Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie budowy pomimo zasiłku chorobowego z wkładem własnym.

Napisany przez Gast73
"Cześć wszystkim,

Moja kuzynka i jej chłopak od około 3 lat szukali domu. Od kilku miesięcy stoi puste sąsiednie [url]Dom[/url] przyjaciółki mojej kuzynki. Byli już go zwiedzać i moja kuzynka była zachwycona.

Jednak ma dwa problemy, dlatego sądzę, że uzyskanie pozwolenia na [url]kredyt[/url] będzie trudne, a nawet niemożliwe. Po pierwsze, jej chłopak właśnie tydzień temu się z nią rozstał. Ona jednak nadal chce ten [url]Dom[/url].

Moja kuzynka pracuje na czas nieokreślony w służbie publicznej, ale obecnie pobiera zasiłek chorobowy. Nie wiadomo jeszcze, czy i kiedy wróci do pracy. Dotąd nie rozpoczęto procedury BEM.

Przed chorobą moja kuzynka zarabiała 2977,92€ brutto i 1.824,94€ netto. Teraz otrzymuje zasiłek chorobowy w wysokości 1.865,10€ brutto lub 1.633,50€ netto. Jest teraz już ponad 6 miesięcy chora i mogła złożyć wniosek o prywatną rentę z tytułu niezdolności do pracy. Gdyby została ona przyznana, otrzymałaby około 850€ miesięcznie. Chce wnosić około 80.000€ wkładu własnego.

Obecnie moja kuzynka wynajmuje mieszkanie za 460€ zimno lub 587€ ciepło. [url]Dom[/url] ma około 110m2 i kosztuje 150.000€ od osoby prywatnej plus 2.250,00€ na notariusza i wpis do księgi wieczystej, oraz

7.500,00€ podatku od nabycia nieruchomości. Nie ma innych [url]kredytów[/url] ani zobowiązań. Nie ma również dzieci i niekoniecznie potrzebuje samochodu, który mogła przekazać mojej mamie. Wszystkie swoje rachunki zawsze opłacała natychmiast.

Twierdzi, że jako długoletnia klientka Sparkasse i pracująca na czas nieokreślony w służbie publicznej, mimo zasiłku chorobowego, otrzyma [url]kredyt[/url]. Dodatkowo ma przecież wkład własny.

Ja jednak jestem raczej sceptyczny.
"

Napisany przez bruno68
Hallo Gościu,

czy coś musi być zmodernizowane? Jak to jest zorganizowane w domu? Czy jest możliwe stworzenie oddzielnego mieszkania?
Pojawia się jeszcze kilka pytań! Na razie je pomijmy!

Finansowanie stanowi problem, ponieważ prawdopodobnie jako urzędniczka poniżej 21 lat dostanie teraz z brutto zaledwie około 35%, czyli około 1.000 €! Z tej kwoty należy pokryć pełne opodatkowanie oraz różnicę z 50% becikowego!
Nawet z dodatkowymi 850 € z ubezpieczenia na wypadek niezdolności do pracy kwota ta jest za niska, ponieważ jest ona również opodatkowana proporcjonalnie do zysku, chyba że [url]ubezpieczenie[/url] na wypadek niezdolności do pracy pochodzi z Rürup lub z funduszu emerytalnego! Potrzebujesz dodatkowego dochodu, z wynajmu lub innych źródeł!
Koszty dodatkowe nie stanowią problemu, ponieważ mogą być pokryte z oszczędności!

Przy 150.000 € i 70.000 € wkładu własnego pozostaje 80.000 € [url]kredytu[/url], co prowadzi do stopnia obciążenia hipoteką wynoszącego 54%. [url]kredyt[/url] z oprocentowaniem i spłatą kapitału można by sfinansować na 15 lat przy stopie spłaty kapitału wynoszącej 2 lub 3% i koszcie 245 €, 310 €. Jednak koszty dodatkowe związane z ubezpieczeniami i rocznymi opłatami za grunt dla gminy stanowią raczej problem!

Twoja kuzynka chce pójść do banku, który ma również usługi pośrednictwa nieruchomościami? Jaka jest szansa, że po odrzuceniu [url]kredytu[/url], [url]Dom[/url] zostanie wystawiony na sprzedaż za 200.000 € w ofercie publicznej od Banku?

bruno68

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć Gościu73, Zastanów się z perspektywy trzeciej osoby. Czy to ma sens, by świadczenia chorobowe zostały uznane za trwały dochód? Nie, nie ma sensu. Świadczenia chorobowe nie są trwałym dochodem i dlatego nie są brane pod uwagę w sprawdzaniu zdolności kredytowej. Jeśli renta z tytułu niezdolności do pracy zostanie przyznana po długotrwałym procesie i jest czasowa, wtedy można ją traktować jako dochód. Moim zdaniem, obecnie podczas choroby, gdy otrzymuje się świadczenia chorobowe, w ogóle nic nie powinno się robić w kontekście sprawdzania zdolności kredytowej itp. A po wyleczeniu choroby, wróceniu do poprzedniej pracy - na przykład bez renty z tytułu niezdolności do pracy - warto odczekać 1-2 pełne miesiące pracy, zanim skontaktujesz się z partnerem bankowym w sprawie finansowania nieruchomości. Względnie, wasze własne środki są bardzo dobre. Co powiesz na to, żebyś kupił to potencjalnie lukratywne mieszkanie dla kuzynki i byłbyś także pożyczkobiorcą, a potem kuzynka mogłaby przejąć nieruchomość?

Napisany przez Gast73
"

Korzyść z tytułu chorobowego nie stanowi stałego dochodu i dlatego nie jest brana pod uwagę w ocenie zdolności kredytowej. Dlatego od samego początku byłem sceptyczny, w przeciwieństwie do mojej kuzynki. Nadal nie widać również, czy w ogóle będzie mogła wrócić do pracy. Może się też zdarzyć, że będzie mogła pracować tylko w niepełnym wymiarze (wtedy ewentualnie z rentą z tytułu niezdolności do pracy, o ile nie przekroczy granic konkretnej przekazywalności) lub że będzie musiała złożyć wniosek o rentę z tytułu niezdolności do pracy (całkowitej lub częściowej) i ewentualnie przedtem również o zasiłek dla bezrobotnych (w zależności od czasu trwania wniosku rentowego i wówczas panującej sytuacji zawodowej). Na obecną chwilę nikt tego nie może przewidzieć. Powiedziałem jej to, ale jak wspomniano, ona ma inne zdanie.

Co powiesz, jeśli kupisz dla swojej kuzynki to może zyskowne mieszkanie, zostaniesz również pożyczkobiorcą, a następnie będziesz mieć opcję, że w przyszłości twoja kuzynka będzie mogła przejąć to mieszkanie?

To teoretycznie fajny pomysł, bankierze, ale mój mąż i ja właśnie spłaciliśmy nasze [url]kredyty[/url] hipoteczne. I mój mąż nie weźmie nowego [url]kredytu[/url], aby pomóc mojej kuzynce. Już to powiedział. Sytuacja wygląda podobnie z moim bratem i jego żoną.
Moja ciotka i wujek, czyli rodzice mojej kuzynki, są już na emeryturze. Dlatego nie jestem pewna, czy mogliby wystąpić jako kredytobiorcy. Moja kuzynka zastanawiała się również, czy jej rodzice mogliby być poręczycielami. A może nawet podać spłacony [url]Dom[/url] rodziców jako zabezpieczenie. Ponieważ aktualnie są na wakacjach, nie mogła ich zapytać.

Ponadto chce ona wpisać hipotekę od Sparkasse w księdze wieczystej. Myślę, że Sparkasse zawsze wpisuje hipotekę. Nie znam nikogo, u kogo byłoby inaczej.

Czy coś musi być zmodernizowane? Jaka jest struktura domu? Czy możliwe jest mieszkanie dla lokatora?

Bruno68, z pewnością będzie trzeba coś zmodernizować. Jednak nie mogę określić w jakim zakresie. Doradziłem mojej kuzynce, że powinna najpierw sprawdzić, czy w ogóle możliwe jest sfinansowanie, zanim wyda pieniądze na rzeczoznawcę budowlanego, który powie jej, co koniecznie należy zrobić. Wszystko to, co wykracza poza to, to kwestia gustu i pieniędzy. Jej były mąż na przykład wszędzie nałożył nowe podłogi i zamontował nową kuchnię. Podłogi są jednak częściowo w dobrym stanie, a kuchnia ma zaledwie 3 lata i podoba się mojej kuzynce. Mieszkanie dla lokatora nie jest możliwe.

Jest ona zatrudniona jako pracownik państwowy, a nie urzędniczka.
"

Napisany przez NaTwoim13
Świadczenie chorobowe jest świadczeniem socjalnym i dlatego nie podlega zajęciu komorniczemu, zatem nie stanowi stałego dochodu.

Napisany przez Gott
Tutaj powinno się traktować użytkowniczkę mniej chrześcijańsko. To, że jest chora, nie oznacza, że jest klientką C-

Napisany przez Dante
Gott pisze:
Powinno się tu traktować użytkowniczkę mniej chrześcijańsko. Tylko dlatego, że jest chora, nie oznacza, że jest ona Klientką C-

Powinno się z nią postępować mniej chrześcijańsko? Dlaczego, czy nienawidzisz ludzi?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata