Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy można zrefinansować kredyt hipoteczny?

Napisany przez Brego81
Cześć, mam pytanie na temat refinansowania.

Znalazłem bank, który oferuje o wiele lepsze warunki [url]kredytu[/url] hipotecznego niż moje dotychczasowe bank [url]hipoteczny[/url]. Nie szukałem tego specjalnie, jednak podsłuchałem ostatnio rozmowę znajomych podczas spotkania i później dokładniej się dowiedziałem.

Czy ktoś tutaj to już przerabiał? Jakie są tego konsekwencje, czy z reguły jest to nieskomplikowane?

Napisany przez NaTwoim13
W zasadzie zmiana banku, [url]refinansowanie[/url] jest możliwe, nieskomplikowane i pod względem kosztów przewidywalne, jednak należy sprawdzić, czy istniejące [url]kredyty[/url] można uregulować ze względu na konfigurację umowy (np. okres stałego oprocentowania). Jakie są Państwa [url]kredyty[/url] i w jaki sposób określony jest okres stałego oprocentowania w umowach?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć Brego81, zwykle nie możesz refinansować [url]kredytu[/url] przedwcześnie podczas trwania umowy dotyczącej oprocentowania.
Jeśli jednak masz [url]kredyt[/url] z oprocentowaniem na okres dłuższy niż 10 lat, zgodnie z Kodeksem Cywilnym możesz spłacić [url]kredyt[/url] przed terminem.

Jedną z możliwości jest zabezpieczenie oprocentowania po zakończeniu okresu obowiązywania oprocentowania poprzez [url]kredyt[/url] forwardowy.

Pytanie brzmi, na jak długo jeszcze obowiązuje u Ciebie umowa dotycząca oprocentowania? Kiedy został zaciągnięty [url]kredyt[/url]?

Napisany przez NaTwoim13
Bankkaufmann pisze:
Witaj Brego81, w trakcie wiązania oprocentowania zwykle nie można zwykle zrefinansować wcześniej kredytu.
Jeśli masz kredyt z wiązaniem oprocentowania dłuższym niż 10 lat, zgodnie z BGB można jednak wcześniej spłacić kredyt.

Możliwe jest również zabezpieczenie oprocentowania po zakończeniu wiązania z przyszłym kredytem.

Pytanie, które się pojawia, to jak długo jeszcze trwa wiązanie oprocentowania u Ciebie? Albo kiedy został zaciągnięty kredyt?

Musiało zostać napisane równolegle - nie mając świadomości mojego postu.

Napisany przez Agio
Przed podjęciem jakichkolwiek działań zalecam Ci skonsultowanie się z odpowiednią osobą.
Dla nas ważne będzie również poznanie kilku warunków umowy. Może skontaktuj się z lokalnym biurem ochrony konsumentów, na pewno tam Cię dobrze doradzą: https://www.verbraucherzentrale.de/

Może się bowiem zdarzyć, że bank nałoży na Ciebie tzw. odszkodowanie za wcześniejszą spłatę, a to nie są małe kwoty!
Co jednak może Ci pomóc: Orzecznictwo stwierdziło, że wiele pouczeń o prawie odstąpienia udzielanych przez instytucje kredytowe, eksperci mówią o 80 procentach na poziomie federalnym, ma błędy prawne. Umowa kredytowa jest zatem nieważna, kredytobiorcy mogą ją wypowiedzieć w dowolnym momencie. Źródło: https://www.baufinanzierungtest.net/...festschreibung

Moja ciocia również musiała się nad tym zastanowić po nagłej śmierci swojego męża, co zdecydowanie nie było łatwe. Faktycznie musiała podjąć walkę z bankiem na drodze prawnej i ostatecznie wygrała.
Oczywiście mam nadzieję, że nie będziesz musiał/a tak daleko się posunąć, bo spór sądowy zawsze jest stresujący.

Powodzenia!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata