- czw lut 13, 2020 4:06 pm
Witajcie,
mam następujący problem: Wspólnota spadkobierców chce sprzedać mieszkanie w drodze przetargu. Złożyłem najwyższą ofertę, a wspólnota spadkobierców zaakceptowała moją ofertę. Otrzymałem z banku zatwierdzenie[url]kredytu[/url] hipotecznego, ale jeszcze go nie podpisałem (mam na to jeszcze tydzień). Następnie odbywa się spotkanie z notariuszem, jednak na nim obecny jest tylko przedstawiciel prawnika wspólnoty spadkobierców. Po spotkaniu notarialnym spadkobiercy muszą jeszcze wyrazić zgodę - oznacza to, że umowa sprzedaży pozostaje tymczasowo nieważna.
Mam teraz jeszcze tydzień na podpisanie umowy kredytowej, a następnie 2 tygodnie na jej odstąpienie. Co się stanie, jeśli procedura uzyskania zgody potrwa dłużej niż ten termin, a jeden z spadkobierców nie wyrazi zgody? W takim przypadku pozostanę z kredytem bez mieszkania.
Czy ktoś z was zna się na tym? Jakie mam możliwości, aby się zabezpieczyć? Zapytałem już w banku - nie mam tutaj możliwości (poza późniejszą zmianą zabezpieczeń, czyli kupnem innego mieszkania). Czy mogę coś dodać do umowy kupna?
Ten przypadek jest mało prawdopodobny, ponieważ spadkobiercy już raz wyrazili zgodę - ale nigdy nie wiadomo...
Dzięki za pomoc!
mam następujący problem: Wspólnota spadkobierców chce sprzedać mieszkanie w drodze przetargu. Złożyłem najwyższą ofertę, a wspólnota spadkobierców zaakceptowała moją ofertę. Otrzymałem z banku zatwierdzenie
Mam teraz jeszcze tydzień na podpisanie umowy kredytowej, a następnie 2 tygodnie na jej odstąpienie. Co się stanie, jeśli procedura uzyskania zgody potrwa dłużej niż ten termin, a jeden z spadkobierców nie wyrazi zgody? W takim przypadku pozostanę z kredytem bez mieszkania.
Czy ktoś z was zna się na tym? Jakie mam możliwości, aby się zabezpieczyć? Zapytałem już w banku - nie mam tutaj możliwości (poza późniejszą zmianą zabezpieczeń, czyli kupnem innego mieszkania). Czy mogę coś dodać do umowy kupna?
Ten przypadek jest mało prawdopodobny, ponieważ spadkobiercy już raz wyrazili zgodę - ale nigdy nie wiadomo...
Dzięki za pomoc!