Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: MSCI World UND Core oznacza MSCI World UND Core.

Napisany przez Bilbo777
Cześć,

chciałbym zainwestować w moje pierwsze plany oszczędnościowe ETF, chcąc szeroko rozproszyć ryzyko i mieć pewność. Do wyboru mam między innymi często polecane MSCI World (IE00B0M62Q58) i Core MSCI World (IE00B4L5Y983).

Czy ma sens zainwestować w oba, czy są one zbyt podobne (oprócz faktu, że jeden wypłaca dywidendy, a drugi kapitalizuje),
czy lepiej wybrać tylko jeden z nich i do kolejnej inwestycji wybrać zupełnie inny ETF?

Dziękuję i pozdrowienia

Napisany przez Dante
Rzeczywiście, inwestowanie w oba miałoby sens tylko wtedy, gdy powiedziałbyś, że chcesz otrzymać wypłatę dywidendy z połowy zainwestowanych pieniędzy. Są jednak lepsze opcje. ETF-y Core iShares to w zasadzie tylko grupa produktów, która jest często popularna i niedroga. Ponieważ oba śledzą ten sam indeks w prawie identyczny sposób, obejmując około 1600 firm i próbkując go, musisz zdecydować, czego chcesz. Ja wybrałem opcję kapitalizacji, ponieważ nie muszę ręcznie reinwestować wypłat i ponieważ koszty są znacznie niższe.

Napisany przez MEarner
Ja zdecydowałbym się tylko na jeden z tych dwóch ETF-ów. Jeśli dopiero zaczynasz inwestować pieniądze i być może nie masz jeszcze dużego kapitału, to zdecydowanie lepszym wyborem byłby ETF kapitalizujący, aby skorzystać z efektu składanego odsetek. Pytanie, które pojawiłoby się w przypadku dywidendowego ETF-a, to czy w danym momencie warte jest otrzymywanie dywidend, biorąc pod uwagę kapitał do zainwestowania. Również warto zastanowić się, czy ma sens inwestować dwukrotnie w ten sam ETF tylko po to, aby skorzystać z dywidend. Istnieją również alternatywy, jak na przykład pożyczki P2P. To podejście miałoby większy sens z punktu widzenia dywersyfikacji. Dywersyfikacja oznacza również inwestowanie w różne aktywa. Być może w Twoim przypadku sensowniej byłoby dodać na przykład ETF na rynki wschodzące, aby uwzględnić rozwój w krajach rozwijających się.

Napisany przez 2utopus
Jeśli kwota wolna od podatku nie została jeszcze w całości zużyta, rozważałbym raczej wybór dywidendowy.

Napisany przez Bilbo777
MEarner pisze:
Jeśli dopiero zaczynasz inwestować swoje pieniądze i być może nie masz jeszcze zbyt dużego kapitału, zdecydowanie lepszym wyborem byłby fundusz ETF kapitalizujący, aby skorzystać z efektu króliczka. Pytanie, które pojawiłoby się w przypadku funduszu dywidendowego, brzmi, czy w aktualnym momencie, biorąc pod uwagę dostępny kapitał do zainwestowania, wypłaty dywidendy byłyby już dla ciebie opłacalne.

Obecnie mam do dyspozycji 2.000€ - 3.000€, które chciałbym zaoszczędzić w 2-3 funduszach ETF.

Napisany przez 2titan1981
Przy, przepraszam, niewielkich kwotach opłaca się jedynie MSCI World lub AWCI. Wszystko inne nie ma sensu kosztowo. Ten dodatkowy wysiłek jest opłacalny.

Jeśli limit zwolniony od podatku nie został wyczerpany, wybrałbym tylko fundusze dywidendowe i to tylko te, które można kupić tanio bez promocji oszczędnościowych.

Napisany przez 2tneub
Bilbo777 pisze:
Mam obecnie do dyspozycji 2.000€ - 3.000€, które chciałbym zainwestować w 2-3 ETF-y.

Czy jako jednorazowa inwestycja czy miesięcznie 2-3T€?

Napisany przez Bilbo777
Przepraszam, uzasadnione pytanie. Jako jednorazowa wpłata, a następnie prawdopodobnie około 100€ miesięcznie, czasem więcej, czasem mniej.

Napisany przez 2titan1981
titan1981 pisze:
Przy, Przepraszam, niewielkiej sumie opłaca się tylko MSCI World lub AWCI. Wszystko inne nie ma sensu kosztowo. Dodatkowe nakłady nie sięgają wartości zysków.

Jeśli kwota wolna od podatku nie została zużyta, wybrałbym tylko fundusze rozdzielające dywidendy i tylko te, które można kupić tanio bez promocji oszczędnościowych.

Tak więc, fundusz.

Napisany przez 2tneub
Bilbo777 pisze:
Przepraszam, uzasadnione pytanie. Jako jednorazowa wpłata, a następnie prawdopodobnie około 100€ miesięcznie, czasami więcej lub mniej.

Osobiście również wybrałbym zaproponowaną przez titan1981 drogę. Znajdź dywidendowy ETF światowy z niskimi kosztami dla ETF i depozytu.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata