Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na tematy związane z pracą i zawodem.

Re: Odszkodowanie - ile mi zostanie?

Napisany przez ElephantMan
Moje obecne miejsce pracy zaoferowało mi odprawę. Tutaj również zostaną pobrane opłaty, tak samo jak w przypadku normalnego wynagrodzenia. Moje pytanie brzmi: Czy są one pobierane w ten sam sposób jak przy wynagrodzeniu, czy może jest inaczej opodatkowane/opłacane?
W moim przypadku chodzi o ofertę w wysokości 5 000 [url]euro[/url] - jestem w klasie podatkowej 1 i nie należę do Kościoła.

Czy ktoś wie, ile zostanie mi na rękę, lub czy istnieje jakiś kalkulator?

Napisany przez 2titan1981
To zależy od tego, ile zazwyczaj zarabiasz i w jakim zakresie znajdujesz się w tabeli podatkowej. Spróbuj obliczyć, ile musisz zapłacić podatków za pomocą kalkulatora brutto/netto. W ogólnej tendencji będziesz musiał zapłacić więcej podatków procentowo, chyba że Twój dochód przekracza

Napisany przez 2utopus
Odprawki zazwyczaj nie podlegają ubezpieczeniom społecznym - jednak należy pamiętać, że można otrzymać blokadę zasiłku dla bezrobotnych, jeśli podpisze się dobrowolnie umowę o rozwiązaniu umowy - jeśli na przykład nie otrzymuje się ALG1 przez 3 miesiące i być może trzeba płacić przez 2 miesiące najwyższą stawkę (składka pracodawcy i pracownika) do kasy chorych, to może to być już znaczna kwota zużyta.

Byłbym zaniepokojony tą kwestią tylko wtedy, gdy nie podoba mi się w starej firmie lub nie widzę tu przyszłości i miałbym dość pewną perspektywę nowej pracy.

Napisany przez ElephantMan
Oczywiście, sprawa z ALG jest dość skomplikowana. Ale przed wypłatą odprawy byłoby także najpierw dwa miesiące zwolnienia z pełnym wynagrodzeniem. Dużo czasu, aby znaleźć coś nowego. Ogólnie niewiele się tym martwię, ale ryzyko oczywiście pozostaje. I tak, ani nie podoba mi się to, ani nie widzę wielkiej przyszłości w tej firmie.

Napisany przez 2tneub
Ostatni raz, kiedy miałem ten temat na stole do opracowania, było dobre 15-20 lat temu. Wtedy przeprowadzono porównanie pomiędzy pięcioma piątkami a inną alternatywą. Wydaje mi się, że wtedy część było na pewno zwolnione z podatku.

Moim zdaniem pięć piątek nadal istnieje. Nie mogę jednak powiedzieć, czy nadal jest to wybór i czy jest wykonywane porównanie.

Jeśli dobrze pamiętam, pięć piątek polega na tym, że traktuje się odprawę, jakby została wypłacona przez 5 lat. Na przykład, jeśli w danym roku zarabiasz 50 tys. [url]euro[/url], a otrzymujesz odprawę w wysokości 20 tys. [url]euro[/url], nie są opodatkowane 70 tys. [url]euro[/url], ale odprawa jest dzielona na pięć części, a więcej podatku jest naliczane od 50 tys. [url]euro[/url] do 54 tys. [url]euro[/url], które jest mnożone przez 5. Ponieważ stawka podatkowa graniczna dla 70 tys. [url]euro[/url] jest znacznie wyższa niż dla 54 tys. [url]euro[/url], oszczędzasz na podatku. Nadal opodatkowujesz pełną odprawę, ale stawką podatku niższą.

I na zakończenie: To nie jest porada prawna, lecz tylko wiedza amatora.

Napisany przez 2utopus
W przypadku piątej reguły, z mojej wiedzy wynika, że (roczne) dochody z odszkodowania muszą być znacznie wyższe niż bez niego... czy w przypadku 5000 € tak właśnie jest, zależy oczywiście od indywidualnego przypadku.Czy w ofercie osiągnięto normalny poziom 1/2 miesięcznego wynagrodzenia za każdy rok stażu w firmie? (Przykład: 4000 € brutto i 5 lat stażu w firmie: 2000 € * 5 = 10000 €.) Może się opłacać, jeśli pozwalają Ci na wykupienie okresu wypowiedzenia - gdy masz 2-miesięczny okres wypowiedzenia, finansowo dla firmy jest obojętne, czy wypłaca Ci normalne wynagrodzenie przez 2 miesiące - czy też dodaje do odszkodowania 2 miesiące + 20% składki pracodawcy na [url]ubezpieczenie[/url] społeczne - przy teoretycznych 4000 € i 2 miesiącach byłoby to 4000 € * 2,4 = 9600 € - pracownik nie musi płacić od tego 40% składek społecznych - prawie 4000 € netto więcej - oczywiście wtedy także mniej na [url]konto[/url] emerytalne/ALG/[url]ubezpieczenie[/url] zdrowotne... to oczywiście nie jest porada, ale jedynie odzwierciedlenie mojego osobistego zdania/doświadczenia.Jeśli chcesz zapoznać się z więcej informacji, tutaj znajdziesz kilka wskazówek: https://abfindunginfo.blogspot.com/

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata