Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Ocena zmiany z ubezpieczenia zdrowotnego na ubezpieczenie prywatne

Napisany przez Anonymos1900
Witam drogie forum,

od jakiegoś czasu zastanawiam się nad zmianą na prywatne [url]ubezpieczenie[/url] zdrowotne i w jakim stopniu się to opłaca długoterminowo. Jestem świadomy, że wiele zależy od różnych czynników.

O mnie:
- Zawód: Pracownik inżynier
- Dochód: około 20% powyżej JAEG
- Dzieci: obecnie brak, planowane jest jedno, maksymalnie dwoje
- Oferta PKV (wysokiej jakości pakiet) to około 400 [url]euro[/url] miesięcznie jako wkład własny (u dużego dostawcy)
- Oprócz najwyższego pakietu ubezpieczenia zdrowotnego w GKV mam dodatkowe [url]ubezpieczenie[/url] dentystyczne i [url]ubezpieczenie[/url] pielęgnacyjne
- Różnica lub oszczędność wynikająca z PKV w porównaniu do GKV to obecnie około 100 [url]euro[/url] miesięcznie wraz z dodatkowymi ubezpieczeniami, ale bez ewentualnych zwrotów składek na cele oszczędnościowe

Z góry dziękuję za wszelkie poważne oceny, doświadczenia lub uzasadnione opinie!

Pozdrowienia

Napisany przez florianmeier
- Jako pracownik zawsze oszczędza się niestety tylko połowę. - Jako pracownik nie możesz po prostu zatrudnić swojej żony i umieścić jej w kasie. - Oszczędność 100 EUR byłoby dla mnie za mało, zwłaszcza jeśli weźmiemy pod uwagę, że składki powyżej 50 lat znacznie rosną, a pracodawca płaci tylko połowę składek AOK, więc zabawa bez dziecka staje się droga.+ Składki na [url]ubezpieczenie[/url] zdrowotne stają się coraz droższe. W tym roku składki wzrosną w połowie roku, aby emeryci (i niemobilni wyborcy) tego tak bardzo nie zauważyli (na pewno otrzymają podwyżkę w wysokości 3,x% od 1.7.20)+ Świadczenia od kas chorych będą musiały zostać ograniczone, aby składki nie rosły dalej+ Rejestracja na wizyty odbywa się naprawdę szybko+ W wieku około 30 lat jest się jeszcze wystarczająco młodym+ Zwrot składek otrzymuje tylko pracownik, więc własny wkład jest zazwyczaj dość niewielki Jako długoleniwy zadowolony ubezpieczony prywatnie, wolałbym [url]ubezpieczenie[/url] prywatne, jednak szukałbym tańszej oferty i umawiałbym się z pracodawcą na podwyżkę w wysokości oszczędzonego udziału pracodawcy.

Napisany przez Peter Wolnitza
>>>> - Oferta PKV (wyższa taryfa) około 400 [url]euro[/url] miesięcznie własna opłata (u dużego dostawcy)

Nie, coś tu nie gra.
Nie ma wysokich taryf za 400.- €, przepraszam.

Albo trzeba bardzo dokładnie zastanowić się, co rozumie się przez wyższy.
Chodzi o coś więcej niż pokój dwuosobowy i 80% na protezy zębowe.

Brzmi raczej jak taryfa dla początkujących z obniżoną rezerwą na starość.

Napisany przez Malapascua
Anonymos1900 pisze:
Witajcie drodzy użytkownicy forum,

Już od pewnego czasu zastanawiam się nad przejściem do prywatnej opieki zdrowotnej (PKV) i jak opłacalne lub warte zachodu może to być długoterminowo. Mam świadomość, że wiele zależy od różnych czynników.

Długoterminowo rzecz ujmując, PKV nigdy nie jest opłacalne dla nieurzędników. Zawsze jest znacznie droższe.

- Dzieci: obecnie brak, planowane jest jedno, maksymalnie dwoje

To będzie droga zabawa w PKV. ubezpieczenie rodzinne nie jest możliwe, musisz ubezpieczyć każde dziecko osobno.

Napisany przez Anonymos1900
Peter Wolnitza pisze:
>>>> - Oferta ubezpieczenia zdrowotnego prywatnego (wyższej jakości plan) około 400 euro miesięcznie koszt własny (u dużego dostawcy)

Nie, tutaj coś nie gra.
Nie ma wysokiej jakości planów za 400 EUR, przepraszam.

Albo trzeba by bardzo dokładnie zastanowić się, co rozumie się przez wyższą jakość.
Chodzi tutaj o nieco więcej niż dwuosobowy pokój i 80% na leczenie stomatologiczne.

Wydaje mi się, że to raczej taryfa dla początkujących z obniżoną rezerwą na starość.

Najpierw dziękuję za wasze opinie!

Jak wiadomo, zawsze można poprawić, porównuję oczywiście przede wszystkim z usługami GKV.

Porównywalny np. byłby pakiet aktimed plus 100 Allianz z kilkoma dodatkowymi zabezpieczeniami.

Jeśli teraz dodałbym do GKV dodatkowe ubezpieczenia, takie jak zasiłek dzienne, dwa łóżka szpitalne itp., różnica byłaby oczywiście jeszcze większa

Napisany przez Experte
Anonymos1900 pisze: Cześć drogie forum, od jakiegoś czasu zastanawiam się nad zmianą na prywatne ubezpieczenie zdrowotne (PKV) i czy długoterminowo się to opłaca. Jestem świadomy, że wiele zależy od różnych czynników. Oto moje dane: - Wiek: około 30 lat - Zawód: Pracownik inżynier - Dochód: około 20% powyżej JAEG - Dzieci: obecnie brak, planowane jest jedno, maksymalnie dwoje - Oferta PKV (wysoki poziom) około 400 euro miesięcznie jako wkład własny (u dużego dostawcy) - Oprócz maksymalnego ubezpieczenia GKV, mam dodatkowe ubezpieczenie stomatologiczne i ubezpieczenie pielęgnacyjne - Różnica lub oszczędność z tytułu PKV w porównaniu z GKV to obecnie około 100 euro miesięcznie, wliczając dodatkowe ubezpieczenia, jednakże bez ewentualnych zwrotów składek na potrzeby oszczędności Będę wdzięczny za każdą poważną ocenę, doświadczenie lub uzasadnioną opinię! Pozdrowienia
Brak mi informacji! Piszesz, że planowane są dzieci, ale co z twoją żoną? Czy gdy dzieci się urodzą, ma przerwać pracę i zajmować się nimi w domu? W takim przypadku musiałbyś ją również ubezpieczyć prywatnie lub jej połowiczny dochód zostałby uwzględniony przy obliczaniu jej GKV. W przeciwnym razie zakładam, że dochód twojej żony jest niższy niż twój i również niższy niż JAEG, co oznaczałoby, że dzieci musiałbyś ubezpieczyć prywatnie lub jako dobrowolni członkowie GKV (koszt około 190 € miesięcznie na dziecko). Czy już o tym myślałeś? Na pewno twoje ubezpieczenie nie wyjaśniło ci tego. Oferta PKV (wysoki poziom) około 400 euro miesięcznie jako wkład własny (u dużego dostawcy) Jeśli musisz sam płacić stawkę 400 €, całkowity miesięczny składka wynosiłaby 800 €, ponieważ połowę składki płacisz sam, a drugą połowę pokrywa pracodawca. Oszczędności przestaną istnieć, gdy urodzą się dzieci. Oprócz maksymalnego ubezpieczenia GKV, mam dodatkowe ubezpieczenie stomatologiczne i ubezpieczenie pielęgnacyjne ubezpieczenie stomatologiczne musiałbyś anulować, ponieważ nie działa to dodatkowo do pełnego ubezpieczenia PKV. Nie radziłbym ci zmieniać na PKV.

Napisany przez Experte
<< Jako długoletni zadowolony prywatnie ubezpieczony wolę PKV, ale chciałbym znaleźć tańszy plan i uzgodnić z pracodawcą podwyżkę wynagrodzenia w wysokości oszczędzonej składki pracodawcy. Ale jaki nonsens! Pracodawca musi pokryć 50% składki ZUS!

Napisany przez Experte
pisze: Langfristig opłacalne w sensie finansowym nie jest prywatne ubezpieczenie zdrowotne dla osób spoza służby cywilnej. Zawsze jest znacznie droższe. Ten luksus w ramach prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego będzie kosztowny. Brak ubezpieczenia rodinnego, musisz każde dziecko ubezpieczyć osobno.
W tym przypadku masz rację, ale w wielu przypadkach ubezpieczenie zdrowotne prywatne jest opłacalne, jeśli przestrzegasz następujących zasad. Nie stawiaj oszczędności na pierwszym miejscu, ale wpłacaj oszczędności albo na emeryturę pracowniczą, albo na rentę Rürup, a następnie pokrywaj składki do prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego z dochodów z tych inwestycji kapitałowych.

Napisany przez Freeliner
Experte pisze: ubezpieczenie zdrowotne, jednak poszukać tańszego planu i uzgodnić z pracodawcą podwyżkę w wysokości zaoszczędzonej składki pracodawcy. Co za bzdury! Pracodawca musi wnieść 50% składki na ubezpieczenie zdrowotne!
To, co nazwałeś bzdurą, może po prostu przeczytaj jeszcze raz i zastanów się nad tym... może wtedy kliknie i zostanie zrozumiane nawet przez eksperta.

Napisany przez Experte
Freeliner pisze: To, co nazwałeś bzdurami, może po prostu przeczytaj jeszcze raz, pomyśl o tym ... może wtedy zrozumiesz, co znaczy kliknąć i będzie zrozumiane także przez eksperta.
Przecież tu nie jesteśmy w teleturnieju! Jeśli masz na myśli coś innego, powinieneś nauczyć się wyrażać się poprawnie! Najpóźniej gdy będzie miał dzieci, pracodawca będzie musiał zapłacić pełną składkę - więc nie ma mowy o oszczędzaniu składek pracodawcy!

Napisany przez Freeliner
Experte pisze: Tutaj nie jesteśmy w quizie! Jeśli masz na myśli coś innego, powinieneś nauczyć się wyrażać się poprawnie! Przynajmniej gdy będzie miał dzieci, pracodawca będzie musiał zapłacić pełną odpowiednią składkę - więc nie oszczędzać na udziałach pracodawcy!
1. Nie ja to napisałem, tylko FlorianMeier 2. napisał to ogólnie zrozumiale, tylko wydaje się, że ekspert nie rozumie 3. ....może jednak warto nauczyć się czytać?! Po prostu przeczytaj wszystko jeszcze raz, być może nawet trochę wolniej, aby zrozumieć...... Jestem przekonany, że dasz radę

Napisany przez Experte
Aha, pan Quizmaster chce kontynuować. Kim jest więc Florian Meier? Jaki żeton mogę wybrać!

Napisany przez Freeliner
Experte pisze: Kto jest więc Florian Meier? Na co mogę zatem wybrać Jokera!
Florian Maier to ten, którego zacytowałeś o 00:39 jako "bzdura". Naprawdę jesteś ekspertem, szapki z głów:-)??

Napisany przez Experte
Jeśli zgadzasz się ze mną, to wszystko jest w porządku!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata