie stała, i odnosiło się to do dostosowania warunków, a nie do starej umowy, czy zamierzam dokonać dodatkowej wpłaty po zakończeniu umowy. Dlatego na pierwszej stronie jest nowe wiązanie według oprocentowania nominalnego natychmiast po kończącym się zobowiązaniu oprocentowaniu nominalnym. Dlatego z mocą od daty rozpoczęcia działań od dnia 01.03.2021 i 01.07.2929 zawarte zostają następujące warunki umowy...

W umowie warunkowej zawarto nową spłatę dodatkową, jedynie odnoszącą się do pozostałej sumy w maksymalnej wysokości 5%. Następnie - kolejny punkt, natychmiastowe wyłączenie z dotychczasowych warunków specjalnych, nie zostało uznane za ingerencję w obowiązującą umowę, ale jako zmiana w dostosowaniu warunków, odnosiło się to do daty zmiany oprocentowania nominalnego ode mnie.

Moim zdaniem w gruncie rzeczy bank za bardzo ingeruje w obowiązującą umowę kredytową wydając się, że warunki zaczynają obowiązywać dopiero od daty, co bardziej przypomina nową umowę, nie spełniającą intencji ustawodawcy,

Napisany przez NaTwoim13
StGe1973 pisze:
To teoretycznie się zgadza, ale praktycznie moim zdaniem nie, zwłaszcza jeśli chodzi o dodatkowe spłaty. Odstępując od specjalnego przypadku lucisa z pozornie bardzo nietypową sytuacją, w przypadku normalnego przedłużenia (kredytu konwersyjnego) DN musi zdecydowanie określić kwotę finansowania. DN musi więc już w chwili podpisania umowy wiedzieć, czy i jakie dodatkowe spłaty lub dodatkowa spłata na końcu umowy zakończonego kontraktu chce dokonać. To ustalenie jest ustalone na przyszłość i w związku z tym dodatkowe (nieuwzględnione) nadpłaty nie mogą być już dokonywane.

Teoretycznie może to być możliwe, ale prawdopodobnie byłoby to niekorzystne dla DN. Bank prawdopodobnie obliczałby odszkodowanie za wcześniejszą spłatę za każdą dodatkową spłatę, ponieważ przez niezrealizowaną kwotę z kredytu konwersyjnego bank ponosi szkodę odsetkową przez cały okres kredytu.

Dlatego twierdzę, że w praktyce zawarcie umowy o kredyt konwersyjny z kwotą kredytowania definitywnie zmienia starą umowę kredytową dotyczącą dodatkowych spłat lub oczywiście nie. Jednak DN będzie ponosić straty finansowe z każdą kolejną dodatkową spłatą (dozwolona dodatkowa spłata z umowy stara vs. odszkodowanie za wcześniejsza spłatę z umowy nowej) i z tego powodu ich nie dokona.

To, że określona kwota musi być ustalona lub że DN musi ją określić, nie podlega dyskusji, ale wcale mi nie jest jasne, dlaczego kluczowe elementy starej umowy mają przestać obowiązywać w związku z prolongatą forwardową!

Napisałem również, że z punktu widzenia istoty sprawy to nie ma sensu, ponieważ po tym powinna być naliczona opłata za nieodjęcie lub pożyczono pieniądze, które w zasadzie były w kwocie dodatkowej spłaty.

Tutaj również warto zaznaczyć, że to jedno jest sytuacją umowną, a drugie to rzecz, którą bank robi z nadmiarowymi pieniędzmi. Jeden bank płaci i mówi zrób z tym, co chcesz, a inny bank nie wypłaca, ponieważ potrzebuje na to celu, na przykład nie obsługuje pozyskiwania kapitału.

Napisany przez bruno68
Mann, Mann

a co to za tacy zde pisza?

1) Luci nie wyjaśniła nawet, w jaki sposób zawarła umowę pożyczki!

A) czy skorzystała z pośrednika kredytowego, który jest upoważniony zgodnie z §34 ust. i ustawy o swobodzie prowadzenia działalności gospodarczej!
B) Czy była zatrudniona przez doradcę bankowym zatrudnionego na etacie w banku, którego obowiązki są związane z zakresem ubezpieczeń, co oznacza, że jest on oczami i uszami pracodawcy! W ten sposób pracownik banku zatrudniony na etacie jako [url]doradca[/url] staje się bezpośrednią stroną pracodawcy! Co skutkuje tym, że pracownik banku zatrudniony na etacie jako [url]doradca[/url] nie może być świadkiem po stronie klienta!
C) Zgodnie z obowiązującymi prawami i orzeczeniami, wniosła i otrzymała pożyczkę zgodnie z ustawą o handlu na odległość! Ponadto podpisała tam również drugą umowę kredytową!

Pozwól mi zgadnąć: Było to w DSL Online Bank, co w praktyce jest Deutsche Bank dla klientów bez majątku, w sensie D. Bank! ( Dla Deutsche Bank klientami bez majątku są np. w Anglii rodziny posiadające majątek ogółem 5 milionów funtów, nie spełniające warunków do otrzymywania osobistej porady w dziedzinie inwestycji. Ryzyko roszczenia o odszkodowanie i przeciwnego zastrzeżenia ubezpieczeniowego wynikające z rocznych opłat konsultacyjnych nie są już pokrywane kosztowo.
Sukces reformy polega na tym, że 90-95% Brytyjczyków zostało wykluczonych z osobistej konsultacji! Chociaż wielu z nich tego potrzebuje, jest to po prostu niemożliwe przy zaledwie 15 000 dopuszczonych doradców!

Luci powinna najpierw wyjaśnić: Z kim zawarła obie umowy pożyczkowe! I jaką drogę dystrybucji wybrała!

I mogę tylko doradzić Luci: Powinna najpierw sprawdzić numery umowy kredytowej, czy są takie same! Jeśli nie są takie same, nie są to już stare umowy! W ostateczności może sprawdzić datę rozpoczęcia w nowych umowach!
I zobaczyć zdanie takie jak: Nowa umowa zastępuje starą umowę, od pierwszego dnia następnego miesiąca! Teoria potrącenie stóp. Oto informacja na temat odmowy kontynuacji szkoleń ...

....Sukces procesu po odrzuceniu ponad stu pozwów
Finansowanie kolejnymi umowami oszczędnościowymi jest przez ekspertów określane jako „Model z Dortmundu”. Skonsultowany prywatnie powód przedstawił matematyczne wyliczenia i wykazał, że odsetki do spłaty [url]kredytu[/url] i raty w przypadku kolejnych umów oszczędnościowych po pewnym czasie (X lat) były wyższe niż na początku. To szczegółowe wyjaśnienie po raz pierwszy przekonało sąd, po odrzuceniu setek wcześniejszych pozwów.
Ostatecznie ten złożony i mylący model finansowania został odrzucony także przez BGH (Decyzje z 13.07.2010 r. (Az. XI ZR 71/09, 72/09 i 73/09)). [url]pożyczka[/url] z góry i kolejny oszczędnościowiec miały wystarczyć na spłatę po około 27 latach - faktycznie przewidywane obliczenia wskazały około 34 lat jako potrzebną długość. Nie tylko długi okres spłaty, ale także krótkie zabezpieczenie odsetek mogły stać się pułapką dla inwestora. Bez prywatnego doradcy prawie żaden prawnik nie mógłby wykazać szkód wynikających z braku porady.
...
Zwrot stanowiska prawnej odbył się dopiero dzięki odpowiedniemu przedstawieniu i badaniu
OLG Celle (Az. 16 U 127/04, wyrok z 07.12.2004 r.) po raz pierwszy orzekło: „Mimo że Senat wydał znaczną liczbę decyzji (również w ramach skarg na przyznanie pomocy prawnej), które dotyczyły odstąpienia od umów kupna, głównie zaangażowanej z pozwanym, jednak również z innymi sprzedawcami, wciąż nigdy nie przedstawiono nawet w przybliżeniu struktury sprzedaży opisanej w faktach, modelu i związanych z tym konsekwencji. Dotychczas nie było znane nawet dla Senatu tej struktury modelu i szczególnie tego modelu obliczeniowego przeznaczonego wyłącznie do użytku wewnętrznego, dotyczącego czasu trwania finansowania około 30 lat. Senat postrzega to jako powód do zmodyfikowania swojej dotychczasowej praktyki sądowej, co zostanie przedstawione szczegółowo“.
Nie ma odwrócenia ciężaru dowodu bez obowiązku dokumentacji lub obowiązku protokołowania
W przypadku produktów finansowych - czyli pośrednictwo bankowe i ubezpieczeniowe, klienci są o wiele lepiej chronieni niż kupujący nieruchomości.

BGH orzekł (Az. V ZR 114/07, wyrok z 13.06.2008 r.) w przypadku dwóch umów oszczędnościowych i tylko podania obciążenia płatnością w pierwszym miesiącu przez pośrednika:
„Kupujący ponosi ciężar wykazania tego, że sprzedawca naruszył swoje obowiązki wynikające z umowy doradczej, nawet gdy przedstawił mu niekompletny i błędny przykład obliczenia do uzyskania miesięcznych wydatków własnych. Pisemny materiał doradczy nie powoduje przypuszczenia, że zainteresowany zakupem nie otrzymał żadnych dodatkowych informacji ponad te zawarte w pisemnym obliczeniu.…”
Aby nastąpiła odwrócenie ciężaru dowodu, potrzebne są podstawy prawne lub faktyczne, zwłaszcza obowiązek dokumentacji. Nie ma obowiązku dokumentowania przy sprzedaży nieruchomości, ani w przypadku doradztwa prawnego przez adwokatów i doradców podatkowych. Jest inaczej w przypadku doradztwa inwestycyjnego banków oraz pośrednictwa w zakresie finansowych instrumentów przez niezależne biura maklerskie - w tym podmioty podlegające obowiązkowi wydania prospektu, oraz w pośrednictwie ubezpieczeniowym.

Osoby chcące pomóc Luci powinny wziąć to pod uwagę:

Ta marża zysku znacznie wzrosła w ostatnich latach, nie tylko z powodu niskich stóp procentowych EBC.
Stanowi ona zatem używanie, które bank jest zobowiązany do wypłacenia przy obliczaniu rynkowej stopy procentowej również w przypadku odstąpienia z powodu odwołania. Z kolei bank musi tylko przedstawić, jaką rynkową stopę procentową chce obliczyć - ponieważ ciężar udowodnienia tej marży zysku spoczywa na klientach odwołujących się, którzy jednak regularnie milczą na ten temat przed sądem. Sąd nie może wówczas samodzielnie zbadać braku informacji.

Nie należy pomagać Luci w oparciu o zalecenia obowiązujące dopiero od 2016 roku, jej pierwszą umowę zawarto dużo wcześniej, dlatego obowiązują tylko prawa, które obowiązywały w tym czasie! Porady z dzisiaj będą obowiązywać dopiero dla umów zawartych po upływie 10-letniego okresu przewidzianego w § 489 lit. a) od 21.03.2016 r., a związane z nimi warunki będą obowiązywać powszechnie i prawidłowo dopiero od 22.03.2026 r.!
Umowy pożyczkowe zawarte przed 21.03.2016 r. podlegają starej ustawowej wersji, a nie dyrektywie dotyczącej pośredników kredytowych, obowiązującej od 21.03.2016 r.!

Luci dwukrotnie zrezygnowała z porady - najpierw przy pierwszej, a następnie przy drugiej okazji! W powyższych trzech przypadkach z dwóch możliwych przypadków zrezygnowała z porady na swoją korzyść, jednocześnie rezygnując z obecności świadków i pisemnych dowodów na swój niekorzyść!

Dla sądu liczy się dziś tylko ten, kto ma uprawnienie do pośrednictwa w kredytach z wpisem hipotecznym, czyli niezależni pośrednicy zgodnie z § 34 ust. i ustawy o swobodzie prowadzenia działalności gospodarczej, lub bank [url]kredytowy[/url] zgodnie z § 32 ustawy o nadzorze nad bankami!
Przed wprowadzeniem uprawnień do pośrednictwa w kredytach z wpisem hipotecznym, czyli bankiem kredytowym zgodnie z § 32 ustawy o nadzorze nad bankami! W żadnym wypadku nie został oskarżony za pośrednictwo, czy też przed wprowadzeniem dyrektywy dotyczącej pośredników kredytowych o pośrednictwo, aż do popełnienia przestępstwa oszustwa, sprzeniewierzenia lub wzbogacenia się kosztem funduszy klientów!

