Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: ETF A0F5UF NASDAQ 100 Ishares Podatek od dochodów kalendarzowych

Napisany przez Syro
"Cześć wszystkim,

nie do końca rozumiem informacje JustETF dotyczące podatku od źródeł dochodów.

Czy podatek od źródeł dochodów obejmuje wszystkie dochody kapitałowe? W moim przypadku więc dywidendy i dochody z sprzedaży jednostek ETF. Czy to dotyczy również mojego przypadku?

Jeśli tak, to w jakiej wysokości? Jak to jest obliczane i czy mogę uniknąć tego za pomocą swappera, ponieważ nie ma bezpośredniego zakupu jednostek? Czy opłaca się zmienić?

Mój portfel jest obecnie w TradeRepublic, bo obecnie nie ma na rynku tańszego. Mam jednak również [url]konto[/url] w Comdirect. Na Nasdaqu pobierają tam 1,5% wartości zamówienia, ale korzystam tam z Comstage i swappera. Co jest lepsze pod względem kosztów i zysków?

Wiele pytań, ale może ktoś mi pomoże. Już teraz wielkie dzięki za wspaniałe forum tutaj.

ETF A0F5UF NASDAQ 100 Ishares

Pozdrawiam

Fabian
"

Napisany przez 2titan1981
Płacisz podatek źródłowy od dochodów kapitałowych za granicą. Nie każde państwo pobiera podatek źródłowy, nie zawsze można odliczyć sobie podatek źródłowy, a nie zawsze opłaca się angażować w podatek źródłowy, który został pobrany i teoretycznie można go odzyskać, ponieważ koszty związane z tym pochłaniają zyski.

W zależności od twojej sytuacji podatkowej, podatek źródłowy wynosi od 0 do 35%. Czy musisz wypełnić formularz W8-BEN dla USA, czy dostawca to robi automatycznie, musisz zapytać dostawcę. Zazwyczaj im tańszy rynek, tym mniej usług dla klienta, który musi sam się zajmować tymi sprawami.

Napisany przez Dante
W przypadku ETF-ów to właśnie twój broker powinien za ciebie załatwić wszystko. W przypadku poszczególnych akcji sytuacja może być inna, ale w przypadku tak złożonych instrumentów jak ETF-y, w których może być obecnych kilkaset lub nawet tysiąc akcji, dla zwykłej osoby jest to po prostu niemożliwe do zrealizowania samodzielnie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata