Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: refinansowanie w 2026 roku - czy strategia ma sens?

Napisany przez zzzZZZzzz
Cześć wszystkim,

w połowie 2016 roku sfinansowałem hipotekę na okres 10 lat, a pozostały dług w 2026 roku wyniesie 205 000 €. Jednocześnie z kredytem wziąłem oszczędnościowy plan mieszkaniowy (BSV). Pierwotnym planem było pokrycie już w połowie tego długu z oprocentowaniem nominalnym 1,5% przez BSV.

W przyszłym roku przeszłabym do obszaru 60-miesięcznego [url]kredytu[/url] z opcją Forward, które obecnie w warunkach dla mnie dostępnych (60 miesięcy wstecznego okresu, spłata całości) zawierają się między 0,96% (10 lat) a 1,26% (15 lat). Spowodowałoby to moim zdaniem zbędność BSV. W takim przypadku opłaty za uruchomienie oraz koszty okazji związane z oszczędzaniem w ramach BSV, które nie zostały przelane na [url]kredyt[/url], byłyby bezcelowe - ale to była przecież świadoma gra na spadające stopy procentowe.

Ponieważ już przewertowałem w umyśle pewnie 20 różnych wariantów, chciałem zanotować moją aktualną ulubioną opcję i prosić o opinię doświadczonych członków. Jestem otwarty na podjęcie decyzji poprzez standardowych pośredników forumowych.

Dodatkowe pytanie: jaki byłby najlepszy sposób postępowania w przypadku BSV? Czy zrezygnować z niego, czy zamrozić składki i zostawić około 14 000 € na późniejsze wykorzystanie?

Wszystkie dane: Wartość nieruchomości gdzieś powyżej 400 000 €
[url]kredyt[/url] od 2016 roku:
Oprocentowanie: 1,18% p.a. Nominalnie, 1,21% p.a. Efektywnie
Pozostały dług w 2026 roku: 205 000 € (Stan na 01/2020, bez dodatkowych spłat)
BSV od 2016 roku:
Plan: Alte Leipziger Baufinanz 1,5%,
Kwota [url]kredytu[/url]: 40 000 €,
Stopa oszczędnosciowa: 50%,
Oprocentowanie [url]kredytu[/url]: 1,5% p.a. nominalnie,
Opcje: Podwojenie kwoty i 25% więcej przydziału | W związku z tym możliwe kwoty: 50 000 € (więcej przydziału), 80 000 € (podwojenie), 100 000 € (podwojenie i więcej przydziałów)
Pierwotny plan:
Spłacenie 205 000 € pozostałego długu za pomocą 100 000 € BSV z 1,5% oraz 105 000 € [url]kredytu[/url] na rynkowych warunkach (wtedy przypuszczalnie >1,5%)
Aktualny plan:
Wpłacenie 20 000 € z salda BSV oraz zaciągnięcie [url]kredytu[/url] z opcją Forward na 185 000 € z oprocentowaniem od 0,96% do 1,26% (10 - 15 lat, spłata całości)

Napisany przez 2tneub
Wpisałem to również do kalkulatora forwardów.
Czy jesteś pewien, że otrzymałbyś 0,96%? (prawdopodobnie Coba)
Wszyscy inni dostawcy są znacznie drożsi >1,3% (przy 10 latach).

Twierdzę, że musi być jakiś haczyk.

Napisany przez zzzZZZzzz
Dziękuję za Twoją odpowiedź :-)

Mimo że wartość obciążenia i moje dochody są dobre, nie można oczywiście być pewnym. Na razie mogę pracować tylko z tymi wartościami. Dobre warunki w CoBa wydają się być dostępne tylko przy pełnej spłacie. A kalkulator daje również wskazówkę odnośnie CoBa: Uwaga: W przypadku okresów karencji > 36 miesięcy, wymagane jest indywidualne zapytanie o warunki u doradcy Commerzbanku. Dlatego obliczenia FMH w przypadku takich kredytów z terminem zapowiedzi służą jako pierwsze wytyczne. Odchylenia od oferty Commerzbanku są możliwe (Źródło: Centrala Commerzbanku). Ale nawet 1,35% (10 lat) lub 1,42% (15 lat) efektywnie byłoby a) tańsze niż BSV i b) w przeciwieństwie do BSV pokryłoby całą pozostałą kwotę do spłaty.

Napisany przez tomy778
Ja bym zatrzymał BSV i dalej regularnie odkładał pieniądze.
Co do Forward, poczekalibyśmy. W końcu masz BSV na wylocie.
Nie sądzę, że stopy procentowe wzrosną. Raczej spadną, a być może zbliżą się do zera, a kto wie, być może za 1-2 lata nawet będą ujemne...

Napisany przez 2utopus
Osobiście nie dałbym się zwariować działając przedwcześnie, nawet jeśli mam BSV jako zabezpieczenie, i chociaż poczekałbym jeszcze 2-3 lata przed zakończeniem okresu obowiązywania oprocentowania – w przypadku [url]kredytów[/url] z opcją Forward również płaci się dodatkowe oprocentowanie za okres zapowiedzi – osobiście nie widzę obecnie znaczącego wzrostu stóp procentowych – raczej oczekiwałbym, że stopy mogą nawet spaść w razie osłabienia gospodarczego.

Napisany przez kub0185
Ja zastanawiałem się kilka razy, czy opłaca się zawrzeć umowę o oszczędzaniu budowlanym. W moim przypadku zawsze wychodzi lepiej dopłacać dodatkowo.

Ale już go masz. Ile musisz wpłacać miesięcznie, aby osiągnąć 100 000 przy 1,5%? Wygląda na to, że musi być zaoszczędzonych co najmniej 30 000 [url]euro[/url]. Wysokość raty spłaty kapitału będzie z pewnością również znacznie przekraczać 1000 [url]euro[/url]. Czy dasz radę sobie z tym finansowo?

Dobra, możesz też przełączyć się na inną stawkę 2,45%. Ale wydaje się, że obecnie jesteś taniej ze stałym oprocentowaniem.

Ja bym oszczędzał w BSV tylko absolutne minimum i zdecydowałbym się na decyzję 3 lata przed upływem 10 lat. Może wtedy okaże się, że BSV będzie opłacalny.

Napisany przez bruno68
"zzzZZZzzz,

leider teilen Sie nicht ihr Alter mit! Die Frage stellt sich ob Sie bis zum Rentenalter getilgt haben? Wenn nicht, wird es zum Renteneintritt sehr gefährlich, dass die Bank gesetzlich gezwungen ist, wegen fehlenden Einkommen die Reisleine ziehen muss und das untern Hammer kommt!

Seit 2016 spielt das Alter des Darlehnsnehmer eine Rolle!

Zu kub0185,

Ich habe mir auch schon ein paar mal überlegt ob es sinnvoll ist einen BSV abzuschließen. Bei mir kommt immer raus das Sondertilgen besser ist.

Das ist immer nur von der Bonität, Alter und verfügbares Einkommen abhängig!

Wer als Junger Mensch finanzieren will, das hat keine Probleme, sofern das Klimpergeld und Alter mitspielt! Aber bei der Anschlussfinanzierung da könnte es eng werden Frau und zwei Kinder gleiches Einkommen! da könnt eine finanzielle Lücke in der Berechnung der Riskabteilung auftun! Und nur die entscheidet über die Vergabe!

Wieviel muss du denn pro Monat einzahlen das du an die 100.000 1.5% rankommt. So wie ich das sehe muss dann mindestens 30.000 [url]euro[/url] angespart sein.

Dies Stimmt nicht, z3Z3z3 gibt an AL 50 % Ansparsumme! 40.000 BSV, 20.000 € Guthaben ergibt bei einer Laufzeit von 120 Monate von 166,70 €! Abzüglich VL und Zulagensparen von AG!

Für die Forwartdarlehn würde ich Raten mit 0,02 % Zuschlag monatlich rechnen, 60 Monate Vorlauf dementsprechend 1,20 % plus aktuellen Zinssatz für 15 Jahre 1,26 %, zusammen 2,46 % p. a.

Nun stellt sich die Frage in wie weit man mit der Zinssicherheit für 20 Jahre zufrieden ist oder alternativ darauf vertraut, das in den nächsten 5 Jahren nicht in die Hose geht!

z3Z3z3

Ihre Planung mit der Mehrzuteilungsoption sollten Sie unterlassen, da sonst eine Grundbucheintragung fällig wird! die wiederum eine Ablöse durch einen neuen Darlehnsgeber verhindert!

Ihr BSV könnte zum Termin mit 40.000 € und 20.000 € als Eigenkapital dargestellt werden, so könnte man diesen mit voller Summe von 40.000 € Darlehn bekommen! Die Tilgung würde sich zwischen 10 und 12 Jahre bewegen, 20.000 € durch 144 Monate mal 5 Promille monatlich würde die Tilgung in etwa 200 € kosten! Abzüglich VL und Zulagensparen von AG!

Dem entsprechen würden 40.000 € zur Modernisierung, Erneuerung oder eine Ersatzinvestition zur Verfügung stehen! Und das außerhalb einer Umschuldung, also keine weitere neuen Schulden hinzu!

Dementsprechend würden sich für Umschuldung mit 205.000 € in schlechtesten Fall mit Zinssicherung von heute eine Zinslast bei 15 Jahre mit 2,46 % und 205.000 € Salden 5.043 € Zinsen jährlich, 420,25 € monatlich fällig!

Als Volltiger für 1.139 + 420,25 € plus 200 € aus den BSV! 1. eff. Rate 1.760 €

Bei 165.000 € in schlechtesten Fall mit Zinssicherung von heute eine Zinslast bei 15 Jahre mit 2,46 % und 165.000 € Salden 4.060 € Zinsen jährlich, 339,00 € monatlich fällig!

Als Volltiger für 918 + 339,00 € plus 200 € aus den BSV! 1. eff. Rate 1.460 €

Ich habe großzügig gerechnet, da der Anteil an Zinsen in beiden Fälle sich mit jeder Rate verringert! Und der Tilgungsanteil steigt! Es könnte sein, das daher die Raten etwas zu hoch angesetzt sind.

bruno68
"

Napisany przez kub0185
Czy stopa oszczędzania wynosząca 50% w ramach BSV służącego do zabezpieczenia przed inflacją jest sensowna?

Napisany przez NaTwoim13
kub0185 pisze:
Czy 50% stopa oszczędzania w przypadku Bausparvertrag służącego do zabezpieczenia przed inflacją ma sens?

Nie, zdecydowanie nie, ponieważ z dzisiejszego punktu widzenia odsetki od Bausparvertrag zazwyczaj opłacają się tylko wtedy, gdy można uzyskać dużo kapitału obcego za niewielkie pieniądze własne.

Stopa oszczędzania wynosząca 50 % spowodowałaby zbyt długi czas oczekiwania na rozdział, podczas którego płaci się wysokie odsetki, podczas gdy możliwy kapitał spłaty pozostaje słabo oprocentowany w Bausparvertragu. Innymi słowy, oprocentowanie kredytu hipotecznego Bausparvertrag wynoszące 2,35 % przy stopie oszczędzania wynoszącej 25 % z reguły przyniesie korzystniejszy efekt niż 1,35 % przy stopie oszczędzania wynoszącej 50 %. Musi zostać zainwestowany zbyt duży kapitał (który jest słabiej oprocentowany w BSV w porównaniu z stopą odsetkową) i/lub czas do momentu przydzielenia (a tym samym płatność droższych odsetek kredytowych) jest zbyt długi.

W każdym przypadku, bez względu na czas do przydzielenia, stopę oprocentowania, stopę oszczędzania - wszystko to jest względnie elastyczne i formowalne w przypadku Bausparvertrag - oszczędzanie bardziej opłaca się przy mniejszym kapitale oszczędzania (i w wyniku tego gorszej stopy oprocentowania Bausparvertrag) i/lub szybszym przydziale.

Należy również wziąć pod uwagę stopę oprocentowania i spłaty kredytu hipotecznego z Bausparvertragu, która również ma wpływ na przydział. Po pierwsze, musi być to opłacalne - zwłaszcza tak, aby rata spłaty była podobna do stopy spłaty porównywalnego modelu anuitetowego lub innego modelu Bausparvertragu/Berechnung - i po drugie, taki drogo kupiony kredyt hipoteczny Bausparvertrag w pierwszej fazie nie może być spłacony w ciągu 3-4 lat, aby był opłacalny przez cały okres trwania kredytu.

Napisany przez NaTwoim13
bruno68 pisze:
zzzZZZzzz,

niestety nie podajesz swojego wieku! Pytanie brzmi, czy do czasu emerytury spłacisz dług? Jeśli nie, to w momencie przejścia na emeryturę może być bardzo niebezpiecznie, ponieważ bank jest prawnie zobowiązany do zerwania umowy z powodu braku dochodu i przejęcia nieruchomości na licytację!
Od 2016 roku wiek kredytobiorcy odgrywa rolę!

1) Powiedz mi, czy sądzisz, że jakikolwiek bank ma zainteresowanie prowadzeniem licytacji przymusowej po wieloletnim, częściowo dziesięcioletnim udanym przebiegu kredytu? Skąd wziąłeś te nonsensowne, wręcz obłąkane twierdzenia?

Z jednej strony wiele zmieniło się w wykonaniu kredytów mieszkaniowych, z drugiej strony dokonano również korekt w prawie.

Prawie żaden bank nie wymaga, aby finansowanie nieruchomości było spłacane do wieku emerytalnego z punktu widzenia kalkulacji, chociaż oczekujełby tego, gdyby przepisy dotyczące kredytów mieszkaniowych tak to nakazywały lub zakładały.

Dla kredytów hipotecznych na przyszłość rozważyłbym raty z dodatkową stawką 0,02% miesięcznie, 60 miesięcy dla poprzedniego okresu, co daje łącznie 1,20% plus aktualna stopa procentowa na 15 lat 1,26%, razem 2,46% w skali roku.
2) Ponownie, zupełnie błędne, z jednej strony istnieją także banki, które przyjmują niższą stawkę, z drugiej zaś - w zależności od banku - niektóre nie obciążają dodatkową opłatą przez pierwsze 6-12 miesięcy.

z3Z3z3

Powinieneś zrezygnować z planowania z opcją dodatkowego przydziału, ponieważ skutkuje to koniecznością wpisu hipotecznego, co z kolei uniemożliwia spłatę przez nowego kredytodawcę!

3) Dlaczego tak? Zastawy hipoteczne istnieją, są przekazywane!

Twoje BSV mogłoby zostać zaprezentowane na spotkaniu z kwotą 40 000 € i 20 000 € jako kapitał własny, w ten sposób można by dostać całą kwotę kredytu w wysokości 40 000 €!

4) Jak to ma być zrealizowane? W większości przypadków dodatkowe wpłaty i/lub zwiększenia do minimalnej oszczędności są niemożliwe, a nawet niedozwolone!

Niemożliwe Bruno, z Tobą zawsze jest coraz gorzej!

Napisany przez kub0185
Czy planowano, że stopień oszczędności wynoszący 50% zostanie dostosowany przy podwojeniu sumy [url]kredytu[/url] hipotecznego?

Napisany przez zzzZZZzzz
Dziękuję wszystkim za wasze odpowiedzi!

@tomy778 @utopus: Prawdopodobnie to najlepsze rozwiązanie. Czekanie na to, co przyniesie przyszłość, nie jest moją mocną stroną (patrz na BSV)

@kub0185: Jak już wspomniał noelmaxim: istniały lepsze sposoby zabezpieczenia przed wzrostem oprocentowania. Wtedy uważałem, że niskie opłaty za zakup (1,6% od początkowej sumy, co daje 0,64% od ostatecznej sumy po podwojeniu i dodatkowym przydziale) były urokliwe.
Pozostaje 50% przy podwojeniu (wówczas 40 tys. z 80 tys.), tylko przy dodatkowym przydziale stopa oszczędzania spada (wtedy 40 tys. z 100 tys.). Zawsze jest się mądrzejszym po fakcie (lub można było skorzystać z lepszych rad wcześniej).

@bruno68: Jak zawsze trochę chaotycznie/nieprawidłowo, ale to olewam.

Napisany przez NaTwoim13
Opłata w Old Leipziger była jednak z zasady właściwym wyborem.

Napisany przez kub0185
To rozdzielenie wyboru można pewnie zmienić na bardziej sensowną wartość. Zadzwoniłeś do kasy oszczędności mieszkaniowych?

Kto ci polecił/ sprzedał ten taryf?

W obecnych taryfach Alte Leipziger można przejść także na warianty z wyższymi oprocentowaniami, co daje więcej sensu, bo można spłacać dłużej. Przypuszczam, że chcesz spłacić 200 000 przez co najmniej 10 lat.

Napisany przez NaTwoim13
kub0185 pisze:
Ta alokacja głosów na pewno może zostać zmieniona na bardziej sensowną wartość. Może zadzwonić do kasy oszczędnościowo-budowlanej?

Jaka jest bardziej sensowna wartość, albo co masz na myśli?

Napisany przez kub0185
Nie mam kalkulatora ani nie znam wszystkich szczegółów umowy. Jeśli jest podobny do obecnej, podejrzewam, że wynosi od 20% do 30%, na pewno nie 50%.

Napisany przez bruno68
Ja, ja z3Z3z3,

Może powinniście przeczytać załączony plik z waszymi stawkami AL neo niski (1,6%)

Wynik kalkulatora oszczędności mieszkaniowych.pdf

Powinniście przeczytać ostatnią stronę 5 razy!

Tutaj jest problem z zrozumieniem pojęcia Opcja dodatkowego przydziału. Nie oznacza to zwiększenia kwoty oszczędności kwotowych, ale jedynie możliwość obniżenia stopnia oszczędności z 50% do 30% kwoty oszczędności przeznaczonej na budowę mieszkania! Dodatkowym warunkiem jest spłata kwoty zadłużenia w ciągu 3 lat po przydziale!

Oznacza to po prostu, że rata odsetkowo-kapitałowa w wysokości około 1 060 € musi być spłacana miesięcznie! Patrz również Kalkulator oszczędności mieszkaniowych.pdf

Czy również możliwe jest wcześniejsze rozwiązanie umowy oszczędnościowej mieszkaniowej?

Jeśli chodzi o wcześniejsze zakończenie umowy oszczędnościowej mieszkaniowej, bardziej podejrzewam niezgodne z warunkami dłużnika ustanowionymi w akcie cesji do umowy głównego [url]kredytu[/url]! Zgodnie z tym, wierzyciel może w każdej chwili skorzystać z prawa do natychmiastowego wypowiedzenia umowy z uwagi na niezadawalające postępowanie dłużnika zgodnie z warunkami umowy!

Więc jeśli mówię chaotycznie, nie jest to moja wina, lecz wynika z tego, że mnie źle zrozumieliście! Dodatkowo, nie zrozumieliście swoich wcześniejszych umów kredytowych i finansowych!

Zakładam, że taka zaciągnięta finansowanie w zasadzie gdyby zostało zrefinansowane, pęknie ze względu na niskie dochody w momencie refinansowania! M.in. z powodu planowanego przejścia na emeryturę lub zbliżania się do emerytury!

Przedstawiam to jako: Jego zachowanie jako pośrednika jest albo wynikiem nieświadomości albo celowym doprowadzeniem dłużnika do bankructwa w chwili refinansowania!
Proszę nie oskarżać publicznie pośrednika! Ponieważ nie będziecie w stanie udowodnić sądowo jego świadomego działania na waszą szkodę

Gdybyście skorzystali z takiej opcji dodatkowego przydziału na czas refinansowania, wasze comiesięczne obciążenie odsetkami i spłatami kapitału poszłoby w górę!

Zamiast 200 € miesięcznie dla AL neo, teraz musielibyście płacić miesięcznie 1 060 € za 40 000 € oraz spłacać 165 000 na 15 lat do emerytury po 918 €, plus odsetki (2,46 %) 339,00 € miesięcznie, co razem wynosiłoby 2 317 €!
Dodając aktualny próg egzekucyjny w wysokości 1 180 €, musielibyście zarabiać miesięcznie ponad 3 500 € netto!

Ponieważ rosnący corocznie próg egzekucyjny nie poprawia waszej sytuacji, mimo zwiększających się dochodów rocznych!

Bądźcie wdzięczni, że zapytaliście 5 lat wcześniej, gdy jeszcze możecie skorygować błędy finansowe, czego rocznie nie może zrobić już 50 do 60 tysięcy właścicieli domów!

Dla kub0185,

Wielu nie oczekiwało, że pojęcie Opcja dodatkowego przydziału nie prowadzi do zwiększenia kwoty [url]kredytu[/url], a jedynie do obniżenia stopnia oszczędności!

bruno68

Napisany przez zzzZZZzzz
bruno68 pisze:
Tak więc jeśli mówię chaotycznie, to nie dlatego, że ja tak mam, tylko dlatego, że nie potraficie mnie zrozumieć!

O tak, tak. Zrozumiałem cię:-)
Produkt, który wybrałeś, nie jest tym, o którym mówiłem. Napisałeś swój esej całkowicie nadaremnie.

Napisany przez kub0185
To, że w BSV zmienia się stopień oszczędzania przy takiej samej wpłacie, jest normalnym i logicznym wnioskiem przy wielokrotnej alokacji. Zawsze było dla mnie jasne, jak bardzo wpływa to na stopę spłaty, nie jest mi to jednak jasne.

Teraz pytanie brzmi, co zrobić z BSV. Jaki rodzaj BSV masz teraz? Napisałeś, że masz AL z 1,5%.

Napisany przez NaTwoim13
bruno68 pisze:
Ja, ja z3Z3z3,

Być może powinniście przeczytać załącznik, twój cena AL neo niedrig (1,6%)

Takiego cennika nie było w 2016 roku!

Wynik kalkulatora budżetowego.pdf

Powinieneś przeczytać ostatnią stronę 5 razy!

Tutaj pojawia się problem z rozumieniem pojęcia "Opcja Przydziału Dodatkowego". Nie oznacza to zwiększenia sumy oszczędności budowlanych, ale jedynie obniżenie stopnia oszczędności z 50 % do 30 % sumy oszczędności budowlanych! Warunkiem dodatkowym jest spłata kwoty zadłużenia w ciągu 3 lat od przydziału! ????????????????????

Oznacza to, że miesięczna rata odsetkowa i spłaty, powinna być w wysokości około 1.060 €! Patrz również Kalkulator oszczędności budowlanych.pdf

Czy możliwe jest wcześniejsze zakończenie umowy o oszczędności budowlanej?

Przy wcześniejszym zakończeniu umowy o oszczędności budowlanej, stawiam raczej na naruszenie przez dłużnika warunków umowy cesji do głównej umowy kredytowej! Pozwala to wierzycielowi w każdej chwili skorzystać z prawa do wcześniejszego rozwiązania w związku z naruszeniem warunków umowy przez dłużnika!

Jeśli więc mówię chaotycznie, nie jest to moja wina, tylko dlatego, że nie zrozumieliście mnie! Jednocześnie nie zrozumieliście również waszych ówczesnych umów kredytowych i finansowania!

Założę się, że taka przeprowadzona finansowanie generalnie się zawala podczas refinansowania, ze względu na brak wystarczających dochodów w momencie refinansowania! Między innymi z powodu zbliżającej się lub już następującej emerytury!

Zinterpretuję to zachowanie pośrednika jako albo wynik nieświadomości, albo jako celowe sprowadzenie dłużnika do niewypłacalności w chwili refinansowania!
Proszę nie publicznie oskarżać pośrednika! Ponieważ nie jesteście w stanie potwierdzić sądowo jego świadomego działania gospodarczego na waszą szkodę

Gdybym więc zwrócił się w momencie refinansowania do tak zwanej opcji przydziału dodatkowego, wasze miesięczne obciążenie odsetkami i spłatą wystrzeliłoby w górę!

Zamiast moich zakładanych 200 € za AL neo, teraz miesięcznie 1.060 € za 40.000 €, a ponadto spłaty 165.000 przez 15 lat, do emerytury 918 €, plus odsetki (2,46%) 339,00 € miesięcznie do zapłaty z 2.317 €!
Jeśli doliczymy obecną kwotę niewspółodpowiednia zgodnie z egzekucją, 1.180 €, musicie zarabiać więcej niż 3.500 € netto miesięcznie!

Ponieważ kwota wolna od egzekucji wzrasta rocznie, to nie zmienia to waszej sytuacji, chociaż roczny dochód również rośnie!

Bądźcie zadowoleni, że zapytaliście 5 lat wcześniej, nadal możecie poprawić błędy finansowe, czego nie może zrobić obecnie rocznie 50 do 60.000 posiadaczy domów! ?????????????????????????????????????????????????? ?????

Do kub0185,

wielu nie spodziewało się, że pojęcie "opcja przydziału dodatkowego" nie prowadzi do wyższej kwoty pożyczki, lecz do obniżenia stopnia oszczędności! Poprzez obniżenie stopnia oszczędności, uzyskuję wyższe roszczenie kredytowe!!!

bruno68

Bruno, zaczynam się coraz bardziej przyzwyczajać do twojego (niezamierzonego) slapsticku!

Napisany przez bruno68
"Kub0185,

Deine Frage

Was man zzzZZZzzz jetzt raten soll ist doch die Frage. Was für eine BSV hast du denn jetzt. Du hast geschrieben, dass du den AL mit 1,5% hast.

Auch ein Irrtum, denn die 1,5 % beziehen sich auf den nominalen Zinssatz des Darlehens! Nicht aber die in Klammern gesetzten 1,6 %! Die (1,6 %) in Klammern bezieht sich ausschließlich auf die Abschlussgebühr! Denn es gibt den gleichen Tarif mit (1,0%), da gilt das gleiche! Aber mit grottenschlechten Bedingungen für den Kunden!

Die Al bietet alle Tarife mit zwei AG an: einmal 1,0 % und 1,6 % AG der BSS des BSV.

Wobei der Begriff BSSa vorrangig, die Bewertungssumme zur Berechnung der Abschlussgebühr eines Bausparvertrages gemeint ist!

Es gibt den gleichen Begriff BSSb innerhalb BSV, das für das Ranking nötig ist! Es sind nämlich 2 Punkte notwendig, um in das Zuteilungsverfahren zu gelangen:

Die Mindestpunktezahl und den vereinbarten Ansparungsgrad in % der BSSa, ohne die beiden Punkte kommt der BSV nicht in die Regelzulassung des Zuteilungsverfahrens! Ich kenne nur eine BSK, die eine Art Mehrzuteilungsoption in ihrem Programm noch hat, bei der die Möglichkeit besteht, die Regelzulassung des Zuteilungsverfahrens zu umgehen!

Kub0185, das Lachen vieler Kunden wird im Herbst dieses Jahres bei vielen Kunden verstummen, wenn die 5-Jahres-Finanzierungen nach der neuen Regen-Immobilien-Darlehensvermittlungsrichtlinie auslaufen! Der 22.03.2021 ist der Stichtag dafür, analog 6 Monate früher, ab dem 21.09.2020!

Wenn den Kunden eine Umschuldung seitens der Banken und Bausparkassen verweigert wird, kommt man als Vermittler sehr schnell in Verdacht der persönlichen Bereicherung an den Schuldnern! Und wenn die vornormierten Beratungsprotokolle als Entlastung des Vermittlers fungieren sollen! Umso erstaunter werden diese Vermittler sein, dass diese Protokolle eher Sie belasten, denn entlasten!

Es steht z3Z3z3 jederzeit frei, zwei Briefe zu schreiben!

Zum einen an die Alte Leipziger mit 3 Fragen

a) einen vollständigen Ablaufplan des BSV, ohne Mehrzuteilungsoption, mit einem unverbindlichen Termin der Zuteilung und voraussichtlichem Auszahlungstermin

b) einen vollständigen Ablaufplan des BSV, mit Mehrzuteilungsoption, mit einem unverbindlichen Termin der Zuteilung und voraussichtlichem Auszahlungstermin

c) ob eine Abtretungsurkunde an den Hauptgläubiger vorliegt? Oder dass es keine Bedingungen vorliegen, die einer anderweitigen Verwertung ausschließen (u.a. Übertragung auf die Kinder)

Zum anderen dann den Darlehensgeber mit einer Frage:

a) ob eine Abtretungsurkunde an den Hauptgläubiger vorliegt? Oder dass es keine Bedingungen vorliegen, die einer anderweitigen Verwertung ausschließen (u.a. Übertragung auf die Kinder).

Beide Briefe min. Einschreiben, Einwurf frankieren! Damit es zumindest den Beweis des Absendens und Zugangs gibt! Was aber nichts über den inhaltlichen Brief aussagt! Das muss dann noch eine urkundliche Stempelung erfolgen, von einer Person, der man öffentlichen Glauben schenkt! zum Beispiel im Ortsgericht oder beim Notar!

Vielleicht sollte es z3Z3z3 dies zu seiner eigenen Sicherheit mal machen!

bruno68
"

Napisany przez zzzZZZzzz
Cześć bruno.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata