- czw sty 23, 2020 12:12 pm
Cześć Razem,
planujemy wkrótce zakup działki wraz z budową domu. Po wielu badaniach tutaj i na innych stronach, jestem teraz trochę zagubiony (lub przeczytałem zbyt wiele różnych opinii), czy to jest możliwe do zrealizowania.
Aktualny problem jest taki:
Do czerwca 2019 roku moje dane w Schufa z punktem bazowym 97,8 były bardzo dobre. W czerwcu zamknąłem stare[url]konto[/url] w moim banku i otworzyłem nowe wspólne [url]konto[/url] z moją żoną w tym samym banku (jej wynik w Schufa także był/nadal jest nienaganny) - żadnych innych zmian ani wpisów do Schufa nie pojawiło się! - Z datą obliczeń 01.07.19 mój punkt bazowy spadł do 88. Do 01.10.19 wynik ten znowu podskoczył do 93; teraz, do 01.01.20 wzrósł do 94,96! Prawdopodobnie znów wzrośnie do 01.04.20.
Niestety, będę musiał najprawdopodobniej ubiegać się o finansowanie wcześniej.
Teraz pytanie (Już poprosiłem o wynik w sektorze... ale to pewnie potrwa) czy w ogóle mam szansę z tym wynikiem.
Sytuacja domowa obecnie: Dochód netto 4600€ przy około 600€ zobowiązań (samochód,[url]kredyt[/url] studencki KFW), czyli dostępne 4000€. Od października całkowity dochód domowy wzrośnie do około 6500€ (moja żona zacznie pracować na pełen etat).
Nasze obecne życzenie to:
Finansowanie około 475.000 € na działkę i[url]Dom[/url] . Koszty poboczne dla działki pokrywamy z własnej gotówki. W rezultacie około 97,5% będzie do sfinansowania. KFW 220.000, reszta od banku. Ponieważ będzie to KFW 40, otrzymamy dodatkowe 24.000€ do spłaty, co obniży nettofinansowanie do około 450.000€.
Czy powinienem martwić się o możliwość uzyskania finansowania w świetle wspomnianego wyniku w Schufa Basic i chęci podpisania umowy kredytowej teraz? Myślę, że od października żaden bank nie będzie miał problemu (z kierownikiem projektu i prawniczką), ale co w lutym? Co mówią eksperci?
Dzięki za pierwszą ocenę, ponieważ obecnie jestem trochę zdenerwowany. Działki są obecnie rzadkie. Ewentualnie spróbujemy uzyskać teraz finansowanie na zakup działki w wysokości około 110.000€, a potem pozostałą kwotę w październiku. (ewentualnie z dodatkowymi kosztami notarialnymi za zmiany hipoteczne itp.).
Z góry dziękuję!
K.
planujemy wkrótce zakup działki wraz z budową domu. Po wielu badaniach tutaj i na innych stronach, jestem teraz trochę zagubiony (lub przeczytałem zbyt wiele różnych opinii), czy to jest możliwe do zrealizowania.
Aktualny problem jest taki:
Do czerwca 2019 roku moje dane w Schufa z punktem bazowym 97,8 były bardzo dobre. W czerwcu zamknąłem stare
Niestety, będę musiał najprawdopodobniej ubiegać się o finansowanie wcześniej.
Teraz pytanie (Już poprosiłem o wynik w sektorze... ale to pewnie potrwa) czy w ogóle mam szansę z tym wynikiem.
Sytuacja domowa obecnie: Dochód netto 4600€ przy około 600€ zobowiązań (samochód,
Nasze obecne życzenie to:
Finansowanie około 475.000 € na działkę i
Czy powinienem martwić się o możliwość uzyskania finansowania w świetle wspomnianego wyniku w Schufa Basic i chęci podpisania umowy kredytowej teraz? Myślę, że od października żaden bank nie będzie miał problemu (z kierownikiem projektu i prawniczką), ale co w lutym? Co mówią eksperci?
Dzięki za pierwszą ocenę, ponieważ obecnie jestem trochę zdenerwowany. Działki są obecnie rzadkie. Ewentualnie spróbujemy uzyskać teraz finansowanie na zakup działki w wysokości około 110.000€, a potem pozostałą kwotę w październiku. (ewentualnie z dodatkowymi kosztami notarialnymi za zmiany hipoteczne itp.).
Z góry dziękuję!
K.