Re: Finansowanie budowy domu jednorodzinnego - Młoda para w Dolnej Saksonii.
Napisany przez Jonny1337 -
- pt sty 24, 2020 7:41 pm
Cześć!
Moja dziewczyna i ja od jakiegoś czasu szukamy domu lub mieszkania na parterze. Teraz wydaje się, że pojawiła się szansa na „tanią” działkę oraz wsparcie w budowie domu jednorodzinnego ze strony mojego szefa.
O nas:
- 26 i 27 lat
- razem od 6 lat (niezamężni)
- ślub i 1-2 dzieci w ciągu najbliższych 3-5 lat
- Dolna Saksonia
- dochód domowy netto 6000,00 €
- w ciągu najbliższych 15 lat odziedziczę spłaconą połowę bliźniaka (obecna wartość 250 000 €)
- budżet domowy wygląda bardzo dobrze (tylko pożyczki samochodowe w wysokości 300 € i aktualnie 540 € czynszu zimnego dla obojga razem)
Nowy[url]Dom[/url] jednorodzinny będzie składał się z 2 pięter, działka 450 m kw., powierzchnia mieszkalna 150 m kw.
Całkowite koszty, w tym opłaty dodatkowe (bez pośrednika), nie przekroczą 400 000,00 €.
Opłaty dodatkowe będą opłacone gotówką.
Planowałem związać się z oprocentowaniem na 15 lat, dobrowolna spłata w wysokości 10 000 € rocznie. Chcemy jak najszybciej opłacić[url]kredyt[/url] !
Moje myśli w przypadku spadku są takie;
Jeśli stopy procentowe będą znacznie wyższe, sprzedaję pół bliźniaka i spłacam[url]kredyt[/url] z uzyskanego dochodu.
Jeśli stopy procentowe pozostaną niskie, wynajmuję pół domu i spłacam dodatkowo z dochodów z najmu. (Co sądzicie o takim rozwiązaniu?)
Początkowo maksymalna stawka spłaty wynosi 1 100-1 200, czy to realistyczne?
Obecnie otrzymałem ofertę na 30 lat z oprocentowaniem 1,59% i wysoką stawką spłaty.
Co zalecilibyście nam w tej sytuacji? Bardzo bym się ucieszył z porad.
Pozdrowienia z Północnej Niemiec
Moja dziewczyna i ja od jakiegoś czasu szukamy domu lub mieszkania na parterze. Teraz wydaje się, że pojawiła się szansa na „tanią” działkę oraz wsparcie w budowie domu jednorodzinnego ze strony mojego szefa.
O nas:
- 26 i 27 lat
- razem od 6 lat (niezamężni)
- ślub i 1-2 dzieci w ciągu najbliższych 3-5 lat
- Dolna Saksonia
- dochód domowy netto 6000,00 €
- w ciągu najbliższych 15 lat odziedziczę spłaconą połowę bliźniaka (obecna wartość 250 000 €)
- budżet domowy wygląda bardzo dobrze (tylko pożyczki samochodowe w wysokości 300 € i aktualnie 540 € czynszu zimnego dla obojga razem)
Nowy
Całkowite koszty, w tym opłaty dodatkowe (bez pośrednika), nie przekroczą 400 000,00 €.
Opłaty dodatkowe będą opłacone gotówką.
Planowałem związać się z oprocentowaniem na 15 lat, dobrowolna spłata w wysokości 10 000 € rocznie. Chcemy jak najszybciej opłacić
Moje myśli w przypadku spadku są takie;
Jeśli stopy procentowe będą znacznie wyższe, sprzedaję pół bliźniaka i spłacam
Jeśli stopy procentowe pozostaną niskie, wynajmuję pół domu i spłacam dodatkowo z dochodów z najmu. (Co sądzicie o takim rozwiązaniu?)
Początkowo maksymalna stawka spłaty wynosi 1 100-1 200, czy to realistyczne?
Obecnie otrzymałem ofertę na 30 lat z oprocentowaniem 1,59% i wysoką stawką spłaty.
Co zalecilibyście nam w tej sytuacji? Bardzo bym się ucieszył z porad.
Pozdrowienia z Północnej Niemiec