Re: Czy oszczędnościowy kontrakt budowlany gotowy do przydzielenia z premiowanym oprocentowaniem nie jest standardową sprawą w BGH?
Napisany przez Moni_ka -
- śr lut 12, 2020 7:46 pm
Witajcie wieczorem,
posiadam umowę oszczędnościową BHW (Dispo maXX DX5 z 1999 roku), która jest gotowa do przypisania od 01.03.10 roku. Nie jest w pełni oszczędzona (brakuje jeszcze kilka tysięcy[url]euro[/url] ). W umowie ustalono premiowane oprocentowanie (z wstecznym datą od początku umowy), które otrzymam, jeśli umowa będzie trwać co najmniej 7 lat i zrezygnuję z [url]kredytu[/url] budowlanego, przyjmując przydział.
Podczas rozmowy z przedstawicielem BHW w styczniu 2020 roku poinformowano mnie, że BHW kiedyś po marcu 20 rozwiąże umowę w terminie 6 miesięcy.
Znam wyrok Bundesgerichtshofu dotyczący „możliwości wypowiedzenia po 10 latach gotowości do przydziału (wyrok Bundesgerichtshofu z dnia 21.02.2017, sygn. XI ZR 185/16 i XI ZR 272/16).
Jednak coraz częściej czytam, że w przypadku określonych konfiguracji umów nie chodzi o wymieniony przez BGH „typowy przypadek” (więcej na ten temat znajdziesz w PDF na stronie Verbraucherzentrale BaWü w punkcie 3.3: https://www.verbraucherzentrale-bawu...C3%A4gen_0.pdf)
Dlatego mam teraz następujące pytania:
Pytanie 1.) Czy istnieje możliwość, że decyzja BGH nie będzie miała zastosowania do mojej umowy, ponieważ cel umowy został zmodyfikowany poprzez obiecaną premiowaną oprocentowaną w przypadku zrezygnowania z[url]kredytu[/url] ?
Jeśli odpowiedź na pytanie 1 jest negatywna i mam umowę „typową”, skierowane są następujące pytania:
Pytanie 2.) Czy to prawda, że Bausparkasse musi wypowiedzieć umowę z dokładnym terminem 6 miesięcy?
Pytanie 3.) Zastanawiam się, czy powinienem - zgodnie z zaleceniem przedstawiciela BHW - poczekać na wypowiedzenie przez BHW, a następnie - wewnątrz tego terminu, na przykład tuż przed upływem 6-miesięcznego okresu - zaakceptować przydział. Czy w ten sposób uniknę wypowiedzenia przez BHW i zachowam prawo do premiowanego oprocentowania (oraz prowizji za zawarcie umowy) czy po otrzymaniu pisma z wypowiedzeniem przez BHW będzie za późno, aby otrzymać premiowane oprocentowanie?
Dziękuję za odpowiedzi!
posiadam umowę oszczędnościową BHW (Dispo maXX DX5 z 1999 roku), która jest gotowa do przypisania od 01.03.10 roku. Nie jest w pełni oszczędzona (brakuje jeszcze kilka tysięcy
Podczas rozmowy z przedstawicielem BHW w styczniu 2020 roku poinformowano mnie, że BHW kiedyś po marcu 20 rozwiąże umowę w terminie 6 miesięcy.
Znam wyrok Bundesgerichtshofu dotyczący „możliwości wypowiedzenia po 10 latach gotowości do przydziału (wyrok Bundesgerichtshofu z dnia 21.02.2017, sygn. XI ZR 185/16 i XI ZR 272/16).
Jednak coraz częściej czytam, że w przypadku określonych konfiguracji umów nie chodzi o wymieniony przez BGH „typowy przypadek” (więcej na ten temat znajdziesz w PDF na stronie Verbraucherzentrale BaWü w punkcie 3.3: https://www.verbraucherzentrale-bawu...C3%A4gen_0.pdf)
Dlatego mam teraz następujące pytania:
Pytanie 1.) Czy istnieje możliwość, że decyzja BGH nie będzie miała zastosowania do mojej umowy, ponieważ cel umowy został zmodyfikowany poprzez obiecaną premiowaną oprocentowaną w przypadku zrezygnowania z
Jeśli odpowiedź na pytanie 1 jest negatywna i mam umowę „typową”, skierowane są następujące pytania:
Pytanie 2.) Czy to prawda, że Bausparkasse musi wypowiedzieć umowę z dokładnym terminem 6 miesięcy?
Pytanie 3.) Zastanawiam się, czy powinienem - zgodnie z zaleceniem przedstawiciela BHW - poczekać na wypowiedzenie przez BHW, a następnie - wewnątrz tego terminu, na przykład tuż przed upływem 6-miesięcznego okresu - zaakceptować przydział. Czy w ten sposób uniknę wypowiedzenia przez BHW i zachowam prawo do premiowanego oprocentowania (oraz prowizji za zawarcie umowy) czy po otrzymaniu pisma z wypowiedzeniem przez BHW będzie za późno, aby otrzymać premiowane oprocentowanie?
Dziękuję za odpowiedzi!