- pt sty 24, 2020 6:56 am
Cześć,
mam kilka pytań dotyczących[url]kredytu[/url] hipotecznego.
Dana sytuacja:
Ojciec (66 lat) posiada starszy, duży[url]Dom[/url] . Syn i córka mieszkają z nim. Ojciec chce wymienić wszystkie okna i bierze na [url]Dom[/url] [url]kredyt hipoteczny[/url] (suma 40000 [url]euro[/url] , okres [url]kredytu[/url] 10 lat, 1% spłaty kapitału, pozostałe zadłużenie).
Bank mówi, że sam ojciec nie dostanie[url]kredytu[/url] . W związku z tym syn decyduje się dołączyć jako współkredytobiorca. Minęło teraz 5 lat.
Moje pytania:
Przypadek 1: Syn chce teraz wyprowadzić się i chce (z różnych powodów) zrezygnować z umowy. Jakie są teraz możliwości? Bank zazwyczaj się na to godzi?
Przypadek 2: Ojciec idzie na emeryturę i z tą emeryturą nie jest w stanie spłacać[url]kredytu[/url] . Syn w tym przypadku np. rozpoczął nowe szkolenie i zarabia tylko 500 [url]euro[/url] netto. Pierwsza rata została zwrócona z powodu braku pokrycia. Co teraz?
Przypadek 3:[url]kredyt[/url] został spłacony po 10 latach. Teraz bank chce, żeby pozostałe zadłużenie (powiedzmy 25000 [url]euro[/url] ) zostało spłacone. Syn nie chce już być współkredytobiorcą, ponieważ sam chce kupić [url]Dom[/url] . Kto ponosi odpowiedzialność za długi po zakończeniu okresu kredytowania?
1. Ojciec, bo to jego[url]Dom[/url] ?
2. Syn, bo wskoczył jako współkredytobiorca? Czy mogą pojawić się wobec niego roszczenia, jeśli ojciec nie będzie w stanie spłacić pozostałego zadłużenia? Zabezpieczeniem jest przecież sam[url]Dom[/url] , który jest więcej wart.
3. Oboje?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrowienia,
Romy
mam kilka pytań dotyczących
Dana sytuacja:
Ojciec (66 lat) posiada starszy, duży
Bank mówi, że sam ojciec nie dostanie
Moje pytania:
Przypadek 1: Syn chce teraz wyprowadzić się i chce (z różnych powodów) zrezygnować z umowy. Jakie są teraz możliwości? Bank zazwyczaj się na to godzi?
Przypadek 2: Ojciec idzie na emeryturę i z tą emeryturą nie jest w stanie spłacać
Przypadek 3:
1. Ojciec, bo to jego
2. Syn, bo wskoczył jako współkredytobiorca? Czy mogą pojawić się wobec niego roszczenia, jeśli ojciec nie będzie w stanie spłacić pozostałego zadłużenia? Zabezpieczeniem jest przecież sam
3. Oboje?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrowienia,
Romy