Re: Kiedy kończy się okres obowiązywania odsetek w przypadku 2 umów - czy bank poprawnie policzył?
Napisany przez luci -
- sob lut 01, 2020 6:35 pm
Podpisaliśmy dwie umowy pożyczki. Umowa pożyczki na 10 lat. Umowa została podpisana przez bank 21.07.2010 roku. Czyli praktycznie przy podpisaniu brakowało już prawie miesiąca czasu kredytowego - ok. W umowie jest napisane, że Zabezpieczenie oprocentowania kończy się 30.06.2020 roku. Jednak mieliśmy pożyczkę w pełni wziętą/wypłaconą dopiero w maju 2011 roku. Kiedy zatem rzeczywiście kończy się zabezpieczenie oprocentowania zgodnie z prawem? W tle w styczniu 2019 roku zaproponowano nam przedłużenie pożyczki po zakończeniu zabezpieczenia oprocentowania do dnia 01.07.2020 roku. Czy widzę prawidłowo, że moje rzeczywiste zabezpieczenie oprocentowania kończy się dopiero w maju 2021 roku? Czy to jest błąd, nawet jeśli jest to na moją korzyść, jest podstawą do zaskarżenia umowy o przedłużenie pożyczki? W tle, bank odmawia wcześniejszej spłaty (obecnie prawie 4%) z dwóch jeszcze trwających umów, które kończą się dopiero później. W umowie przedłużającej pożyczkę na stronie napisano: nowe zabezpieczenie oprocentowania łączy się bezpośrednio z kończącym się zabezpieczeniem oprocentowania. Dlatego z dniem stycznia 01.07.2020 roku zawarte zostają następujące warunki. Później punkt, który zabrania aktualnych dodatkowych spłat od daty podpisania umowy (Moja uwaga: bez daty!), odnosi się do tego, że dodatkowe spłaty w nowej umowie były niższe łącznie i warunki z poprzedniej umowy miały zostać zniesione. W przeciwnym razie mielibyśmy dwie umowy dotyczące dodatkowych spłat. Jednak istotne było, że stwierdzenie na pierwszej stronie Dlatego z dniem stycznia 01.07.2020 roku zostają zawarte następujące warunki. były mylące. Wydaje to wrażenie, że te warunki wejdą w życie dopiero po dniu stycznia 01.07.2020 roku - a teraz wcześniejsza spłata jest już odmawiana. Pytam teraz w forum o zabezpieczenie oprocentowania, aby ewentualnie mieć kolejny argument na rzecz uzyskania wcześniejszych spłat lub zaskarżenia umowy. Jeśli przedłużenie umowy jest nieważne, to bank naruszyłby obowiązującą umowę pożyczki, która obejmuje te dodatkowe spłaty. Czy to mogłoby mieć konsekwencje dla banku?