Bruno68

Napisany przez 2tneub
bruno68 pisze:
Mann, Mann

was für Selbstsame Schreiber hier!

Pełna zgoda.

Cytat od bruno68

Sukces reformy polega na tym, że 90 do 95% Brytyjczyków zostało wykluczonych z osobistej konsultacji!

Co mają do czynienia Brytyjczycy z tą dyskusją?
Strony tekstu bez pomocy. Jeśli nie chcesz pomóc, to po prostu powstrzymaj się od spamowania.

Napisany przez luci
Drogi Bruno068,

Cieszę się, że bierzesz udział w moim poście. Niestety, zauważyłem, że często dodajesz elementy, które są niezwiązane z tematem. To naprawdę nie pomaga...

Chodzi tutaj wyłącznie o to, czy dwa wcześniej podpisane umowy kredytowe z bankiem / zapisy umowy, za pomocą przyszłej prolongatycji - czyli rozpatrywane współcześnie z perspektywy startu prolongaty w 7 lub 15 miesiącu - mogą zostać zmienione już dzisiaj na niekorzyść kredytobiorcy. Niekorzyść polega na tym, że dwie dodatkowe wpłaty oraz przyszła trzecia (w dniu 01.01.2021) zostaną wykluczone lub oświadczone jako niedopuszczalne w umowie.

Użytkownicy już wypowiedzieli się na ten temat, wskazując, że prolongata umowy nie może ingerować w aktualnie obowiązującą umowę.

Napisany przez NaTwoim13
bruno68 pisze:
Pozwól, że zgadnę: To było w DSL Online Bank, która faktycznie jest Deutsche Bank dla klientów bez majątku, właśnie Deutsche Bank!

Przede wszystkim, znowu o tym, czy on jest taki głupi czy udaje?!?

Bruno, DSL Bank nie jest bankiem internetowym, czy tego nie rozumiesz, czy nie chcesz tego zrozumieć? Ponadto nie ma nic wspólnego z klientami Deutsche Bank ani warunkami handlowymi Deutsche Bank!

Poza tym, co ma do rzeczy kanał dystrybucji, czy sposób zawarcia umowy i kwestie odpowiedzialności? Co? Ktoś - bez względu na to, czy to ma sens czy nie, dyskutować o kwestiach odpowiedzialności - podpisuje po 9 latach nową umowę prolongacyjną i ma to mieć znaczenie, kto, kiedy, jak i dlaczego pośredniczył w kredycie 9 lat temu. Oczywiście nie wspominając o właściwym pytaniu i fachowym tle TE ???

Napisany przez Recht_so
[cytat=luci]
Drogi Bruno068,

Miło, że bierzesz udział w moim wpisie. Niestety zawsze starasz się wnosić rzeczy, które są tutaj nieistotne (OT). To naprawdę nie pomaga...

Chodzi tutaj wyłącznie o to, na ile dwa raz zawarte umowy kredytowe z bankiem / klauzulą o dalszym przedłużeniu umowy w przyszłości - czyli wstecznie Dzisiaj już z punktu widzenia rozpoczęcia Prolongacji za 7 lub 15 miesięcy zmieniają umowę kredytową na moją niekorzyść dzisiaj już. Na niekorzyść dlatego, że dwie dodatkowe spłaty i planowana trzecia (wówczas na 01.01.2021) są wykluczone umownie lub zostają odmówione).

Użytkownicy już się wypowiedzieli na ten temat, że przedłużenie umowy nie może ingerować umownie w aktualnie obowiązującą umowę.

Oczywiście, w ramach przyszłej Prolongacji można również uzgodnić zmiany umowy na okres do końca obecnej okresu obowiązywania oprocentowania, w tym również pozbawienie istniejącego prawa do dodatkowych spłat. W tym zakresie obowiązuje swoboda umów dla obu stron. Jednakże w przypadku braku podania konkretnej kwoty Prolongacji bez wyraźnego porozumienia, nie można przyjąć, że automatycznie wykluczone zostanie prawo do dodatkowych spłat. Musiałoby to być jasno uregulowane w porozumieniu prolongacyjnym.

Napisany przez NaTwoim13
Oczywiście!!!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata