Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie budowy domu jednorodzinnego - Młoda para w Dolnej Saksonii.

Napisany przez Jonny1337
Cześć!

Moja dziewczyna i ja od jakiegoś czasu szukamy domu lub mieszkania na parterze. Teraz wydaje się, że pojawiła się szansa na „tanią” działkę oraz wsparcie w budowie domu jednorodzinnego ze strony mojego szefa.

O nas:
- 26 i 27 lat
- razem od 6 lat (niezamężni)
- ślub i 1-2 dzieci w ciągu najbliższych 3-5 lat
- Dolna Saksonia
- dochód domowy netto 6000,00 €
- w ciągu najbliższych 15 lat odziedziczę spłaconą połowę bliźniaka (obecna wartość 250 000 €)
- budżet domowy wygląda bardzo dobrze (tylko pożyczki samochodowe w wysokości 300 € i aktualnie 540 € czynszu zimnego dla obojga razem)

Nowy [url]Dom[/url] jednorodzinny będzie składał się z 2 pięter, działka 450 m kw., powierzchnia mieszkalna 150 m kw.

Całkowite koszty, w tym opłaty dodatkowe (bez pośrednika), nie przekroczą 400 000,00 €.

Opłaty dodatkowe będą opłacone gotówką.

Planowałem związać się z oprocentowaniem na 15 lat, dobrowolna spłata w wysokości 10 000 € rocznie. Chcemy jak najszybciej opłacić [url]kredyt[/url]!

Moje myśli w przypadku spadku są takie;
Jeśli stopy procentowe będą znacznie wyższe, sprzedaję pół bliźniaka i spłacam [url]kredyt[/url] z uzyskanego dochodu.
Jeśli stopy procentowe pozostaną niskie, wynajmuję pół domu i spłacam dodatkowo z dochodów z najmu. (Co sądzicie o takim rozwiązaniu?)

Początkowo maksymalna stawka spłaty wynosi 1 100-1 200, czy to realistyczne?

Obecnie otrzymałem ofertę na 30 lat z oprocentowaniem 1,59% i wysoką stawką spłaty.

Co zalecilibyście nam w tej sytuacji? Bardzo bym się ucieszył z porad.

Pozdrowienia z Północnej Niemiec

Napisany przez Hilfe
Jakie jest zatem wasze kapitały własne, skoro macie tak dobre dochody netto i tak niskie wydatki?

Napisany przez Jonny1337
Chciałbym nie wpłacać więcej niż 30k lub koszty dodatkowe (chyba że znacznie wpłynie to na odsetki). Niemniej jednak nie mogę wpłacić znacznie więcej, biorąc pod uwagę nasz wiek

Napisany przez tomy778
Z dochodów to pasuje.
Ponieważ jesteście jeszcze młodzi, 30 lat jest w porządku. Macie całą przyszłość przed sobą. Ponadto szybko zauważycie, że oprócz domu ważne są dla was również inne rzeczy w życiu. Dlatego nie planowałbym dodatkowej spłaty.

Czy mógłbyś rozłożyć koszty domu? Wydają mi się zbyt niskie jak na 150 m2.
Najlepiej w podziale na:
-Działka
-Koszty dodatkowe związane z budową
-[url]Dom[/url]
-Garaż?
-Otoczenie zewnętrzne

Napisany przez bruno68
"@ Jonney1337,

tylko podatek od nabycia nieruchomości NS w wysokości 5% od kosztów budowy w wysokości 360.000 € wynosi 18.000 €, koszty notarialne w wysokości 2,00% 7.200 € dają już 25.200 € dodatkowych kosztów!

Dla zauważalnego obniżenia oprocentowania potrzebują 36.000 € własnych środków na każde 10%. Przy 90% obciążeniu brakuje 36.000 €, przy 80% obciążeniu brakuje 72.000 € własnych środków!

Twoje dochody w wysokości 6.000 € miesięcznie, zakładam, że w przyszłości będziecie małżeństwem z 2 dziećmi, więc granica zwolnienia z zajęcia wynosi obecnie 3.610 €, daje to 2.390 €. Po odliczeniu innych kosztów związanych z pożyczką 300 €, pozostaje około 2.100 € dostępnych środków!

Obecnie mam ofertę na 1,59% na 30 lat z wysoką stopą spłaty kapitału.

Zapomnij o tej stopie procentowej, przy 100% obciążeniu raczej powinna to być umowa na 10 lat zamiast 30 lat!

bruno68
"

Napisany przez obelix
Jeśli [url]Dom[/url] jednorodzinny zostanie zbudowany na zakupionej działce we własnym zakresie, podatek od nabycia nieruchomości będzie naliczany od udziału w gruncie.

Napisany przez Jonny1337
Dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi! Zapomniałem wspomnieć, że działka będzie nabywana oddzielnie i kosztuje około 50 000 €, a później będzie budowana we własnym zakresie.

Mam 20 tysięcy [url]euro[/url] w hipotece związanej z domem mojego ojca, którą mógłby mi wypłacić, aby zwiększyć mój wkład własny, wtedy miałbym około 50 tysięcy [url]euro[/url]...

Niestety, nie mogę podać dokładnego kosztorysu, oprócz kosztu działki, ponieważ kieruję się tu radą mojego szefa, który zbudował zeszłego roku 2 domy jednorodzinne na piętrze za 370 000 [url]euro[/url] każdy wraz z działką na sąsiedniej ulicy, co stanowi punkt odniesienia według jego słów (167 m kw powierzchni mieszkalnej).

Myślę, że całościowo mogę się zmieścić w kwocie maksymalnie 400 000 [url]euro[/url] wraz z kosztami pobocznymi, ale naprawdę nie chciałbym płacić początkowo więcej niż 1100-1200 na spłatę, wolę mieć możliwość wysokich nadpłat.

Aktualnie płacimy 540 [url]euro[/url] czynszu i jesteśmy w stanie odkładać średnio 2000 [url]euro[/url] miesięcznie, ale też dobrze żyliśmy (wizyty w restauracjach, drogie wakacje, itp).

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata