Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Urzędnik na okres próbny, kredytobiorca

Napisany przez manfred_berlin
Cześć,

planowany jest przeprowadzka z stolicy do Szlezwiku-Holsztynu. Chciałbym tam nabyć następującą nieruchomość:

Cena 189 000 €
Podatek od nabycia: 6,5 %
Pośrednik: 3,57 %
Notariusz i księga wieczysta 2 %

Kod pocztowy 25xxx, powierzchnia mieszkalna 200 m², działka 1000 m²
Konieczne są jedynie prace remontowe. 20 000 € własnego kapitału.

Jestem urzędnikiem na próbę (2 lata pozostałego okresu próbnego), wynagrodzenie netto 2390 € pomniejszone o 300 PKV. 204 € zasiłek rodzinny.
1 dziecko, jeden samochód, brak innych zobowiązań finansowych. Chcę być jedynym kredytobiorcą.

Dążę do wiązania oprocentowania na 20-25 lat. Moja historia kredytowa w Schufa jest czysta.

Jaki stopa procentowa jest możliwa do uzyskania? Czy finansowanie jest w ogóle możliwe? Jakie wiązanie oprocentowania jest sensowne? [url]kredyty[/url] KfW odstraszają mnie ze względu na krótką okresowość oprocentowania i brak możliwości dodatkowej spłaty. Spłata 3% lub, jeśli to możliwe, wyższa.

Miesięczna rata do 900 € jest możliwa.

Będę wdzięczny za wszelkie porady. Pozdrowienia

Napisany przez NaTwoim13
Jakie będą koszty remontu?

Napisany przez NaTwoim13
189.000,00 € / 20 Jahre fest / nom. 2,11 % / eff. 2,15 % / Zins-, und Tilgungsrate 765,45 € /
Tilgungssatz 2,750 % / Sondertilgungsoption 5,00 % / BZ freie Zeit 6 Monate

Nie będzie możliwe zaoferowanie wyższej raty odsetkowej i spłaty w wysokości 765 [url]euro[/url].

Napisany przez manfred_berlin
Dziękuję za szybką odpowiedź.

Koszty remontu nie powinny być finansowane, najpierw zostaną przeprowadzone, a potem opłacone z normalnych dochodów. Wyższa rata nie jest możliwa, ponieważ moje obecne dochody nie pozwalają na więcej.

Na nowym stanowisku pracy będę otrzymywać wyższą pensję oraz lepszą klasę podatkową. Czy przyszłe dochody mogą być brane pod uwagę? Będę tam zarabiał/a 3100 € netto i płacił/a o 100 € mniej na [url]ubezpieczenie[/url] zdrowotne.

Z drugiej strony, mogę zaoszczędzić różnicę do 950 € i użyć jej na dodatkową spłatę.

Mam nadzieję, że moje pytanie nie jest niewłaściwe, ale chciałbym rozszerzyć moją prośbę o informacje.

Cena domu: 150.000 €. Koszty remontu: 30.000 € (ogrzewanie, dach), oraz dodatkowe opłaty jak wyżej. Czy jest to również wykonalne? Czy koszty remontu będą wypłacone bezpośrednio? Czy pozostanie to przy obecnym oprocentowaniu? Czy istnieje możliwość obniżenia oprocentowania? Może być dostępny kapitał własny do 7000 € z rodziny.

Pozdrowienia

Napisany przez NaTwoim13
Przyszłe dochody mogą być uwzględnione tylko wtedy, gdy zostaną one uzyskane natychmiast i/lub można udowodnić, że tak się stanie. Nie ma to jednak większego znaczenia, ponieważ mają Państwo opcje zmiany oprocentowania od 1% do 5%, czyli mogą Państwo zawsze zwiększyć oprocentowanie [url]kredytu[/url]. Werden bei den Dach-, und Heizungssanierungen Eigenleistungen getätigt? 7.000 [url]euro[/url] dodatkowego kapitału nie powoduje zmniejszenia obciążenia, zamiast tego potrzebne jest 5% na kwotę 189.000 [url]euro[/url], czyli wymagane jest 9.450 [url]euro[/url], aby obniżyć obciążenie z 100% do 95%, co obniży oprocentowanie z 2,11% do 1,85%. Inaczej mówiąc, jeśli pożyczą Państwo 179.400 [url]euro[/url], oprocentowanie spadnie do 1,85%. Należy również wspomnieć, że zawsze obliczam koszty notarialne jako 1,5%, ponieważ jest to bliższe rzeczywistości niż 2%. Ponadto, jeśli chciałbym kupić [url]Dom[/url] z pośrednictwem agencji nieruchomości, poprosiłbym agenta o podwyższenie ceny zakupu o prowizję i o zwrócenie jej przez sprzedawcę. Chociaż zapłacę nieco więcej podatku od nieruchomości, to obniżę wartość obciążenia, co w Państwa przypadku pozwoliłoby obniżyć wartość obciążenia o np. 6.747 [url]euro[/url], co zbliżałoby się do osiągnięcia granicy obciążenia wynoszącej 95%.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata