Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Wybór funduszy emerytalnych Riester przez Cosmosdirekt.

Napisany przez 2utopus
Welki fundusz wybralibyście tutaj? I dlaczego? Na początku wybrałem Templetona na dole (niskie opłaty) i później zmieniłem na fundusz ekologiczny ... teraz zastanawiam się nad zmianą na Metzler Wachstum International B, ponieważ w ostatnim czasie radził sobie dobrze ... wysokie opłaty, ale także dobre wyniki ostatnio - oczywiście nikt nie może przewidzieć, czy to będzie się kontynuować w przyszłości. Na razie wykluczyłbym obligacje i fundusze typu dachowego Ukończony w 2005 roku - wartość funduszy i kapitał gwarantowany obecnie są w przybliżeniu zrównoważone. Niemieckie akcje DE0008474008 DWS Investa A DE0008471012 Fondak A B DE0009752238 Metzler Aktien Deutschland B DE0008473471 SEB Aktienfonds B Akcje europejskie DE0009769679 cominvest EuropaVision B DE0008490822 DWS Europäische Aktien Typ 0 A DE0008474156 DWS European Opportunities A LU0026740760 Europe Stock Fund A C LU0051759099 JPM Emerging Europe Equity A B DE0009752220 Metzler Aktien Europa B DE0008474388 SEB Europafonds B Akcje międzynarodowe DE0008471061 Allianz RCM Adiverba B DE0008475120 Allianz RCM Informationstechnologie A B DE0008475070 Allianz RCM Interglobal A B DE0009769638 cominvest Convest 21 VL B DE0008474024 DWS Akkumula A DE0005152441 DWS Global Growth A DE0008476524 DWS Vermögensbildungsfonds I A DE0009752253 Metzler Wachstum International B LU0114760746 Templeton Growth Fund (euro) B Akcje Ameryki DE0008475039 Allianz RCM US Large Cap Growth A B LU0053666078 JPM America Equity Fund B LU0026741065 US Leading Stock Fund A C Akcje w Azji DE0008475112 Allianz RCM Fonds Japan A B LU0529499807 J.B. Multistock-Asia Focus Fund (USD) A C LU0052474979 JPM Pacific Equity Fund B Akcje Szwajcarii LU0038279252 Julius Baer Swiss Small & Mid Cap Stock Fund C LU0026741578 Swiss Stock Fund A C Obszar ekologicznych akcji LU0036592839 SEB Sustainability Fund Global C B Obligacje Eurolandu DE0008473414 SEB Total Return Bond Fund B Obligacje europejskie DE0008475047 Allianz euro Rentenfonds -A- EUR B DE0009797670 Allianz euro Rentenfonds -AT- EUR B DE0008476516 DWS Vermögensbildungsfonds R A LU1401874885 GSF BlackRock Serenity C Obligacje międzynarodowe DE0008475054 Allianz Internationaler Rentenfonds -A- EUR B DE0008471111 Allianz PIMCO Fondirent B LU0053696067 JPM Global Aggregate Bond Fund B LU0012197157 Julius Baer Dollar Bond Fund A B DE000A0RBZB5 Metzler euro Corporates AI B DE0008474313 SEB Zinsglobal B Fundusze mieszane DE0009797258 Allianz Strategiefonds Balance - A (EUR) B DE0008471087 cominvest Plusfonds B DE0009848010 DWS Top Portfolio Offensiv A LU1401871279 GSF Amundi Managed Growth C LU1401872913 GSF Invesco Capital Focus C LU1401869372 GSF JP Morgan Global Macro Opportunit. C Fundusze typu dachowego LU0100842029 Generali Komfort Balance C LU0100847093 Generali Komfort Dynamik Europa C LU0100847929 Generali Komfort Dynamik Global C LU0100846798 Generali Komfort Wachstum C DE0009787077 PremiumStars Chance B DE0009787069 PremiumStars Wachstum B LU0321021312 Vermögensmanagement Wachstum A B Uwaga dotycząca Templeton Growth Fund, Inc: Franklin Templeton Investments zaprzestał dystrybucji tego funduszu w Niemczech na dzień 30 czerwca 2014 r. Jeśli obecnie inwestują Państwo środki w Templeton Growth Fund, Inc., kontynuują płatności składek bez zmian. Jeśli chcą Państwo jednak dodać Templeton Growth Fund, Inc. do podziału swoich składek lub zwiększyć już działające wpłaty, nie jest to możliwe w przypadku tego funduszu. To samo dotyczy również zmiany alokacji w tym funduszu. Proszę wybrać inny fundusz w tych przypadkach. Akcje międzynarodowe US8801991048 Templeton Growth Fund, Inc. B

Napisany przez brainy
DE0008475120 Allianz RCM Informationstechnologie oder LU0038279252 Julius Baer Swiss Small & Mid Cap Stock Fund W zależności od oczekiwań rynkowych.

Napisany przez kub0185
Przeszedłem do trzech funduszy: FondsWS Ver*mögens*bildungs*fonds I LD (DE0008476524) FondsWS Akkumula LC (DE0008474024) FondsWS Global Growth LD (DE0005152441) Ponieważ zostało to zalecone przez test.de.

Napisany przez kub0185
Co takiego jest zasadniczo inne w przypadku Cosmosdirect Riester w porównaniu na przykład z fairristerem czy UniProfiRente? U mnie nigdy nie byłaby tak głupio przenoszona? Czy to po prostu szczęście, że jestem tam już wystarczająco długo?

Napisany przez 2utopus
U mnie również nie przekierowano środków na kapitał gwarancyjny - być może warunki umowy ubezpieczeniowej są po prostu inne? Czy może mamy jeszcze wystarczająco dużo czasu do emerytury (u mnie 20 lat), dlatego różnica/waga kapitału gwarancyjnego/kapitału z funduszu jest jeszcze w normie? Czy po prostu Cosmos działa w inny sposób?

Napisany przez kub0185
Przy oprocentowaniu na poziomie 3.x% z gwarantowanym oprocentowaniem, byłoby głupim przeniesienie tego całego gwarantowanego kapitału. Hopla, być może to jest również powód.

Napisany przez bruno68
Wiecie już, że Cosmosdirekt była kiedyś firmą ubezpieczeniową AachnerMünchner! Była to odpowiedniczka Deutsche Vermögensberatung! Tylko bez pośredników, teraz kiedy wszystkie problemy zostały rozwiązane!

Zespół zmierza pod nowe przywództwo Generali!
Nazwy Central, Volksfürsorge, AachnerMünchner,... wszystkie zniknęły. Dystrybucja znajduje się pod kontrolą Generali, zamiast rodziny z Marburga, nawet pośrednicy otrzymują wypłatę za przejęte portfele Centrale BP od 01.01.2020!
Prawdziwa poprawa dla obu stron!

@utopus,

U mnie również nie przeprowadzono przetasowania na rzecz kapitału gwarantowanego - być może warunki umowy ubezpieczenia są po prostu inne?

Przetasowanie zostanie prawdopodobnie przeprowadzone dopiero w ostatnich 5 latach przed wypłatą, 20% rocznie z istniejącego majątku przed pobieraniem renty, w tym czasie klient ponosi ryzyko zmiany wartości!
To zapewne będzie zawarte w środku warunków umowy! Tam, gdzie jest czytane najmniej!

Czy prawdopodobnie polisa bezpośrednia generuje więcej, można określić dopiero na podstawie aktywów w dniu przejścia na emeryturę! wszystko inne jest całkowicie bezużyteczne! Np. jeśli tania polisa działa słabo, a droga polisa osiąga długotrwałe wyniki powyżej przeciętnej, wynik na końcu może być taki sam!

Co w obu przypadkach nie budzi zastrzeżeń!

bruno68

Napisany przez kub0185
Tak, to gorzkie, Bruno, przynajmniej nie karmię grupy najemnych finansistów poprzez cosmosdirekt. Oprócz wyboru funduszy nie ETF-ów, jestem dość zadowolony z umowy RieserVertrag z nimi. Na Test.de teraz rekomendowany jest jedynie DWS Global Growth LD (DE0005152441). P.s. Zapytałem kiedyś cosmos direct dlaczego nie oferują ETF-ów w ramach Riestera, tak jak w SmartInvest. Odpowiedź brzmiała: Wybór funduszy podlega decyzji biznesowej dotyczącej poszczególnych rodzajów umów. Czy powinni ujawnić prowizje kickback, które otrzymują od DWS, czy nawet je zwrócić?

Napisany przez 2utopus
@bruno68: Fairriester wydaje się jednak sprzedał wszystkie ETF-y i akcje klientów w ramach Riester na dołku w marcu - i teraz zaczyna powoli inwestować ponownie w ETF-y/akcje po pewnym odbiciu ... zobacz: https://www.finanztip.de/blog/fairr-...verkauft-etfs/

W międzyczasie przeszedłem na 40% DWS Global Growth oraz po 30% DWS Akkumula i DWS Vermögensbildungsfonds ...

Koszty w Cosmosie są jeszcze w granicach rozsądku ...

Napisany przez bruno68
Nun ja, kub0185

Ja, to gorzka prawda, choć przynajmniej nie karmię się z cosmosdirekt zespołem żołnierzy finansowych. Poza wyborem funduszy inwestycyjnych, jestem dość zadowolony z umowy Riester zawartej z nimi.

oto pierwszy błąd!

Ponieważ Cosmos jest spółką zależną Generali, matka prawdopodobnie przejęła opiekę nad umowami, ponieważ przejęła także odpowiedzialność! W rezultacie może ona decydować, co się dzieje!

Czy muszą one ujawnić i może nawet zwrócić prowizję od DWS?

To jest naprawdę dobre pytanie, bo w gruncie rzeczy Cosmos powinien przekazywać te prowizje klientom!
Jednakże, z racji umowy behawioralnej między Generali a Cosmosem, która określa, że wszelkie straty i zyski Cosmos należą do Generali, a ponadto Generali przejmuje wszelkie inne zlecenia, takie jak rozliczenia między Cosmosem a funduszami inwestycyjnymi, ....

Czy możliwe jest, że pieniądze w ogóle nie trafiają do Cosmosu, a wszystko ląduje w Generali, która ciągle pokrywa straty! Skoro Generali jako spółka matka przeprowadza wszystkie transakcje, w Cosmosie pozostaje jedynie sprzedaż, a pieniądze trafiają do Generali!
Ponieważ Cosmos nie ma bezpośredniego połączenia z żadną z firm inwestycyjnych, nie może otrzymać ani przekazywać prowizji, ponieważ trafiły one do Generali, która zapewne pokrywa straty z niedoścignionych tanich ubezpieczeń Cosmos!

Podejrzewa się, że przy bezpośrednim ubezpieczeniu można zaoszczędzić koszty zamknięcia umowy!

Jednakże bardziej skłaniałbym się ku takiej wersji: Podczas zawierania bezpośredniego ubezpieczenia można zaoszczędzić opłaty za zamknięcie umowy i koszty obsługi! Ale czy ostatecznie prowadzi to do większych świadczeń na koniec, nie można z całą pewnością stwierdzić!
Już wcześniej pisałem:

Czy bezpośrednie ubezpieczenie generuje większe zyski w końcu można stwierdzić dopiero na podstawie stanu majątku w dniu przejścia na emeryturę! Wszystko inne jest zupełnie bezużyteczne! Na przykład, jeśli tanie ubezpieczenie ma słabą wydajność, a drogie ubezpieczenie generuje stałą, ponadprzeciętną wydajność, rezultat na koniec może być taki sam!

Aby określić, jak drogie jest ubezpieczenie, wystarczy porównać sumę wpłat i wartość końcową z najniższą możliwą stopą procentową lub z stopą procentową wynoszącą 0%!

@utopus, napisałeś tutaj

Fairriester wydaje się jednak sprzedał wszystkie ETF-y i akcje klientów Riester na najniższym poziomie w marcu,...

no cóż, tylko jeden problem spośród wielu!

Głównym problemem jest jednak to, że obecnie bardzo niewiele firm ubezpieczeniowych oferuje możliwość przekształcenia oszczędności Riester w ubezpieczenie Riester! Chociaż wszystkie firmy ubezpieczeniowe przekształcają swoje własne plany oszczędnościowe z określonym terminem na obowiązkowe trwałe umowy Riester przeciw goli w twarde, czyste monety. Ale czy i jak dalece firmy ubezpieczeniowe osób trzecich przełożą swoje plany oszczędnościowe Riester na umowy ubezpieczenia Riester, to będzie chyba ryzyko w momencie obowiązku przekształcenia!

Ponieważ tylko firmy ubezpieczeniowe mogą udzielać gwarancji płatności do 85. roku życia!

bruno68

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata