Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Budowa domu i Schufa

Napisany przez kanie78
Cześć Razem,

planujemy wkrótce zakup działki wraz z budową domu. Po wielu badaniach tutaj i na innych stronach, jestem teraz trochę zagubiony (lub przeczytałem zbyt wiele różnych opinii), czy to jest możliwe do zrealizowania.

Aktualny problem jest taki:
Do czerwca 2019 roku moje dane w Schufa z punktem bazowym 97,8 były bardzo dobre. W czerwcu zamknąłem stare [url]konto[/url] w moim banku i otworzyłem nowe wspólne [url]konto[/url] z moją żoną w tym samym banku (jej wynik w Schufa także był/nadal jest nienaganny) - żadnych innych zmian ani wpisów do Schufa nie pojawiło się! - Z datą obliczeń 01.07.19 mój punkt bazowy spadł do 88. Do 01.10.19 wynik ten znowu podskoczył do 93; teraz, do 01.01.20 wzrósł do 94,96! Prawdopodobnie znów wzrośnie do 01.04.20.

Niestety, będę musiał najprawdopodobniej ubiegać się o finansowanie wcześniej.
Teraz pytanie (Już poprosiłem o wynik w sektorze... ale to pewnie potrwa) czy w ogóle mam szansę z tym wynikiem.

Sytuacja domowa obecnie: Dochód netto 4600€ przy około 600€ zobowiązań (samochód, [url]kredyt[/url] studencki KFW), czyli dostępne 4000€. Od października całkowity dochód domowy wzrośnie do około 6500€ (moja żona zacznie pracować na pełen etat).

Nasze obecne życzenie to:
Finansowanie około 475.000 € na działkę i [url]Dom[/url]. Koszty poboczne dla działki pokrywamy z własnej gotówki. W rezultacie około 97,5% będzie do sfinansowania. KFW 220.000, reszta od banku. Ponieważ będzie to KFW 40, otrzymamy dodatkowe 24.000€ do spłaty, co obniży nettofinansowanie do około 450.000€.

Czy powinienem martwić się o możliwość uzyskania finansowania w świetle wspomnianego wyniku w Schufa Basic i chęci podpisania umowy kredytowej teraz? Myślę, że od października żaden bank nie będzie miał problemu (z kierownikiem projektu i prawniczką), ale co w lutym? Co mówią eksperci?

Dzięki za pierwszą ocenę, ponieważ obecnie jestem trochę zdenerwowany. Działki są obecnie rzadkie. Ewentualnie spróbujemy uzyskać teraz finansowanie na zakup działki w wysokości około 110.000€, a potem pozostałą kwotę w październiku. (ewentualnie z dodatkowymi kosztami notarialnymi za zmiany hipoteczne itp.).

Z góry dziękuję!

K.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć kanie78, z pewnością teraz jest dobry czas na finansowanie działki, a potem w październiku finansowanie domu.
Jak duże są sumarycznie twoje długi, przy comiesięcznych płatnościach w wysokości 600 EUR za samochód, KfW i [url]kredyt[/url] studencki?
Na podstawie twojego opisu można już teraz szczegółowo zbadać finansowanie domu (zarówno działki, jak i domu).
W jakim regionie Niemiec szukasz działki?

Napisany przez kanie78
Cześć, Panie Hillermann,

KFZ (ja) początkowo 48.667€; Aktualny pozostały dług około: 39.000€ (co odpowiada również mniej więcej wartości pozostałej) Rata: 489,-
Finansowanie trwa do 07/22

KFW (moja żona) Pozostały dług około 25.000€

Działkę w NRW mamy już znalezioną w 99%.
Chcemy przejść do konkretnej planowania, gdy otrzymamy pozytywne zatwierdzenie od gminy, które powinno nadejść do końca lutego. Być może pojawi się także w marcu.

Mój największy problem to, jak już wspominałem, dziwna historia z Basisscore. Punktacja branżowa może wyglądać inaczej, ale podejrzewam, że także tutaj w lipcu 19 nastąpił upadek związany ze zmianą konta (nie wiem dlaczego. Ta sama bank, równocześnie moim pracodawcą, który nie sprawdza punktacji branżowej swoich pracowników...).

Pozdrawiam serdecznie,
K.

Napisany przez peer
Wynik punktacji Schufa w wysokości 94,xx jest w pełni wystarczający i nie zmienia żadnych warunków.
Ważne jest odpowiednie zestawienie budżetu domowego dla banku, czyli przychody vs wydatki. Konkretną pomoc w sprawie odpowiedniego finansowania na pewno może zapewnić Noelmaxim. Na pewno się odezwie.

Napisany przez Hilfe
Wynagrodzenie netto będzie wystarczające na zakup działki, ale nie na budowę domu

Napisany przez kanie78
Więc dzisiaj także otrzymałem informacje o danych.

Niestety tylko historyczne z zeszłego roku (bardzo dobrze widać absolutny spadek w czerwcu. Prawdopodobnie teraz jest trochę lepiej. We wtorek mam spotkanie w banku i poproszę o wynik (stary bank domowy).
Potem zobaczę, jak wygląda sprawa z finansowaniem.

Pozdrowienia, K.

Napisany przez NaTwoim13
Nie mam pojęcia, dlaczego ludzie zajmują się takimi sprawami! Naprawdę nie mam!

Napisany przez kanie78
noelmaxim pisze:
Nie mam pojęcia, dlaczego ludzie zajmują się takimi rzeczami! Naprawdę nie!

Ponieważ ludzie zastanawiają się, czy to, co planują, jest wykonalne?

Pozdrowienia, K.

Napisany przez NaTwoim13
Hilfe pisze:
Netto będzie wystarczające na działkę, ale nie na budowę domu

Obecnie sytuacja finansowa to 4600€ dochodu netto przy około 600€ zobowiązań (samochód, kredyt studencki KFW), co oznacza dostępne 4000€..
Od października dochód domowy wzrośnie do około 6500€ (moja żona rozpocznie pracę na pełen etat).

Pomocy, znowu kompletnie nie tak!!!!

Napisany przez NaTwoim13
kanie78 pisze:
Dlaczego tak nie mogłoby być? Czyż nie ma negatywnych wpisów? Byłoby to zauważone najpóźniej po złożeniu wniosku o finansowanie, które wcześniej zostało przestawione.

Zazwyczaj podstawowym punktem do określenia możliwości realizacji jest audyt budżetowy oraz plan kosztów lub wartość nieruchomości.

Dlaczego tak nie mogłoby być? Czyż nie ma negatywnych wpisów? Byłoby to zauważone najpóźniej po złożeniu wniosku o finansowanie, które wcześniej zostało przestawione.

Zazwyczaj podstawowym punktem do określenia możliwości realizacji jest audyt budżetowy oraz plan kosztów lub wartość nieruchomości.

Napisany przez kub0185
Nie daj się zwariować przez te bzdury o Schufie. Sprawdziłeś, że nie ma tam żadnych negatywnych informacji, które trzeba by było poprawić, więc to wystarczy.

Napisany przez tomy778
O ile Twój wynik wynosi powyżej 90 i nie ma żadnych negatywnych wpisów, nie martwiłbym się zbytnio z powodu Biura Informacji Gospodarczej (Schufa). Warunki są takie same zarówno przy 90%, jak i przy 98% w tym samym dniu

Cześć tomy778, warunki bankowe zależą od Bank Branchenscore (Bank Branchenscore, Sparkassen Branchenscore itd....Tutaj znajdziesz ładne wyjaśnienie https://www.schufa.de/de/loesungen-u...ranchenscores/)
Czasami Bank Branchenscore przy podstawowym wyniku 90% różni się od tego przy wyniku 98%.

Moim zdaniem warunki bankowe dla finansowania budowy przy podstawowym wyniku wynoszącym niemal 90% nie są koniecznie takie same jak przy wyniku 98%.
Prawdopodobnie Bank Branchenscore przy podstawowym wyniku wynoszącym niemal 90% różni się od tego przy wyniku 98%.

Jednakże historia kredytowa jest czysta i otrzymasz finansowanie budowy, jeśli pozostałe warunki są spełnione.

Napisany przez kub0185
Ale dzięki wyciągowi z Biura Informacji Kredytowej nikt nie może przewidzieć, jaki jest wynik banku XYZ. Dlatego zachowaj spokój!

Cześć kub0185, w raporcie kredytowym Schufa można zobaczyć wynik branzowy banków.

Napisany przez NaTwoim13
Bankkäufer pisze:
Cześć tomy778, warunki bankowe zależą od oceny branżowej banku (np. ocena branżowa dla banków, ocena branżowa dla kas oszczędnościowych itp. Tutaj jest ładnie wyjaśnione https://www.schufa.de/de/loesungen-u...ranchenscores/ )

Oj!!! Gdzie i w jakim banku warunki zależą od oceny Schufa lub zdolności kredytowej?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata