Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Sprzedaj ubezpieczenie emerytalne.

Napisany przez frankbaufi
Cześć, mam około 20-letnie ubezpieczenie emerytalne w Deutsche Bank, które wykupiłem wtedy. Jak najlepiej je sprzedać? W internecie roi się od różnych ofert, nie chcę zostać oszukany. Dziś wartość wykupu wynosi 40 000 EUR, a alternatywnie wypłata przy zaniechaniu składek w 2040 roku wynosi 65 000 EUR. Macie jakieś wskazówki? Pozdrowienia, Ralf

Napisany przez florianmeier
Jeśli nie wpłaciłeś nic, to uważam 40k za imponujące. Jaka jest dotychczasowa stopa zwrotu?

Napisany przez Experte
Po co chcesz w ogóle sprzedać tę polisę emerytalną? Jeśli podpisałeś tę umowę w 2000 roku, obowiązuje gwarantowana stopa procentowa w wysokości 3,25%. Jeśli potrzebujesz pieniędzy, twój ubezpieczyciel prawdopodobnie udzieli ci części wartości wykupu jako taniego pożyczki. Po prostu go zapytaj. Sam nie jestem zwolennikiem sprzedaży. Zazwyczaj klienci otrzymują wyższą wypłatę przy wypowiedzeniu, zgodnie z wartością wykupu, niż przy sprzedaży. Dodatkowo nie musisz płacić podatku, ponieważ umowa została zawarta przed 2005 rokiem.

Napisany przez frankbaufi
3,25 procenta jest właściwe, a także wolne od podatku. Powodem sprzedaży jest to, że potrzebuję pieniędzy na budowę. Mam 4 umowy emerytalne, a to tylko jedna z nich. Dlatego chcę się jej tanio pozbyć. Początkowy wkład wynosił 120 EUR, a z 5% wzrostem dynamiki jest teraz więcej niż 300 EUR. Obecnie mam możliwość sprzedaży jej prywatnie. Jak ustalić sprawiedliwą cenę? Wartość wykupu + na przykład 5%? @Ekspert: Dlaczego taka umowa ma przynieść więcej, jeśli sprzedam ją bezpośrednio z powrotem do ubezpieczyciela?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata