Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Czy zostałem oszukany?

Napisany przez SvenZ
Pracuję od 2017 do 2018 w godzinach 07:00 - 17:00 za minimalną stawkę (wtedy 8,84) - 1 godzina odjęta, 9 godzin dziennie i zarobiłem brutto 1590, czyli netto 1144. Czy to się zgadza?

W 2019 roku minimalna stawka została podniesiona (9,19), nadal zarabiałem brutto 1590, ale netto wzrosło o 20 [url]euro[/url] (1164)... wtedy zdałem sobie sprawę, że w 2019 roku zostało mi wypłacone za mało, teraz otrzymam zwrot około 750 [url]euro[/url] za 2019 rok.

Moje pytanie, czy w 2017 i 2018 roku wypłacili Państwo minimalną stawkę?

I jaka jest formuła na wyliczenie wynagrodzenia brutto?

Firma liczy to tak: godziny tygodniowo x 4 x stawka godzinowa

Napisany przez 2utopus
Czy prowadzisz księgę, ile godzin pracowałeś w ciągu miesiąca? Otrzymujesz wynagrodzenie czy pensję?
Przy założeniu, że miesiąc ma tylko 4 tygodnie, w ciągu roku byłoby 48 tygodni - w mojej poprzedniej firmie przyjęto, że w miesiącu jest 4,35 tygodnia.

Napisany przez SvenZ
Nie, po co? Zawsze pracuję 9 godzin dziennie (odjęte jest już przerwy). Myślę, że otrzymuję wynagrodzenie, moje wynagrodzenie zawsze jest takie samo. Kobieta w mojej firmie, która za to odpowiada, mówi, że używa wzoru x4 do obliczeń...

Napisany przez Freeliner
Jeśli otrzymujesz wynagrodzenie stałe lub zawsze takie same honorarium, normalne jest uwzględnienie 21,5-21,75 dni roboczych w miesiącu
lub 4,3-4,35 tygodnia roboczego w miesiącu (jak napisał Utopus). \n

Jeśli więc pracujesz przez 9 godzin..... powinieneś otrzymywać co najmniej 9,19 * 9 * 5 * 4,3 = 1778€ lub (9,19 * 9 * 21,75 = 1799€)

Dla mnie wygląda to bardziej tak, jakby próbowano oszukiwać w przypadku minimalnego wynagrodzenia.....czyli jesteś oszukiwany

Ile dni wakacji masz w ciągu roku?

Napisany przez SvenZ
24 dni w roku

Napisany przez SvenZ
Co mogę zrobić? To samo powiedziałem również w firmie. Pracuję 21 dni w miesiącu, a nie 20. Czy istnieje jakiś przepis lub cokolwiek, co mogę przedstawić jako dowód, że powinni mi zapłacić za 21/21,5 dnia?

Napisany przez 2tneub
Przy 40 godzinach pracy w miesiącu osiąga się 173,33 godziny. Jednak moim zdaniem płaca minimalna nie odnosi się do ustalonego czasu pracy, lecz do faktycznie przepracowanych godzin. Pracownik o zarobkach zbliżonych do płacy minimalnej ma prawo do wyższej pensji w miesiącach z 22 dniami roboczymi (co zdarza się często 1-2 razy w roku). Jakie są określone w twojej umowie o pracę godziny i w jaki sposób możesz udowodnić 9 godzin pracy dziennie? Szczegółowe zapisy/czasy odbijania kart byłyby tu przydatne. Codziennie od godziny 7 do godziny 17 jest niewiarygodnym sposobem udowodnienia tego, chyba że istniały do tego jakieś wytyczne służbowe.

Napisany przez SvenZ
Nigdy nie otrzymałem umowy o pracę. W zasadzie nie planowałem pozostawać w firmie tak długo, dlatego też nie pytałem o to, ponieważ chciałem pozostać tam maksymalnie 1 rok, ale potem miałem wypadek, potem operację, a jeszcze jedną operację mam przed sobą.

W naszej firmie nie prowadzi się zapisów

Napisany przez SvenZ
Ja, ale będzie mi płatne za 9 godzin (również mi tak powiedziano)

Napisany przez bruno68
Do SvenZ,

Moje pytanie, dlaczego 9 godzin minus 1 godzina? Czy naprawdę masz godzinę przerwy dziennie? Pracujesz w branży przemysłowej czy rzemieślniczej? Dobrze, w rzemiośle zawsze są przerwy między zleceniami! W zamkniętych przedsiębiorstwach nie ma takowych!
Twoje oświadczenie o twoim przedsiębiorstwie decyduje o Twoim zadowoleniu! Powinieneś również prowadzić własną dokumentację, kiedy pracujesz codziennie! Przeczytaj swoją umowę o pracę, czy otrzymujesz wynagrodzenie godzinowe, czy miesięczne stałe wynagrodzenie!

Jeśli otrzymujesz stałe miesięczne wynagrodzenie, zależy od Ciebie, czy zdejmiesz sobie minimalną stawkę godzinową! W dniu 1.1.2020 ma wejść w życie podwyżka do 9,35 [url]euro[/url] na godzinę, zgodnie z haufe lexoffice!

Z tego wynika, że minimalna płaca przy 160 godzinach wynosi 1496 €, przy 165 godzinach 1.542,75 €, przy 170 godzinach 1589,50 €!

Niejasne stwierdzenie dotyczące 1. godziny przerwy jakoś się nie zgadza! Zależy od Ciebie udowodnić niedopłaty, czego nie możesz zrobić, ponieważ sam nie wiesz, co jest w umowie o pracę! Umowa może zawierać płatne przerwy 30 minut dziennie!

To może wynikać z układu zbiorowego pracy! Bez pomocy prawnej nie da się tego naprawić!

bruno68

Napisany przez SvenZ
Pracuję w magazynie jako operator wózka widłowego od poniedziałku do piątku w godzinach 07:00 - 17:00 (czyli 10 godzin dziennie) i zawsze mam 1-godzinną przerwę, którą zawsze mogę zrobić w dowolnym momencie.
Razem w tygodniu jest to 45 godzin.

Napisany przez 2tneub
Całkowicie pomijając fakt, że 45 godzin moim zdaniem nie byłoby objętych ustawą o czasie pracy, pracodawca musi prowadzić rejestr w zakresie płacy minimalnej.
Bezkarną jest twoja naiwność w sprawie umowy o pracę.
Jeśli chcesz osiągnąć coś wstecz, prawdopodobnie będzie to możliwe tylko za pośrednictwem adwokata lub, jeśli istnieje, związków zawodowych, itp. Oznacza to oczywiście, że powinieneś być pewien, że w razie potrzeby zawsze będziesz mógł znaleźć nową pracę.
Jeśli chcesz rozwiązać ten problem na przyszłość, możesz najpierw zażądać pisemnej umowy o pracę.

Napisany przez bruno68
Najwyraźniej nie mogą znaleźć więcej operatorów wózków widłowych, co nie jest dziwne, biorąc pod uwagę wynagrodzenie!
Upoważnienie do pracy na wózku widłowym nie jest już takie proste!

Moja sugestia byłaby, aby poszukać nowej firmy. Następnie skorzystać z operacji w fazie przejściowej wraz z urlopem wypoczynkowym, a następnie rozpocząć nową pracę od 01.04.2020!

Czyste rozstanie bez sporów sądowych jest lepsze niż gdy zajdzie kontrola celna i stara firma zostanie zamknięta! To przylega na stałe i odbiera szanse na lepsze oznaczenie!

Jednak problem polega na tym, że nie ma Pani umiejętności płynnego przejścia do nowej firmy! I przez to Pani sama sobie szkodzi!

bruno68

Napisany przez SvenZ
Problem polega jednak na tym, że twoja zdolność do cichej zmiany pracy na nową firmę nie istnieje! I przez to sobie szkodzisz!

bruno68

O co dokładnie ci chodzi?

Ja również nie miałam zamiaru zwracać się do adwokata ani włączać celników, ale to około 3.000 - 5.000 zł, które zostały mi niewłaściwie wypłacone, jeśli powinnam być normalnie opłacana za 21/22 dni.

To nie jest mała kwota i chodzi mi o zasadę. Pracuję za niewielkie pieniądze, a w 2019 roku zapłacili mi poniżej płacy minimalnej, a w 2017 roku moje pierwsze wynagrodzenie było również poniżej płacy minimalnej

Napisany przez bruno68
@ SvenZ,

Musisz udowodnić, że otrzymujesz zbyt mało zgodnie z ustawą o płacy minimalnej!
Twierdzenie, że otrzymujesz za mało, nie jest dowodem!

Czy potrafisz to zrobić?

Jeśli nie, proszę powstrzymaj się od tych twierdzeń, w przeciwnym razie grozi ci pozew o zaniechanie i roszczenie o odszkodowanie (między innymi szkodą na reputacji) ze strony pracodawcy!
Co może oznaczać stałe obciążenie (przez lata) w celu spłacenia roszczenia o odszkodowanie ze strony pracodawcy!

Dlatego zalecam zmianę! Kto tak postępuje, nie będzie miał też oporów przed zabezpieczeniem się przed pracownikami przy użyciu wyżej wymienionych metod!

Jak wspomniano przez Teub, instytucji takich jak rada zakładowa, związek zawodowy nie będzie w twoim przypadku istniała! Oznacza to również, że nie można oczekiwać pomocy!

Z tego wynika przyszłe ich postępowanie: Dyskretna zmiana pracy!

Tylko według mojej wiedzy, większość pracowników nie jest w stanie dokonać takiej zmiany! Bez osiągnięcia negatywnych wyników!
Dlatego należy powstrzymać się od wszystkich negatywnych cech w stosunku do byłego pracodawcy. Tylko ze względu na podane przez Ciebie liczby! Stąd 8 godzin tygodniowo, 32 godziny miesięcznie, pomnożone przez 36 miesięcy daje 1.152 godziny pomnożone przez 9,00 € daje 10.368 € zbyt niskiej pensji! Niestety nie jesteś w stanie tego udowodnić! Ponieważ na karcie płac nie będą widniały te nadgodziny!

Nie jest też wiarygodne pracowanie poniżej płacy minimalnej przez 36 miesięcy!
Znajdujesz się w znacznie gorszej sytuacji w swojej sprawie, dlatego pozostaje Ci tylko to, o czym już pisałem: Dyskretna zmiana pracy bez szumu!

Mam nadzieję, że moje wyjaśnienia Ci wystarczą! Weź swoje życie w swoje ręce i zadbaj o to, abyś nie zawsze był ofiarą!

bruno68

Napisany przez 2tneub
Tak czarne, jak bruno, nie widzę tego, ponieważ w przypadku płacy minimalnej to pracodawca ponosi obowiązek prowadzenia dokumentacji. To zapowiada się interesująco, jak to będzie przygotowane. Oczywiście, własne zapisy mogą być tu pomocne. Nawet z adwokatem uważam, że szanse nie są złe. Obecnie praktycznie każdy sąd decyduje na korzyść pracownika. Pracodawcy również o tym wiedzą. Wolą zakończyć sprawę ugodą niż przegrać w sądzie i ryzykować interwencję inspekcji pracy. Autor wątku może także otrzymać dofinansowanie do kosztów sądowych, itp.

Niemniej jednak stosunki między pracodawcą a pracownikiem zostaną zniszczone. W związku z tym powinna być rozważana możliwość znalezienia nowej pracy.

Napisany przez bruno68
Co rozumiem przez złe perspektywy, to koszty adwokata! Przy udowodnionych 10 000 € koszty te mogą już wynosić 2000 € tylko dla własnego adwokata, pozasądowo! I czy skarga musi zostać złożona w sądzie pracy, sądzie okręgowym lub sądzie pracy krajowym lub LG. Pan SvenZ mówi, że udowodnione było tylko 9500 €, więc sąd okręgowy, były pracodawca mówi, że było 10 500 € i już jesteśmy w sądzie krajowym! Z następczym czasem 1 lub 2 lat do wyroku! Zatem powinien ważne zauważyć: kto jest bystry ten zdobywa sprawiedliwość, przegrany otrzymuje wyrok, pisemnie jako faktury! bruno68

Napisany przez StGe1973
bruno, przepraszam, ale ilość bzdur, które wypowiadasz, jest naprawdę trudna do zniesienia. Co 5 lat każda firma jest kontrolowana przez ubezpieczenie emerytalne, więc dokumenty płac za 2016 i 2017 muszą być dostępne (okres przechowywania 10 lat). Twierdzenie, że 1 do 2 lat to też kompletna bzdura. Właśnie mieliśmy sprawę przed sądem okręgowym z wnioskiem adwokata o przyspieszone postępowanie = termin 4 tygodnie po złożeniu pozwu w sądzie okręgowym. Może to był przypadek wyjątkowy, ale 1 do 2 lat to rzeczywiście nonsens. Pracownik nie musi początkowo udowadniać niczego, ale posiada umowę o pracę i dokumenty płacowe. W nich zazwyczaj jest uregulowany czas pracy tygodniowy, a z dokumentów płacowych wynika naruszenie płacy minimalnej lub nie. Sven, zakładam, że Twoim pracodawcą nie jest ktoś tak głupi, żeby naruszać płacę minimalną w umowach o pracę. Prawdopodobnie oficjalnie (zgodnie z umową o pracę) pracujesz 40 lub 39 godzin tygodniowo, ale wykonujesz 9 godzin dziennie. Wówczas to nie ma związku z płacą minimalną, a Twój pracodawca wymaga 1 godziny nadgodzin dziennie. Może to on albo dodatkowo wynagrodzić jako nadgodziny albo jako dodatkowy urlop. Decydujące jest to, co jest napisane w umowie o pracę. Ile godzin tygodniowo i jaką stawkę godzinową (minimum płaca minimalna) x 4,35 = miesięczne wynagrodzenie brutto. Dodatkowe godziny = nadgodziny lub urlop. W ostatecznym rozrachunku zawsze jest to także kwestia tego, jak bardzo jesteś zależny od pracy. Pracodawca zazwyczaj zawsze znajdzie sposób, żeby pozbyć się niewygodnego pracownika. Jak bardzo chcesz dochować swojego prawa wobec pracodawcy, to musisz sam zdecydować...

Napisany przez SvenZ
Zostało mi powiedziane w StGe1973, że otrzymuję wynagrodzenie za 9 godzin dziennie, a w 2019 roku otrzymałem wynagrodzenie poniżej płacy minimalnej, co również przyznali. Twierdzą, że to był błąd i otrzymam dopłatę za cały rok... Otrzymuję wynagrodzenie za 9 godzin, ale za 20 dni

Napisany przez StGe1973
SvenZ, co do informacji, które otrzymujesz, jest zupełnie nieistotne. Co mówi twój umowa o pracę? W standardowym kontrakcie pracy określona jest tygodniowa ilość godzin pracy oraz twoje wynagrodzenie. Nie znam umów o pracę uwzględniających liczbę dni roboczych, ponieważ w takim przypadku miesiąc nie miałby 20 dni roboczych. Z tej umowy o pracę wynika możliwe naruszenie minimalnego wynagrodzenia, tzn. miesięczne wynagrodzenie / ilość godzin pracy (zgodnie z umową o pracę) musi wynosić co najmniej minimalne wynagrodzenie krajowe (brutto). Druga sprawa dotyczy sytuacji, gdy pracodawca żąda od ciebie więcej pracy zgodnie z umową o pracę. Wtedy, jak już opisałem, pracodawca nie musi tego wynagrodzić, co nie stanowi naruszenia minimalnego wynagrodzenia. Pracodawca może również zrekompensować ci dodatkową pracę dodatkowym czasem wolnym (dni urlopowymi). Więc spekulacje nie pomogą ci w tej sytuacji, ważna jest tylko twoja umowa o pracę. Przeczytaj ją dokładnie, tam powinny być zawarte wszystkie informacje (dotyczące wynagrodzenia i godzin pracy).

Napisany przez 2tneub
SvenZ pisze: Nie dostałem umowy o pracę.
@StGe1973 Das machts nicht leichter.

Napisany przez StGe1973
Przepraszam, ale nie zauważyłam braku umowy o pracę. Niemniej jednak jest to nieistotne. Oczywiście pracodawca nie musi wydawać umowy o pracę, ale musi ustalić istotne warunki pracy (w tym w szczególności czas pracy i wynagrodzenie) i przekazać je pracownikowi na piśmie. Przynajmniej ta dokumentacja musi być dostępna wewnętrznie w firmie, jeśli zapomniano ją przekazać pracownikowi. Jeśli chodzi o konsekwencje prawne (jeśli tego nie zrobiono), to niestety nie jestem odpowiednią osobą do udzielenia informacji. To kwestia prawników...

Napisany przez SvenZ
Dziękuję, dzisiaj zapytam o umowę o pracę

Napisany przez StGe1973
Sven, Nie musisz prosić o umowę o pracę. Pracodawca jest zobowiązany od początku Twojej pracy dokumentować istotne warunki stosunku pracy na piśmie (jeśli umowa o pracę została zawarta ustnie lub w ogóle nie istnieje rzeczywista pisemna umowa o pracę). Ten pisemny dokument (w tym wynagrodzenie, czas pracy, urlop itp.) pracodawca faktycznie powinien Ci przekazać już na początku. Jeśli to zostało przez niego zapomniane, to taki dokument musi w każdym razie istnieć wewnętrznie w tej firmie, ponieważ firma ma obowiązek przedstawienia go np. przed ubezpieczeniami społecznymi, minimalną stawką godzinową itp. Powinieneś upomnieć się o to, aby ten dokument został Ci przekazany od początku Twojej pracy. Wówczas automatycznie wyjaśni się także kwestia wynagrodzenia i (zazwyczaj tygodniowy) czas pracy, ponieważ musi to tam być odnotowane.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata