Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Nieprawidłowa kwota w zapytaniu o odszkodowanie za wcześniejszą spłatę

Napisany przez Riwasch
"Cześć,

dostałem możliwość wcześniejszej spłaty pożyczki Loancos w Essen (poprzez [url]refinansowanie[/url]).

Podczas rozmowy telefonicznej wyraziłem warunek, że decyzja o zerwaniu umowy będzie zależała od wysokości odszkodowania za wcześniejszą spłatę (analiza kosztów i korzyści).

Pod koniec listopada dostałem pismo informujące, że odszkodowanie to wynosiłoby 1375,20 [url]euro[/url] w przypadku zerwania umowy do 31.12.19 r.

(Wskazano, że może ulec zmianie w przypadku znacznych wahań na rynku kapitałowym.)

Jednak InterHyp nie zdążył przygotować nowej umowy kredytowej do terminu 31.12.19 r., więc umowa została wypowiedziana dopiero na 31.1.20 r.

Loancos chce teraz 31.1.2020 r. (1 miesiąc później) odszkodowanie w wysokości 2000,20 [url]euro[/url].

Kalkulatory odszkodowań za wcześniejsze spłaty online potwierdzają tę kwotę (w przybliżeniu).

Natomiast kalkulatory odszkodowań za wcześniejsze spłaty online obliczają w pierwszym przypadku - zerwanie umowy do 31.12.19 r. - kwotę około 2350 [url]euro[/url], czyli prawie dokładnie o 1000 [url]euro[/url] więcej niż mi zostało podane.

Została mi więc podana zbyt niska kwota. Uważam to za oszustwo, ponieważ moja decyzja o zerwaniu umowy zależała od wysokości kwoty.

Moje pytanie: Czy mam po prostu pecha, czy ktoś widzi możliwość podjęcia jakichś działań?

Będę bardzo wdzięczny za informacje!

Richard Schmidt, Norymberga
"

Napisany przez bruno68
"@ Riwasch,

Moje pytanie: Czy po prostu miałem pecha, czy ktoś widzi możliwość podjęcia działań?

Jakie działania podjąć? Gdzie są dowody na to? Dokument ten był ważny tylko do 31.12.2019 roku, co oznacza, że oferta odszkodowania za wcześniejszą spłatę obowiązywała tylko do tego terminu. Od 01.01.2020 roku oferta ta uległa wygaśnięciu! To dość przykre, że koszty wzrosły o 700 €! Ale czy opłaca się prowadzić proces i zapłacić kolejne tysiące € w razie przegranej? Jak sprawa wyglądałaby w sądzie w przypadku skargi?

1) płacisz swojemu prawnikowi i koszty sądowe

2) wnoszysz pozew, jako dowód przedstawiasz pismo z żądaniem odsetek

3) pozwany przyznaje, że to pismo zostało przez niego sporządzone i powołuje się na klauzulę: ""Jesteśmy zobowiązani do przyjęcia oferty przez 4 tygodnie (1 miesiąc), termin upływa 31.12.2019!""

4) jakie decyzje może podjąć sędzia? Pozwany wygrywa

5) płacisz pozostałe koszty swojemu prawnikowi i sądowi. A także pełne koszty prawnika pozwanego!

6) Podsumowanie: To jest droższe niż po prostu zapłacić te 700 €, ale i tak trzeba je zapłacić, ale może uda się uniknąć kosztów sądowych w wysokości 2.000 €!

bruno68
"

Napisany przez NaTwoim13
Nie wiem, gdzie leży problem.

Przepraszam, ale jeśli rzecz nie pasuje do treści pierwotnego postu, to nie mamy racji, by wydawać niepotrzebnie pieniądze na tyle rzeczy. Robimy zakupy nierozważnie, zawieramy złe umowy, posiadamy zbyt drogie i zbędne ubezpieczenia, kupujemy za drogo, palimy, pijemy, ale przez 700 [url]euro[/url] nie możemy spać w takich sytuacjach!

Napisany przez bruno68
@ noelmaxim,

ale wy marnujemy pieniądze na tyle bezsensownych rzeczy, działamy nieostrożnie, zawieramy złe umowy, mamy za drogie i niepotrzebne ubezpieczenia, kupujemy za drogo, palimy, pijemy, ale przez 700 [url]euro[/url] w takiej sytuacji nie możemy spać!

To jest normalne! Ale zapłacenie 700 € jednorazowo boli bardziej niż ciągłe marnotrawstwo!

bruno68

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata