Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: ubezpieczenie OC - na co zwrócić uwagę?

Napisany przez tomy778
Cześć wszystkim,

Tym, czego mi jeszcze brakuje, to odpowiednie [url]ubezpieczenie[/url] na wypadek niezdolności do pracy.

Co do mnie:

34 lata, niepalący, praca w biurze itp.

Dochód wraz z premiami wynoszący około 5000€ netto miesięcznie.

Ile powinienem ubezpieczyć? 4000€ czy od razu całe 5000€?

Ubezpieczenie na wypadek niezdolności do pracy powinno obowiązywać tylko do 60. roku życia.

Teraz zastanawiacie się pewnie, dlaczego tylko do tego momentu. Powód jest prosty. Do 55 roku życia wszystkie moje inwestycje kapitałowe będą spłacone, a także własna nieruchomość. Moje inwestycje kapitałowe będą dawały mi miesięcznie komfortowe 5000€ czystej czynszu. Dodatkowo, planuję stopniowo je sprzedawać po osiągnięciu 60 roku życia.

Plan zakładał, że najpóźniej w wieku 60 lat przejdę na emeryturę. Pomimo wysokich potrąceń.

Wprowadziłem parametry do kalkulatora porównawczego. Wyniki wynosiły między 75€ a 90€ miesięcznie. Czy to realistyczne? Na co ewentualnie jeszcze należy zwrócić szczególną uwagę?

Napisany przez 2titan1981
Na ile potrzebujesz, musisz samodzielnie opłacić swoje [url]ubezpieczenie na życie[/url], ponieważ od państwa otrzymujesz tylko emeryturę, którą dotychczas zarobiłeś... Ponadto musisz sprawdzić w umowach, ile możesz w ogóle zabezpieczyć ze swojej pensji netto i/lub brutto, oraz czy można uzgodnić dodatkową rekompensatę inflacyjną.... i nie sądź, że same inwestycje kapitałowe będą wystarczające. Nie polecałbym stawiania wszystkiego na jednego konia. Politycy już mówią o przymusowych wywłaszczeniach, maksymalnych czynszach, itp., więc wiele rzeczy może się jeszcze pogorszyć dla tych, którzy wynajmują nieruchomości. Moja rada to skonsultuj się z wyspecjalizowanym doradcą honorowym. Temat nie jest prosty i nie każdy go zrozumie, zwłaszcza ktoś, kto może nauczył się tego na weekendowym kursie.... [url]doradca[/url] dokładnie wyjaśni Ci za i przeciw, i pomoże Ci znaleźć odpowiednie rozwiązanie. Tylko to niestety też coś kosztuje...

Napisany przez bruno68

to dość proste obliczenie!

A) niezależnie czy chodzi o 4 000 € czy 5 000 € ubezpieczenia śmierci, wchodzą w grę tylko dwaj ubezpieczyciele! Ci z największymi portfelami w Europie!

B) Musisz i tak pójść do lekarza, w przeciwnym razie nie będzie ubezpieczenia!

C) Kwota od 75 do 90 € miesięcznie to raczej oferta przyciągająca, bo prawdę mówiąc, sprawdziłem to w trzech ubezpieczalniach! Żadna nie mogła zejść poniżej 100,00 € netto! To było po prostu pozyskiwanie leadów kosztem klienta!

Ale najważniejsze pytanie pozostaje: jak wygląda zdrowie klienta z perspektywy ubezpieczeniowej! Jeśli zostanie odrzucony przez ubezpieczyciela, zostanie to odnotowane w rejestrze HIS na stałe! Negatywny znak!

Wskazówka od Titan1981: Moja rada: zwróć się do wyspecjalizowanego doradcy honorowego.; to piękne, ale niemożliwe do zrealizowania, przy 350 doradcach ubezpieczeniowych w Niemczech? Już teraz trudno otrzymać rzeczywistą poradę u brokera, ponieważ 1/3 zajmuje się tylko obsługą istniejących klientów i już nie jest dostępna na rynku! Inne części zajmują się tylko obsługą przemysłową lub Funduszami emerytalnymi! W każdym razie pozostaje 10 000 brokerów ubezpieczeniowych, ale są one nierównomiernie rozproszone w całych Niemczech!

Pozostała część, która działa, musi przestrzegać ekskluzywności, działać tylko dla jednego ubezpieczyciela lub pozostaje jedynie samokształcenie!

W kwestii zarobków

Prowizja od składki jest szacowana na średnio 53 000 €, przy stawce 4,4% oznacza to dochód w wysokości 2 332 € z udziałem odpowiedzialnościowym przez 60 miesięcy, co daje niewiarygodne 38,67 € miesięcznie!

Co jeszcze pokazuje kalkulator, to rozpoczęcie ubezpieczenia na 1 marca 2020, co jest nie do przyjęcia! Oznacza to, że wynagrodzenie zostanie wypłacone dopiero od 1 kwietnia 2020!

Również zrozumiałe jest, że dla brokera opłaca się odwiedzać klientów tylko w promieniu do 50 km! W przeciwnym razie stałoby się to przewlekłym biznesem straty dla pośrednika. Pośrednik zginie przez niewypracowane koszty dystrybucji, zanim w ogóle osiągnie strefę zysków!

Wierzę, że w ciągu kilku lat większość klientów i tak nie będzie miała wyboru i będzie musiała ubezpieczać się samodzielnie, tak jak w Anglii!

Wymagania klientów będą musiały zatem znacząco spaść, aby w ogóle dostać czas poświęcony na doradztwo u brokera!

bruno68

Napisany przez Peter Wolnitza
@bruno68

Jeszcze raz moja rekomendacja dla Ciebie: Piszesz tylko o tematach, o których naprawdę masz pojęcie!
Wypowiadasz się tu o 3-4 rzeczach, które sprawiają, że profesjonalista dostaje potów na czole.
Nie chodzi mi o wszczynanie dyskusji tutaj - ale niektóre rzeczy po prostu trzeba poprawić, aby absurdy nie przykleiły się czytelnikowi:

Wielkość portfela jest teraz nowym, jedynie istotnym kryterium decyzyjnym? Interesujące stwierdzenie, niestety błędne, ponieważ przy miesięcznej rentowności w wysokości 4/5.000 [url]euro[/url] z tytułu ubezpieczenia na wypadek niezdolności do pracy, zaleca się przerzucenie tego na co najmniej 2 ubezpieczycieli. (Hasło: opcje dodatkowego ubezpieczenia, badanie zdrowia itp.)
W związku z tym stwierdzenie o konieczności wizyty u lekarza jest także nonsensowne.
I jak chcesz obliczyć składkę BEZ bliższych informacji na temat aktualnego zatrudnienia, jest mi również niejasne. (Czy TO jest akademikiem, kierownikiem?, najwyższe kwalifikacje zawodowe, zarządzanie projektami itp.) - wszystkie te rzeczy mają wpływ na składkę. Masz szklaną kulę na półce?

Jedyną poprawną rzeczą w Twoim stwierdzeniu są 1,5 aspektów:
Znaczenie pytań dotyczących zdrowia i w ograniczonym stopniu obliczanie prowizji - choć zastanawiam się, w jakim stopniu to powinno być istotne dla TO.
Wzmianka o HIS jest przynajmniej zasadniczo prawdziwa, chociaż po 5 latach następuje tam usunięcie, więc można to ewentualnie samemu zorganizować.

Dla renty w wysokości 4000 [url]euro[/url], wiek zakończenia ubezpieczenia 60 lat, zawód handlowca, niepalącego (od jak dawna?) - w krótkim czasie znajduję 6 dostawców, którzy oferują kwoty poniżej 100 [url]euro[/url] lub trochę ponad - w tym również ubezpieczyciela z obecnie najlepszymi warunkami umowy na rynku. Nie mam pojęcia, na czym opierasz swoje obliczenia.

Twoja wypowiedź dotycząca promienia 50 km to również bzdura. Znam wystarczająco dużo kolegów, którzy - tak jak ja - udzielają porad telefonicznych i online na temat ubezpieczeń od niezdolności do pracy na terenie całego kraju. Witaj w XXI wieku!

@tomy778

Szczególnie przy takiej kwocie zabezpieczenia istotne są sformułowania w warunkach umowy (słynne drobne druczki) - warto się nimi zainteresować!
Odnośnie podziału na co najmniej 2 firmy, już wspomniałem powyżej.
Uważam, że wiek zakończenia ubezpieczenia 60 lat to błędne podejście:
- problemem nie jest wejście w okres niezdolności do pracy w wieku 55 lub 58 lat - problemem jest wczesne wystąpienie np. za rok
- ponadto należy liczyć się z wydłużeniem wieku emerytalnego, jeśli słucha się wypowiedzi polityków
- być może podział na dwóch dostawców z różnymi okresami umowy stanowi sensowne rozwiązanie kompromisowe?

Ponad wszystko stawia się jednak należyta i spójna analiza historii zdrowia własnej, aby uniknąć kłopotów w przyszłości. Z tymi danymi zdrowotnymi można zwrócić się do wchodzących w grę ubezpieczycieli z tzw. zapytaniem o ryzyko (co zresztą omija kompletnie problematykę związaną z HIS, o której wspomniał @bruno68 - należy to do narzędzi niezbędnych dla maklera zajmującego się ubezpieczeniami od niezdolności do pracy). Następnie od poszczególnych towarzystw ubezpieczeniowych otrzymuje się stosowną odpowiedź (uproszczając: tak, chcemy to zrobić - chcemy naliczyć dopłatę do ryzyka/wykluczyć pewne świadczenia - odmawiamy całkowicie). Spośród nadal rozważanych towarzystw wybiera się i składa wniosek.
Koniec.

Napisany przez tomy778
@titan1981 nie martwię się polityką dotyczącą przestrzeni mieszkaniowej. Egzekwowanie przymusowe nie nastąpi, ale nie musimy tutaj tego dyskutować.

@Bruno przepraszam, nie czytam Twoich postów...

€Peter Wolnitza dziękuję za wyjaśnienie. Mam 34 lata i nigdy nie paliłem. Nie pracuję na stanowisku kierowniczym. To się też nie zdarzy, ponieważ to nie dla mnie. Pracuję w dziale finansowym większej korporacji. Dlaczego tylko do 60 lat? Ponieważ po tej dacie pracowałbym maksymalnie jeszcze 40%, ale raczej z pasji niż z konieczności. Na pewno zakończę pracę w wieku 60 lat, ponieważ moje nieruchomości zostaną spłacone najpóźniej do 55 roku życia. Obecna ich wartość wynosi około 2,5 miliona [url]euro[/url]. Większość z nich zostanie stopniowo sprzedana. Będę żył z tego pieniądza oraz mojej emerytury. Ponieważ obecnie przekraczam limit podstawy wymiaru, w wieku 60 lat będę miał około 80 punktów emerytalnych. Nie uwzględniono tu majątku, który ewentualnie będzie jeszcze budowany do tego czasu. Dotąd nie miałem żadnych chorób. Tylko raz zapalenie miedniczki nerkowej i zwykłe przeziębienia. Poza tym mam łagodną alergię na trawę.

Napisany przez viktor
Do 55 roku życia spłacone będą wszystkie moje inwestycje kapitałowe oraz własność nieruchomości. Moje inwestycje kapitałowe będą mi przynosić miesięcznie relaksujące 5 000 € z czystej czynszowej. Dodatkowo, od 60 roku życia zacznę je stopniowo sprzedawać. Planowałem albo planuję przejść na emeryturę najpóźniej w wieku 60 lat. Pomimo wysokich potrąceń.

Czy osoba, która w młodym wieku, np. 35-40 lat, ma już duży majątek, nie musi już zawierać ubezpieczenia od niezdolności do pracy?

Napisany przez tmmd
Przeczytaj ten przewodnik, powinien pomóc Ci w znalezieniu odpowiedniego ubezpieczenia na życie. https://www.online-pkv.de/files/leitfaden_bu.pdf

W przeciwnym wypadku tutaj znajdziesz kilka wskazówek, na co zwrócić uwagę przy wyborze ubezpieczyciela: https://www.online-pkv.de/pkv-bu-blo...wahlkriterien/

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata