Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie mieszkania z funkcją współwłasnością z 15 osób czy alternatywa?

Napisany przez bawue79
"Cześć,

moja żona i ja chcielibyśmy kupić mieszkanie. W planach mieliśmy [url]kredyt[/url] Z-15 oferowany przez L-Bank. W przypadku finansowania, ze względu na zbyt niskie dochody, mogą pojawić się problemy, jak poinformowała mnie pracownica urzędu powiatowego.

odnośnie nieruchomości:

nowe budownictwo, mieszkanie na parterze, 394.000€ + 27.000€ NK (7%) = 421.000€

Badenia-Wirtembergia, okolice Freiburga, kod pocztowy 79xxx

Nasza sytuacja:

żeństwo z dzieckiem, stawka podatkowa 4-4

on 29 lat, roczny dochód brutto 50k

ona 30 lat, w ciąży z drugim dzieckiem. Aktualnie brak dochodu, sytuacja ta również się nie zmieni.

Aktualne wynagrodzenie netto ok. 2600€, przy zmianie stawki podatkowej na 3-5 ok. 2950€

od sierpnia 400€ zasiłku rodzinengo

Ponadto przysługuje nam dwa razy dodatek budowlany -> efektywnie 200€ miesięcznie przez pierwsze dziesięć lat

Kapitał własny: 20k na koncie

100k w ETF-ach i akcjach pojedynczych

4k gotówki w starym planie oszczędnościowym mojej żony

Suma ~124.000€

Brak długów.

Planowaliśmy użycie całego kapitału własnego, zaciągnięcie [url]kredytu[/url] Z-15 w kwocie 240.000€ przez L-Bank z oprocentowaniem 0,25% (okres oprocentowania 10 lat) i sfinansowanie reszty kwoty 421.000 - (124.000 + 240.000) = 57.000€.

Jednakże pani z urzędu powiatowego, która musi przekazać wniosek o [url]kredyt[/url] L-Bank, stwierdziła na podstawie swojej tabeli, że roczny dochód brutto jest niewystarczający na sfinansowanie nieruchomości o takim rozmiarze. Wniosek jednak zostanie złożony, jesteśmy ciekawi rezultatu.

Jednakże teraz nasuwa mi się pytanie, czy inny bank mógłby nam zaoferować finansowanie.

Ogólnie jestem nieco zaskoczony opinią pani z urzędu, ponieważ sądziłem, że nasza sytuacja finansowa jest dość solidna.

Jakie są wasze doświadczenia w tej kwestii? Jakie warunki finansowe moglibyśmy uzyskać w związku z naszą sytuacją finansową?

Czy rzeczywiście problemem jest dochód?

Czy potrzebne są dodatkowe informacje do dokonania pierwszej oceny?

Pozdrawiam
"

Re: Finansowanie mieszkania z funkcją współwłasnością z 15 osób czy alternatywa?

Napisany przez Hilfe
Cześć, to zawiść pracownika biurowego. Tak, nieruchomość jest bardzo droga, a twoje dochody są zbyt niskie. Jednak macie bardzo wysoką wpłatę własną. To oznacza, że poziom pożyczki do dochodu jest odpowiedni

Napisany przez bruno68
bawue79
Niestety, wniosek prawdopodobnie zostanie odrzucony! Wolna kwota na życie w 2019 roku wynosi jedynie 250 € miesięcznie w przypadku dochodu netto 2.950 € dla gospodarstwa czteroosobowego! Nawet z dodatkiem rodzicielskim, problem finansowania nie zostanie rozwiązany! Również obecny czynsz nie rozwiąże problemu!
Zbyt drogie i zbyt wiele zależności od dodatków, dotacji i darowizn.

bruno68

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata