Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Inwestycja finansowa z myślą o zakupie mieszkania/domu w ciągu 5 do 10 lat.

Napisany przez unbekannter
Cześć, Jestem w wygodnej sytuacji, ponieważ posiadam już spłacony mieszkanie z partnerką, mam zaledwie 30 lat i około 90000€ na koncie. Aktualnie zastanawiamy się nad zakupem innego mieszkania lub domu za 5-10 lat. Obecne mieszkanie chcielibyśmy wynająć. Aby uzyskać wymaganą resztę kapitału, planujemy wziąć [url]kredyt[/url]. W ostatnich dniach dokładnie przyjrzałem się opcjom inwestycji w ETF-y. Jednak nie doszedłem do wniosku, że byłoby to idealne rozwiązanie, ponieważ mówimy tu o inwestycji długoterminowej, która mogłaby stanąć na drodze do zakupu mieszkania. Akcje są dla mnie zbyt ryzykowne i nie jestem hazardzistą. [url]lokata[/url] na rok zagranicą daje około 1,1%, ale nie pokryje nawet inflacji. Inwestycje w nieruchomości tylko pobieżnie rozważyłem, ale nadal nie jestem pewien, co o tym myśleć. Obecnie pieniądze są praktycznie na koncie oszczędnościowym. Czy ktoś ma pomysły, jak mądre inwestować pieniądze w mojej sytuacji?

Napisany przez 2titan1981
Już dobrze zauważyłeś, że horyzont inwestycyjny jest dość krótki. Może się okazać, że w krótkim czasie uda ci się pokonać inflację za pomocą ETF-ów, ale nie musi. Biorąc pod uwagę obecną sytuację gospodarczą na całym świecie, istnieje ryzyko, że po 5-10 latach nie będziesz jeszcze na plusie.

Dlatego lepiej byłoby zrezygnować z tego pomysłu, albo zainwestować tylko część środków w taki sposób, aby pokryć inflację dla całej kwoty. Nie powinieneś więc inwestować wszystkiego w ETF-y, lepiej rozłożyć ryzyko ([url]lokata[/url], inwestycje zbiorowe, nieruchomości, surowce itp.), w zależności od tego, jakie ryzyko jesteś w stanie ponieść. Sugerowane rozwiązania są raczej dla osób, których można określić jako hazardzistów. Zależy to także od tego, jak wysoki będzie [url]kredyt[/url] na [url]Dom[/url] oraz ile dodatkowych środków z dochodów będziecie mieli na ewentualne większe obciążenie, wynikające z potencjalnej niedostatecznej rentowności inwestycji w ETF-y itp., gdy w tym czasie nastąpią spadki na rynkach, które nie zostaną zrekompensowane do podpisania umowy kredytowej.

Zostaje więc raczej dobre oprocentowane [url]konto[/url] oszczędnościowe w wysokości około 0,35% oraz dobra [url]lokata[/url] na 0,9%, licząc na to, że nowy [url]Dom[/url] będzie gotowy raczej po 5 latach niż po 10.

Napisany przez Cici
nieznany pisze:
lokata terminowa na 1 rok zagranicą wynosi około 1,1%, ale nie pokryje nawet inflacji.

Dlaczego w tym przypadku inflacja w ogóle odgrywa rolę? Dla ogólnego inwestowania majątkiem to zrozumiałe, ale wy chcecie konkretnie użyć pieniędzy na zakup nieruchomości. Przywiązanie się do „chcę przynajmniej dogonić wskaźnik inflacji” może prowadzić do złych decyzji. Warto zastanowić się, jak rozwijają się ceny nieruchomości w tym czasie. Jednak na dłuższą metę trudno jest je prognozować. Dlatego pytanie powinno brzmieć: Czy chcę zachować kapitał (co obecnie jest niemożliwe bez znaczącego zwrotu) czy chcę podjąć ryzyko, mając szansę na pomnażanie pieniędzy? To drugie również może zakończyć się niepowodzeniem.

Co może być opcją: Obecnie posiadane środki pozostają na bezpiecznym koncie oszczędnościowym, ale dodatkowe dochody są inwestowane w bardziej ryzykowne instrumenty, takie jak na przykład fundusz ETF z akcjami.

Napisany przez bruno68
@ nieznany, gratulacje z powodu udanej fortuny! I co do pomysłu nabycia nieruchomości! Jednak dlaczego czekać 5 do 10 lat na swoje marzenie? Z kwotą 90 000 € można z BSV o 40 % i depozytem 100 000 € finansować około 250 000 € na 3 lata, efektywnie na 18 lat, za 1,99 % rocznie. Zwłaszcza jeśli to kredyt podporządkowany, który można wykorzystać od 60 % wartości nieruchomości! Z BSV o 30 % i 100 000 € saldem, około 330 000 €, można finansować na co najmniej 1 rok z umową o oszczędzaniu budowlanym! Dlaczego narażać się na nieznane warunki przyszłości? Bo kto zna warunki przyszłości, zmieniane stopy procentowe, terminy pożyczek i ramy uzyskania kredytu! Bo tylko pieniądze, książeczki oszczędnościowe i umowy o oszczędzanie budowlane są uznawane w całości jako kapitał własny Nawet przy polisach na życie obojętnie jakiego rodzaju, czy to związane z funduszami czy z kapitałem, obecnie są one uznawane tylko z obniżką o 30 do 40 %! ETF-y czy akcje są uznawane tylko jako 50 % wartości! Przy finansowaniu 330 000 € czystej wartości domu, można zabezpieczyć Dom na 100 %! Co podnosi stopę oprocentowania do około 2% rocznie! Przy 60 % zabezpieczeniu oznacza to 188 000 €, wtedy są możliwe oprocentowanie na poziomie 0,8 %, pozostałe 142 000 € pokryte umową o oszczędzanie budowlane o wartości 330 000 €. Wtedy koszty dodatkowe i modernizacja są już wliczone. Zwykły kredytobiorca kończy zabezpieczenie na 100 %, reszta to jego problem! Jak koszty dodatkowe i modernizacja! Dla osoby posiadającej gotowy do przydzielenia BSV o wartości 330 000 €, biorąc 100 000 € kredytu na 0,8 % i jednocześnie pozwalając przydzielić BSV. Spłaca 330 000 € z kredytu i resztę kwoty z umowy oszczędzania budowlanego, pozostałe 100 000 € pokrywa, gdy nie ma gotówki na koncie prywatnym, koszty dodatkowe! Dzięki temu można zaoszczędzić około 12 000 € odsetek na 10 lat, czas trwania kredytu! Gdy 100 000 € lub jego część nie będzie potrzebna, te kwoty mogą pozostać natychmiast w przyznanej umowie oszczędzania budowlanego, co z kolei oszczędza dodatkowe odsetki, tym razem w wysokości 1,99% rocznie, przy rocznej potrzebie niższej o 50 000 € oszczędza się ponad 1 000 € rocznie przez 18 lat! kolejne 12 000 €. Efekt oszczędności jest mniejszy, ponieważ miesięczna spłata kapitału zmniejsza także miesięczne odsetki! Istnieje wiele sposobów na zmniejszenie obciążenia związanego z zakupem domu, ale konieczne jest wszechstronne doradztwo! bruno68

Napisany przez unbekannter
Dziękuję za Wasze opinie!

Aktualnie wydaje się, że [url]lokata[/url] terminowa jest nadal najlepszą opcją (Czy Klarna jest obecnie najlepszą opcją?). Pomysł rozproszenia i na przykład zainwestowania 5000 do 10000 w ETF-y wydaje mi się również niezłym pomysłem. Przejrzałem także crowdfundingo. Może warto także przetestować to z niewielką sumą.

Przyszła mi także do głowy idea zakupu kolejnej taniej nieruchomości pod wynajem w okolicy, gdzie oczekuję wzrostu wartości w ciągu najbliższych lat. W przyszłości można by zwiększyć tempo spłaty [url]kredytu[/url] za pomocą dochodów z najmu, ale miałoby się mniej kapitału własnego. Jednak sam nie jestem jeszcze do końca przekonany do tego pomysłu.

Ponieważ nie wiemy dokładnie, kiedy chcemy się powiększyć ani gdzie chcemy się przenieść, obecnie nie chciałbym całkowicie skoncentrować się na zakupie nieruchomości. Wolę uniknąć ryzyka późniejszego konieczności płacenia wyższych odsetek.

Napisany przez StGe1973
Problem został już opisany, 100% pewność oznacza stopę zwrotu poniżej wskaźnika inflacji. Twoim problemem jest następujące (ale dotyczy to obecnie wszystkich oszczędzających):

Zakładając, że ceny nieruchomości rosną identycznie z inflacją (obecnie w zależności od lokalizacji, z tendencją do wzrostu powyżej proporcji), wówczas nieruchomość staje się rok po roku droższa w stosunku do twojego kapitału. Dzisiaj za 90 000 [url]euro[/url] np. dostajesz 1/4 nieruchomości, a za 90 000 + odsetki za 10 lat (dla kwot powyżej kwoty wolnej od podatku kapitałowego ./. podatek od zysków kapitałowych) dostaniesz np. tylko 1/5.

Ostatecznie istnieją 3 alternatywy:

1. Więcej ryzyka w inwestycji kapitałowej = większa szansa na stopę zwrotu, ale także ryzyko strat
2. Kupuj od razu teraz
3. Bezpiecznie zainwestuj i miej nadzieję, że w ciągu 10 lat rynek nieruchomości zbliży się do krachu lub ceny znacznie spadną, co spowoduje, że twoje kapitał stanie się wart więcej w stosunku do nieruchomości.

Przynajmniej dopóki obecny poziom stóp procentowych nie ulegnie trwałej zmianie, alternatywa 3 jest raczej mało prawdopodobna... możliwe jest to albo poprzez znaczny wzrost stóp procentowych (znacząca liczba posiadaczy nieruchomości nie będzie w stanie sobie pozwolić na [url]refinansowanie[/url] i będą musieli sprzedać) albo poprzez trwający recesję w gospodarce (utraty miejsc pracy, spadające wynagrodzenia netto itd. i w efekcie zmuszeni będą do sprzedaży znaczącej liczby nieruchomości).

Napisany przez florianmeier
Rynek nieruchomości nie zawali się, dopóki popyt pozostanie wysoki. Zakaz deportacji do Syrii został przedłużony do 30.06.2020. Zobaczymy, co się potem stanie. Syryjczycy z H4 - jako najliczniejsza grupa - zajmują około 300 000 mieszkań. https://www.nds-fluerat.org/41193/ak...n-verlaengert/ Względem kosztów budowy, stopy zwrotu z wynajmu są zdecydowanie za niskie. Nie widzę również powodu, dla którego koszty budowy miałyby się obniżyć. Minimalne pensje i oligopole wśród producentów materiałów budowlanych powodują przeciwny skutek. W miastach uniwersyteckich ceny rosną, ponieważ coraz więcej uczniów decyduje się na zdawanie matury i chce/musi/może studiować. Jeśli nie w głuszy, to powiedziałbym, że spadających cen nieruchomości już nie będzie.

Napisany przez brainy
300.000 mieszkań to nieco więcej niż 0,7% ogólnej liczby mieszkań. To dość istotne, zwłaszcza jeśli weźmiemy pod uwagę fakt, że mieszkania nie są równomiernie rozłożone. Zainwestuj pieniądze w nieruchomości (akcje), wtedy będą one wzrastać i spadać, tak jak w przypadku zakupionej nieruchomości.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata