Re: Czy zakup działki na zasadach dzierżawy gruntów emfiteutycznych jest możliwy w ramach planu oszczędnościowo-emerytalnego Riester?
Napisany przez CA_MM -
- ndz sty 26, 2020 11:23 pm
"Cześć wszystkim,
posiadamy[url]Dom[/url] jednorodzinny na dzierżawionym gruncie. Podczas poprzedniego finansowania zawarliśmy między innymi dwa [url]rachunki oszczędnościowe[/url] Riester dla mnie i mojej żony, z celem spłacenia istniejącego [url]kredytu[/url] ratalnego po zakończeniu okresu zabezpieczonego odsetkami i/lub zakupu dzierżawionego gruntu. W międzyczasie udało nam się całkowicie spłacić [url]kredyt[/url] i [url]Dom[/url] jednorodzinny.
Teraz chcieliśmy kupić dzierżawiony grunt, na którym znajduje się nasz[url]Dom[/url] jednorodzinny.
Z wielkim zdziwieniem otrzymaliśmy jednak informację od kasy oszczędnościowo-budowlanej, że nasze[url]rachunki oszczędnościowe[/url] Riester nie mogą być wykorzystane w tym celu.
Nasz nieruchomość zostałaby już spłacona, a zakup gruntu, na którym znajduje się nasz[url]Dom[/url] jednorodzinny, nie mógłby zostać sfinansowany za pomocą rachunków oszczędnościowych Riester.
Oba posiadają zapisane wartości w wysokości 15 tysięcy i 10 tysięcy wpłaconego salda wraz z premiami Riester. Na koncie mojej żony są również obecne oba dzieci, więc na moim koncie oszczędnościowym znajduje się jedynie coroczne podstawowe wsparcie Riester.
Moje pytanie do eksperta tutaj w Forum brzmi, czy istnieje możliwość uwzględnienia rachunków oszczędnościowych Riester w zakupie gruntu. (~ 80 tysięcy[url]euro[/url] )
Z góry dziękuję, "
posiadamy
Teraz chcieliśmy kupić dzierżawiony grunt, na którym znajduje się nasz
Z wielkim zdziwieniem otrzymaliśmy jednak informację od kasy oszczędnościowo-budowlanej, że nasze
Nasz nieruchomość zostałaby już spłacona, a zakup gruntu, na którym znajduje się nasz
Oba posiadają zapisane wartości w wysokości 15 tysięcy i 10 tysięcy wpłaconego salda wraz z premiami Riester. Na koncie mojej żony są również obecne oba dzieci, więc na moim koncie oszczędnościowym znajduje się jedynie coroczne podstawowe wsparcie Riester.
Moje pytanie do eksperta tutaj w Forum brzmi, czy istnieje możliwość uwzględnienia rachunków oszczędnościowych Riester w zakupie gruntu. (~ 80 tysięcy
Z góry dziękuję,