- śr lip 22, 2009 5:25 pm
Cześć wszystkim,
w roku 2005 dostałem kredyt w banku na kwotę 31 000 €. Od tego czasu zawsze spłacałem raty. Pod koniec zeszłego roku straciłem pracę (niestety nie wykupiłem ubezpieczenia od utraty pracy) i mój syn zaczął odbywać służbę cywilną, co oznaczało, że na moje konto spływało o 1000 € mniej miesięcznie. Natychmiast skontaktowałem się z bankiem udzielającym kredytu i powiedziałem, że nie jestem w stanie spłacić raty w wysokości 528 €, ale jestem skłonny do zapłaty 250 € miesięcznie. Zaproponowałem przekształcenie pozostałej kwoty, ale dostałem odmowę. Jedna z pracownic banku poradziła mi, żebym przestał płacić raty, dopóki kredyt nie zostanie umorzony, a następnie można będzie uzgodnić plan spłat. Nie podobało mi się jednak, że mogło to skutkować negatywnym wpisem do Schufy, jednak zapewniono mnie, że można o tym porozmawiać. Zatem przestałem płacić raty, a niedawno kredyt został umorzony. Skontaktowałem się ponownie z tą samą kobietą, która poinformowała mnie, żebym przelał 250 €, a następnie prześle mi umowę spłaty rat, potwierdzając, że nie będzie wpisu do Schufy. Zatem zapłaciłem, a niedawno otrzymałem wiadomość od firmy, w której mam kartę klienta z funkcją płatności, że karta musi zostać zablokowana ze względu na informację przekazaną do Schufy. Poszedłem do Schufy i przyniosłem raport o sobie, aby zobaczyć, co się dzieje. Okazało się, że wbrew umowie (niestety nie mam nic na piśmie), bank zameldował o umorzonym kredycie. W poniedziałek rano zadzwoniłem natychmiast do tego banku, moja opiekunka jest jednak aktualnie na urlopie, więc rozmawiałem z jej koleżanką. Ta powiedziała mi, że nie miała żadnego wpływu na wpis i posiada ręczne notatki w moim aktach, że wpis do Schufy nie powinien zostać dokonany. W końcu okazało się, że bank został podłączony do nowego systemu i konta są automatycznie sprawdzane, a informacje są przesyłane do Schufy automatycznie. Obiecała mi porozmawiać z przełożonym, co można zrobić. Wczoraj oddzwoniła i poinformowała mnie, że wpisu do Schufy nie można usunąć, ponieważ został wykonany zgodnie z procedurą, ale jej przełożony mógłby mi, pomimo że jestem na okresie próbnym, udzielić kredytu na pozostałą kwotę, a wpis zostanie usunięty. Dzisiaj zadzwoniłem ponownie do banku, aby powiedzieć, że będę miał wolne w piątek i chciałbym się stawić z kopią umowy o pracę, jak życzyli sobie. Jednak dzisiaj wszystkie obietnice z wczoraj zostały cofnięte. Okazało się, że teraz nie mogą mi udzielić kredytu, ponieważ wszystko odbywa się teraz za pośrednictwem easy-credit i nie są w stanie robić wyjątków. Moje konto w banku zostało zamrożone, a reszta prawdopodobnie niebawem będzie miała miejsce. Czy ktoś mógłby mi maybe udzielić wskazówek, jak się z tego wyplątać, jak dostać inny kredyt teraz i jak przekonać bank do usunięcia wpisu po ewentualnej spłacie pozostałej kwoty, a nie tylko oznaczenia go jako załatwiony.